Nem akar tanulni a gyerek? Ezt a posztot mutassa meg neki!

A rossz hír röviden az, hogy minél alacsonyabb valakinek az iskolai végzettsége, annál nagyobb az esélye, hogy szegénységben nő fel a gyereke. Lehet persze ezzel az állítással vitatkozni, biztosan még neveket is fel tud majd hozni a kölyök, hogy XY-nak is csak nyolc általánosa van, mégis mekkora celeb, és nyilván csipkésre keresi magát. A tények azonban makacs dolgok. Az adatokat a Magyar Tudományos Akadémia Közgazdaság-tudományi Intézete gyűjtötte össze és értékelte.

shutterstock 107801009

Eszerint a jövedelmi szegénység és az iskolai végzettség erősen összefügg. Minél alacsonyabb végzettségű valaki, annál nagyobb annak az esélye, hogy a családja szegénységben él. Szegény háztartás alatt a szakemberek azt értik, amikor a családban az egy főre jutó jövedelem kevesebb az átlag 60 százalékánál. 

  • Az alapfokú végzettségű szülők gyermekeinek mintegy kétharmada él szegénységben, vagyis aki nem végzi el a középiskolát, annak a családja valószínűbb, hogy szegény lesz, mint nem.
  • A középfokú végzettségűek gyerekeinek már „csak” egyötöde él szegénységben,
  • míg a felsőfokú végzettségű szülők gyerekeinél ez az arány elhanyagolható (1 százalék körüli) – vagyis ha van diploma, akkor jellemzően biztos megélhetés is van. Azt pedig már tudjuk, hogy a szegénység már féléves korban mérhetően visszaveti a babák nyelvi fejlődését. 

Az adatokat egyébként 2007-ben kezdték el gyűjteni. 2010-ig stagnált, majd 2011-től kissé nőni kezdett a szegény háztartásban élő gyerekek aránya. Vagyis ha nem lesz változás és a jelenlegi tendencia folytatódik, sajnos egyáltalán nem valószínű, hogy egy keményen dolgozó segédmunkás biztosítani tudja a családja jólétét.

Oszd meg másokkal is!
Mustra