SZÜLŐSÉG

A nem jön a gyerek öt pszichés zsákutcája

2015. május 27., szerda 17:37

Szinte mindenki környezetében van olyan barát, rokon, aki szeretne gyereket, de nem jön össze, vagy akinek nagyon sokat kellett várni, esetleg csak jópár beavatkozás után sikerült.

A szerencsésebbek sokszor át sem gondolják, mennyi rétegét megmozgatja a személyiségnek ez nehézség, ezért nem mindig a legjobb kérdéseket teszik fel, megjegyzéseket fűzik hozzá. Akit pedig személyesen érint a probléma, talán szintén jó, ha tudatosítja magában, mi minden áll a nyomasztó érzések mögött, és hogy vajon van-e köztük, ami megkérdőjelezhető.

Nem érzem igazi nőnek/férfinek magam!

A gyermeknemzés, a várandósság és a szülés a nemiségünk része, elsősorban a férfiúi, női önbecsülést bombázza, ha valakinél nem jön össze a gyerek. Nehéz eldönteni, mi a rosszabb: ha tényszerűen lehet tudni, mi a meddőség oka, vagy ha nem találnak orvosi okot, és a felek magukat hibáztatják, „biztos velem van a baj”, illetve tartanak tőle, hogy a másik lelke mélyén őket okolja, és már nem néz rájuk olyan férfiként, nőként, mint előtte. Ilyenkor nehéz árnyaltan látni, mennyivel összetettebb dolog igazi nőnek, igazi férfinek lenni, mint pusztán az, tud-e valaki gyermeket szülni, nemzeni. Azért néha érdemes megkérdeznünk magunktól, valóban ennyit gondolunk-e magunkról, nem áll-e valami többől, másból a nőiségünk, férfivoltunk.

Igazságtalan a sors

Amikor valakinél nem jön a gyerek, elkezdi úgy érezni, mintha mindenki másnál csak úgy potyognának, az utca is hirtelen tele lesz nagypocakú nőkkel, meg babakocsis párokkal. Dühítő, hogy másnak semmit nem kell tennie azért, miért ő küzd, és még dühítőbb, mikor látja, hogy olyanoknak is van gyerekük, akik nem becsülik meg: türelmetlenek vele, esetleg bántják. Ilyenkor nehéz nem rivalizálni, és arra gondolni: „bezzeg nálunk nem jön a gyerek, pedig mennyivel jobb szülők lennénk”. Tény, hogy az életben nem igazságosan kapnak az emberek egészséget-betegséget, gazdagságot-szegénységet, és egyáltalán semmit. Ez ellen nem tehetünk, ami rajtunk múlik, hogy hogyan viseljük a nekünk kijutott csomagot, hálásak vagyunk-e azért, amit mi kaptunk.

Megrekedtem, nem haladok semerre

Amikor valaki már évek óta szeretne gyereket, a párkapcsolata is ott tart, érezhetően ez lenne a következő állomás, akkor nagyon frusztráló, hogy olyan, mintha egy helyben toporogna, egyszerűen nem tudja elkezdeni a következő életszakaszt. Hasonlóan, mint mikor a huszonéves nem kap állást, és nem tud elköltözni, vagy mint mikor valaki rég óta dolgozik, de nem jut előre. Van egy ritmusa az életnek, és őrjítő, ha az ember úgy érzi, olyanná váltak a napjai, mintha egy megakadt lemez sorsára jutott volna.

Egyfajta gyász is, állandó veszteségélmény, mikor az ember ráhangolódik arra, hogy talán most, aztán újra megjön a menstruáció, illetve sikertelennek bizonyul egy beavatkozás. Nehéz ilyenkor reálisan látni, hogy valójában nem állt meg minden attól, hogy várni kell a gyerekre, még akkor sem, ha ez sok évet jelent. Maga a személyiség, a párkapcsolat is alakul, és persze az élet többi területe is halad.

Nem vagyok egészséges

Érezheti úgy az ember, hogy cserbenhagyta a teste. Hogy már nem gondolhat magára úgy, mint egészséges emberre, hiszen lám, nem képes gyereket nemzeni, teherbe esni. Az egészség nem olyasmi, ami vagy megvan, vagy nincs meg. Valamennyire egészségesek vagyunk mindaddig, amíg élünk, és közben mindannyiunknak vannak korlátaink. Az egészségünk megtalálható abban is, hogy képesek vagyunk reggel felkelni, dolgozni, táncolni, kirándulni. Aki betegnek érzi magát meddősége miatt, annak érdemes tudatosítania, mennyi mindent tesz nap, mint nap, aminek forrása az egészsége.

shutterstock 168987227

Nem passzolunk a párommal

Különösen akkor vetődik ez fel, mikor nem lehet tudni a pontos orvosi okát, miért nem jön össze a gyerek. Ilyenkor elkezd morfondírozni a pár, hogy talán ők ketten nem kompatibilisek, hiszen valamit nem tudnak összehozni, ami más pároknak sikerül. Ebben az a csapda, hogy nem lehet letesztelni, másvalakivel más lenne-e a helyzet, legfeljebb csak utólag, ha véget ér a kapcsolat. Feltehető a kérdés: ha nem illünk össze, vajon hogy találtunk egymásra, hogy tudtuk megtölteni az eddigi életünket annyi jó élménnyel, hogy értjük meg egymást, minek köszönhetők a bensőséges pillanatok? Vajon ez eddig mind tévedés volt, és most derül ki a valóság? Ez így már nem tűnik reálisnak.

Ha valaki érti, mi minden merül fel azokban, akik már hosszú ideje várakoznak a gyerekre, az segít abban, hogy igazából támogató tudjon lenni, ami sokszor nem jelent többet, mint az okoskodó elméletek, jótanácsok mellőzését, az egyszerű hallgatást, jelenlétet, együttérzést.

Cziglán Karolina
Pszichológus

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2015.05.27 18:16:00fuszujka

  Az utolsó pontnál azért elég sok példám van, hogy valakiknél évekig nem jött a gyerek, majd miután szétmentek, az új kapcsolatban szinte azonnal jött a baba.
  Lehet emögött azért az is állhat, hogy együtt görcsöltek rá nagyon a dologra, nem tudom.

 • 2015.05.27 19:09:03WilburSmith

  Ezért kéne a nőknek 25-28 év körül szülniük, akkor még nem aggasztják őket ezek a problémák, sokkal lazábban vesznek mindent. Minnél idősebb egy nő, annál jobban felerősödnek ezek a félelmek.

 • 2015.05.28 09:31:32SadRedBucket

  Törvényben kellen kötelezni a nőket a szülésre 30 alatt, a választójoguk megvonása büntetés mellett, ha ezt elmulasztják. Természetesen férjhez is kell előtte menniük! Utóbbi esetben ha ez nem történik meg, akkor sorsolásos úton kell egy nőtlen férfihoz hozáadni, akiket szintén kötelezni kell arra, hogy a kisorsolt nőnek kötelesek segíteni a előírások teljesítésében! Addig kell cselekedni, amíg még van rá lehetőség, és összehozható a kétharmad!!!

 • 2015.05.28 14:47:26Kuoni pásztor

  SadRedBucket: Jaja, en is IQ teszthez kötném a választójogot, meg a kommentelési lehetőséget. Te biztos nem mennél át a rostán.

 • 2015.05.29 07:55:40Zweig

  Igen persze, mert a meddőség csak a 30 felettieket érinti. Ha valakinek 25 évesen nem jön össze, akkor mire 28 lesz őt is aggasztják ezek a problémák. De persze majd a férfiak eldöntik helyettünk, hogy mikor szüljünk és akkor minden probléma megoldódik.

Blogok, amiket olvasunk

JEGYZETLAP Posztnyár szindróma

Ha csak sóhajtozunk, és utáljuk, hogy vége, egyre nyomorultabbul érezzük magunkat. Négy lépés, hogy a szeptembert is élvezni tudd!

STÍLER Netes szépségdilik: ezeknek ne dőlj be

Ha nem akarsz úgy kinézni, mint egy cirkuszból szabadult bohóc, ne a csodatévő appok képeinek higgy, hanem a tükörnek. Az ugyanis nem halványítja el a bőrhibákkal együtt a sminkedet is.

HOMÁR Fifikás, de bebukott parkolóteszt budán

Jó napot, miért büntetnek meg, ha még a fizetőövezet kezdetét jelző tábla előtt parkolok, a nem fizető zónában? Csak. Parkolócég, 12. kerületi módra.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta