SZÜLŐSÉG

Menő iskola mellett lakik? Könnyen megszívhatja

2015. május 24., vasárnap 14:52

Lassan mindenhol eldől, hogy a leendő elsősöknek sikerült-e bejutni a kiszemelt iskolába, a szimpatikus tanító osztályába. Azt gondolnánk, hogy a helyzet nagyjából magától értetődő, ha nem variálunk, hanem a körzetes iskolába íratjuk a porontyot. De sajnos nem, mert akkor is érhetnek meglepetések. Különösen a felkapott iskolák közelében lakókat.

Sándorék gondosan megnéztek több iskolát is, és azt találták a legszimpatikusabbnak, ami egyrészt a körzetes, másrészt éppen a lakásukkal szemben van, ha kinéznek az ablakon, pont rálátnak. Micsoda szerencse! Aki látott már reggelente három gyerekkel, bölcsőde-óvoda-iskola-munkahely között logisztikázó szülőket, az tudja, hogy mekkora könnyebbséget jelent ez.

Hát nem így történt. Helyette jött a hír, hogy helyhiány miatt nem vették fel a gyerekét ebbe az iskolába, a kerület egy másik iskolájában, néhány kilométerrel arrébb azonban örömmel fogadják a kisfiút. Sándor azt mondja, túlságosan nem lepte meg az iskola válasza. Ez egy felkapott intézmény, és errefelé népszerű sport az átjelentkezés-biznisz, vagyis az elszánt szülők találnak valakit, akinél legalább tartózkodási helyet tudnak létesíteni. Innentől kezdve az iskolában nem nézik meg, hogy a lakcímkártyán álló cím mióta él, születésétől kezdve ott lakik-e a gyerek, vagy csak mostanában költözött oda, mert mindkettőnek ugyanúgy joga van odajárni. 

Nyilván az iskoláknak is hízeleg a versengés, nem fognak ellene dolgozni. A tankerületnek pedig ugyan van ellátási kötelezettsége, ám ez csak azt jelenti, hogy valahol helyet kell, hogy biztosítson az ott élő gyerekeknek. És ha ez egy három kilométerrel arrébb lévő intézményben lehetséges, akkor ott.

Jogszabály szerint iskolaérettség esetén a körzetes gyermekeket minden iskola köteles mérlegelés nélkül felvenni. Ha az általános iskola – a megadott sorrend szerint – helyhiány miatt nem tudja az összes felvételi kérelmet teljesíteni, sorsolás útján dönt, amire az érintetteket meg kell hívni.

shutterstock 63050563

Ugyanakkor mi még nem láttunk embert, aki járt volna ilyen sorsoláson, elutasítottat viszont annál többet. Az egyik tankerületi igazgató szerint azonban az a legrosszabb, ha sorsolásra kerül a sor, mert akkor megkeverednek a dolgok, nem jó, ha az ilyesmit a szerencse dönti el. Az iskolavezetők pedig emberi szempontokat mérlegelve döntenek a felvételről, vagy elutasításról.

Igaz, ez nem vigasztalja azt a szülőt, aki az ablakából rálát az iskolára, mégis kilométereket utaztatja a gyerekét minden reggel és délután. A tankerületi vezető azt mondta, ez a probléma már évtizedek óta létező, és egyelőre semmi okosat nem tudtak kitalálni a megoldására.

Bár ezt természetesen senki nem vállalja névvel, de mi is ismerünk olyan családot, akik a jelentős túljelentkezés okozta hátrányt úgy oldották meg,  hogy négyszemközt megbeszélték az intézményvezetővel, hogy mekkora összegű támogatást szeretnének az iskolai alapítványnak befizetni, ha bejut a gyerek (jelentős összegűt). A gyerek bejutott, éljen az esélyegyenlőség.

Editék hasonló nehézségekkel szembesültek, mint Sándor családja, csak ők az óvodával jártak így. Négy gyermekük van, kettő már odajárt a körzetes óvodába, ami a lakásuktól 3 percnyi sétára van. Érthető módon, amikor a harmadik kislányuk is óvodáskorba lépett, ugyanoda szerették volna járatni, csakhogy nem jött össze, helyhiány miatt elutasították.

Felajánlottak viszont nekik egy 3 kilométerrel távolabb lévő óvodát, ami, hát, kevéssé életszerű megoldás. Azt mondja, mindenki tudja, hogy – mivel ez egy belvárosi, népszerű óvoda – sok protekciós gyerek került oda. „Amit persze értek, most mit csináljon az óvodavezető, ha a városházáról szólnak oda, hogy ezt és ezt a gyereket fel kell venni?”

Vagyis összegezve az a helyzet, hogy aki menő iskolához, óvodához lakik közel, azok kerülhetnek a legrosszabb helyzetbe, ha az átjelentkezők miatt csak egy távolabbi intézménybe veszik majd fel a gyereket, mert nekik kell majd a legtávolabb utazni a következő inzétménybe.

Közben az ombudsman egy konkrét panaszra reagálva kijelentette, hogy a körzetes iskolának minden esetben kötelező felvennie az odatartozó gyerekeket, helyhiány nem jelenthet kifogást. Az intézmény fenntartójának (KLIK) pedig biztosítania kell a megfelelő számú helyet.

Az általunk megkérdezett tankerületi vezető erre széttárta a karját: az ombudsman ajánlásának mindig igyekeznek megfelelni, például ahol lehet, ott felviszik az osztálylétszámot 32 főre, ahol pedig nem lehet, ott leülnek a szülőkkel, és megegyeznek valamiben. De az iskoláknak fizikai határai: falai is vannak, és ezek nincsenek gumiból. Az pedig eléggé életszerűtlen, hogy az áprilisban hirtelen megjelent felvételizők miatt új osztálytermeket építsenek, miközben a másik kerületi iskolában pedig ott állnak üresen a tantermek, vagy 20 fővel indulnak az osztályok.  

Hogy igazságos-e így? Természetesen nem. Mit lehet tenni? Például fellebbezni a döntés ellen, de biztos sikerrel ez sem kecsegtet, több elutasításról hallunk, mint megváltoztatott döntésről. Ha van ötlete, kommentelje ide!

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2015.05.24 17:09:46wolfgabriel

  "az iskolában nem nézik meg, hogy a lakcímkártyán álló cím mióta él, születésétől kezdve ott lakik-e a gyerek, vagy csak mostanában költözött oda, mert mindkettőnek ugyanúgy joga van odajárni."

  Hatalmas ötletem (a kutyám mondta, nem kell hozzá túl sok ész), hogy esetleg nézzék meg mégis, hogy mióta lakik ott. Probléma kipipálva.

 • 2015.05.24 17:55:58Advanced Flight

  Az elutasító döntést ilyen esetben mindig meg kell fellebbezni, továbbá cirkuszolni, végigjárni a lehetséges fórumokat, zajt csapni. Szokott lenni eredménye.

 • 2015.05.24 18:41:48Turchi

  Óriási különbségek vannak az iskolák között. Az sem jár jobban aki egy rossz hírű iskola mellett lakik és kényszerből kell odamennie mert ugye körzetes. Majd ha egyenlő feltételek lesznek az iskolákban, akkor számon lehet kérni hogy mindenki csak a körzetébe tartozó iskolába mehessen. Ez van.

 • 2015.05.24 23:49:49Hurka Kolbasz 2

  Szerintem is balhézni kell, aztán vagy a jobb a békesség elv alapján majd kihúznak mást a listáról, vagy szopjanak ők is, felnyomni őket a yardon, minden fórumon ahol csak lehet. Hátha.

 • 2015.05.24 23:51:15Hurka Kolbasz 2

  Turchi: ez is egy jogos szempont, de ha az én gyerekem nek kéne a cigánysuliba mennie azért hogy a tied beférjen a fehérbe, én is biztos balhéznék. :)

 • 2015.05.24 23:57:31efi

  Az ombudsman minek? Hülyeségeket mindenki tud mondani.
  100-an jelentkeznek 20 helyre? Fel kell venni. 5000-en? Fel kell venni. Szajkózni azt könnyű, az meg lesz@rva, hogy a szerencsétlen hogyan oldja ezt meg.
  És egyébként valóban így kéne szelektálni, ki mióta lakik ott, illetve hol a család többi tagjának lakcíme (valaki csak lakik az eredeti lakóhelyükön is).
  Továbbá - az érem másik oldala - már a gyerekek születésekor lehet nagyjából sejteni a 3-4 év múlva fennálló demográfiai viszonyokat az egyes óvodák-iskolák környékén, talán nem előtte április-májusban kellene azon sajnálkozni, hogy nem életszerű 3 hónap alatt új termet építeni.

 • 2015.05.25 00:54:58otgorbebogre

  csaladlatogatas mar nem divik? ha nem ott lakik a gyerek, kiderul. Amugy meg igaza van annak is aki azt mondja hogy annak se kene szivnia akinek a szulei nem tudjak megengedni a jo belvarosi kornyeket. mondjuk talan az lenne a legigazsagosabb hogy mindenki oda jelentkezik ahova akar, es a nepszeru helyekrol a sorsolas dont. A nem nepszeru helyeknek meg a kormere nez a KLIK.

 • 2015.05.25 04:10:41Mészáros Laci

  ...és miért vannak óriási különbségek az iskolák között?

 • 2015.05.25 10:14:48Mamacita

  Egyetértek: "csaladlatogatas mar nem divik? ha nem ott lakik a gyerek, kiderul." Felháborító, hogy valaki azért nem kerül be a szomszéd iskolába, mert egyesek csalással kitúrják. Az meg hogy miért van ekkora különbség iskola és iskola között, az más téma.

 • 2015.05.25 10:26:52rozsomák

  efi életszerű ötletei

  "És egyébként valóban így kéne szelektálni, ki mióta lakik ott, illetve hol a család többi tagjának lakcíme (valaki csak lakik az eredeti lakóhelyükön is)."

  Tényleg, hogy neked mennyire igazad van, gondolod te !
  Mert, mint tudjuk, az igazgatóknak, sőt az osztályfőnököknek is joguk van igazoltatni bárkit, jelen sem levő személyeket - mondjuk apuka nincs is jelen a beiratkozásnál, sem az esetleges testvérek, de az igazgató nyilván rendőri segédlettel igazoltathatja őket, nem ? (Esetleg vasárnap hajnali házkutatást tart az osztályfőnök a családnál, hogy megvan-e mindenki és ki hol alszik.)
  Vagy mégis hogy képzeled el ?

  Olyan könnyű erről dumálni, de a valóságban konkrétan, technikailag hogyan ellenőrzöd ezt ?

  "már a gyerekek születésekor lehet nagyjából sejteni a 3-4 év múlva fennálló demográfiai viszonyokat az egyes óvodák-iskolák környékén, talán nem előtte április-májusban kellene azon sajnálkozni, hogy nem életszerű 3 hónap alatt új termet építeni."

  Honnan tudja az igazgató, hogy a környéken hány gyerek született ?
  Próbáld ki magadon: derítsd ki, hogy a környékeden 500 méter sugarú körben hányan születtek tavaly.
  És ha két év múlva elköltözik a fele ?
  Vagy szándéknyilatkozatot - esetleg esküt - tesz minden szülő nő, hogy 6 év múlva az adott iskolába fogja beíratni a gyerekét ? (És ha nem teljesíti, akkor börtönbe zárjuk esetleg kivégezzük ?)
  És ha mindezt tudná is, az iskolához bármikor hozzá lehet építeni egy,esetleg még 2 termet ? Műszakilag ez mindig megoldható ? Vagy ha nem megy, akkor kisajátítjuk a szomszéd telken levő házat ?

  Technikailag ezt hogy oldanád meg ?

 • 2015.05.25 10:46:18OftF

  „Amit persze értek, most mit csináljon az óvodavezető, ha a városházáról szólnak oda, hogy ezt és ezt a gyereket fel kell venni?”
  Mondjuk sajtó. Ha nyugodt lelkiismeretet szeretne.
  Ha nem, akkor meg kaján vigyorral mondja anyukának: bocsesz.

 • 2015.05.25 11:15:09gelsystem

  rozsomák..................:
  1. lakcímkártyán van egy u.nevezett "bejelentési idő" a lakcím mellett...
  2. 2015-öt írunk, kormányablaktól pikk-pakk lekérhetők az infók...
  .
  mi most maradtunk le a 150m-re lévő oviról úgy, hogy a nejem az óvoda szomszédságában dolgozik -kb 100 méter- és a gyermekem a jelenlegi "lakcímünkbe" született

 • 2015.05.25 12:09:29efi

  rozsomák te zseni.
  Vedd elő a lakcímkártyát. Na milyen dátum van rajta, ha jobban megvizslatod?
  Egyébként sem az igazgató dolga lenne ez, hanem a szabályozásé. Ellenőrizni meg a fenntartó vagyis az önkori/állam tudja.

 • 2015.05.25 12:38:09sony

  Hát ez az az eset, amikor olyan határozottan kell az igazgatóval beszélni, hogy érezze, ha nem jut be a gyerek az iskolába, balhé várható. Ha nem jön be, akkor fellebbezni kell rögtön az összes fórumon, ahol lehetséges.

 • 2015.05.25 12:46:37januar18

  Szerintem a megoldás az lenne, ha az intézményfenntartó megnézné, miért népszerűbbek egyes iskolák a többinél. Ha valahová 3 osztállyal több gyerek jelentkezik, máshová meg egy osztály sem telik meg, ott biztos, hogy oka van, amiért a szülők nem akarják az adott iskolát.
  Részemről azt támogatnám, hogy a népszerűbb iskolák programjait, pedagógiai elveit kellene követnie a népszerűtleneknek. Valahogy fenntartói szinten is értékelni kellene azon intézmények erőfeszítéseit, ahová sokkal több gyerek jelentkezik, illetve valami következménye kellene, hogy legyen a népszerűtlenségnek.
  Teljesen érthető, ha egy szülő nem akarja a körzetesbe adni a gyerekét, ha ott sárkány pedagógusok spártai elveket vallanak, nincs differenciálás, utálnak járni a gyerekek, stb. Miért mindig a szülőket és a gyerekeket kell, hogy sújtsa a szankció? Az lenne jó, ha az iskolák törekednének arra, hogy vonzók és népszerűek legyenek.

 • 2015.05.25 12:56:11januar18

  Az is nonszensz szerintem, hogy ugyanannyit keres egy pedagógus, aki motivált, differenciál, energiát fektet az egészbe stb. mint aki nem fejlődik, nem fejleszti magát, és herótja van az egésztől.
  A mi körzetes sulinkban olyan elsős tanítónéni lett volna, aki az egész bemutatkozó szülőin azt ecsetelte, hogy miről szoktassuk le őszig a gyereket, hogy ne legyen olyan idegesítő. Ordít róla, hogy a gyerekektől is, a szülőktől is hányingere van, rettenetes a híre - és akkor a szülő a hibás, ha mindent megtesz, hogy máshová bejuttassa a gyerekét? Az iskolának lenne az érdeke, hogy minőségi munkát végezzenek a pedagógusaik, és elismerjék valahogy, aki több energiát és erőfeszítést tesz a munkájába és emiatt sikeresebb. A munkaerőpiac számos területén ez van, csak pont az oktatásba fér bele, hogy bárki, akit egyszer felvettek, ha nem követ el komolyabb törvénysértést, de pocsék minőségben végzi a munkáját, akkor nyugdíjig ellehet egy iskolában?

 • 2015.05.25 14:42:40Mille38

  HA egy olyan iskolarendszerünk lenne, amelyik nem növeli a hátrányokat, hanem kompenzálja, akkor ez a cikk nem született volna meg, mert nem lenne miről szólnia.
  Sajnos a probléma adott: a magyar oktatási rendszerben nemcsak a népesség különféle mutatóira igaz az U-görbe, hanem az iskolák minőségére is. Vannak a nagyon jók és vannak a nagyon rosszak (utóbbiból jóval több). Teljesen érthető, hogy a szülő mindent megtesz, hogy legalább ne rontsanak a gyerekén, ha már ő éveket feccölt a nevelésébe, és persze tudja, hogy még éveket fog rászánni.

 • 2015.05.26 15:28:52Mercel

  @efi

  Az ombudsman minek?:D

  Tudod az ombudsman az az ember aki olyan elvek mellett tesz ajánlást amik életszerűek és igazságosak.
  Magyarán szólva azt biztosítaná, hogy az élet normálisan működjön és az ordító baromságok, és igazságtalanságok szűnjenek meg.
  Mondjuk úgy, hogy a demokrácia velejárója a léte. Nem a tökéletes demokráciáé - mert ha az lenne nem lenne rá szükség, de inkább legyen aki felemeli a szavát, mint nem.

 • 2015.05.27 09:29:49gtm

  A közeli és éppen ezért körzetes iskolában a szintén közelben lakó többi gyermek is jár, akikkel minden bizonnyal már ismerik egymást, valószínű évek óta barátkoznak. Hiba kiszakítani egy gyereket abból a közösségből, közegből melyben szocializálódott.
  Önmagában megkérdőjelezhető annak a tanulónak a felvétele, akinek a szülei az oktatási intézmények ilyen-olyan alapítványát támogatják még a felvétel előtt.

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta