SZÜLŐSÉG

Húznak az iskola ablakai? Majd a szülők megjavíttatják!

2015. május 24., vasárnap 18:33

Jótékonysági bulit tartottak a gyerek iskolájában. A recept a következő: a szülők vásároljanak alapanyagot, készítsenek belőle valami gusztusosat és eladhatót, vagy álljanak elő egy programlehetőséggel, majd, miután már beletettek egy csomó pénzt és munkát, vásárolják meg egymás portékáját. „Elmés ötlet, nem? Az önmaga farkába harapó financiális kígyó” – mesélte az egyik barátnőm. A bevétel pedig az utolsó fillérig megy az iskolának, ebből fogják kicserélni a nyílászárókat. 

Már maga az ötlet is remek szórakozást kínált a szülőknek,” hetekig röhögtünk rajta, hogy milyen kacifántos módszer találtak ki arra, hogy mindenki adjon be ötezer forintot gyerekenként” – mesélte az anyuka. Utólag persze kiderült, hogy a pénzgyűjtésnek ez a módja kiválóan működik: mindenki remekül érezte magát, sok program volt és finom ennivalók, és főleg senki sem sajnálta kinyitni a pénztárcáját, mivel minden csak 1-200 forintba került, ráadásul az iskolának ment a pénz.

"Természetesen voltak, akik egyáltalán nem lelkesedtek az ötletért, és tényleg nehéz vitába szállni azzal az érvvel, hogy ugyan miért a szülőknek kell egy iskola alapvető fenntartására összeadni a pénzt? Kevéssé győzte meg őket az a válasz, hogy azért, mert ebben a tanévben 80 millióval kevesebbet kapott az iskola az államtól, feladatból és gyerekből azonban nem lett kevesebb" - mesélte az egyik anyuka.

Az intézmény bevételei gyarapításának a másik bevett módja az iskola/óvodabál. „Én egyáltalán nem vagyok ellene az ilyesminek. Nem gondolom, hogy azért, mert a gyerek nappal az iskolában van, az állam dolga lenne őt színes ceruzával ellátni, és az sem olyan nagy baj, ha ki vannak rendesen festve a falak. Szerintem nem gond, ha az ilyesmihez hozzá kell járulni. Igyekszünk a bálba mindig elmenni, ha pedig nem érünk rá, akkor támogatói jegyet veszünk” – magyarázta az egyik szülő.

shutterstock 121588291

„Azon viszont már többünk szeme fennakadt, amikor az önkormányzati választás előtt a körzet képviselője azzal a szaletlivel kampányolt - mint általa összehozott fejlesztéssel - amire a szülők adták össze a pénzt. Azóta egy kicsit megcsappant az adakozó kedvem” – mesélte az egyik szülő.

Rögtönzött közvélemény-kutatásomat követően a véleményeknek két fő csoportja kristályosodott ki. Az egyik szerint, ha az összeadják az „ingyenes oktatás” költségeit, egész évre bizony így is sok tízezer forintra jön ki, hiszen a wc papírtól a babzsákig mindent a szülők vesznek meg – nehogy már a végén a tornatermet is ők parkettázzák le! Mások szerint viszont a saját gyerekeik körülményeiről van szó, és ez a lényeg, nem pedig az, hogy kinek a dolga lenne állni a költségeket.

Önnek mi a véleménye az iskola anyagi támogatásáról? Szavazzon!

 • 52
  Minden ilyenben benne vagyok!
 • 153
  Megkapják az adóm 1%-át, szerintem ez elég
 • 609
  Szerintem nem a szülő dolga fenntartani az iskolát, nem adok
 • 879
  Nem igazán van más választás, ha normális körülményeket szeretnénk az iskolában, úgyhogy adok

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2015.05.24 19:38:13subidubidu

  Akkor segítek szívesen, ha nem csak akkor tekintenek partnernek, mikor segítségre van szükség, hanem máskor is.
  Pl. nincsenek a szülők gyakorlatilag kitiltva a suliból - nálunk biztonsági okokra hivatkozva nem mehetnek túl a portán, pedig el lehetne kérni igazolványt, kaphatna a belépő azonosító kártyát; nem mehetek föl, ha nem várnak (előre nem látható esemény), de a portás sem hagyhatja el a helyét.
  Na ha így áll hozzám a vezetőség - zavaró elem, csak akkor jó, ha pénz kell -, én is úgy.

 • 2015.05.25 09:38:56Nyunyócska

  Tanárként és szülőként sem értek ezzel egyet. Mindenkinek megvannak a feladatai, a államnak az épület állagmegóvása, fenntartása. Ez nem szülői feladat. Délután 4 után a termek használatára még szülői értekezlet esetén is engedélyt kell az Intézményfenntartótól kérni, akkor legyenek szívesek rendben is tartani! Három gyerekem van, már kezdem unni a "gyermekekért mindent megadnak a szülők" lehúzást. Ugyanígy a fénymásolópapírt sem a szülőktől kell beszedni, hanem a KLIK feladata, hogy ellásson ezekkel. Szakértőkkel ellenőrzik és elvárják a kreatív munkát, de az anyagi feltételeket nem biztosítják hozzá. :(

 • 2015.05.25 12:19:14Kovácsné

  A kezdeményezés remek, közösséget kovácsol, satöbbi HA ÉS AMENNYIBEN (mint azt már többen kifejtették) az iskola minden másban is partnernek tekinti a szülőt. A legnagyobb örömmel segítek az iskoláknak, óvodáknak bármiben (tovább megyek, akármelyik iskolának, nem csak a gyerekének), ha azt látom, hogy a pénzt tényleg arra költötték, amire adtam, és semmilyen moslék politikus nem próbálja utólag úgy beállítani, mintha miatta történt volna az egész. Jegyzem, az adózás egyik legparádésabb formája lehetne, ha az adóm egy részét (mondjuk egy jó nagy részét) konkrét, mérhető "jócselekedetekkel" ki lehetne váltani. Nincs pénze? Nem gond, segítsen be az iskola kifestésében vagy az orvosi rendelő kitakarításában! Csináljon szekrényeket az óvodának, szabjon függönyt a bölcsődének! Vigyen zöldséget a kertjéből a kórházba! Gyűjtsön szemetet! Ilyesmi. Iszonyatosan komplikált lenne a könyvelése (biztos...) de jóval több értelme lenne, mint feneketlen vödörbe vizet önteni, mindenki tudna "adózni" és valószínűleg nagyobb kedvvel csinálnák az emberek, ha saját maguk is tapasztalnák az azonnali, közvetlen hatást.

 • 2015.05.25 13:55:44Cinnouse

  @Nyunyócska - tanárként teljesen egyetértek, ez nem a szülők dolga. Ugyan Varga Mihály még nem hallott olyanról, h egy iskolának ne lenne papírja, én viszont minden szeptember elején azzal kezdem a szülőit, h aki tud, hozzon felajánlásként fénymásoló lapot... közben majd lesül a képemről a bőr, de nem tudok mit csinálni: nincs annyi pénzem, h a munkám végzéséhez szükséges lapot állni tudjam saját költségen, egész tanévre, 100-120 gyereknek. Így is költök rájuk: teremdekoráció, matrica a füzetbe, osztályprogram, kirándulás stb. A féléves 500 Ft-os sporteszköz támogatást viszont nem vgyok hajlandó beszedetni senkivel, azért mindennek van határa.

 • 2015.05.25 16:11:38sajtos pogi

  Az ilyen vásárokon csakazértsem vásárolnék, árulnék. Korrekten megmondanám, hogy én x Ft-tal támogatom a sulit (ha nagyon elégedett vagyok vele), de abba időt, pénzt, energiát nem ölök, hogy a munkám a kukában landoljon vagy én odadobjam másét.

  A fénymásolópapír bekérésében én nem látok problémát, olyan mint egy plusz füzet, csak akár 4-5 évig is kitart 1 csomag/fő.

  Iskola szülői segítséget kért a nagyon koszos, lepukkant 1. osztályos terem kifestéséhez. 2 apuka jelentkezett, a szükséges anyagok nagy részét is hozták volna, de mivel dolgoztak csak szombatonként jöttek volna. Igazgató hárított, hogy már csak nem képzelik, hogy hétvégén bejön valaki kaput nyitni és ott ücsörögni amíg dolgoznak?! Festés elmaradt. A 2 tanító néni du. 4 után lemázolta a radiátorokat és órási faliújságokat tett fel takarásnak.

 • 2015.05.25 16:15:46sajtos pogi

  Az én egyik gyerekem osztályában nem kértek semmit a tanárok, így a buzgó szülők csoportja kitalálta dobjuk össze a pénzt új székekre esetleg asztalokra, meg szekrény se lenne rossz. Ja, hogy 3-4.-ben már más méretű padok és székek kellenek? Szerencsére leszavaztuk.

 • 2015.05.26 07:59:29tomwar

  TAO - miert is csak sportra lehet kolteni!? Iskolafenntartasra sokkal jobb lenne...es sok szulo cege is segithetne, jol jarna.
  Nem ertek egyet a TAO-val a profi sportban, de ilyen celra nagyszeru lenne!

 • 2015.05.26 13:17:59encir

  TAO-val maximálisan egyetértek!!
  Javasoljuk közösen a köznevelési államtitkárságnak!

 • 2015.05.27 08:41:49IKDFA

  Fénymásoló/wc- papírt (stb) már 8 éve is a szülők vittek be a suliba, amikor a gyerekem még odajárt, pedig akkor még nem volt klik és a gazdaság is pannon pumaként ugrált... :P

 • 2015.05.28 08:20:19pirospottyos

  A kep nagyon gaz, egyszer voltunk a sulival a veszpremi bortonben latogatoban (elrettentes celjabol), na az nezett ki igy.

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta