A táncórákon csak lötyögnek a gyerekek

A ScienceDaily-n találtunk egy érdekes tanulmányt, amely szerint meglepődhetnek azok a szülők, akik azért küldik tánciskolába a gyerekeküket, hogy ott majd jól kimozogják magukat: egy kutatás szerint ugyanis az ott eltöltött időnek mindössze harmada telik közepes vagy intenzív mozgással, a maradék pedig állással, figyeléssel vagy nyújtással.

A Kaliforniai Egyetem kutató 5-18 éves lányokat figyeltek meg, és arra jutottak, hogy bár ezek a táncórák remek alkalmak arra, hogy a fiatalok aktívan mozoghassanak, mégis a legtöbb időt inaktívan töltik. "Erre mi úgy tekintünk, mint egy elmulasztott alkalomra, hogy a gyermekek egészségesebbek legyenek" – nyilatkozta doktor James Sallis.

486716237
Andrew Burton / Europress / Getty

Az amerikai adatokból az is kiderül, hogy a fiatalok körülbelül fele nem felel meg a Centers for Disease Control & Prevention (CDC) ajánlásának, amely szerint naponta 60 percet kéne eltölteniük (többnyire közepes vagy intenzív) mozgással. A CDC azt is elmondta, hogy ebből az egy órából felet az iskola biztosít, a fennmaradót pedig az iskola utáni tevékenységeknek kéne kitennie. Utóbbi a gyermekek 6, a kamaszoknak pedig mindössze 8 százalékánál teljesül.

A vizsgálat során gyorsulásmérőt használtak és kiderült: a 264 lány átlagosan 17 percet töltött érdemi mozgással (a 49-ből) - bár az is igaz, hogy ez függ a kortól és a táncnemtől is. A tömeget két részre osztották (5-10 évesek és 11-18 évesek) és a kutatók arra jutottak, hogy a fiatalabbak majdnem minden kategóriában (balett, jazz, hip-hop, flamenco, salsa, sztepp és társastánc) aktívabbak voltak. Talán nem meglepő, de a legtöbb mozgás a hip-hoppal jár (az idő 57%-ában mozogtak intenzívebben), az alanyok legkevésbé aktívak pedig flamenco közben voltak (14%).

 

"Bár a táncnak fontos közösségi, fejlődési és kulturális előnyei vannak, mégis úgy kéne alakítani ezeket a foglalkozásokat, hogy többet mozogjanak közben a fiatalok" – mondta Sallis, aki felhívta a figyelmet arra is, hogy csak az Egyesült Államokban 32 ezer privát táncstúdió van. Ezt egyébként úgy lehetne elérni (a kevés rendelkezésre álló idő miatt), hogy a bemelegítést sokkal intenzívebben végzik, és a táncmozdulatok gyakorlását is elnyújtják. Sallis azt is hangsúlyozta, hogy a lányok testnevelése azért is különösen fontos, mert átlagban sokkal kevésbé aktívak fizikailag, mint a fiúk.

„Az elhízási rátákat elnézve mindenképpen tennünk kell valamit. Még a fiúk sem mozognak eleget, a lányok pedig annyit sem" – mondta. Az pedig csak bónusz, hogy ha valaki több időt tölt sporttal, az mentálisan is jobban teljesít.

Oszd meg másokkal is!
Mustra