SZÜLŐSÉG

Már félévesen lemaradnak a szegényebb babák

2015. május 22., péntek 18:55

Nem meglepő, hogy a család anyagi lehetőségei befolyásolják a gyerekek fejlődését, köztük a nyelvi készségek fejlődését is. Ezt könnyű belátni, hiszen egy több diplomás, jobb anyagi körülmények között élő családban gyakran több a könyv, gazdagabb a szülők szókincse, és talán több idő is jut a gyerekkel való beszélgetésre, foglalkozásra, a (változatosabb) közös élményekre, mint a létminimum alatt tengődő közegben. A gazdagabb szülők drágább intézményekbe adhatják be gyerekeiket, és itt nem csak a Harvard tandíjára gondolunk, a mi környékünkön épp a kéttannyelvű bölcsődék váltak divatossá.

Egy friss felmérés szerint a gyermekek beszédkészségében található az egyik lényeges különbség: a szegényebb családból származó gyermekek nyelvi készségei elmaradnak a jómódú gyerekeké mögött. Ami a legérdekesebb a kutatás eredményei közül, az az, hogy már hihetetlenül korai életkorban, hét hónaposan megmutatkozik ez a különbség. Vagyis a szegény sorú héthónapos babák nyelvi készségei elmaradnak jómódú társaikétól. A kutatók meglepő eredményeiket az amerikai Gyermekgyógyászai Társaság 2015-ös kongresszusán prezentálták.

Enyhe lemaradás már héthónaposan

A vizsgálatban szereplő szegény családokban élő babák lemaradása nem érte el a valódi károsodás szintjét, vagyis ők is szépen haladtak a nyelvi fejlődés útján, csak valamivel lassabban. A kutatók mind a preverbális (beszédet megelőző) viselkedés, mind a nyelvi készségek terén különbségeket írtak le. Ugyanakkor sajnos a kutatást vezető szakemberek szerint ezek a hét hónaposan még viszonylag kis különbségek minden valószínűség szerint valódi lemaradássá válnak az évek során.

A kutatók a család bevételét és az anya iskolai végzettségét is vizsgálták. Ha a család egy főre eső bevétele a létminimum alá esett és az anya maximum érettségivel rendelkezett, akkor a család alacsony anyagi-társadalmi státuszú jelzőt kapott. Emellett az anyák intelligenciáját és szókincsét is megmérték IQ-teszttel. A hét hónapos gyerekek természetesen még nem beszélnek, de szerencsére már számukra is létezik kidolgozott, a nyelvi készségeket felmérő tesztcsomag - ezekkel mérték a babák nyelvi készségeit.

Kisebb szókincs, eltérő nevelési stílus

Nem meglepő módon már az anyák szintjén találtak különbséget: a szegényebb sorban élő anyák szókincse kisebb volt a jobb módú anyákéhoz hasonlítva. Az anya szókincse pedig összefüggést mutatott a baba hallás utáni szövegértésével - ez sem meglepő, hiszen a gazdag szókincsű anyuka csecsemője több szót hall, így nyilván több szót is ért meg féléves korára. Ugyanakkor nem ez volt a fő különbség, vagyis a szegénység nem kizárólag az anya szókincse révén rontotta a babák nyelvi készségeit.

A kutatók szerint a szegényebb sorban élő családok nevelési stílusa is különbözik, és ez is vezethet nemkívánatos különbségekhez. A vizsgálatot vezető egyik kutatónő, Dr. Betancourt megfigyelte, hogy a szegényebb sorú családok gyakran sokkal szigorúbban korlátozzák a gyerekeiket, ami a normál fejlődéshez szükséges felfedező viselkedés túlzott korlátozásához vezethet.

Mit jelent ez? A babák kúsznak-másznak, mindenfélét a szájukba vesznek, és többnyire nem viselkednek rendesen. A szegényebb anyák gyakran nagyon meg akarták védeni a gyereküket mindettől, azaz kevésbé engedték őket "felfedezni". Ennek természetesen egy bizonyos határon belül előnyei is lehetnek, nyilván ne vegyen mindent a szájába a gyerek, de a felfedező viselkedés túlzott korlátozása a szakemberek feltételezése szerint hozzájárulhat a fejlődésbeli különbségekhez. A szakemberek úgy gondolják, a téma további vizsgálatokat igényel.

Ez az első olyan kutatás, amely összefüggést mutatott ki a csecsemők nyelvi készségei és a család anyagi és társadalmi helyzete között. A további kutatások feladata lesz annak kiderítése, hogy pontosan milyen okok és tényezők hatására alakul ki ez az összefüggés: az anya szókincse és az eltérő nevelési stílus mellett még számtalan egyéb tényező is szerepet játszhat.

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2015.05.22 19:43:36Izo

  Egyik napi "élményem" a vonaton: Felszáll a kismama a babakocsiban ülő gyerekkel, olyan egy éves körüli lehetett. A gyerek gügyög, tapogatja, amit elér. Anyuka meg közben nyomkodja a telefonját, és néha ingerülten rászól, hogy fejezd már be.
  Egy sorral odébb ültem, egy idő után felfedeztük egymást a gyerekkel, és azzal múlattuk az időt, hogy pofákat vágtunk egymásnak. Persze anyuka ebből semmit nem vett észre, gondolom elégedett volt a helyzettel, hogy csöndben van a gyerek, és nyugodtan fészbúkozhat.
  Ezt csak azért hoztam fel, mert szerintem a szegényebbek lemaradása nagy részben nem a szegénységnek köszönhető, hanem a szülők szellemi szintjének, amiből valószínűleg a szegénységük is következik, szóval a kutatók mintha összekevernék az okot az okozattal.

 • 2015.05.22 20:19:40Emmanuel Goldstein

  Izo
  ennyike, bár ez nem politkorrekt, inkább csináljunk úgy, mintha mind egyformák lennénk és ne vegyünk tudomást arról, h ez tulajdonképp a kommunista ideológia alapja...

 • 2015.05.22 21:15:00Virginia W

  Emmanuel Goldstein
  kifejthetnéd részletesebben, hogy mi a kommunista ideológia alapja szerinted. (Nem mintha őszintén kíváncsi lennék rá, de legalább magadnak gondold végig kérlek és jöjj rá, hogy mekkora hülye vagy.)
  Tulajdonképpen irtó dühítő, hogy csakis idióta szalonnáci kommenteket találni manapság szociálisan érzékeny témákat taglaló cikkek alatt. Csak remélni tudom, hogy azért, mert az intelligensebb emberek rég odébb álltak és eszük ágában sincs szóba elegyedni veletek.

 • 2015.05.23 07:07:35HondásHeni

  Hasznos volt elolvasnom, így legalább megtudtam, hogy alacsony anyagi-társadalmi státuszban vagyok, mert csak érettségim van és a bejelentett jövedelmünk a létminimum alá esik :)

 • 2015.05.23 09:28:04kisvirag78

  Színtiszta hazugság, hogy az anyagi javak befolyásolnák a szókincset. Csakis a szülők, különösen az anya intellektuális képességei, műveltsége, iskolázottsága. Újgazdagékon és a gazdag cigány családokon látjuk, hogy a pénztől nem jön meg sem az igényesség, sem az értelem.
  Azon lehet gondolkozni, hogy az alacsony életszínvonal milyen hatással van generációkon át az anyák iskolázottságára, és hogy ez hogy hat ki a gyerekre, de könyörgöm, az, hogy valaki a féléves babájával foglalkozik-e, hogy tud-e rendesen beszélni, írni, olvasni, mesét mondani, mondókázni, énekelni a babának, az semmilyen viszonyban nincs azzal, hogy mennyire él jól. Félévesen segélyeket is kap, és olyankor a legtöbb anya amúgy sem él szuper színvonalon.
  A legjobb példa a háborús évek, majd az ötvenes évek. Szüleim sokszor éheztek, semmijük sem volt, mégis fantasztikus szókinccsel indultak a világnak. Diplomás, értelmiségi emberek, a bombázás alatt a pincében született apukám kimagasló szókinccsel rendelkezik, fizikából doktorit szerzett, komoly nemzetközi kutatásokat jegyez. Pedig akkoriban 6 hét után újra dolgoztak az anyák,illetve a háborúban férj nélkül egyedül kellett boldogulniuk, szoptatni is alig tudtak emiatt, nem hogy a gyerekeikkel foglalkozni, ahhoz képest, hogy most mennyi idejük van rá.

 • 2015.05.23 09:41:48dhd255

  Itt nem a szegenyseg a kulcs, hanem az, hogy a tobbseguk cigany. Azoknal meg edesmindegy a jolet, ugyis alig lesznek feljebb egy csimpanz szintjenel.

 • 2015.05.23 11:39:08sterimar

  Ahogy az már feljebb is elhangzott, az ok nem a szegénység, hanem a szülők alacsonyabb szellemi szintje és igény(telenségi) szintje ezekben a családokban. Ahhoz nem kell pénz, hogy a gyereknek tévé helyett meséljünk, játszunk vele stb. Sok szegényebb család van, ahol foglalkoznak a gyerekkel és az rendben fejlődik is. Ha a szegénység a szülők alacsonyabb intellektusának és tanulatlanságának az eredménye (nyilván statisztikailag van korreláció), tehát a cikkben az ok meg az okozat felcserélődött.

 • 2015.05.23 12:27:51sdani

  @Izo: "kutatók mintha összekevernék az okot az okozattal."
  Teljesen tévedésben vagy. Egyrészt nem olvastad az eredeti közleményt, csak egy mezei újságíró által vázlatosan kivonatolt szösszenetet, ami ugyancsak nem az eredeti közlemény alapján íródott. Másrészt nem kell tudósnak lenni, hogy az ember tudja: adott esetek megfigyelésével korrelációkat megállapíthatunk, de köztük ok-okozati viszonyt nem. Ezért van szükség további kutatásra. Továbbá azt állítod, hogy:
  "szegényebbek lemaradása nagy részben nem a szegénységnek köszönhető, hanem a szülők szellemi szintjének, amiből valószínűleg a szegénységük is következik"
  És te most nem kevered össze az okot és az okozatot? Nem azért alacsonyabb-e a szülők szellemi színvonala, mert eleve szegényebb családba született, rosszabb oktatásban és nevelésben részesült? Ami konzerválta a család alacsony státuszát, és amit ő is továbbad?

  @kisvirag78: "Színtiszta hazugság, hogy az anyagi javak befolyásolnák a szókincset. Csakis a szülők, különösen az anya intellektuális képességei, műveltsége, iskolázottsága."
  De a kettő összefügg! Ezt miért olyan nehéz belátni? Ha a családodtól nem azt látod, hogy a tudás érték, nem tudtak volna támogatni a tanulmáyaid során, sőt neked kellett volna őket támogatni kicsi korod óta, akkor iskolázott lennél? Művelt lennél? Egy jobb anyagi körülmények között élő családban magasabb az iskolázottak aránya, ami magasabb műveltséget és intellektuális képességet eredményez.

 • 2015.05.23 13:41:04Zsuzsi25

  termeszetesen 100% ig igaz a cikk.
  en csak azt nem ertem, hogy aki a letminimum alatt el, az minek szul?

 • 2015.05.23 15:23:22B-road

  @Zsuzsi25: mert iskolázatlan és nem olvas porontyot.

 • 2015.05.23 15:23:32drpuskaspalma

  Az eredetiben kifejtik a kutatók, a fenti cikkben pedig mi, hogy alacsony anyagi-társadalmi státuszúnak azok a csoportok minősültek, ahol a létminimum alatt éltek ÉS az anya iskolázottsága alacsony volt. Vagyis igen, számított az anya iskolázottsága IS, ahogyan több kommentelő is kiemeli.
  Az anya iskolázottsága ugyanakkor összefüggött a család anyagi helyzetével. Sem a kutatók, sem mi nem állítunk ok-okozati összefüggést, egyszerűen gyakoribb volt a tanulatlan anya - kevés pénz párosítás, mint a tanulatlan anya - sok pénz. A kutatás annyit állít, hogy a tanulatlan anyával rendelkező, kispénzű családok gyerekei statisztikailag nagyobb eséllyel maradnak le már a beszédtanulás során.

  A kutatás az USÁ-ban készült, szóval szerintem a cigányozás itt eleve meglehetősen irreleváns, meg abba is kéne hagyni.
  A kutatás az USÁ-ban készült, így kétlem, hogy a cigányság kérdése a jelen tanulmányt érintené.

 • 2015.05.23 16:33:42Girhes

  A szociolingvisztika foglalkozik a nyelvi fejlődés és az oktathatóság problémájával (is). Bernstein elmélete szerint a korlátozott nyelvi kód (a verbalitásnak a kommunikációban korlátozottan történő használata) a későbbiekben az óvódai/iskolai nevelés során is nehézségeket jelent a gyermek számára, bizonyos szavakat, kifejezéseket, élethelyzeteket egyszerűen nem tud feldolgozni, megérteni, mivel a nyelvi szocializáció során nem találkozott velük. Korlátozott nyelvi kódot jellemzően az alacsony iskolázottságú, műveletlen - és ezért statisztikailag az alsóbb jövedelmi decilisekhez tartozó - családok használnak, ahol az anya is jellemzően alacsony iskolázottságú. Nem kellene keverni az anyagi javakat és az alacsony iskolázottságot! Ha ezen a vonalon gondolkodnánk, azt kellene feltételeznünk, hogy az összes pedagógusgyerek nyelvi hátrányokkal küzd, mivel a szülei rosszul keresnek, ami marhaság.
  Magyarországon is folytak/folynak kutatások a témában, itt egy cikk az Új Pedagógiai Szemléből:
  [link]

 • 2015.05.23 17:56:31liveindreams

  eltérő nevelési stílus...biztos van benne valami de a fizikai valóság erejét sose becsüljük le: ha egy szegényebb sorú családnak nem telik bababiztos és szupertiszta környezetre, még szép, hogy jobban óvják a gyereket-valószínű az ő környezetük-pont az anyagi helyzetük miatt kevésbé alkalmas a gondtalan felfedezésre...:-/

 • 2015.05.23 18:06:47liveindreams

  dhd255: Hűűű...azzzannya...végre egy bátor lögény! ecsém, te megmondod a tutit itt a sok nyavalgó szépléleknek...remélem, csatlakoztál a jobbikhoz, ott aztán sok a színmagyar legény mög asszonka, azok osztán a nagy eszükrő mög az igazmondásukró hírösek, köztük a helyed amillen helyre legénke vagyol! osztán nehogy megokosodj mer' nem lössz kin mulatni ittön!

 • 2015.05.23 19:11:51dhd255

  liveindreams: mit szarkazmusolsz, buzi vagy? :DD

 • 2015.05.23 19:46:28liveindreams

  nem tudok róla, hogy "buzi" lennék, bár nőkre kevésbé szokták ezt a jelzőt alkalmazni. írj továbbra is butaságokat, hogy nevethessek, unalmas a kismamalét (és az index) amúgy.

 • 2015.05.23 22:06:34Emmanuel Goldstein

  Virginia W
  vulfasszony, a kommunista ideológia alapja az emberek egyenlősége, ami amúgy nem igaz, mert én a százhúsz kilómmal simán leverlek egy kocsmai verekedésben, mert erősebb vok és agreszivabb!
  akkor rinyálhacc a jogegyenlőségért, ami a demokrácia lenyége, de már késő, mert ez két, kibaszottul különböző nézőpont!

 • 2015.05.24 14:36:04jani_a_hegyről

  Manapsag lehet valaki szegeny akkor is, ha ket, vagy tobb diplomas es beszel idegennyelveket is, viszont a gyereke nem biztos hogy lemarad a szellemi fejlodes teren a szegenysegnek koszonhetoen. Sok minden nem penz kerdese, az logikusan hangzik, hogy a szegenyebbek korebol tobb yerek marad le, viszont sok tehetos ember is leulteti a TV ele a gyereket es effetive nem teszi meg a tole telhetot, mert igy kenyelmes.
  Szerintem Magyarorszagon talalni peldat szegenysegbol indult, kesobb megis elismert, esetleg posztumusz elismert kutatora, muveszre, eredmenyes sportolora, esetleg politikusra.

  A problema inkabb az, hogy manapsag azok a magyar parok, akik egyebkent iskolazottak, dolgoznak felnek haasodni, de legalabb gyereket vallalni, pedig az a legfontosabb. Nemetorszagban orom nezni, ahogy kisvarosokban is toljak a szulok a gyerekeket, tele vannak a jatszoterek, meg egyaltalan vannak jatszoterek. akivel foglalkoznak fejlodik, akivel nem az lemarad, ezt kutatas nelkul megmondtam volna, de ez fuggetlen az anyagi helyzettol.

 • 2015.05.26 19:43:22Mercel

  @dhd255
  "liveindreams: mit szarkazmusolsz, buzi vagy? :DD"

  Azt nem tudom, hogy ő mi, de te egy ostoba szobanáci vagy.
  Amúgy irónia volt, nem szarkazmus.
  Ja én se vagyok buzi, húzzál elő másik kártyát fogyika.

 • 2015.06.03 15:08:19nitro1

  Nem vagyok szakértő, de féléves korban hogy tudják megállapítani a nyelvi (vagy preverbális, vagy bármilyen) fejlődési lemaradást, amikor ebben a korban igen nagy lehet a szórás a fejlődésben, valszeg a fentebb említett okoktól teljesen függetlenül is.

Blogok, amiket olvasunk

MENŐ LAKÁS Hangulatos nappalik fehér téglákkal

A fehérre festett téglafal olyan visszafogott dizájnelem, ami egyből érdekesebbé tesz bármilyen lakást. Mutatjuk a jó példákat: modern, szellős, világos.

KETTŐS MÉRCE Kinek járjanak a segélyek?

Aki megérdemli? Aki rászorul? Aki balszerencsés? Az igazságos újraelosztás rendszere nem is olyan egyszerű.

GADGET Menő mobil 26 ezer alatt

A Xiaomi Redmi 4A az egyik legkedveltebb telefon hazánkban a gyártó kínálatából. Nem is csoda, mert ilyen tudást ilyen áron kevesen adnak!
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta