A pornót néző kamasz hamarabb is kezdi az ipart

Talán nem túl meglepő az az észrevétel, hogy a kamaszok viszonylag gyakran néznek felnőtt, erotikus tartalmú filmeket, weboldalakat, újságokat. De vajon mekkora problémát jelent ez, és ha baj, akkor mit tegyünk ellene? Nézzük együtt a gyerekkel a felnőttfilmet? Tiltsuk le az internetet a lakásban? Utánanéztünk, mit mond a tudomány.

A szexuális élet korai megkezdése a kutatások szerint viszonylag sok kockázatot hordoz magában: a 16 éves kor előtt szexelni kezdő kamaszok körében gyakoribb a védekezés nélküli szex, a nem kívánt terhesség, a szexuálisan terjedő fertőzések, és a nemi erőszak is. A szexszel kapcsolatos attitűdöket pedig jelentősen formálja a média, vagyis az a közeg, amelyben a fiatalok élnek. A nyugati világban jelen pillanatban meglehetősen sok szexuális, erotikus tartalom érhető el a médiában, még akkor is, ha az ember nem kifejezetten pornóoldalakat keres: a filmek, sorozatok, hirdetések, reklámok is gyakran szexualizáltak.

shutterstock 277381844

Túl korán kezdik?

A sok szexuális tartalom szemléletformáló: a tapasztalatok szerint a kamaszok megengedőbbé válnak a szexszel kapcsolatban, és pozitívabb elvárásokat fogalmaznak meg - vagyis kívánatosnak, örömtelinek tartják. Ez elsőre nem hangzik annyira rosszul, hiszen sokkal rosszabb lenne, ha valami fájdalmas, szégyenletes, kötelező vagy üldözendő dologként csapódna le bennük a szex.

Ugyanakkor sajnos egy csomó kutatás bizonyította, hogy a TV-ben, moziban, videójátékokban, zenében, reklámokban, magazinokban megtalálható szexuális tartalom mennyisége növeli a korai kezdetű szexuális élet esélyét. Magyarul, aki sok szexet néz, az hamarabb kedvet kap, viszont aki hamarabb kezdi, az gyakran kockázatosabban, kevésbé elővigyázatosan áll hozzá.

A kamaszok szemléletét természetesen nem kizárólag a média formálja, hanem a család és a barátok is hatalmas hatással vannak rá. Egy friss tanulmány szerint ez a hatás egyáltalán nem elhanyagolható: a végeredmény szempontjából ugyanis nem mindegy, hogy tiltják-e a szülők az erotikus tartalmú filmeket, hogy ha mégis előkerülnek, megnézik-e a gyerekkel, illetve hogy a felnőtt tartalmat a kamasz egy azonos vagy ellenkező nemű barátjával, esetleg egyedül nézi inkább.

A szülők viselkedése nem feltétlenül merül ki a tiltásban és a megengedésben: a fentiek mellett további lehetőség, hogy a kamasz bizonyos filmeket csak felnőtt felügyelettel nézhessen (bár valljuk be, szexuális tartalom esetén ez nem tűnik túl életszerűnek), illetve hogy akár együtt nézték, akár nem, a látottakat utólag a gyerek és a felnőtt megbeszélje egymással.

shutterstock 39821851

A felmérések szerint a fejlett nyugati világban sok kamasz szobájában van tévé, de internet biztosan - ennek ellenére meglepő módon a legtöbb kamasz szeret a nappaliban, a családdal együtt tévézni, mert ez lehetőséget ad a látottak megbeszélésére. Az évek során aztán ez is fokozatosan változik, és egyre kevésbé a szülőkkel, egyre inkább a barátokkal kíván a gyerek filmeket nézni és megbeszélni azok tartalmát.

Akkor tiltsuk vagy ne tiltsuk?

Az idézett tanulmány során a kutatók tizennégy-tizenöt éves kamaszokat vizsgáltak. Arra voltak kíváncsiak, hogy a filmnézési szokásaik (mit, mennyit, kivel) vajon hatással vannak-e arra, hogy hány éves korukban közösülnek először.

A kutatásban több mint kétezer brit kamasz vett részt. Egyharmaduk ekkor már túl volt az első közösülésen. A korai kezdetű szexuális élettel kapcsolatban védőfaktornak számított, ha a szülők tiltották az erotikus tartalmú műsorokat, vagyis azok a gyerekek, akiknél tilos volt ilyesmit nézni, kisebb eséllyel szexeltek már a kutatás időpontjában.

Hasonlóképpen védőfaktornak számított, ha a kamaszok az erotikus tartalmú filmeket azonos nemű barátaikkal-barátnőikkel nézték. A végeredmény szempontjából mindegy volt, hogy a szülők néztek-e együtt filmeket a gyerekekkel vagy sem - csak az számított, hogy megtiltják vagy nem tiltják. Egyetlen olyan elrendezést találtak a kutatók, amely kifejezetten növelte az esélyét a korai kezdetű szexuális életnek. Kitalálják, melyik az? Természetesen az, ha a kamasz a felnőtt filmeket ellenkező nemű kortársával együtt nézte.

shutterstock 102148921

Mi a tanulság? Természetesen nem tilthatjuk el a gyereket mindennemű erotikus médiatartalomtól, hiszen akkor nem léphetne ki az utcára. A tudományos eredmények ugyanakkor arra utalnak, hogy érdemes határokat szabni a dolognak: a túl sok felnőtt film túl korai kezdetű szexuális életet eredményez, ami növeli a veszélyek, kellemetlenségek kockázatát. Természetesen ezek statisztikák, egyéni különbségek pedig mindig lehetnek: tizennégy évesek is képesek lehetnek felelősen gondolkodni a szexről, és tizennyolc (sőt, harmincnyolc) évesek is vállalhatnak felelőtlen kockázatokat.

A nagy számok azért mégis afelé mutatnak, hogy nem érdemes túl korán kezdeni sem a filmnézést, sem a gyakorlati tréninget, vagyis van értelme szülőként odafigyelni arra, hogy ha egy mód van rá, inkább ne nézzen pornót a gyerekünk az ellenkező nemű haverjával.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek