SZÜLŐSÉG

Szeptembertől jöhet az ingyenes ovis-bölcsis kaja

2015. május 18., hétfő 13:13

Ha a parlament is jóváhagyja, amit a kormány már elfogadott (márpedig jóvá szokták hagyni), szeptembertől ingyenes lesz a bölcsődei és óvodai étkezés a gyerekeknek. Ehhez egyetlen feltételnek kell megfelelni: a családban az egy főre jutó jövedelem nem érheti el a nettó minimálbér 130 százalékát, vagyis a 89 408 forintot. Ez egy gyerekes családnál 268, ezer, két gyerekeséknél mintegy 360 ezer forint bejelentett nettó jövedelmet jelent, efölött továbbra is jön a csekk. 

A kormány a lépést úgy jelentette be, hogy ezután: "csak a gazdag családok fognak ezért fizetni". Mielőtt azonban nekiállnak leköpködni a rohadék burzsujokat, akik ezután is sorban állnak ebédbefizetéskor az oviban, azért érdemes végiggondolni, hogy a KSH szerint januárban a családi adókedvezménnyel korrigálva a nettó átlagkereset 161,500 forint volt. Vagyis két átlagosan kereső szülő a maga 323 ezer forintos családi nettójával egy gyerekkel már bőven gazdagnak számít, két gyerekkel még éppen nem, de ha az egyik szülő kicsit jobban keres, már ők sem férnek bele. 

Persze csak akkor, ha az ennél többet önként bevallják. A család jövedelméről ugyanis, a törvényjavaslat szerint a szülőnek kell nyilatkoznia, vagyis önbevallással dől el, hogy jogosult-e a gyermek az ingyenes étkezésre, vagy sem. Ezt a bevallást azután csont nélkül elfogadják, hogy a szülő igazat mondott-e, vagy sem, nem vizsgálhatja sem az óvoda, sem pedig a település jegyzője, sem előzetesen, sem pedig utólag.

Ebből úgy tűnik, hogy ezt a pénzt jószerével minden bölcsődés, óvodás gyereket nevelő családnak oda szeretnék adni, legalább is azoknak feltétlenül, akik úgy érzik, hogy jól jönne.  

A jövedelemnyilatkozatot csak azoknak kell benyújtani, akik valamilyen okból nem jogosultak egyébként is ingyenes étkeztetésre, azaz a háromnál kevesebb gyermeket nevelnek, a családban nincs tartósan beteg, fogyatékos gyermek, illetve rendszeres gyermekvédelmi kedvezményre nem jogosultak.

A jogszabály egyébként csak az étkezés ingyenességére vonatkozik, azokban a bölcsődékben, ahol van gondozási díj, azt továbbra is ki fizetni kell. A javaslat az általános iskolai étkezés díját is változatlanul hagyja.

Az Emberi Erőforrások Minisztériumának korábbi tájékoztatása szerint az ingyenes étkezés összesen 320 ezer gyereknek jár majd ősztől a számítások szerint, a korábbi nagyjából 90 ezerhez képest. Az intézményi gyermekétkeztetés összege a szeptemberi bővítés után 3,5 milliárd forinttal 61,5 milliárd forintra emelkedik, jövőre pedig 70 milliárd forintot költ majd az állam erre.

Önök szerint:

Ez egy

 • 444
  Remek javaslat, támogatom
 • 338
  Totális állami pénzkidobás

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2015.05.18 20:47:57efi

  Nem ellenőrzik sehogyan???
  Ennek mi a rosebb értelme van így?? A pofátlanja kapjon, a becsületes nem?

 • 2015.05.18 21:28:19zizi77

  Kb. ez lesz. Itt is sok lesz az ügyeskedő. Aki meg nem hazudik, az szív/ahogy mi is/! :/

 • 2015.05.19 09:15:37AK76

  Hagyjuk már ezt a szart a KSH-val,hol van havi netto 160 rongy átlagkereset?

 • 2015.05.19 10:05:44croc

  Ilyenkor senkinek, de tényleg senkinek nem tűnik föl, hogy ami "ingyenes" az általában olyan is?
  Nyilván ahol csak lehet, még inkább el fogják sikkasztani a pénzt és valami ócska moslékot adnak a gyerekeknek! Mert azt borítékolhatjuk, hogy az állami normatívát tíz évig még az inflációval sem fogják emelni...
  Nem lenne jobb fizetni érte, de cserébe számon kérni a minőséget? Mégiscsak a gyerekeink egészségéről van szó.
  Vagy teljesen mindegy, milyen szemetet esznek a gyerekek, csak "aggya ingyé' a zállam"?

 • 2015.05.19 11:37:30Kuoni pásztor

  Croc-al ertek egyet. En is szo nelkul fizetnek az etelert, de akkor tudjam mar, hogy nem kemenyitos, lisztes szutymakot kap ebedre, hanem valodi zoldseg, gyumolcs, hus kerul a tanyerjara.
  Olcso husnak mindig hig a leve.

  Az meg hogy bemondasra megy es senki nem ellenorzi, ezt meg tenyleg nem ertem. Mi ertelme van ennek azon kivul, hogy a fidesz parti haver cegek fogjak megkapni az ovodai-bolcsodei etkezteteseket?!

 • 2015.05.19 13:04:20katorna

  Azért ne legyenek illúzióid azzal kapcsolatban, h ha fizetsz érte akkor számonkérheted a minőséget.
  Amúgy meg kell a jövedelemnyilatkozat, ott van az alulról 3. bekezdésben. Csak az nem stimmel, h most nem ingyenes a nagycsaládosoknak, csak féláron van.

 • 2015.05.19 14:35:24zizi77

  Nemrég vezették be, ha jól emlékszem, hogy törvényileg szabályozott, mi kerülhet be a menübe. Pont az ilyen lisztes vackokat zárja ki pl. Az már más kérdés, hogy a betartatás mennyire lesz könnyű feladat.

 • 2015.05.19 15:13:18nemszólokmégegyszer

  efi -nek. Még nem vagy elégrutinos /remélem időd sem lesz, hogy az legyél/: 1. NAV /APEH/ igazolás a bruttó jövedelmetekről, a kedvezményekről. 2. Hivatalos elismervény/nyilatkozat igazolás f@szom tudja mi az önkormányzattól a segélyezések, támogatásokról. És ha mind a ketten 130 rugó nettót kerestek, neccesek vagytok, ha meg a gyermek után kaptok valami szociális támogatást, segélyt, /neadja az ég a gyerek különleges támogatott gyógyszerekre, támogatásra szorul -pl. laktóz érzékeny, diabéteszes, stb./ bukta parti, vagy azért mert ellátást nem tudnak biztosítani, vagy azért, mert úgy hullasz ki a rostán, mint a pinty. Nem a zemberek van ez sem kitalálva, hanem aki a rizsacsökkentésen meg a 16 helyett 15Í%-os szja-n havonta spórol kétszázezret. A fentartót meg elég kötelezni egy jogérvényes nyilatkozat+mellékletei beadására. Oszt slussz..

 • 2015.05.19 15:28:12nemszólokmégegyszer

  croc -nak Láttál te itt valamit, az elmúlt közel 3 évtizedben, amire azt mondták, hogy ingyenes, és tényleg az volt, mert én nem emlékszem ilyen. Vagy kedvezményes lett, vagy postaköltséget, regisztrációs díjat, f@szom tudja mit kellett fizetni, vagy megfizetted másként. A bölcsisek, ovisok szüleinek már most szappant, wcpapírt, szalvétát, pelenkát, rajzlapot, stb. kell "beszolgáltatni". És az óvodapedagógusok szemlesütve közlik, míg "nagyjaink" évente cserélnek autót, félévente laptopot, mobil, miközben nyől a házuk. Porhintés, vakítás az egész. Meg kell nézni a költségvetési törvényt 2015, 2016. Világos, mint egy pofon.Hazudnak, mint a vízfolyás. 20 éve egy iskola finanszírozás kapcsán a hódmezővásárhelyi dagadt Rapcsák /akinek első fokozatú talpnyalója volt valami későbbi lézerjános/ kérdezte, hogy, fűteni, világítani vagy bért akarnak?"

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta