Ha utálja a kölyök a gyógyszert, most megmondhatja

Fáj lenyelni a tablettát? Keserű a szirup? Most elmondhatja a gyereke a véleményét

Felmérést készít a kamaszok gyógyszerhasználatáról az Európai Gyógyszerügynökség és a Gyermekgyógyászati Bizottság. Az Országos Gyógyszerészeti és Élelmiszer-egészségügyi Intézet (OGyÉI) honlapjáról letölthető kérdőívvel a 10-18 éves korosztály véleményét szeretnék megtudni a gyógyszerfogyasztással, a különböző típusú patikaszerek alkalmazásával kapcsolatban. A kérdőív attól függetlenül kitölthető, hogy rendszeresen szed-e gyógyszert a gyerek, vagy csak alkalmanként van szüksége rá. A válaszokat május 30-ig várják.

A kérdőív 11 kérdése között ilyenek szerepelnek például, hogy bizonyos gyógyszerformákat mennyire tartják könnyen vagy nehezen bevehetőnek (például sok szülő csak vakarja a fejét, ha tablettát kell lenyeletni a gyerekkel). De kíváncsiak az olyan „kifogásokra” is, hogy például egy bizonyos szer rossz ízű, fájdalmat okoz, esetleg nem hiszi el a gyerek, hogy használ. 

shutterstock 174129158

A kérdőív második részében a 10-18 éves korosztály klinikai gyógyszertesztekkel kapcsolatos véleményét kérdezik. Miután tisztázzák, hogy a gyerek szerint ez mit jelent egyáltalán, megkérdezik, hogy részt venne-e klinikai gyógyszervizsgálatban, és miért vélekedik így. Végül pedig a további információszerzés lehetőségét is felkínálják.

Az Európai Gyógyszerügynökség az Európai Unió egyik ügynöksége, és ezzel működik együtt a Gyermekgyógyászati Bizottság. Ennek a szervezetnek az egyik feladata, hogy megbizonyosodjon arról, hogy a gyógyszerek hatásosak, biztonságosak és alkalmazhatóak gyermekek számára.

Önök bíztatnák a gyereket, hogy töltse ki a kérdőívet? Vagy attól félnének, hogy a gonosz lobbi vadászik így ártatlan fiatalkorú áldozatokra?

Oszd meg másokkal is!
Mustra