SZÜLŐSÉG

Nem spermadonor vagyok, hanem apa - interjú

2015. május 14., csütörtök 16:54

A sokak által kedvelt Apapara blog szerzője, Szél Dávid pszichológus első könyve idén júniusban, a könyvhétre jelenik meg. A szerző kétgyermekes apuka: egy négy éves kisfiú és egy öt hónapos kislány édesapja. Blogjában - és előkészületben lévő könyvében is - a modern apukák kalandjait és problémáit járja körül, miközben időnként társadalmi problémák is helyet kapnak. Lesz majd könyvbemutató is, dedikálás pedig a könyvhéten lesz, a Vörösmarty téren az Európa Könyvkiadó standjánál június 6-án, 11 órakor.

Addig is, Szél Dáviddal beszélgettünk oviról, pelenkáról, neveléspszichológiáról, feminizmusról és a mai, magyar értelmiségi apukák mindennapjairól.

Milyen apuka szerettél volna és szeretnél lenni? Mennyire sikerül?

Csak azt tudtam, hogy majd szeretnék apa lenni, de hogy milyen, azon nem sokat gondolkodtam. Biztos ilyen közhelyek jutottak volna eszembe, hogy jófej, higgadt, türelmes szeretnék lenni. Azt is tudom, hogy nem akartam nagyon megváltozni, nem akarom most sem, hogy egész más legyen az életem, mint a gyerekeim születése előtt volt. Persze, jóval kevesebbszer érek rá a barátaimmal találkozni, de azt hiszem,a személyiségem nem változott. Ugyanolyan ruhákat hordok, ugyanolyan zenéket hallgatok, ugyanazok a könyvek érdekelnek, ugyanúgy gondolkodom társadalmi kérdésekről, politikáról, ugyanabba a nőbe vagyok szerelmes. Bár az is igaz, hogy ha nem lennék apa, akkor mi most aligha beszélgetnénk.

Azt pedig, hogy milyen apa lettem, nagyban meghatározza, hogy álmos vagyok-e, illetve, hogy a gyerekeimre jutó, a gyerekeimre szánt időt tényleg rájuk szánom-e. Végül azon, hogy az ő tempójukat és az én tempómat mennyire tudom összeegyeztetni.

Most már sokkal könnyebben bocsátok meg, sokkal könnyebben felül tudok magamon, a saját hülyeségeimen emelkedni, de ez még mindig messze van az ideálistól.

Mi a legjobb az apaságban?

A legjobb érzés, amikor az utcán a fiam odarohan hozzám, és a nyakamba ugrik. Nagyon szeretem, amikor megölel, nagyon jó látni, hogy milyen figyelmes és érzékeny, hogy mennyire fontos neki már most a húga. Persze, ha majd elveszi, vagy tönkreteszi a játékait, akkor ez majd meg fog változni, de most még elég idilli a kettejük közötti viszony. Ezt is nagyon jó megélni.

Mit tanácsolnál a leendő apukáknak?

Azt hiszem, az idő a legfontosabb. Hogy azt tényleg adjuk oda a gyerekünknek. És akkor vannak még a sztenderdek: figyelem, türelem, hitelesség, empátia, humor, ilyenek.

Térjünk a lényegre: nálatok ki pelenkáz?

Ha nem kellemes egy feladat, akkor miért kéne csak az egyikünknek csinálnia? Sosem értettem az olyan érveket, hogy nem mosogatok, mert nem szeretek. Kit érdekel? Csomó szar házimunka van, amit senki se szeret. Hangos, büdös, koszos, fárasztó.

De nem menekülök a kérdéstől, igen, a feleségem többet pelenkáz, mert most még ő van itthon, de ha én is itthon vagyok, akkor az pelenkáz, aki megérzi, hogy kell. Egyébként szerintem kifejezetten jó dolog pelenkázni, az anyatejes kaka egyáltalán nem büdös, a kajás annál inkább, de akkor arról meg kiválóan lehet beszélni, affektálni, teátrálisan debüdös-özni. És hát az is van, hogy az emberek minimum ambivalensen állnak a szarszaghoz, erről lesz is a könyvben egy fejezet.

02
Fotó: Szél Dávid

A ti családotok nagyban különbözik a "klasszikus" családmodelltől, amelyben apa hozza a pénzt, anya feladata a gyerekek és a háztartás. Anno a feleséged viszonylag hamar visszament dolgozni, és te is kiveszed a részedet az otthoni teendőkből. Te szeretted volna, hogy így legyen? Vagy a feminista feleséged kényszerített?

Semmi harcosság sincs ebben, csak hiszünk az esélyegyenlőségben, vagyis, ha úgy tetszik, mindketten feministák vagyunk. Ettől pedig teljesen független az, hogy nem szoktunk egymásra kényszeríteni semmit sem. Családi döntések vannak. Megbeszélések vannak. Azt sem tudom, mi az a viszonylag hamar. Az országos átlaghoz képest korán. Az európai átlaghoz képest későn. A mi normáink szerint épp jókor. Másfél éves volt a fiunk. Hamar megszerette a bölcsődét, még most is sztorizik róla, pedig lassan középsős lesz.

Egyébként sok szempontból sem tudok a kérdésre érdemben válaszolni. Egyrészt sosem lesz olyan munkám, amivel egyedül el tudnám tartani az egész családot. De ez az áhított klasszikusság egyébként is aligha létezett Magyarországon, a szocializmus alatt teljes foglalkoztatottság volt, azóta meg csak egy nagyon szűk elit engedheti meg magának azt, hogy csak az egyik dolgozzon. De ott az, aki nem dolgozik (legtöbbször a nő), unatkozik, pótcselekszik, nem igazán önmegvalósít. Pláne amikor megnőnek a gyerekek.

Szóval azon túl, hogy szükségünk van a feleségem fizetésére is, ki vagyok én, hogy azt mondjam, hogy a feleségem ne akarjon dolgozni, ne akarjon azzal foglalkozni, amivel akar, amit szeret, ami érdekli, másrészt engem sem csak este 8 után érdekelnek a gyerekeim, hanem délután is, sőt, néha délelőtt is.

Arról nem is beszélve, hogy azt is abszurdnak tartom, hogy még ha dolgozik is egy családban az anya, ha gyerek beteg, ő marad otthon. Nyilván e mögött is az macsó attitűd van, hogy egy férfi túl fontos munkát végez ahhoz, hogy hiányozzon a munkahelyéről.

Az is érdekes, hogy valahogy ezeket a kérdéseket egy nőtől sosem kérdezik meg. Miért ne akarnék minél több időt lenni a gyerekeimmel? Nem spermadonor vagyok, hanem az apa.

Mi ennek a felállásnak az előnye?

Hogy a gyerekeim szempontjából van-e előnye, azt nem tudhatom. A gyerekek ugyanis nem relativizálnak, nem fognak azért engem jobban értékelni, mert többet vagyok velük, mint egy másik apuka. Ők azt nézik, hogy ha tegnap korán itthon voltam, akkor ma miért nem.

De én sem előnyszerzési vágyból csinálom úgy, ahogy csinálom, hanem azért, mert így tudom. Rosszul érzem magam, ha keveset vagyok a gyerekeimmel. De nem (csak) azért, mert egy ősapa vagyok, hanem azért is, mert a szülőség, minden jóságával együtt tök fárasztó dolog, miért ne csináljuk közösen, minél inkább együtt.

Szakmádat tekintve pszichológus vagy, így gondolom, szakmai szemmel is nézel a gyereknevelésre. Mit gondolsz a "necces" témákról? Természetes szülés vagy császár, szoptatás vagy tápszer, hordozás vagy babakocsi, együttalvás vagy külön szoba? Egyáltalán fontosak ezek?

Nem, ezek egyáltalán nem fontosak. Tökmindegy, hogy tolod vagy hordod, tápszerezed vagy szoptatod, kiműtik belőled, vagy megszülöd. Hosszú távon mindegy. A társadalom általi nyomasztás, a normaképzés és a bűntudat, az a nem mindegy. A társadalom részéről nulla megértés van, ha bármit is másképp csinálsz, mint bárki. Akármit is jelent a másképp és akárki is a bárki. Ha előkapod a melled, akkor amazon vagy, ha elfordulsz, akkor prűd. Kell némi arrogancia és magabiztosság a társadalmi nyomás ellen. A legfontosabb pedig a hitelesség. Hiába hordozol, ha feszengsz közben. Ordítva és neurotikusan rángatózva hordozni pedig pont ugyanolyan rossz, mint ordítva rángatni a babakocsit.

04
Fotó: Szél Dávid

Anyaként nem szeretném, ha mostantól mindig háttérbe szorulna a férjem. Nálatok hogy van ez? Van olyan, hogy féltékeny vagy a gyerekekre?

Féltékeny inkább azért szoktam lenni, mert a gyerekeim többet igénylik az anyjukat, mint engem, de ezért leginkább a helyzetre haragudhatok. Ha pedig valamiért kevesebbet kapnék a feleségemtől, akkor azért aligha haragudhatnék, neheztelhetnék a gyerekeimre. A filmekben sem értettem soha az ilyen megcsalós jeleneteknél, hogy miért arra haragszik a megcsalt, akivel megcsalták. Rányit a másikra, megmagyarázom, félreérted, majd megveri azt, aki az egészről a legkevésbé tehet.

Egyébként meg azt is gondolom, hogy egyrészt jó, ha az anya idővel visszatér a feleség-/nő-szerepbe, mint ahogy az is legalább ilyen fontos, hogy a férj apa is legyen, ne csak férfi. Ha ez megvan, akkor bizonyára jobban észre fogják venni egymás jogos igényeit, szükségleteit, legyen szó megértésről, törődésről, szexről vagy épp a vágy elutasításáról.

Beszéljünk az oktatási rendszerről is, többször is kritizáltad az óvodákat. Mi a baj velük? Ha ennyire rosszak, nem kéne akkor mégis otthon maradni a gyerekkel hatéves korig?

A gyerekeknek legalább annyira szükségük van a szociális ingerekre, mint a szülőknek. A kortárs kapcsolatok életkortól függetlenül rendkívül fontosak, szóval továbbra is az intézményesítés mellett vagyok. Az más kérdés, hogy a jelenlegi oktatási rendszert – de nem feltétlenül a benne dolgozó pedagógusokat – sok szempontból alkalmatlannak tartom.

Az egyik bajom, hogy a rendszer végtelenül hierarchizált és centralizált. A családok nem partnerek, az oktatási rendszer intézményei nem szolgáltatásokat nyújtanak, nem ők vannak értünk, hanem fordítva. Ezt a legtöbb esetben egy felülről támogatott attitűdnek tartom, ami minden fórumon megnyilvánul. Beiratkozáskor, évnyitókor, amikor a gyerekkel valami probléma van, amikor valami változás van az intézményben. Mindezt csak tetézi, hogy a pedagógusok kettős nyomás alatt vannak, felülről valódi, alulról, a családok részéről viszont sokkal inkább egyfajta megélt nyomásról van szó. És akkor még szóba se került a megbecsültség és a megfizetés teljes hiánya.

A másik bajom, hogy a gyerekeken letolják ugyan a pedagógiai programot, de a pszichológiára, a gyerekek lelki fejlődésére, illetve az arra való reflexióra nincs se tér, se idő, se felkészültség. A gyerekek csak a legritkább esetben kapnak visszajelzést arra vonatkozóan, hogy milyenek ők.

Végül, de ez már tényleg szőrszálhasogatás, az iskolák egy múlt századi eleji koncepció alapján épültek. Ezekben az épületekben egyszerűen nincs lehetőség a közösség erejének megismerésére, kihasználására, nincsenek valódi közösségi terek, az osztálytermekbe a székek, a padok és persze a létszám miatt szintén nem lehet csapatként, osztályként működni, a folyosók meg egyszerűen túl szűkek. Egymás mellett menni csak két embernek lehet, futkorászni meg egyenesen tilos.De persze ez is a koncepció része: így mindenki kényszerítve van a szabályok betartatására.

A lényeg, hogy a gyerekek nem lehetnek gyerekek.

Itt ez a jelenség, hogy ma már egyre több apuka veszi ki a részét a gyereknevelésből, neadjisten ő megy el gyesre. Ugyanakkor a klasszikus pszichoanalitikus teóriákban mindig nagyon hangsúlyos az apa és az anya különbözősége. Apaként és pszichológusként mit gondolsz, a nemi szerepek ilyenfajta összemosódása nem árt a gyereknek?

A klasszikus pszichoanalízis eléggé macsó cucc, a nőkről az Ödipusz-komplexuson kívül nem annyira vett tudomást; némi leegyszerűsítéssel csak apa, pénisz, fallosz és libidó van, a fejlődéspszichológia pedig megfeledkezik a férfiakról, a kötődés kialakulásáért kizárólag az anya a felelős. Szóval az alapelméletek egyike sem foglalkozott egyszerre mindkét nemmel, egyszerre mindkét szülővel.

Úgyhogy nem. Továbbra sem hiszek a nemi szerepekben. A gyerekek nem ismerik a nemi sztereotípiákat, nem kapcsolják őket össze a szüleik nemiségével. Nekik mindegy, ki teszi őket tisztába, ki főzi a kaját. A fiam nem lepődik meg azon, hogy én főzök többet, neki ez a normális, ő ebbe született bele.

Aki olvasta a blogot, annak fog bármi újat nyújtani a könyved?

Szerintem egész más egy-két-háromhetente, a monitor előtt ülve elolvasni egy bejegyzést, mint egyben kiolvasni egy könyvet. Én most megtettem, és engem is meglepett, de a könyvnek van íve, olyan, mintha vinné az olvasót valahová. A bejegyzéseket egyébként átszerkesztettem,. Elekes Dóra, a könyv szerkesztője pedig fantasztikus munkával úgy csiszolta a mondataim stílusát, hogy közben még mindig olyan, mintha én írtam volna őket. Aztán sok fejezetbe tartalmi újdonság is került, sőt, néhánynak az üzenetét is átformáltam. Van két olyan fejezet is a könyvben, ami a blogon nincs. Tehát szerintem tényleg más lesz a könyv adta élmény. Ja, és szerintem az illusztrációk is ügyesebbek lesznek a könyvben.

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2015.05.14 17:09:48Shopping

  Köszönjük hogy ez a valaki (who the fuck?) megmondja nekünk a tutit.
  Hiánypótló könyv , e nélkül nem is tudom mi lenne a világgal.
  Pfff

 • 2015.05.14 17:20:05Traktoros lány

  "A szerző kétgyermekes apuka: egy négy éves kisfiú és egy öt hónapos kislány édesapja."
  Na, majd térjünk vissza a témára 10+ év múlva. :)

 • 2015.05.14 19:51:35Dream_walker

  Köszönjük, hogy egy noname kommentelő (who the fuck?) akarja megmondani, hogy ha egy cikkben elolvassuk egy (az x millió magyarból) átlagapuka VÉLEMÉNYÉT, gondolatait a dolgokról, egyből meg akar győzni, hogy itt bizony valaki megmondja nekünk a tutit...
  Pfff
  Tények a kommunikációról:
  Más emberek véleménye nem tény.
  Akkor sem, ha más emberek, vagy másik más emberek ezt akarják elhitetni.
  Aki képes kihúzni a fejét a saját s.ggéből, azonnal felismeri ezt.

 • 2015.05.14 20:31:29Damcsi

  Elszomorodtam. Hogy lehet a gyerekekkel otthon maradó - köztük rengeteg sokgyerekes családról - illetve anyukáról úgy nyilatkozni, hogy pótcselekszenek, unatkoznak stb .....Tényleg teljesen elképzelhetetlen, hogy egy nő úgy dönt, hogy három-négy-öt gyerek mellett otthon marad. Biztos, hogy nem unatkozik....biztos, hogy nem pótcselekszik. Elképzelhetetlen, hogy ezt élvezi, szeretettel és türelemmel csinálja? Az a baj, hogy szinte csak olyan cikkek jelennek meg, melyek azt a véleményt erősítik hogy "igen elképzelhetetlen"
  Ami meg az ovikat illeti. Az én gyerekeim nem járnak oviba. A szocializáció forrása a család, a sok testvér, a szülői minta, a mindennapokban való részvétel, a közös főzés, a családdal közös étkezés. Napi két-három órában pedig a szomszéd háromgyerekes anyával való találkozás, ahol a gyerekek öten, hatan, heten együtt játszanak. Ha nem lenne az "ovi muszáj" szentsége, akkor több anya merné elutasítani az ovit, könnyebb lenne a gyerekeknek társaságot találni úgy, hogy közben a cikkben is érintett állami közoktatás kemény hátulütőit el lehetne kerülni.....

 • 2015.05.14 21:36:12brian halála

  Damcsi: szerintem meg, amit Te írsz, az van inkább sulykolva a nőkbe: maradj otthon min. 3 évig, élvezd, hogy csakéskizárólag a gyerekről szól az életed, stbstb. Végre megjelenik az is, hogy vannak olyan nők, akiknek a 100% anyaság mellett szükségük van másra is... Nekem pl. nem elég az a kommunikáció, amit a szomszéd gyerekes anyukával a gyerekről beszélgetünk a gyerekek mellett. Persze a megoldáshoz kell egy úgy gondolkozó férj, mint amilyen az interjú alanya, szerencsémre ilyenem van. :-)

 • 2015.05.15 01:15:19ABC123456

  Damcsi, elég nehéz elképzelni, hogy ma egy nő itt egyáltalán úgy dönthet, hogy 3-4-5 gyerekkel otthon marad. Pedig az se volna baj, ha ezt megtehetné az a kevés nő, aki épp erre és csak erre vágyik. Szerintem senki nem ágált ez ellen. Más kérdés, hogy ma ez itt gyakorlatilag nem is lehetséges, hisz akkor miből élnek? Mert bár az anyaság (és a fenti apaság is) egy értéket termelő strapa is, nem csak öröm, még sincs megfizetve, sőt a főállású anyaság biztos nyomor a nőnek egy életen át. Hiszen még nyugdíja se lesz - csak azoknak, akik végig pénzért és nem ingyen dolgoztak, és így volt miből járulékot vonni tőlük. Azaz a tipikus férfi életpálya-modellben van nyugdíj, a tipikus női életpálya modellben még abból se jár rendes. Holott ugye a nő 3-4-5 gyerekének a járulékából fizetik a mások magas nyugdíját, miközben az őket felnevelő anya valami alamizsnán vegetál. De ők még aztán odafigyeljenek rá is - mert az állam csak lefölözni tudja a munkáját, de megfizetni sosem akarta. Inkább beleteszi az alkotmányba, hogy a gyerek köteles a szülőjét támogatni, hát ez kész röhej már, ami itt megy.

 • 2015.05.15 08:23:17Fluoro

  Damcsi - itt arról volt szó, hogy az otthon maradók akkor pótcselekszenek, amikor a gyerekek már nagyobbak, de az anya még mindig otthon ül.

 • 2015.05.15 13:35:33ne vada

  "felül tudok magamon, a saját hülyeségeimen emelkedni"
  "ezeket a kérdéseket sosem kérdezik meg"
  Ha úgy is ír, ahogy beszél, nem fogom elolvasni sem a blogját, sem a könyvét. (Márpedig valószínűleg még úgyabbul ír...)

 • 2015.05.15 15:15:39Eszter Acs

  Nem beszélhetnénk inkább -fikázás helyett- arról, hogy amit ír, az igaz? Hogy NINCS egy elfogadó társadalmunk? Hogy mindenki belelszól, véleményez és ez alapjaiban mérgezi meg a gyerekes szülők szinte minden kapcsolatát?
  Hogy ennek egy harcnak kell lennie, mert mindenki bele szeretne gyömöszölni a saját kis sémájába és NULLA megértés van? Segítségről már nem is beszélek...
  Végre itt egy férfi, aki kiáll a nők és családok elismerése mellett, és csak ömlik a rosszindulat, mert egy félmondattal nem tudott valaki egyetérteni egy kétoldalas szövegben,

 • 2015.05.15 15:33:02Emmanuel Goldstein

  amúgy mekkora beteg világ már, h a férfiak akarnak és nevelnek gyerekeket mainapság?
  mondjuk, legalabb nincs akkora tömeg a kocsmába ahol az igazi férfiak gyülekeznek

 • 2015.05.15 15:35:54Emmanuel Goldstein

  jaéspersze, genderista baromság, máglyára vele!

 • 2015.05.15 16:45:55nemszólokmégegyszer

  Ha a saját gyerekedet nem tudod bepelenkázni, hogy akarsz segíteni otthon? Főleg, amikor a munkahelyeden nyakig ér a sz@r, és téged kell rendbe hozni/tisztába tenni? Akkor is jön anya, és még a lelked is ápolja?

 • 2015.05.15 18:43:19vandazsomi

  Brian halála éljen!

 • 2015.05.15 22:20:58mekeke

  Picit beleszólnék a közvélekedésbe.
  Ha már valaki e világban eldönti, hogy ilyen gyönyörű jövőbe fektet és gyerekeket nevel, akkor valamiért oda akarja tenni magát, valahogyan. Így vagy úgy, szerintünk jól vagy rosszul. Viszont: őneki és a párjának kell ezt végigcsinálni, és nem a belevauzóknak! Mindegy, milyen ideológiából nézzük, kritizálunk, ŐK csinálják végig, és ŐK lesznek, akik majd élvezik az öregkorukra a nevelésük eredményét, vagy sírnak a vackukban, mert értéktelen, vagy rájuk tojó a gyermekük. SZVSZ ha már alapvetően nem társadalomellenesen nevelődnek ama porontyok, akkor már nincs jogunk belepofázni.

 • 2015.05.15 22:45:53subidubidu

  Ott látom a problémát, hogy a több gyereket nevelő anyának nagyon nehéz a családdal jó lelkiismerettel összeegyeztethető időbeosztású, egyszersmind általa szeretett és őt érdeklő munkát végezni.

 • 2015.05.15 23:54:55kisvirag78

  Egy bizonyos gyereklétszám fölött nem lehet csak részidőben vagy távmunkában dolgozni, ezeket pedig nem támogatják eléggé. Aki mégis dolgozik sokgyerekes anyaként (nálunk 5 van), mint pl. én is, az pedig a fizetése kétharmadát arra költi, hogy addig valaki más vigyázzon a gyerekére. Nyugdíja lesz, ha lesz, de sokkal több pénz nem marad a zsebében. Ugyanakkor aki kicsik mellett dolgozik, könnyebben kap munkát, amikor nagyobbak, és már könnyebben tudna, és akarna is dolgozni. Ennyi az előnye, sok kicsi gyerek mellett a munka biztosan nem tud önmegvalósítás lenni.
  Sajnos ugyanakkor sok anyuka valóban pótcselekszik, mi egy jól szituált településen élünk, ahol rendszeres, hogy a gyesen lévő anyukák gyereke megy be ügyeleti napon, és nem az enyém, én megoldom máshogy, sajnálnám a gyereket ügyeletre adni, ő pedig épp bejelentkezett aznapra fodrászhoz. Szóval ilyenre is, olyanra is van példa, a lényeg az, hogy a szülők elfogadják és segítsék egymás elképzeléseit a közös jövőjükről. Ha az munka, akkor azt, ha az gyereknevelés, akkor azt, ha apuka pelenkázni szeretne, azt, ha nem szeretne, akkor azt kell elfogadni.

 • 2015.05.16 11:57:18Audrey80

  Az megy gyesre, aki kevesebbet keres. Az marad otthon a beteg gyerekkel, aki kevesebbet keres. Ilyen egyszerű. Ha a nő keres jól, akkor ő sem babázik otthon éveket, mert ezt többnyire a pozíciója sem engedi.

  Kedves Dávid, élvezd ki ezt a pár évet, szerintem az ovis kor a leggondtalanabb. De a honlapot a fekete háttér miatt nem tudom elolvasni, szemzavaró.

 • 2015.05.17 21:42:20AnitaV

  @Audrey80 néha tényleg zavaró a fekete háttér, nekem ez most pont nem, de neked hátha segít ez a kis bővítmény, ha Chrome-ot használsz[link]

 • 2015.05.18 16:27:00Audrey80

  AnitaV: köszi, megnézem, Chrome-ot használok, igen

 • 2015.05.18 23:23:55verum aequalitatem

  Ha a feminista vagy, akkor az azt jelenti, hogy a nőt a férfi fölé helyezed. Az egyenjogúság az egyenjogúság, nem nőizmus. Egyébként teljesen egyetértek, de fontos, hogy nem keverjük a fogalmakat, egy nősoviniszta kifejezés soha nem jelentheti a nemek közti egyenlőséget.

 • 2015.05.20 16:21:14vélemény74

  Szerintem meg mindenki másként szeretné ezt csinálni és becsülni kell mindenkit még ha más is a neme. Teljesen mindegy anyuka vagy apuka marad otthon a gyerekkel csak csinálja rendesen.

Blogok, amiket olvasunk

MENŐ LAKÁS Hangulatos nappalik fehér téglákkal

A fehérre festett téglafal olyan visszafogott dizájnelem, ami egyből érdekesebbé tesz bármilyen lakást. Mutatjuk a jó példákat: modern, szellős, világos.

KETTŐS MÉRCE Kinek járjanak a segélyek?

Aki megérdemli? Aki rászorul? Aki balszerencsés? Az igazságos újraelosztás rendszere nem is olyan egyszerű.

GADGET Menő mobil 26 ezer alatt

A Xiaomi Redmi 4A az egyik legkedveltebb telefon hazánkban a gyártó kínálatából. Nem is csoda, mert ilyen tudást ilyen áron kevesen adnak!
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta