Hat ok, amiért menő egy német iskola

Lassan végzünk az első német iskolai évvel, és azt kell mondanom, hogy a gyerekek nagyon jól érzik magukat a szászországi suliban. Nemrégiben összegyűjtöttük, mik azok a dolgok, amik miatt ez az oktatási intézmény a kedvencük lett, és amik meglepetésszerűen, de kellemesen hatottak rájuk a magyar iskolák után.

A 15 éves Bendegúz, a 14 éves Botond és a 12 éves Rozi tapasztalatait írtam le ebben a posztban. 

Sok a köztes iskolai szünet

Bár legelőször sokként érte őket a hír, hogy Szászországban mindössze egy hónapos a nyári szünet, év közben rájöttek, mennyire jó dolog az, ha ennek fejében sokkal több pihenőnapjuk van minden évszakban, arányosan elosztva. "Télen például három hét szünet volt. Ez az egész azért jó, mert mert mire kifáradnánk a tanulásban, biztosan van egy hosszabb kihagyás, amitől feltöltődhetünk, és kipihenten mehetünk ismét iskolába. Ráadásul így, év közben is van lehetőségünk a családdal hosszabb kirándulásokra menni, nem csak nyáron" - magyarázta Bendegúz. 

169948641
Andreas Rentz / Europress / Getty

Nem intővel büntetnek a tanárok

Nemcsak gyerekként nem láttam értelmét, de felnőttként is haszontalannak találtam a beírást, vagyis az intőt, ha a diák valami hülyeséget csinált. A tanárok ráadásul annyi zagyvaságot tudnak összehordani egy-két mondatban, hogy egy-egy szaktanári figyelmeztető inkább mulattatja a szülőket, mint felidegelné. A kölök pedig büntetve sincs igazából, másrészről pedig magasról letojja. Úgyhogy örömmel üdvözöltük az itteni szankciót:

"Ha valamelyik gyerek hülye a suliban, annak egy vagy több hétig takarítania kell az osztályt. Egy írásbeli figyelmeztetés semmit sem ért a korábbi sulikban, a gyerek vigyorogva odavágta a tanárnak az ellenőrzőjét, és ugyanúgy beszélt tovább órán. De tanítás után ott maradni még söprögetni, az igazi szívás" - mesélte a középső. 

Nincsenek értelmetlen szabályok

Amikor Rozi olyanokra csodálkozott rá, hogy az itteni suliban óra közben is lehet vizet inni, és ki lehet menni vécére, sőt, még tesiórán is lehet a folyadékot pótolni, lesett az állam, hogy ezek az alapdolgok neki csodaszámba mennek. Aztán visszagondoltam, és tényleg, annak idején minket sem engedtek ki mosdóba, arra hivatkozva, hogy a szünet alatt elintézhettük volna, és vizet sem ihattunk tornaórán.

"Már rosszul voltam, úgy fájt a hasam, de akkor sem mehettem ki, azt mondta a tanár, már csak 10 perc van hátra az órából, bírjam ki. Ebben a suliban bármikor kimehetek, ha szükségem van rá, elhiszik, hogy nem csak lógni akarok" - csodálkozott a lányom.

157074313
Ulrich Baumgarten / Europress / Getty

Kevés a házi feladat 

Míg Magyarországon sztárként kezelik azt a pedagógust, aki nem ad hétvégére házi feladatot, addig ez a német suliban természetes, sőt, tilos leterhelni őket. A hétvége és a szünetek is a családé, a feltöltődésé, nem kínozzák a gyerekeket versek magoltatásával. Ha hétköznap van is házi, az csak olyan mennyiségben, amivel pillanatok alatt elkészülnek. Én eleinte nem is hittem el nekik, hogy vagy nincs írásbeli, vagy tíz perc alatt megírják, de tényleg így van. 

Ünneplik a születésnapokat 

Egy csak egy kedves gesztus, mégis nagyon sokat jelent a diákoknak: számontartják (még a középiskolában is), hogy kinek mikor van a születésnapja, és a tanárok, diákok is felköszöntik az ünnepeltet. "Nem kell nagy ajándékra gondolni, én pl. csokoládét, cukrokat kaptam az osztályfőnökömtől, de ennek is nagyon tudtam örülni" - mesélte Bendegúz. 

Nem szükséges orvosi igazolás

Magyarországon mindössze három napot igazolhat egy szülő, és hosszabb hiányzás esetén követelik az orvosi igazolást, itt az utóbbi nem is szükséges. A pedagógusok mindössze azt kérik, a szülő lehetőleg szóljon előre, vagy telefonáljon be reggel, ha a gyerek hiányozni fog, de minden szemrebbenés nélkül elfogadják azt is, ha utólag írunk egy igazolást.

"Persze, a legtöbbször orvoshoz kell menni azonnal, ha betegek vagyunk, de bármilyen ügyintézésnél, utazásnál megnyugtató, hogy nem kell számolgatni, mennyi szülői igazolás van még" - vélekedett Bendegúz. 

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek