SZÜLŐSÉG

Hat ok, amiért menő egy német iskola

2015. május 13., szerda 09:09

Lassan végzünk az első német iskolai évvel, és azt kell mondanom, hogy a gyerekek nagyon jól érzik magukat a szászországi suliban. Nemrégiben összegyűjtöttük, mik azok a dolgok, amik miatt ez az oktatási intézmény a kedvencük lett, és amik meglepetésszerűen, de kellemesen hatottak rájuk a magyar iskolák után.

A 15 éves Bendegúz, a 14 éves Botond és a 12 éves Rozi tapasztalatait írtam le ebben a posztban. 

Sok a köztes iskolai szünet

Bár legelőször sokként érte őket a hír, hogy Szászországban mindössze egy hónapos a nyári szünet, év közben rájöttek, mennyire jó dolog az, ha ennek fejében sokkal több pihenőnapjuk van minden évszakban, arányosan elosztva. "Télen például három hét szünet volt. Ez az egész azért jó, mert mert mire kifáradnánk a tanulásban, biztosan van egy hosszabb kihagyás, amitől feltöltődhetünk, és kipihenten mehetünk ismét iskolába. Ráadásul így, év közben is van lehetőségünk a családdal hosszabb kirándulásokra menni, nem csak nyáron" - magyarázta Bendegúz. 

Nem intővel büntetnek a tanárok

Nemcsak gyerekként nem láttam értelmét, de felnőttként is haszontalannak találtam a beírást, vagyis az intőt, ha a diák valami hülyeséget csinált. A tanárok ráadásul annyi zagyvaságot tudnak összehordani egy-két mondatban, hogy egy-egy szaktanári figyelmeztető inkább mulattatja a szülőket, mint felidegelné. A kölök pedig büntetve sincs igazából, másrészről pedig magasról letojja. Úgyhogy örömmel üdvözöltük az itteni szankciót:

"Ha valamelyik gyerek hülye a suliban, annak egy vagy több hétig takarítania kell az osztályt. Egy írásbeli figyelmeztetés semmit sem ért a korábbi sulikban, a gyerek vigyorogva odavágta a tanárnak az ellenőrzőjét, és ugyanúgy beszélt tovább órán. De tanítás után ott maradni még söprögetni, az igazi szívás" - mesélte a középső. 

Nincsenek értelmetlen szabályok

Amikor Rozi olyanokra csodálkozott rá, hogy az itteni suliban óra közben is lehet vizet inni, és ki lehet menni vécére, sőt, még tesiórán is lehet a folyadékot pótolni, lesett az állam, hogy ezek az alapdolgok neki csodaszámba mennek. Aztán visszagondoltam, és tényleg, annak idején minket sem engedtek ki mosdóba, arra hivatkozva, hogy a szünet alatt elintézhettük volna, és vizet sem ihattunk tornaórán.

"Már rosszul voltam, úgy fájt a hasam, de akkor sem mehettem ki, azt mondta a tanár, már csak 10 perc van hátra az órából, bírjam ki. Ebben a suliban bármikor kimehetek, ha szükségem van rá, elhiszik, hogy nem csak lógni akarok" - csodálkozott a lányom.

Kevés a házi feladat 

Míg Magyarországon sztárként kezelik azt a pedagógust, aki nem ad hétvégére házi feladatot, addig ez a német suliban természetes, sőt, tilos leterhelni őket. A hétvége és a szünetek is a családé, a feltöltődésé, nem kínozzák a gyerekeket versek magoltatásával. Ha hétköznap van is házi, az csak olyan mennyiségben, amivel pillanatok alatt elkészülnek. Én eleinte nem is hittem el nekik, hogy vagy nincs írásbeli, vagy tíz perc alatt megírják, de tényleg így van. 

Ünneplik a születésnapokat 

Egy csak egy kedves gesztus, mégis nagyon sokat jelent a diákoknak: számontartják (még a középiskolában is), hogy kinek mikor van a születésnapja, és a tanárok, diákok is felköszöntik az ünnepeltet. "Nem kell nagy ajándékra gondolni, én pl. csokoládét, cukrokat kaptam az osztályfőnökömtől, de ennek is nagyon tudtam örülni" - mesélte Bendegúz. 

Nem szükséges orvosi igazolás

Magyarországon mindössze három napot igazolhat egy szülő, és hosszabb hiányzás esetén követelik az orvosi igazolást, itt az utóbbi nem is szükséges. A pedagógusok mindössze azt kérik, a szülő lehetőleg szóljon előre, vagy telefonáljon be reggel, ha a gyerek hiányozni fog, de minden szemrebbenés nélkül elfogadják azt is, ha utólag írunk egy igazolást.

"Persze, a legtöbbször orvoshoz kell menni azonnal, ha betegek vagyunk, de bármilyen ügyintézésnél, utazásnál megnyugtató, hogy nem kell számolgatni, mennyi szülői igazolás van még" - vélekedett Bendegúz. 

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2015.05.13 09:45:35tralalala

  - Ha NO-ban van több évközbeni szünet, és kevesebb nyári: jaj de csodás, progresszió, így kell ezt.
  - Ugyanez lenne MO-n: szegény gyerekektől elveszik a nyarat, mit csináljak én három hétig télen a gyerekkel a lakásban, szemét kormány.

  - Ha NO-ban az a fegyelmezés, hogy ott kell maradni takarítani: éljen, de szuper, milyen erkölcsös.
  - Ha MO-n lenne ugyanez: Ez már diktatúra, a gyerekkel csináltatják meg a gondnok munkáját, ez kész hatvanas évek, szemét kormány.

  - Ha NO-ban nem kell igazolás: ez igen, csodás, szabadság.
  - Ha MO-n nem kell igazolás: persze mert majd a rohadék cigányok annyit lógnak amennyit akarnak, milyen egy hülye szabály, Orbán a hibás.

 • 2015.05.13 10:01:12rayban80

  Azaz egy 1 honap inkabb 5 (neha 6)hét...
  Amugy borzasztoan visszataszitonak talalom ezt a folyamatos osszehasonlitgatast a magyar-nemet viszonylatban.
  Ez altalaban a nagyon uj kivandorlok jellemzoje.Ezt idovel kikellene nolni...

 • 2015.05.13 10:04:04Shadowbull

  Hat, a hazi feladat mennyisegevel es az igazolasokkal kapcsolatban mas tapasztalataim vannak.

  Nalunk az altalanos iskolaban arra torekedtek hogy a gyerekek egy oranal tobbet ne irjanak hazit, de ettol fuggetlenul sok gyereknek nem fert be egy oraba. A 10 perc erosen tulzas. Hetvegere es szunetre is van hazi feladat.

  Az igazolas abban a formaban igaz hogy nehany napot a szulo igazolhat, de egy het hianyzasra mar orvosi igazolast kell vinni, es az semmilyen formaban nem lehetseges hogy a szulo csak ugy igazoljon egy napot mert pl. elutaznak a gyerekkel. Ezt csak kiveteles esetben lehetseges (rokon halala, nagyobb csaladi esemeny, stb) ekkor az iskolaigazgatotol irasban engedelyt kell kerni. Arra nem kapsz engedelyt hogy te szeretnel elrepulni egy nappal hamarabb nyaralni.

 • 2015.05.13 10:09:28Nancsibacsi

  Nem igazán vagyok hasraesve ezektől a "csodás" dolgoktól. Az iskola egy munkahely - a lényeg az, hogy mennyi tudást fog magára szedni. Szerintem sokkal fontosabb mutatók:
  - osztálylétszám
  - pedagógus bér viszonya az átlagbérhez
  - mennyi pénzt költenek egy gyerek oktatására 1 évben (szintén átlagkereset arányában)

  Ha feltételezzük, hogy itt is ott is nagyjából ugyanolyan arányú a speciális nevelési igényű gyerekek aránya, akkor ezekből a számokból világosan látszik, hogy itt hatékonyabb-e a suli, vagy ott. Nyilván ahol az átlagkeresethez viszonyítva 2x jobban keresnek a tanárok, ott a tehetségesebbek is meg fognak maradni a tanári pályánál, és nem mennek el mást csinálni. Nyilván ahol egy gyerekre több pénzt lehet költeni, és nem azon kell stresszelni hogy miből fogunk télen fűteni, ott komolyabb eszközöket tud használni egy tanár. Nem attól lesz jobb a német oktatás, hogy kimehet a gyerek órán vizet inni, vagy ne legyen hétvégére házija. Inkább az van, hogy 20 fős osztályban ez is belefér, hogy hatékonyabb legyen míg 35 fős osztálynál nincsenek ilyen lógási tartalékok.
  35 fős osztálynál egy 20 főshöz képest az óra kb 5-10 perccel rövidebb, mert ennyivel több idő megy el fegyelmezésre, adminisztrációra, meg azokra akiknek valami hasfájásuk van. Ez pont napi 2-3 házi feladat/óra.

 • 2015.05.13 10:12:07rayban80

  Sb:"Arra nem kapsz engedelyt hogy te szeretnel elrepulni egy nappal hamarabb nyaralni."
  De kaphatsz.

 • 2015.05.13 10:12:17fionamioma

  lehet, tartomány- és iskolafüggő, de nálunk simán engedik az elutazást szülői igazolással, főleg, ha bevándorló gyerekekről van szó.

 • 2015.05.13 10:13:56GabikA

  " es az semmilyen formaban nem lehetseges hogy a szulo csak ugy igazoljon egy napot mert pl. elutaznak a gyerekkel. Ezt csak kiveteles esetben lehetseges (rokon halala, nagyobb csaladi esemeny, stb) ekkor az iskolaigazgatotol irasban engedelyt kell kerni."

  Te poroszorszagban vagy, ok meg nem :) (Ez sajnalatos, nalunk ket hete penteken kaptak egy extra pihenonapot a gyerekek az anyjuktol :) (Utana meg egy hetet egy hanyos virustol :P) )

 • 2015.05.13 10:16:27czko

  Magyarország, Pest megye:
  A lányom most 17 éves, de már 10 évvel ezelőtt is bármikor kimehettek vizet inni, vagy wc-re, ha valakinek átkapcsolta a takony a száját, akkor szó nélkül előre lehetett menni a kitett kosárhoz papírzsepiért.
  Most gimis, az e-napló külön jelzi a tanároknak a szülinapokat. Sőt, a névnapokat is.
  A szülő tényleg három napot igazolhat, de három napot kérésre az osztályfőnök is.

 • 2015.05.13 10:20:09dürüm

  Te is mennyi zagyvaságot hordasz össze... idén július 11 - augusztus 23 van nyári szünet. Az szerintem több, mint egy hónap...

 • 2015.05.13 10:30:270x000132f

  Az iskola munkahely? A tanárnak mindenképpen.

 • 2015.05.13 10:36:44Megadodo

  "Az iskola egy munkahely", "lógási tartalékok", "fegyelmezésre, adminisztrációra"

  Ebből a hozzászólásból sugárzik a magyar pedagóguskar minden reménytelenül rossz beidegződése.

 • 2015.05.13 10:42:38fionamioma

  július 11-tól augusztus 23-ig hivatalosan 30 nap a szünet, a hétvégéket ugyanis nem számolják bele a vakációba, csak a tanítási napokat. az egy hónap, akárhogy is számolom.

 • 2015.05.13 10:57:05Shadowbull

  rayban80

  Akkor ez lehet hogy tartomany ill. varosfuggo. Itt Münchenben nem lehet, ezt minden evben irasban megkapjuk, kifejezetten le van irva.

  Ami nekem nagyon tetszik az itteni iskolarendszerben (ahogy irtam, Bajororszag, München). eddig az altalanos iskoat ismertuk meg (Grundschule, 4 osztaly)

  - a kulfoldi gyerekek integraciojara nagy gondot forditanak. Iskola elott a nem nemet anyanyelvu gyerekek 1 evet kotelezoen iskolaelokeszitobe kell jarjanak. Ez heti 2 ora az iskolaban, jatekos formaban gyakoroljak a nyelvet. Mi ezt annyira jo otletnek tartottuk, hogy kulon kertuk hogy a mi gyerekunk 2 evet jarhasson.
  - nem olvassak fel az osztaly elott ki milyen dolgozatot irt, minden gyereknek szemelyesen mondja el a tanar amikor atadja a dolgozatot. A gyerekek nagyjabol tudjak ki milyen jegyet kapott, de ez messze nem olyan kozponti kerdes. Nincs tanulmanyi oklevel, kituntetes jo tanulasert, es a rossz tanulokat sem szegyenitik meg az osztaly elott. Bizonyitvanynal detto, mindenki szemelyesen megkapja.
  - Nincs csoportos osztalyfonoki ora, minden szulo kulon fogadooran mehet a tanarhoz ha valamit meg akar beszelni.
  - Erosen kozpontositott oktatasi rendszer, tartomanyi felugyelettel, azonos elvekkel es minosegbiztositasi rendszerrel. A tanarokat a kozpont rendeli az iskolakhoz, igy nem alakulnak ki elitiskolak.
  - Elhivatott, jo kepessegu, szimpatikus pedagogusok. Nyilvan ez attol is fugg mennyire fizetik meg oket.
  - Sokkal gyakorlatorientaltabb, szemlelteto jellegu oktatas, kevesbe frontalis, anyagledaralos. Igyekszenek a gyerekek figyelmet felkelteni.
  - Ha valaki gyengebb valami tantargybol, akkor ra kulon odafigyelnek, felarkoztatasra is van lehetoseg, sot ez kifejezetten benne van a tanrendben.

 • 2015.05.13 10:59:49Shadowbull

  Egyeb tulajdonsagok, amiket magyar szemmel meg kell szokni, lehet pozitivnak vagy negativnak is ertekelni:

  - nagyon eros korzetesites, nincs kivetel. Altalanos iskolaban amelyik korzetben laksz, oda jar a gyerek. Ha nem tetszik, akkor koltozz el masik korzetbe.
  - kozepiskolaba 5. osztalytol jarnak, kivetel nelkul. A beiratkozas jegyek alapjan tortenik, nincsennek elitgimnaziumok, mindegyik egyenerteku. Nincs felveteliztetes, csak a jegyek atlaga dont, de ha elered a hatart, akkor nincs tanulmanyi eredmeny alapjan sorrend, ha tul sokan jelentkeznek az dont milyen messze laksz az iskolatol (pont ma irattam be a gyereket a gimnaziumba)
  - mivel a minosegbiztositasi rendszeruk nagyon eros, ezert a gimnazium feltetel nelkul elfogadja a bizonyitvanyt amit az altalanos iskola kiallit.

  Most hirtelen ennyi jutott eszembe.

 • 2015.05.13 11:14:20dürüm

  Fionamioma:

  de gondolom nem fog bemenni a hétvégén az iskolába a gyerek, úgyhogy összesen 6 hét szabadsága lesz...

 • 2015.05.13 11:29:33fionamioma

  ez így van. de hivatalosan ez akkor is egy hónapnyi tanítási szünet. nem kell egyből nekimenni a másiknak, csak mert te beleszámolod, ő meg nem.

 • 2015.05.13 11:30:23Shadowbull

  A nyari szunet idopontja tartomanyrol tartomanyra valtozik.

  Itt Bajororszaggan augusztus 1-tol szeptember 14-ig van a Sommerferien. A szuloket viszont igyekeznek kisegiteni: a napkozi csak 3 hetre van zarva. Persze ha kapott a gyereked napkozit...

 • 2015.05.13 12:19:35zizi77

  Fionamioma, akkor a normál hónap 21-22 napból áll, mert annyit dolgozunk? Bocs, de ez rossz logika. A hónap az hónap, a munkanap meg munkanap, szerintem.
  Amúgy nagyon extra dolgokat nem vélek felfedezni a posztban pozitívumként megemlítetek között.

 • 2015.05.13 13:53:28Zephyrous

  Felesleges összehasonlítani a magyar és a német közoktatást, mintha a tevét hasonlítanánk össze a ferrarival. Sosem leszünk sereghajtók, mert mindig ott lesz 50 év különbség köztünk és a nyugat között. Amit jelenleg a kormány művel (forráskivonások a köz és felsőoktatásból) amiatt még jobban leszakadunk a haladó nyugattól. Aki tényleg szebb jövőt és jobb sorsot akar magának, az jobban teszi ha pakol és külföldre költözik.

 • 2015.05.13 13:56:39önhordó

  Elég gagyi iskolába járhatott itthon..

 • 2015.05.13 16:10:01zuulululu

  Paff! Ember?!

  ". Egy írásbeli figyelmeztetés semmit sem ért a korábbi sulikban, a gyerek vigyorogva odavágta a tanárnak az ellenőrzőjét, és ugyanúgy beszélt tovább órán. De tanítás után ott maradni még söprögetni, az igazi szívás"


  Aki odavagta vigyorogva a tanarnak az ellenorzot, az a seprut is hozzavagja vigyorogva tanutas utan, hogy "takarits te banya", es szepen nyelvet nyujtva elsetal a sulibol.

 • 2015.05.13 16:35:00Kuoni pásztor

  kh szerintem jol dontottetek, hogy elmentek ebbol a nyomoronc orszagbol. Szeretem az irasaidat. Kicsit olyanok mint egy naplo. Bendeguz, Botond, Rozi es Katya Germaniaban. Mint egy mesekonyv. Kiadhatnatok, a negy gyerek kalandjait, szerjntem lenne ra vevo akar nemet oldalon ( bevandorlok szemevel) es magyar oldalon is. Ha van tehetsege valamelyik gyereknek a rajzolashoz, akkor o rajzolhatna a figurakat.
  A sok magyarkodo kommenttel meg ne torodjetek. Jo lesz ott nektek! :))

 • 2015.05.13 21:53:56THK

  Zephyrous, éppen ezért vagyunk sereghajtók!
  (az NEM azt jelenti, h élenjáró, hanem pontosan a fordítottját...)

 • 2015.05.13 22:48:00Bilbo

  A magyar "pluszzabályok" jelentős része a cigányok miatt kell. Különben a cigánygyerek sohasem járna iskolába. Persze Németrországban nincsenek cigányok. Na vajon miért?

 • 2015.05.14 12:44:34Mary fucking Poppins.

  olyan mintha folyamatosan bizonyítanotok kéne, hogy nektek hú de baromi jó ott. ami biztosan így is van, de minden írás végén azt érzem, hogy ha leraknátok elétek egy tál gőzölgő szart, viszont német zászlócska lenne benne, azt is jóízűen elmajszolnátok, hiszen. persze biztosan én érzem rosszul.

 • 2015.05.15 09:53:46gesztesit

  Nekem tetszik..... Akinek meg nem az ne olvassa.
  Jo napot - Nemetorszagbol! :)

 • 2015.11.01 16:15:22Blandina18

  Kedves kh!
  Érdeklődve olvastam új életeteket Németországban. Mivel férjem 1 éve kinn dolgozik - és nehezen viseljük ezt a különélést, én és 3 gyerekünk - mi is úgy döntöttünk - költözünk ki. Szívesen olvasnám tovább történeteidet, ami május óta történt veletek. Tudni valókat iskoláról, óvodáról és egyéb dolgokról, tapasztalatokról (kellő humorral fűszerezve). Köszi

 • 2016.01.28 22:04:15önhordó

  Hová járattad a gyerekeid itthon? Büntető nevelőbe?

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta