SZÜLŐSÉG

Rossz hír: ha több a tévézés - kevesebb a sperma

2015. május 11., hétfő 15:12

A meddőségi problémákkal küzdő párok körülbelül egyharmadában a nő, másik egyharmadában a férfi szervezetében találnak olyan problémát, amely a fogamzás elmaradásáért felelős. A további egyharmad ismeretlen eredetű. A férfi meddőség egyik leggyakoribb oka a spermiumok nem kielégítő száma, illetve mozgásképessége, magyarul kevés jól mozgó spermium van, akik ennélfogva kisebb eséllyel termékenyítik meg a petesejtet.

A kutatók az utóbbi évtizedekben arra az aggasztó jelenségre lettek figyelmesek, hogy a nyugati világban a férfiak ondóminősége évről évre romlik. Erre több elmélet is létezik, az mindenesetre gyanús, hogy éppen ezekben az évtizedekben nyert egyre inkább teret az ülő életmód: egy csomó kényelmi találmánynak (autó) és a társadalmi berendezkedés változásainak (sok szellemi munkásra van igény és kevesebb fizikaira) köszönhetően a férfiak sokkal többet ülnek és kevesebbet mozognak, mint mondjuk akár ötven évvel ezelőtt.

Egy friss kutatás most a mozgásszegény életmód, valamint konkrétan a tévénézés szerepét támasztja alá, meglehetősen riasztó képet festve: a sokat tévéző férfiaknak ugyanis rosszabb a spermaképe.

A sport növeli, a tévé csökkenti

A tanulmányban fiatal, egészséges férfiakat vizsgáltak, ezáltal szerették volna kiszűrni az öregedés okozta változásokat. A résztvevők mind 18 és 22 év között voltak. Először kitöltettek velük egy kérdőívet, amelyen alaposan kifaggatták őket mind a tévézési (tévé, videó, dvd), mind a sportolási szokásaikról az elmúlt három hónapot illetően. Ezután ondómintát vettek tőlük, és elemezték azokat.

Az eredmények elég egyértelműek. Ami a sportolást illeti, a legtöbbet sportoló férfiaknak volt a legjobb a spermaképük: vagyis akik heti 15 órát mozogtak, azoknak 73 százalékkal több volt az ondójukban a spermium azokhoz képest, akik a legkevesebbet (heti 5 óránál kevesebbet) mozogtak.

A tévénézés és az egészséges spermiumok száma fordított arányosságot mutatott. A sokat tévéző (heti több mint húsz óra) férfiak 44 százalékkal kevesebb spermiummal rendelkeztek az egyáltalán nem tévéző férfiakhoz képest. Ugyanakkor: a sport is és a tévé is csak a spermiumok számát befolyásolta, a mozgékonyságukra nem volt hatással egyik sem.

shutterstock 135898808

A meleg és a stressz a magyarázat

Hogyan lehetséges ez? A kutatók szerint a dolog részben a herék hőmérsékletével magyarázható, ülés közben ugyanis melegebb környezetben vannak, a melegben pedig rosszabbul fejlődnek a spermiumok.

A mozgás és a spermaszám összefüggését egyébként korábban egerekben is kimutatták: a sokat futó egerek jobb minőségű ondóval rendelkeztek a nem mozgó egerekhez képest. A mozgás mind állatkísérletes körülmények között, mind emberben csökkenti az úgynevezett sejtszintű oxidatív stresszt: ez azt jelenti, hogy a mozgás hatására olyan enzimek aktiválódnak, amelyek a sejtek egészségének fenntartásában vesznek részt. A szakemberek szerint részben ennek köszönhető, hogy a sportoló férfiaknak több spermiumuk volt.

A kutatás eredményeiből könnyen levonható a tanulság. Korábban is írtunk róla, hogy a mozgás növeli, a mozgásszegény életmód pedig csökkenti a teherbe esés esélyét nőknél. Most kiderült, hogy férfiak esetében is hasonló a helyzet: vagyis ha nem jön a baba, érdemes a pár mindkét tagjának kikapcsolni a tévét, és keresni valamilyen, lehetőleg élvezetes mozgásformát.

Két dologra kell csupán figyelni: nők esetében túlzásokba se essünk, a napi négy órát meghaladó edzés már rontja a fogamzókészséget. Férfiak esetében pedig érdemes kerülni a biciklizést, mert a szakemberek szerint ez fizikai okok következtében szintén hátrányos hatású lehet.

Ne maradj le semmiről!

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta