SZÜLŐSÉG

Hogyan altassuk el a kisbabát - cuki és vicces módszerek

2015. május 7., csütörtök 18:43

A kisbabák már csak olyanok, hogy amíg nem tanulják meg, hogy hogyan kell elaludni, hajlamosak inkább nyűglődni, sírdogálni és várni, hogy majdcsak valaki megmenti őket. És mivel az anyaszív összefacsarodik, ha kínlódni látja a kisbabáját, segíteni szeretnénk neki, de azonnal! (Különben is mennénk már a dolgunkra, mert a lakás szalad, ebéd meg még sehol). Vannak persze a jolly joker módszerek, mint a mellen altatás, a ringatva fel-alá sétálás vagy a babakocsiban tologatás, sokszor azonban ezek akadályba, a fizikai teherbírás korlátaiba, vagy épp az elveinkbe ütköznek.

Mutatunk pár ötletet, hogy hogyan oldották meg ezt a kétségkívül fontos kérdést mások. Hopp, egy jó tanácsot azért hadd adjunk: tessék lazítani, a baba is könnyebben elalszik, és nekünk sem árt egy kis nevetés.

Ebben a videóban egy 40 másodperc alatt működő megoldást láthatunk, ami alighanem azon az elven működik, hogy a kendő érintésétől a baba behunyja a szemét, és mivel álmos, előbb-utóbb úgy is felejti. Haladó változat, amikor egyszerűen ráteszünk kicsi fejére egy könnyű kendőt (kapjon levegőt!), amire úgy reagál, mint a papagáj, aminek letakarták a kalitkáját.

Ez a módszer, Tim Burton rajongóként rögtön a kedvencemmé vált. Emlékeznek a Charley és a csokigyárból azokra a kis emberekre, akik mindenféle együttérzés nélkül énekelnek arról, hogy hogy jártak pórul a félrenevelt gyerekek? Nos, ők az umpalumpák. Ezt mormolja a kisbabának az apuka, aminek a monotonitására el is alszik a gyermek.

És még mindig van hová fokozni a cukiságot, például ha bevetjük a háziállatot is, jelen esetben egy macskát, ami gyengéd simogatással altatja el a kisbabát. Ha macska épp nincs kéznél, de pont van egy husky a családban (vagy malamut?), az is jól jöhet, nézzék csak!

És ha semmi sem segít, itt van nyolcórányi fehér zaj, amire a hozzászólások szerint szuperül elalszanak a babák. Ha viszont mi inkább megőrülünk tőle, még mindig megpróbálhatjuk zúgatni a porszívót, a mikrót vagy a hajszárítót, ezeknek a monoton zaja általában megnyugtatja a piciket, és elalszanak végre.

Önöknek van trükkje?

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2015.05.07 20:32:56Guadalupei Szűz

  Nem szabad rázni a kisbabákat, mert olyankor az agyuk hozzáütődik a koponyacsonthoz és (ha minimális is) az ütéstől bevérzik az agyuk. A túl hangos gépzúgatást is kerülni kell.

 • 2015.05.07 20:59:02Guadalupei Szűz

  Egyébként a rádióhullámok zavarják az alvást, pl. mobil, mikró, régi csöves tévé, stb. Ezek bekapcsolásakor sokszor fel is sír a gyerek.

 • 2015.05.07 22:08:16Krinyo

  Az első oké, a második muhaha. :)

 • 2015.05.07 23:05:14frikazojd

  @Guadalupei Szűz ÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁááááááááááá iskola iskola konyvek oktatás tudomány diszkovericsenel pls

 • 2015.05.07 23:32:36Guadalupei Szűz

  frikazojd Látod, rólad rögtön lerí, hogy sokat és jó erősen ringattak.

 • 2015.05.08 01:30:29Androsz

  @Guadalupei Szűz:, gondold át azt a lehetőséget is, hogy nem a rádióhullámok zavarják az alvást – mivel azok életszerű töménységben érzékelhetetlenek –, hanem maguk a berendezések, például a régi képcsöves tévék 15 kilohertzes, általunk alig, a babák által még nagyon jól hallott sípolása.

 • 2015.05.08 06:54:52AskmeLater30

  Érdekes. Nálunk az összes gyereknél úgy működött ez, hogy leraktuk az ágyába és aludt.

 • 2015.05.08 07:23:40gchg

  Én meg kendőben altatok, Kb 2 perc, és alszik, mint a bunda, mind a 3. Mellen, szoptatva az altatás elhúzódhat akár 15 kemény percig is. :)

 • 2015.05.08 09:32:47juan88

  @Guadalupei Szűz

  Akkora, de akkora, de akkora orbitálisan Irgalmatlanul nagy hülyeséget írtál, hogy nem lehet elmenni mellette. Tegyél már tojást egy lezárható pohárba, töltsd meg vízzel, rázd meg jó istenesen, aztán írd már meg mi történt!
  Ha már ennyire sekélyes az anatómiai tudásod (ami láthatóan nem tart vissza attól, hogy baromságot írj), legalább fizika órán figyelhettél volna amikor elmagyarázták a folyadéktér elméletét.

 • 2015.05.08 11:38:01élhetetlen

  A legfurább délutáni altatást egy Amerikában élő nőtől láttam, igaz, nagyobb gyerekekkel (3, és 4,5 éves), itt Balcsin, Az alap az volt, hogy, ha anya vezet, nincs nyüzsi, mert abból baj lehet. Ittak, pisiltek, és berakta öket a kocsba, mintha mennének valahova, és elkezdett 30-cal kőrözni a szomszédos utcákban. A második körre aludtak a kölykök. Néha behozta az ágyra őket, néha csak beállt a fa alá nyitott ajtókkal.
  Más. A kendővel altatásnál nagyon vigyázni kell, pont azért, mert a megszokás biztonságérzetet ad, könnyű rászokni. Volt egy barátnőm, tizenéves korára a „gönc”, egy textil zsebkendő, már csupa lyukra kopott, de kellett. Olyan szinten, hogy táborozáskor otthon felejtette, és ment a távirat az anyjának, hogy vagy hozza el, vagy azonnal hazamegy, mert nem tud aludni. (Aztán elszakadtunk egymástól, nem tudom, gondolom már leszokott róla). Csak azt akartam mondani, hogy lehet jó, de váltogatni kell, hogy ne „csak egy maradjon”, ne legyen pánik, ha elutaztunk, és otthon maradt.

 • 2015.05.08 13:47:08fepe

  Bevérzik az agya???
  Gondolom millió számra láttál ilyen gyerekeket, onnan tudod...

 • 2015.05.08 13:56:41Kono

  Tájékozódjatok előbb, marhák!

  Shaken baby snydrome- ként ismert az agy bevérzése. Itt egy cikk azoknak, akik tudnak olvasni. Valójában nem csak ez, hanem még az is problémát okozhat, hgy az agya beszorul az ún. öreglukba, ami ilyen piciknél még bizony valós veszély. Belehalhat a gyerek, ha rázzák a fejét.

  [link]

 • 2015.05.08 16:09:37Guadalupei Szűz

  fepe: detto:http://index.hu/tudomany/2012/08/22/karosodhat_a_csecsemo_agya_a_razastol/

 • 2015.05.08 16:10:15Guadalupei Szűz

  jancsi88-nak is elküldtem, de az nem jelent meg, biztos megrázták a fejét

 • 2015.05.08 16:20:15Emmanuel Goldstein

  én meg liberális vok, olyan még nem volt h egy kölyök elfelejtsen aludni, ha elfárad, ledől, oszt alszik
  nem kiképzőtábor...

 • 2015.05.08 20:31:30juan88

  Hát ti továbbra is hülyébbek vagytok a sokéves átlagnál. :) Legalább azt tudnátok értelmezni amit linkeltetek. :) :) Teljesen tájékozatlanul, laikusként, egy teljesen irreleváns cikk alapján butaságot beszéltek. Most gondoljatok már bele, ha esetleg egy kisgyerekes anyuka a kommenteteket olvasva nem meri majd elringatni a babáját!

 • 2015.05.08 21:14:56Hentes pékné módra

  Kono és Guadalupei Szűz
  Remélem értitek, hogy ez olyan rázásra vonatkozik, mikor a gyerek feje már előre-hátra csapkod, tehát a szándékosan agresszív erős rángatásról, bántalmazásról van szó. Ha a fenti videóban linkelt rázkódástól bármilyen gyereknek baja lenne, senki nem élné meg az egy éves kort sem.

 • 2015.05.08 21:46:33Guadalupei Szűz

  Kedves 88-as János. Sok szülőt láttam már, aki altatás címén elég erőteljesen rázta a gyerekét, ment vele rázogatta, stb. És a magasba dobálás is csak a szülőnek vicces, a gyerek rémületében nevet és akkor is meg tudja ütni magát. De annak idején amikor a focistákkal kapcsolatban téma volt ez, hogy a fejelés milyen veszélye, akkor is basztatott mindenki és kiröhögött. Ma már azt is elfogadják.

 • 2015.05.08 21:52:48Guadalupei Szűz

  Hentes pékné módra Nézd azoknak is él a gyereke, aki végigdohányozza a terhességet. Nyilván, ha azt akarod, hogy 100 %-os legyen a gyereked, akkor a fenti videóban levő jópofa umpalumpázós függőleges "ejtést" hagyd ki. Bele biztos nem hal az ilyen rázogatásba, de minek a legkisebb sérülést is okozni. Az nagyon bonyolult és sérülékeny nagy sérülés nagy kárt okoz, kicsi vérömleny kicsit, ami esetleg csak később "jön ki" valamilyen más megjelenési formában, és már nem is jut eszébe senkinek, hogy annak idején történt.

 • 2015.05.08 21:58:23juan88

  Guadalupe Szüzikéje! Szólj rá a szülőkre, ha valóban sok ilyet látsz! :D Ugyanakkor erős kétségeim vannak az állításod valóságtartalmáról. Már mi a fészkes fenéért rázná meg valaki erőteljesen a gyerekét annak érdekében hogy aludjon? Legközelebb ha ilyet látsz, tedd már meg a kedvemért, hogy rákérdezel erre! De az általad idézett cikk is bántalmazásról szól, hát ne keverd már össze az altatással könyörgök! Ismétlem, legalább azt próbáld meg értelmezni amit te linkeltél!
  Igen a gyerek meg tudja ütni magát ilyen "játék" közben. Millió más tevékenység közben pedig meg is üti. Ettől függetlenül felelőtlen marha aki dobálja a gyerekét.
  A focistás dolog egyrészt megint teljesen irreleváns. (Döbbenetes egyébként, hogy egy eleve tök irreleváns állításod alátámasztására előhúzol egy másikat. Már meg se merem kérdezni, hogy mit reagálnál arra a feltevésre, hogy szűz vagy-e még, vagy már csak guadalepei. ) Másrészről kik is fogadják el? Az hogy amerikai szülői szervezetek és mozgalmak bizonyítottnak látják az összefüggést a labdába fejelés és az agyrázkódások között az sok mindent jelent, azt hogy ezt magas impaktfaktorú szakiratban, kompetens szakértők alátámasztották, és elfogadják, nah azt pont nem.

 • 2015.05.09 00:00:33retinax

  Nagyon remélem, hogy ennyi rázkódást azért kibír a kisbabák agya, mert ha nem, akkor nagy baj van. A mi városunk hepehupás, töredezett járdáin ennél tutira többet kapnak a babakocsiban.

 • 2015.05.09 10:04:51Zsuzsi25

  Kedves AskMeLater
  "Leraktuk es aludt" (?)
  Haaat igen, ilyenrol en is olavastam a szakirodalomban, de azt hittem ez csak varosi legenda. :))))
  Nekem nincs meg babam, de volt mar h tobb napig vigyaztam egyre, teljesen egyedul.
  Tenyleg aludt...napi 2 3 orat is legalabb....

 • 2015.05.09 11:22:33szsuzsanna

  Kedves Primilla!
  Ebből, az "összeollózgatott", vegyes idiótaságból, csak, az derül ki, hogy, Te, biztosan nem "altattál" még csecsemőt, ---nem is "láttál közelről", -szerintem, -de, még csak nem is "beszéltél olyannal", -akinek van, és gyakorlata van benne...
  -(De, persze, a LÉNYEG", a szokásos: -A "főoldalon" ügyes, figyelemfelkeltő cím...-hogy BIZTOSAN, sokan "belenézzenek")...
  Sajnos, a "tartalom" már lényegtelen, mindegy milyen baromság...

 • 2015.05.09 20:54:05Jóléti Dán Kekszesdoboz

  összevissza beszéltek

 • 2015.05.10 12:40:42eßemfaßom meg áll

  a kisjányom biztos nem olvasott indexes tudományos cikkeket, mert pár hónapos korában konkrétan a saját feje rázásával altatta magát (mint sok másik csecsemő)

  Egyébként meg imádom a macskákat de aki a csecsemőjét állattal simogattatja azt gyorsan fel kellene jelenteni kiskorú veszélyeztetése miatt.

 • 2015.05.11 01:54:14István Blaschek

  Miután hallottam, hogy a csecsemő agyának a dobálgatás katasztrófálisan árt, meglátva Rippelt a fiát, Krisztofer Herkulest dobálni, elszörnyedtem! A kilenc hónapos kislegény egyenesen megáll a papa kinyújtott tenyerén, izgatott sikongatásokkal díjazza, ha a magasba dobják, sőt attól sem riad meg, amikor az artista apuka fél lábánál fogva lefelé lógatja. Ennyire tudatlan szülőt, agyrém... :(

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta