SZÜLŐSÉG

Hálapénzt kért, vagyonelkobzást kapott

2015. május 5., kedd 16:43

Hiába volt 13 vádlottja annak a vesztegetési pernek, amelyben a vád szerint az Állami Egészségügyi Központ dolgozói 2007 április és 2008 júliusa között legalább 20 esetben kértek pénzt kismamáktól, a balhét mégis egyetlen szülésznő vitte el – olvasható a hvg.hu-n. Őt vagyonelkobzásra és pénzbüntetésre ítélte a Kúria, míg a többi orvost próbára bocsátották.

A tanúként kihallgatott kismamák és a családtagok beszámolói szerint a vádlottak vesztegetést követtek el azzal, hogy a kezelések során "Ugye tudja, hogy illik megköszönni a kezelést?" és ehhez hasonló kérdésekkel sugalmazták, hogy itt bizony - bár állami intézményről van szó - fizetni kell.

Hasonló eset egyébként tavaly is volt: tavaly márciusban a Fővárosi Törvényszék kijelentette, hogy konkrét összeget előre kérni az államilag finanszírozott egészségügyi ellátásért nem csupán erkölcsileg elítélendő, hanem bűncselekmény.

150789442
Fotó: Ulrich Baumgarten / Europress / Getty

Május 5-i ítélethozatal

A Kúria kedden végül vesztegetés miatt bűnösnek mondott ki több nőgyógyászt és szülésznőt, mert pénzt kértek az ellátásért. Az egyik szülésznőt ítélték összesen 95 ezer forintos pénzbüntetésre és vagyonelkobzásra, a vádlottak nagy részét büntetés kiszabása nélkül próbára bocsátották, volt, aki megrovást kapott, több vádlottat pedig felmentettek.

Mi minősül hálapénznek

A Kúria szerint hálapénznek csak az minősül, amit a beteg elégedettsége kifejezéseként a kezelés után, önként ad, abban az esetben nem lehet bűncselekményről beszélni. Az e fajta hálapénznek csupán munkajogi következményei lehetnek és adóköteles jövedelemnek számít – olvasható az állásfoglalás a hvg.hu-n. Az említett esetben viszont államilag finanszírozott egészségügyi ellátást megelőzően történt célozgatás vagy nyomatékos kérés, és ennek folyamán kaptak vagy kezeltek pénzt.

A védelem oldaláról

A védők többek között azzal érveltek, hogy a vádlottak csupán tájékoztatást adtak arról, hogy milyen ellátás után milyen ajándékokat szoktak kapni, mások szerint nem lehet eltekinteni a társadalmi környezettől, ugyanis sokan hallgatólagusan tudomásul veszi az évtizedek óta alacsony orvosi fizetések ilyen jellegű kiegészéítésének gyakorlatát. Ön mit gondol? Mondja el nekünk a lenti szavazóbox segítségével vagy hozzászólásban!

Ön mit gondol?

 • 72
  Példaértékű ítélet, elegem van a hálapénzből!
 • 14
  Teljesen megértem, nagyon keveset keresnek az orvosok.
 • 124
  Az államnak javítani kéne az egészségügyi szektor fizetésein, hogy ez ne fordulhasson elő.
 • 39
  Mindenki ezt csinálja és soha nem is szűnik meg a hálapénz intézménye.
 • 220
  Most tényleg szegény szülésznő vitte el a balhét?

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2015.05.10 16:16:56Kuoni pásztor

  Valaki csinalna interjut vegre az erintettekkel is, a szulesznovel akit egyedul peldatlan buntetessel sujtottak, mig a joval gazdagabb orvosok penzbuntetessel meguszták, es az emlitett orvosokkal is akik mindegyikenek van maganpraxisa is! Egy jo kis Nav ellenorzes nekik se artana!

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta