SZÜLŐSÉG

Pusziltató anyukák, húzzatok a francba!

2015. május 2., szombat 11:38

Emlékszem anyám barátnőjére és annak fiára. Anyámék barátsága általános iskolás koruk óta tartott, Jancsika mindössze egy héttel született korábban mint én, sülve-főve együtt jártunk mindenfelé. Hogy milyen indíttatás vezérelte Jancsika anyját, hogy rám uszítsa a fiát, mai napig nem értem, de tisztán él még bennem a kép, amikor Ildikó néni random pillanatokban szólt, hogy Jancsika fusson oda hozzám és pusziljon meg. Az meg jött.

A hátam közepére nem kívántam az egészet, hányingerem volt, löktem el magamtól, az meg csak nem adta fel, kapaszkodott a nyakamba, úgy próbált szájon csókolni. Dühösen, elkeseredetten és megalázottan kapálóztam, anyáink meg baromira jól szórakoztak a jeleneten. Három-négy évesek lehettünk. 

Jancsika sajnos a későbbiekben sem adta fel, neki senki nem mondta azt, hogy kérdezés nélkül nem csókolunk meg senkit, ha pedig a másik fél nem akarja, békén kell hagyni. Neki tök természetes volt, hogy az általános iskolában is erőszakosan nyomult, ha átvittem a házi feladatot, lefogott, úgy akart csókolózni. Hogy anyáink ezeken a jeleneteken is röhögtek volna, nem tudom, mert szégyenemben nem mertem szólni senkinek. 

A világ azóta sem változott, a fiús anyák valami okból kifolyólag ráküldik a gyereket a kislányokra. Szerencsétlenek legtöbbször a hagyd magad, előbb szabadulsz elvek szerint csendesen, méla undorral arcukon tűrik, hogy a srácok nyálasan szájon csókolják őket a homokozó szélén, ekkor az anyukák visongva alélnak el, mennyire cukik már ezek a manócskák. Ha a kislány menekül, az is cuki, nagyokat kacagnak a nyomorán. Egyesek még meg is örökítik a vergődés pillanatait. Az alábbi videóra például nemrégiben bukkantam, a feltöltő nem sok mindent fűzött a jelenethez, csak annyit, hogy igazán mókás. Ezzel több százezren egyet is értettek.

Basszus, tényleg mulatságos lenne egy kislány görcsös menekülési kísérlete? És akik ezt cukinak gondolják, azoknak hol a határ, meddig vicces egy ilyen jelenet és honnantól tahóság? Miért nem lehet megtanítani egy kisfiút arra, hogy rákérdezzen, szabad-e az ölelés, a puszi? Miért nem lehet elküldeni a francba azokat a felnőtteket, akik ezt támogatják? 

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2015.05.02 12:08:08storker

  minek vitted át a házi feladatot, ha folyton le akart kapni? a cikkben amúgy igazad van, csak ezt a rész nem értem.

 • 2015.05.02 12:14:34hillman.

  ebböl is látszik hogy a nök tehetnek az eröszakrol.
  már gyerekkortol kondicionálják öket az eröszakra; oszt rinyálnak.

 • 2015.05.02 12:49:06egy másik répatorta

  A fiú édesanyjának az lett volna a dolga hogy a 3 éves fiának elmagyarázza hogy nézzen a szemébe a 4 éves hölgynek udvariasan biccentsen és a napszaknak megfelelő módon köszönjön el. Ha kezet nyújt a kis hölgy akkor fogadja. Édesanyád meg 3 éves korodban magyarázza el hogy fogadni kell a köszönést, hangosan, a másikat megtisztelve, szemébe nézve, és ha úgy gondolod, nyújts kezed mert egy hölgy nyújt mindig kezet elsőre.
  Életszerű ?
  Ja nem ?
  7-8-9-10 évesen egyáltalán nem megy a köszönés, sem fiúknak sem lányoknak. Nyümmögnek, sunnyognak, de nem értelmezhető amit csinálnak. Közben a szülő meg süllyed.
  Lehet hogy azért van így mert minden anya "ráküldi" a fiát a lányra.
  Vagy mégsem ?
  És akkor most levonjuk a következtetést hogy édesanyáink nevelnek áldozatot a lányokból és agresszív állatokat a fiúcskákból ?
  Baromság.

 • 2015.05.02 12:55:00retinax

  stroker: talán mert az anyja küldte, vagy a tanító néni elvárta.
  Mert a kislányoktól mindig elvárják, hogy olyanokat is mosolyogva megcsináljanak, elviseljenek, amihez semmi kedvük. Például, hogy jó képet vágjanak a nyálas puszikhoz. Aztán ha később véletlenül erőszak lesz belőle, még akkor is csak a "hagyjad lányom, úgyse hisz neked senki" a reakció. És a nagyra nőtt Pistike se igazán érti, hogy miért volt erőszak, hogy akarata ellenére rámászott a csajra, amikor egész gyerekkorában úgy nevelték, hogy nyugodtan megpuszilhatja a lányt, akkor is, ha az tiltakozik.
  Pusziltató anyák, húzzatok a francba!

 • 2015.05.02 12:58:53retinax

  egy másik répatorta: az lett volna a dolga, hogy ne biztassa a gyerekét puszira, ha látja, hogy a másik gyerek tiltakozik. Ez ilyen egyszerű. Nem kellemetlenkedünk, és nem biztatjuk a gyerekünket se arra, hogy kellemetlenkedjen. Ellenkező esetben ne csodálkozzon, ha elküldik a francba vagy a szocializálatlan kislány lekever egy pofont.

 • 2015.05.02 13:55:56Beer Monster

  Minden nőnek vannak fantáziái a macsó, erőszakos közeledésről. Az a gyanúm, ezek az anyák azok közül kerülnek ki, akik az efféle vágyakat meg is valósították, vagy megelégedéssel élték át. Átadják a saját elvárásaikat, férfiképüket a nevelésben. Szerencsére az apák például nem öltöztetik ribancnak a lánygyerekeiket.

 • 2015.05.02 14:44:35élhetetlen

  Beer Monster: Nem, azt is az anyák csinálják. Na, nem szó szerint, de teljesen kikattantam, mikor egy ismerősöm a gumis derekú nadrág fölé ráadott a leánygyermekre egy gumis derekú farmer szoknyácskát is, mert olyan cuki. A gyerek hasán meg a pelus zárása, a nadrág, és a szoknya gumija. Huh.

 • 2015.05.02 15:36:35vandazsomi

  Sztem ez anyukafüggő. Náluk van olyan kislány, aki a fiúkat üldözi az anyja-apja kérésére, hogy adjon puszit. Sok kisfiú ezt ugyanúgy nem élvezi...

 • 2015.05.02 15:53:31egy másik répatorta

  retinax: nem az a kérdés hogy mit ne tegyen valaki hanem hogy mi a helyes viselkedés és annak megtanítása.
  Az "adj egy puszit" legalább annyira elfogadott mint "a boltban leveszem és még a pénztár előtt hagyom hogy egye" eksön.
  Pistike nem föltétlenül lesz asszonyverő, és Daniellácska nem feltétlenül lesz bolti szarka. De mindkettőt lehetne másképpen ha nem generációk adnák ezeket a rossz beidegződéseket át.
  Fel lehet fújni, de ezek nagyon sokak számára "szódával elmegy" kategória.

 • 2015.05.02 16:00:41retinax

  Értem, de szerintem nem. Én utálom, ha puszilgatnak, és nyilván azt sem szeretném, ha a lányomat puszilgatná valaki, mert az anyja arra biztatja. Egyáltalán miért kell eltűrni, hogy bárki belé törölje a nyálas száját? Idióta szokás. Nem kell puszilkodni, csak ha az ügy szereplői így egyeznek meg.

 • 2015.05.02 17:08:11egy másik répatorta

  retinax, tanítsd meg a lányodat előre köszönni illedelmesen mindenkinek, etikett szerint viselkedni és biztos hogy egyrészt senki nem fogja agyonpuszilni vagy amikor oda kerülne a sor ő maga fogja visszautasítani. Magyarázd el neki hogy kit milyen körülmények között puszilunk, csókolunk, mert igen létezik a közeledésnek ez a formája. Nehogy később gondja legyen belőle amikor épp 17 és az első csók csattanna el....
  pythonozok: nem feltétlenül kell betegnek lenni hogy valaki pszichológust keressen

 • 2015.05.02 17:10:59[c]

  Én is utálom, ha "lesmárolnak" kérdezés nélkül, és ez attól sem lesz cuki, hogy gyerekekkel csináltatják.

  egy másik répatorta
  "Életszerű? Ja nem ?"
  Maga a puszilkodás sem az. Nem a gyereknek jut ugyanis eszébe, hanem a hülye felnőttnek.

 • 2015.05.02 18:30:17egy másik répatorta

  c, Szokás. hogy jó e vagy sem ezen nem tudok vitatkozni. kb az mintha megkérdőjelezném hogy az orrok összedörgölése alkalmas formája-e az üdvözlésnek.
  Én a feltétlen és állandó kézfogdosásnak sem vagyok híve. Sokkal jobb lenne megfelelő szögben hajolgatni, egymás tekintetét elkerülve.
  Vagy mégsem ? :)
  Az hogy valaki tök felháborodottan blogot írjon - és a 3-4 éves kori élményeit hozza elő felnőttként erről a témáról - bennem azt a kérdést teszi fel hogy esetleg nem egy most, vagy nem túl rég bántalmazott nőről van szó akiből így szakadt ki a saját sérelme.

 • 2015.05.02 18:50:19Fluoro

  Ööö,minden fiús anya??? Még szerencse, hogy intelligens ember nem általánosít :) sajnállak amúgy, hogy ekkora trauma ért, de talán még nem késő feldolgozni...

 • 2015.05.02 19:19:39subidubidu

  Teljesen igaza van a posztírónak. És bizony lehetett számára trauma, maga a közeledés is, no meg az, hogy a saját anyja "árulta el".
  Tiszteletben kell tartani a másik határait, és ezt meg kell tanítani a gyerekeinknek is. Fiúknak, lányoknak egyaránt. No meg azt is, hogy ki szabad, sőt ki is kell állni a saját határaink védelmében.
  Emlékszem, szórakozásból húzták meg egyszer-egyszer a hajamat fiúk. Egyik sem próbálkozott újra...

 • 2015.05.02 19:24:59élhetetlen

  pythonozok: Nem retinax a beteg.
  egy másik répatorta:Nem tudom, mit csináltál a gyerekeddel, hogy tökéletesen, etikett szerint viselkedő legyen. Nem is akarom tudni. Kívülállóként, ha találkozom kisgyerekkel levő baráttal, akkor a gyereknek is odalökök egy sziát, és vagy visszaköszön, vagy nem, hangulatától függően. Rettenetesnek tartom, mikor a szülő rászól, hogy köszönj szépen. Megalázó. Enélkül is tudja a gyerek, hogy kellet volna, legközelebb majd megteszi, főleg, ha utána négyszemközt beszéltünk róla. A gyereket nem idomítani kell.

 • 2015.05.02 21:14:58cybericius

  Biztosan azért "uszítják", hogy ne legyen metroszexuális kis nyamvadék, ahogy a mai fiúk 50%-a. Amúgy igazad van, de egy ilyen gyerekkori trauma után nem csoda, hogy túlreagálod. Kérd meg az anyukát, hogy ne nyálaztassa össze a lányod, ha zavar, aztán kész, maximum nem lesztek barátok a játszótéren.

 • 2015.05.02 22:00:00pupumpa

  élhetetlen: miért ne szólnék rá, ha egyszer nem köszön? Miért lenne ez idomítás? Minél később szólunk valamiért, annál kevesebb a hatása

 • 2015.05.02 22:02:41pupumpa

  Még soha senkit nem láttam, aki "ráküldte" volna a kisfiát bármelyik kislányra. Szerintem úgy született ez az írás, hogy az "író" látta ezt a videót, felháborodott raja és elhatározta hogy ebből ír valami ütőset. Úgyis divat mostanában az erőszakról beszélni.

 • 2015.05.02 22:11:04Karmadealer

  Ritka nagy szamárság ez a cikk, reméljük hogy csak az őszinte kattintásvadászat szülte, nem gondolja komolyan a szerzője sem hogy összekeveri a 3-4 éves gyerekek mindent játéknak felfogó világát a felnőttekével, és a "zaklatás" mint oly divatos kifejezést belecsempészi (enyhén szólva bizarr két bölcsis videójához odatenni cimkeként). Ennyire a valóságban egyetlen nő sem lehet hülye.

 • 2015.05.02 22:19:44Kuoni pásztor

  Kiegeszitenem a posztot, pusziltato anyak huzzatok a banatba, foleg akkor ha elkenyeztetett kis hercegno lanyotok van aki, szuloi utasitasra raugrik a nalanal fiatalabb kisfiukra es osszenyalazza oket akkor is ha a kisfiu orditva visitva akarja lehamozni magárol az eroszakos kis tunderketeket!
  Koszi!

 • 2015.05.02 22:29:06retinax

  pythonozok: lehengerlően tudsz érvelni, engem meggyőztél. Remélem, a gyerekedet azért megvéded, ha látod, hogy olyasmit csinálnak vele, amit nem akar. Vagy inkább nem véded meg, nehogy lebetegezzenek?

 • 2015.05.02 23:02:57retinax

  pupumpa: én még soha nem láttam egyetlen indiánt sem. Szerintem nincsenek is indiánok, csak kitalálták őket.

 • 2015.05.02 23:12:37kavarodás

  Két fiam van, elképesztő, hány kiscsaj akarja csókolgatni őket. A fiaim gyűlölik. A nagyobbik pedig már hat. De csak nem üt oda egy kislánynak, tűri szerencsétlen. Hagyjuk ezt a nemspecifikus dumát, akkor a kislányos anyukák is nézzenek magukba.

 • 2015.05.02 23:16:06atvitt ertelem

  Én még nem találkoztam ilyen jelenséggel, pedig minden nap gyerekek közt mozgok. Nem lehet, hogy a cikkíró túlreagálta a bugyuta videót, és hozzá előjött egy kisgyerekkori rossz emléke?

  Azért nem volt ez általános régen se! Hülye szülők, rossz szokások meg mindig voltak és lesznek, nem kell ezt túllihegni.

 • 2015.05.02 23:18:11atvitt ertelem

  és igen, túl nem-specifikusra sikeredett ez a cikk, mintha az írója külön utálná a fiús anyukákat..

 • 2015.05.02 23:57:41bbwd

  szerintem fel kell jelenteni minden ilyen 3-4 éves gazembert szexuális erőszak kísérletéért, hagy tudják meg a kis hímsoviniszták, hol vannak a határok...

 • 2015.05.03 01:14:28verum aequalitatem

  Szóval a cikkíró szerint kizárólag azzal van probléma, amikor a fiúk puszilgatják a lányokat, azzal már nincs semmi gond szerinte, ha a lányok puszilgatják a fiúkat.
  Retinax meg a másik elvakult nősténysoviniszta...

  Eleve van ilyen a fiús és a lányos anyáknál is, de ha már mindenáron különbséget akarunk tenni, akkor épphogy az elkényeztetett kis hercegnők azok akik azt gondolják, hogy mindent megtehetnek, de fordított esetben meg agyonvédik őket a szülők.

 • 2015.05.03 09:31:15Beer Monster

  Na akkor mi az az immunrendszer?

  Mert itt úgy látom, hogy bagoly mondja verébnek.

 • 2015.05.03 11:28:01Turchi

  Ez a poszt egy óriási általánosítás. Sem régen, sem most nem volt jellemző, ha igen, csak annyiban ahogy a lányok mennek puszit adni a fiúknak. Mindkettő előfordul de nem gyakori szerencsére.

 • 2015.05.03 11:53:51azzer

  @pythonozok

  Amikor ilyen embereket látok, mint te mindig elszomorodok. Az egyetlen szórakozásuk a mások idegesítése, anonym módon, buta kommenteken keresztül. Érdemes lenne felkeresni egy szakembert, talán még nem késő.

 • 2015.05.03 13:17:15élhetetlen

  pupumpa: „Minél később szólunk valamiért, annál kevesebb a hatása”. Erről beszélek. A kiskutyát, ha a szőnyegre pisilt, azonnal le kell rendezni, vagy legalábbis még akkor, mikor ott van a bűnjel, mert fél óra múlva nem tudja, miért tolod le. Ez az idomítás. Ha a gyerekkel, miután elment az idegen, megbeszéled, hogy szebb lett volna, ha köszön, mert a néni is köszönt, ő akkor is megérti, és legközelebb talán megpróbálja. Ez a nevelés. Idegen előtt egzecíroztatni a gyereket szerintem megalázó.

 • 2015.05.03 14:25:10verum aequalitatem

  @azzer: a kedves cikkíró és pár őt védő hozzászóló kezdte el sértegetni a fiúkat és a fiús anyákat, ezek után ne csodálkozzatok azon, hogy ilyen válaszokat kaptok.

 • 2015.05.03 18:04:29retinax

  Nem a fiús anyákat, hanem azokat akik odaküldik a gyereküket másokat puszilgatni, és nem sértegetni, hanem egyet nem érteni. Pythonozok: jócskán benézted a jellemrajzomat, de azt legalább nagy önbizalommal :D. Mindig csodálom azokat, akik a születési dátumomaat is simán kikövetkeztetik egy kommentből, bravo.

 • 2015.05.03 22:31:35eßemfaßom meg áll

  ez nyilt szexuális zaklatás, remélem sitten rohad minden ilyen mocskos rohadék szexuális bűnöző

 • 2015.05.03 22:36:55eßemfaßom meg áll

  Tegnap a sogornő lánya puszilt meg az anyja biztatására. Asszem fel kellene jelentenem. Az biztos, hogyha észreveszem, hogy a saját lányom egyszer is valakit meg akar puszilni, addig verem szijjal a hátát amig egy életre elmegy ettől az undoító szokástól a kedve.

 • 2015.05.04 11:00:07kolbászmustárral

  Lányos anyák is csinálták ezt, fú de utáltam. Meg az összes felnőttet, aki kényszeres puszi-osztó volt.

 • 2015.05.04 14:09:04Thisis

  pythonozok
  Ha jól rémlik, ezek testvérek és mint látható, picik.
  "Kissé" túlreagálod. ------------------ egyet értek veled! Nem kicsit túlreagálja!!!! :DD Nevettséges! A videón kb. 1-1,5 éves gyerekeről van szó. Ennyi időssel üljön le nyuka "beszélni"???Mi van???

 • 2015.05.07 09:26:56mollymook

  Nincs ez kisse tulreagalva? A fiam 2 evesen mar szerelmes volt, oviban konkretan ajandekokat vitt a szeretett kislanynak, igen en fizettem (karkoto, macipan-es a tobi lanyka es ovoneni is kapott, ne legyen baj). Ja, nem kuldtem ra, hogy smaroljon. De igen, olelte, puszilta, ahol erte, es nemcsak a valasztottjat. Megkertem, elobb kerdezze meg a lanykat, szabad-e. A kislany mindig huzodozott, de ha egyik nap a fiam elfelejtette, vagy nem akarta megpuszilni, megharapta duheben... akkor most mire kene nevelnem? Az, hogy 1 anyanak valami nem tetszik, nem kell, hogy rossz legyen a gyerekenek. Tarsadalomban elunk, kerdezze meg, aztan puszilja. De most komolyan, en a nem-puszilas miatt harapo kislany anyjanak milyen posztot kellene, hogy irjak??

 • 2015.05.07 15:24:23Mille38

  Ezen a poszton most meglepődtem, soha nem tapasztaltam ilyesmit sem gyerekként, sem anyaként. Amúgy egyetértek, hogy ne puszilgattassunk senkit senkivel. Nekem mondjuk elsőre a fertőzésveszély jutna eszembe ellenérvként (a kisgyerekek jelentős részének kb. folyamatosan folyik az orra kisebb-nagyobb mértékben), de az elmondottak is relevánsak.

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta