SZÜLŐSÉG

Csak szólunk: egyházi iskolában vallásos gyereket nevelnek

2015. április 24., péntek 18:31

Mielőtt iskolába adtuk a gyereket, gyakorlatilag mindent mérlegre tettünk - csak azt nem, hogy egyházi-e vagy önkormányzati az intézmény - mesélte Klári barátnőm (akkor még nem államosították az iskolákat).

"Szempont volt a jó megközelíthetőség, vagyis legyen közel az iskola, és a parkolás se legyen egy különleges kihívás. Fontos volt, hogy jó híre legyen az intézménynek, legyenek jók a felvételi számok, ne legyenek botrányok, és lehetőleg ne válasszanak pár évente új igazgatót. Legyen fűtés, telefon és nyomtatópatron, vagyis meglegyenek a normális működési feltételek. Az pedig nyilván mindennél fontosabb volt, hogy szimpatikus legyen legalább az elsős tanítónéni. Azt persze nem lehet tudni, hogy utána ki lesz, mi lesz, de a jó kezdés azért mindenképpen megadja a lendületet. Legyenek iskolán kívüli programok, sok-sok közösségi élmény" - sorolta a barátnőm, hogy pár évvel ezelőtt miért döntöttek amellett, hogy az egyik egyházi iskolába íratják a lányukat.

A kiválasztott iskola minden szempontból ideálisnak tűnt - mesélte Klári. Önmagában ez a tény, hogy az iskola a református egyházhoz tartozik, se mellette, sem ellene nem szólt. "Mi ugyan egyáltalán nem vagyunk vallásosak, finoman szólva is inkább agnosztikusnak tartjuk magunkat: nem foglalkozunk vele, hogy van-e Isten, vagy nincs, de egyáltalán nem zavar, ha mások meg vallásosak. Sokfélék vagyunk, ez is egy lehetőség."

"Egyáltalán nem féltünk tőle, hogy a gyereket majd jól megtérítik az iskolában, itthon meg kitör a vallásháború. Először is itthon vallásszabadság van, mindenki abban hisz, amiben akar, vagy sikerül neki. Ez mondjuk addig a tündérekben, Yodában és a Mikulásban merült ki.

De főképp abból indultunk ki, hogy mi, harminc évvel ezelőtt még úttörőnyakkendőben fogadtuk meg, hogy tetteinkkel szocialista hazánkat szolgáljuk, és ékes orosz nyelven zengtük teli torokból a szovjet himnuszt, mégsem lettünk felnőtt korunkra hithű kommunisták. Így nem töltött el különösebb félelemmel az a gondolat sem, hogy a lányunk agyát átmossák az egyházi iskolában, és majd olyasmiben fog hinni, amiben a családunk nem.

Aztán a minap azt vettük észre, hogy a gyerek étkezések előtt csendesen imádkozik, az iskolai ünnepségen pedig nem csak úgy tessék-lássék, hanem átszellemült arccal énekelte a többiekkel együtt a zsoltárt. Erre nem számítottunk. Elkezdtünk gondolkozni rajta, hogy lehet, hogy mi otthon egyáltalán nem voltunk úttörők, a gyerek viszont itthon is hisz." - mesélte Klári.

"Két lehetséges okot találtunk, az egyik, és a legfontosabb, hogy az iskolában komolyan gondolják a vallásukat, a tanárok is hívők, ezért hitelesen tudják átadni a dolgot. A nyolcvanas évek végén pedig, amikor mi úttörők voltunk, már viszonylag kevés volt a hithű kommunista a tanárok közt. A másik pedig az, hogy éppen ezért a vallásosság az iskolában napi gyakorlat, következetesen, mindig végigcsinálják az ezzel kapcsolatos rituálékat - és ez nekünk nem volt. Mi annak idején letudtuk az ideológiai kötelezettségeket, ők pedig örömmel csinálják, beleélik  magukat" - magyarázta a barátnőm.

"Hogy mit szólunk hozzá? Hát, tiszteletben tartjuk. Visszavettünk a férjemmel a fergeteges humorunkból, amivel persze eddig a vallást sem kíméltük (mert nálunk, ha jó a poén, akkor bármivel lehet viccelni). Azt látjuk, hogy ez egy nagy közösségi élmény a gyereknek. Inkább az a furcsa, hogy kicsúszott a kezemből a lányom lelki életének a kontrollja, de ez alighanem anélkül is eljött volna előbb-utóbb."

Mindenesetre - összegezte Klári - most, hogy tudom, hogy a vallási nevelést jelenleg nagyobb sikerrel viszik keresztül, mint harminc évvel ezelőtt a politikait, úgyhogy akinek ez akármilyen szempontból is fontos, ne hagyja figyelmen kívül ezt a szempontot sem az iskolaválasztásnál.

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2015.04.24 21:54:41vuvuzela importőr

  A cím kicsit zavaró mert nem feltétlenül így van, biztosan iskolája, gyereke válogatja.
  Mindezektől függetlenül elvileg sok rosszat nem tanulhat egy gyerek egyházi iskolában, kicsit konzervatív értékrendet ami alapvetően talán megfontoltabbá teszi (potenciálisan).
  Szülőként mindenesetre érdekes egy tapasztalat lehet! :)

 • 2015.04.24 22:25:55Jani788

  "Bele kellene gondolni abba, hogy Isten létezik !"
  melyik? mert ahány vallás, annyi isten. Én nem szeretném, ha a gyerekem ilyen agymosott lenne.

 • 2015.04.24 23:13:58megamedve

  Ez a történet kamu.

 • 2015.04.24 23:14:11pangea

  Ez sz.r. A vallasoknak vegre be kellene kerulni az oket megilleto helyre - szemelyes hobbi. Szornyu, hogy 2015-ben agymoshatnak ezek a barmok meg mindig, vedtelen, kis gyerekeket:(

 • 2015.04.24 23:41:39PR_fact

  Fura látni, hogy majd 40 évvel a szocializmus totális csődje után, a bukott marxista-leninista világnézet még mindig mennyire áthatja az index olvasók jelentős részének a gondolkodását :)

 • 2015.04.24 23:57:21zotyesz11

  A fogyatékkal élő szülőkkel mit lehet kezdeni?

 • 2015.04.25 00:19:57trev

  " Inkább az a furcsa, hogy kicsúszott a kezemből a lányom lelki életének a kontrollja"

  Itt valami nem stimmel. Mármint ezzel a családdal. A liberális nevelés bemutatása persze szép és jó, de aligha lehet a teljes kép:

  "Aztán a minap azt vettük észre, hogy a gyerek étkezések előtt csendesen imádkozik"

  Tehát vannak magától értetődőnek tűnő dolgok, amikről nem beszélünk otthon? Máskülönben hogyan fordulhat elő, hogy egy agnosztikus ateista családban az iskolai vallásos nevelés ki tud csírázni?

 • 2015.04.25 01:23:17nick:

  ha vki le tudja írni ÉRTELMESEN, miért agymosott valaki, aki hívő és egy valláshoz tartozik, csak rajta - őszintén kiváncsi lennék rá
  (persze csak akkor, ha tényleg értemesen le tudja írni itt)

 • 2015.04.25 07:02:16Jani788

  "ha vki le tudja írni ÉRTELMESEN, miért agymosott valaki, aki hívő és egy valláshoz tartozik"

  Beszéljünk most a katolikus vallásról, mert itt olyanról van szó és Magyarországon ez az általános.

  Röviden szerintem azért, mert a vallás dogmatikus elven működik, nehéz vagy nem lehet benne igazán megkérdőjelezni dolgokat. Nem ösztönöz arra, hogy gondolkozz.

  Mivel nem lehet benne igazán megkérdőjelezni dolgokat, nem fejlődik megfelelő sebességgel, nem képest lépést tartani a változásokkal. Tehát elavult gyakorlati, életvezetési tanácsokat, elveket tartalmaz, melyek használata során hátrányt szenvedsz. Itt nem arról van szó, hogy nem leszel olyan gazdag, hanem, hogy mondjuk nem élsz annyira teljes, boldog életet.

 • 2015.04.25 07:06:58Jani788

  A cikk ettől függetlenül szerintem is kamu lehet, vagy a szülők tényleg súlyosan figyelmetlenek.

  Ez olyan, mintha az egyházi esküvőn elcsodálkoznának, amikor a pap megkérdezi a kérdéseket, hogy bizony a gyerekeket a vallás elvei szerint fogják-t nevelni és itt bizony most igennel kell válaszolni.

 • 2015.04.25 07:25:00purplehaze

  "Nekem a problémám a sztorival, hogy a szülők nem hisznek az egészben, ezért képmutatásnak tartom. Miért pont a református vallást tanulja a gyerek, miért nem zavarja őket, hogy imádkozik a gyerek valamihez, amiben ők nem hisznek? Ha a család amúgy vallásos lenne, együtt járnának rendszeresen templomba mint közösségi program, akkor nem lenne ezzel semmi bajom, de így fura."
  Egy vidéki kisvárosban élek, az egyik általános iskolát átvette a református egyház. Ami természetesen nem ment simán. Reggelente a gyerekeknek agymosás + havi egy alkalommal vasárnaponként. Két tanárnőt elküldtek mert az egyik más vallást gyakorolt a másik meg nem volt vallásos. Na persze átszervezés címén küldték el őket másik suliba őket. Ennyit az emberséges ám de igen sunyi refi (ratyi) egyházról.

 • 2015.04.25 08:49:42HámosFeri

  Az én gyerekeim - mind a négy - egyházi iskolába, óvodába jár. Ennek oka, hogy ezekben az intézményelben voltak meg azok a feltételek, amelyeket lényegesnek tartottunk a gyerekek s a család szempontjából, nagyjából úgy, ahogy a cikkbéli Kláriéknál van. Itthon a húsvéti nyulat és a Jézuskát leszámítva semmilyen egyházi, vallási, hitéli vonal vagy irányultság nem volt sosem. Ugyanakkor természetesnek vettük, hogy az iskolában van hittan a gyerekeknek, és sajnos az is természetes volt, hogy ehhez nem tudunk hozzászólni.
  Közben az élet úgy hozta, hogy részben emiatt is elkezdtem teológiai fősuliba járni. Olyan hűűű de nagy hitélet ettől még nem lett, de mondjuk ha nagy ritkán a gyerekek szóba hoznak valami vallási témát, akkor mondjuk tudok hozzá mondani valamit. Meg elkezdtünk templomba járni (az istentiszteletek végéről a fiammal mindig ellógunk sütikézni... :-)), a feleségem énekelgetni kezdett a kórusban, a tiszteletes úr jó barátom lett, szal' ebből ilyen jó dolog is kerekedhet. Ugyanakkor továbbra sincs kimosva az agyunk, nem tértünk meg, s nem csöpög belőlünk semmilyen látványos dogmatikai izé. Simán csak tesszük a dolgunkat, s igyekszünk jó emberek lenni. Ha van isten, akkor azért, ha nincs akkor meg azért...

  DE!

 • 2015.04.25 08:50:02HámosFeri

  DE!

  Amikor az iskolaválasztás van, akkor előkerül egy halom szempont, hogy ez legyen meg az, így legyen meg úgy legyen, s eredményül kijön, hogy akkor ebbe az iskolába jár majd a gyerek, majd amikor nagy nehezen sikerül beíratni a gyereket (mert valamiért pont abba a suliba nagy a túljelentkezés), megnyugvás van, hogy sikerült, sínen van a gyerek. Majd jön a fekete leves: De hát ez egyházi iskola...!
  Amit persze eddig is tudott volt, csak ugye valamiért (általában) az egyházi iskolákban csak jobban van felszerelés, csak nincs annyi botrány, meg úgy általában ez egy jó iskola. Azt nem tudom, hogy a cikkbéli Kláriék is így vannak-e vele - bízom benne, hogy nem, de nekem egy halom szülőtársam van azon felháborodva, hogy "a suliba már megint ezt a vallási maszlagot nyomatják hittanon", de persze átiratni egy másik suliba, ahol nincs hittan, nincs iskolalelkész, meg viszonylag semmi ilyesmi, na azt már nem! Mert ugye máshol nem csak vallási maszlag nincs, de felszerelés sem, jó tanár sem, meg több minden sem, mindezt ugyanakkora normatívából, amekkorából az egyházi isiben meg van ami kell.
  Na drágáim, ez a képmutatás!
  Nyugodtan lehet fikázni a mindeféle egyházakat a képmutatás miatt, de azért találjuk már meg azt a szálkát...

  Persze azon is lehet rugózni, hogy egyáltalán miért vannak egyházi iskolák. Hát elmondom: azért mert az egyházak alapítottak iskolákat. Ahová a gyerekeim járnak, azt nem túl régen úgy, 470 éve. S ha a faluban csak egy iskola van, s az is egyházi, hát az meg azért van, mert abban a faluba az egyház alapított iskolát, még régen, mert neki valamiért már akkor is fontos volt a gyerekek iskoláztatása, míg másnak, mondjuk az államnak, a földesúrnak meg nem.

 • 2015.04.25 09:11:38behor

  A vallás tanulására és megértésére szükség van. Nálunk kelet-európában nincs már olyan nagy kultusza, de nem csak itt élünk, hanem egy földön. Ennek a földnek rengeteg olyan része van, ahol az emberek életét befolyásolja a vallás és ezért élnek. Nem megvitatni szeretném, hogy ez jó-e vagy nem, csak mutatni, hogy ahhoz, hogy lásd és megértsd, hogy kik, mit és miért csinálnak meg kell tanulnod a vallásokat. Mert Pistike soha nem fogja tudni, hogy a fejkendős néni miért hajlong naponta többször és miért végeznek ki embereket... Aztán, ha hinni szeretnél, akkor hiszel, csak előtte ismerd a világod.

 • 2015.04.25 09:15:28behor

  @HámosFeri: +1

 • 2015.04.25 11:56:21Tke

  Katolikus falusi iskolába jár a gyerek, de egyáltalán nincs hitéleti kényszerítés. A pap tudja, hogy anyagilag döntött az önkormányzat, amit tiszteletben tart. Elég keveset jár be amúgy, családosok hitoktatnak, ő meg párszor misézik meg kereshetik a szülők, ha akarják, kábé ennyi.

 • 2015.04.25 12:57:38v2peti

  Miért lenne agymosás a vallás? Ez csak egyes szektákra vonatkozik, mint pl. a szcienmtológia és társaik.

 • 2015.04.25 13:29:57Bilbo

  A kommunizmus a vallas parodiaja volt. Ezt senki sem vette komlyan, csak a nagyaon butak vagy aki igy a mas lakasahoz jutott igy hozza.

  Aki feltetelezi, hogy erkolcsileg intakt ember kommunista volt 1950-ben, azzal valami baj van. En azt mondanam, hogy annak a csaladjaban volt egy-ket(-harom) ketes egyen, aki egzisztenciajat parttagkent vagy parrtitkartket erositette.
  A kommunizmus 1948 utan folyamatos eletszinvonalcsokkenest hozott, es rettegest. Kozben Ausztriaban sokkal jobban eltek, ezert epeszu embernek nehez volt megmagyarazni, hogy a kommunizmus jo.

  Az en szuleim sem voltak vallasosak, de a vallast jo dolognak tartottak, a komministakat meg utanltak. Sohasem jutott eszukbe a kettot osszehasonlitani.

  Ez mas szempontbol olyan, mint osszehasonlitani a nacizmust es a vallast. De meg ez sem ugyan az, mert a nacizmusban volt aki hitt, es eletszinvonalban javulast hozott. Tehat a nacizmus a terror es nepirtas mellett csinalt jo ipart, ok hoztak letre az urkutatashoz szukseges raketatechnikat, stb.

 • 2015.04.25 13:52:37dagimari

  A nagy fiam protestáns gimnázimba járt 6 évig, azon kívül, hogy ismeri a biblia tartalmát, az ünnepeink vallási tartalmát, egyáltalán nem lett vallásos. Senki nem kényszerített az iskola vallási fanatizmusra. Tény, hogy sokkal jobb hangulat volt mint más iskolákban.

 • 2015.04.25 13:57:31Válasszunk

  nick: Alapvetően nézzünk meg 2 állítást, ami a hit kapcsán egymással ellentétes következtetésekre vezet. Az egyik álláspontot nevezzük vallásosnak, a másikat hívőnek.

  A.) Az egyház tanait nap mint nap sulykolják, sok módszerrel erősítik meg. A tömeg hatásával, környezeti hatásokkal manipuláltatva fogadtatnak el veled Jézusra hivatkozva olyan dogmákat, amiknek Jézus az ellentétét mondta. De te a nevelési módszer miatt a dogmákat kontroll, önálló gondolkodás nélkül elfogadod, és az adott egyház tanaihoz igazodsz.

  B.) Jézus sok olyan igazságot mondott, amit a kor legnagyobb filozófusai sem tudtak. Ezért elfogadom, hogy különleges, és elfogadom sok erkölcsi tanításának igazát. Azt is megértem, hogy amit mondott az akkori embereknek mondta, akkor legyen érthető. De amikor a tálentum félre tételéről, vagy megforgatásáról beszélt az pl. a genetika, a klónozás, stb. képességére is igaz. Ezt is tudod a főparancsolat szerint a felebarátaid életének jobbá tételére használni.

  Ha a fizikai - kémia - biológiai evolúció után törvényszerű a társadalom, az erkölcs evolúciója is, akkor ezek a természeti törvények egy értékrend felé mutatnak. Egyfajta "jellem", "személyiség" mutatható be. Amit a kor filozófiája *definíció szerint* istennek nevezett és megszemélyesített. Hogy miért mutat erre az evolúció? Honnan jön a mögöttes értékrend? Ezt nem tudjuk. De nevezhetjük természeti törvénynek, axiómarendszernek, istennek, stb. egyik név sem jobb, mint a másik.

 • 2015.04.25 14:09:02Válasszunk

  nick: Aminnt látod az előbbiekben bemutattam két különböző elképzelést. Jól látható, hogy mindkét ember Jézus követőének, keresztény embernek mondhatja magát. De míg az utóbbi gondolkodással, a megfigyelések és a tanok értelmezésével jutott el ide, addig az előbbi egy a saját önálló gondolkodást kiiktató folyamat által.

  Az egyház, és az erre építő szervezett vallásosság kapcsán érdemes a szimónia eseteiről beszélni, az egyház politikai hatalmáról, az egyházról mint világi érdekekkel is rendelkező szervezetről, az egyház számos más bűnéről és lehetőségéről. Vagy arról, hogy mi mindenben mondanak ma ellent a Bibliának. Pl. a "ne ítélj, hogy ne ítéltess" útmutatásnak.

  Az intolerancia, az alkalmazott módszerek mellett való beilleszkedési kényszer (ami valamennyire erőszak) komoly gondot jelent. És lehet ezt sok más aprósággal még színesíteni, de amint látod máris van egy olyan észrevétel, hogy a vallással, egyházzal nagyon nem a hit a baj, hanem egészen más szempontok megjelenése.

  És az, hogy úgy beszélnek vallási és lelkiismereti szabadságról, hogy abba a saját vallásuk gyakorlását bele értik. De azt nem, hogy a gyerek felnőhessen hasonló módszerektől függetlenül és eldönthesse felnőtt fejjel, hogy miben hisz. Mint azt sem, hogy el kell fogadni, hogy más hite szerint nincs baj mondjuk az abortusszal. Vagy abban sem, hogy aki a régi római hitet akarja követni annak férjen bele a törvénybe a szaturnália. De azt sem, hogy több keresztény felekezetnél és a zsidóságnál is a szombat lenne az ünnepnap, erre nem jó szombati extra munkát és vasárnapi zárvatartást szervezni... (Jézus adókról mondott példabeszéde is fontos lenne)

 • 2015.04.25 14:23:53Ad Dio

  Valamelyest rálátok az egyházi iskolákra, én is egy ilyenbe jártam (utolsó "világi" évfolyamként :-))) ). Sajnos vagy sem, hihetetlen alacsony a hatásfoka az ottani "vallási" nevelésnek. Az adott szülő esete inkább kivétel mint általános minta. Az iskola gyakorlatilag elhanyagolható hatékonysággal "térít". Az értelmesebb tanárok ezt nem is tekintik feladatuknk. Egy értékrend átadása a cél inkább. És ez az értékrend nem konkkrét valláshoz, hanem a humánumhoz kötött. Működik templom nélkül is, max nem olyan jól :-).

  A gyerekek nem azért lesznek vallásosak mert "ránevelik" őket, hanem mert valamiért jól érzik magukat közben. És felnőve még ezerszer átgondolják ezt a dolgot. Van egy pont az életben, valamikor 15-30 közt ahol eldőlnek a dolgok. Megkűzd az ember a világáért és AKKOR és OTT alakul ki a jellem és az alapállás. Az iskola maximum alapismereteket közvetítve segítheti mindezt, de nem döntő a hatása.

 • 2015.04.25 15:32:45inkvisitor

  Válasszunk:
  Az általad propagált "ideális" változat nagyon életszerűtlen, mert azt várod el az egyházi iskoláktól, hogy a nézeteitől, alapelveitől eltérő dolgokat is tanítson, és majd a tanuló válasszon közülük. Ilyen alapon a saját gyerekeidnek be kellene mutatnod a drogosok, utcagyerekek életmódját is, hogy majd felnőve választhasson. Az egyház valamit jónak gondol, és ezt próbálja tanítani, terjeszteni. Valamiért megtörtént, hogy az ilyen vallásos életfilózófiát követő iskolákba sokkal többen jelentkeznek, mint az államiba. Ha nem lenne olyan jövedéke, ami a többi fölé emeli őket, nem oktathatnák a tanaikat.

 • 2015.04.25 16:40:22Aranyi Gábor

  Brumeszkosz: Miért türelmetlenkedsz, az egyik illetékes (?) alig pár éve vonta vissza a Föld laposságát kimondó fatvát... MINDEN vallás alapból reakciós, és nem(csak munkás)mozgalmi, hanem abszolút értelemben. Megszáll/"megszentel" (=kiüresít, majd valótlan. "transzcendens") tartalommal tölt meg mindent, amit tkp. már a csordában élő állatok, kiváltképp a ragadozók, de "legkésőbb" a főemlősök TUDNAK ÉS MEGÉLNEK: nők-gyerekek-öregek, a közösség, a terület védelme, tisztelete. Némely fajok monogámok... A misszionárius pózt a LESZBIKUS majmoktól, a "cikluson kívüli" összebújást a bonobóktól örököltük... "A vallás annak az embernek az öntudata és önérzete, aki még nem találta meg önmagát, vagy már elvesztette." A dolgok "vallásos kezelése" megfigyelhető pl. a sumermagyar/hülyefinnugristák/megtaláltukPetőfi//Atilla//Árpádsírját - kezdetű "tudományos" őrjöngésekben is... Aki elhiszi, hogy BÁRKI multiverzumot hozott létre a semmiből, amikor a multiverzumnak olyan tulajdonságai vannak, hogy "magától" képes létezni (=létrejönni-eltűnni), az elhiszi, hogy magyar tudós 35 ezer éves írásokat olvas magyarul a világ túlsó végén, és az ottani indiánokkal is ezen a nyelven cseveg - holott már a Halotti beszédet v. az Ó-MAGYAR Mária-siralmat sem érti, pedig az aztán tényleg magyarul van... Az elhiszi, amivel X/Y/Z politikus eteti... Volt egy idióta kommentelő, azt mondta, h. a középkori angol az nem angol volt, mert a mai angolok nem értik... Ezt át lehet tenni görögbe/egyiptomiba is... Eszem...-szom megáll! És ezeknek választójoguk van!

 • 2015.04.25 17:29:53Nuttika

  Agymosás, mi? Akkor elmesélem én, hogy nekem milyen volt az iskolás évem. Állami általános iskolákba jártam. Az elsőben kiközösítgettek, mert sok gyerekes családból származtam és hozzájuk képest szegény voltam. A másodikat bezárta a drága MSZP (pénz volt az oka, de nem elhanyagolható volt, hogy vallásos volt az igazgató, bár ebből mi semmit se éreztünk), a harmadik iskolámban pedig fölsőben ketté szedték az osztályunkat és az iskola eredeti két osztályába raktak minket. Itt kezdődött az igazi pokol, ugyanis támadni kezdtek az osztálytársaim amiatt, hogy vallásos vagyok. Ugyan ez semmi különbséget nem tett köztem és köztük, sose traktáltam őket vallási dolgokkal, de volt pofám osztályelsőnek lenni. A poklot éltem át minden nap abban a 4 évben. És nem kaptam segítséget.
  Azt várnátok, hogy akkor biztos, hogy hitehagyott lettem, de nem így van. Lehet idiótázni érte. Nem értek mindennel egyet, amit a templomban mondanak és ezzel nem csak én vagyok így. Nem mi vagyunk a bégető birkák, hanem azok, akik bégetve támadják a vallásosokat, hogy mind agymosott hülyék.
  Miért hiszitek azt, hogy aki tud valamiben hinni, az birka vagy agymosott? Miért is vagyunk mi rosszabbak? Mert hiszünk valamiben? Ez egy fajta világnézet. Az, hogy ti nem hisztek semmiben, az is egy világnézet. Igazándiból az is egy hit, hogy szerintetek nincsen isten. De már nem azért, ti voltatok ezért bántva? Köpködnek rátok a vallásosok, hogy agymosott birkák?

  Ha annyira nagy liberálisok vagytok, fogadjátok el, hogy mások így érzik teljesnek az életüket. Ha megy a mindenféle beteges dolog elfogadása, ez miért nem megy?

 • 2015.04.25 19:42:31traktoroslány

  Kedves purpleghost! Hogy minek? tényleg nem tudod? Hát azért, mert ott nincsenek cigányok és egyéb hátrányos helyzetű gyerekek. Csak szépek, jók, van pénz, szülők megvannak és normálisak, van pénz különórára, osztálykirándulásra, meg ilyenek. Ha egy iskolát átvesz valamelyik egyház, onnan azonnal kipaterolják a nehezen kezelhető gyerekeket egy államiba. Most már az a baj, hogy annyira sok egyházi van, hogy gyakorlatilag az állami iskolákban csak cigányok, meg hátrányosak vannak. Szóval abból lehet választani, hogy egyházi vagy "Harlem". Sajnos ide jutottunk. Ja, és mindehhez az állam több pénzt ad, mint az állami iskoláknak, szóval jó, hogy ott jobbak a körülmények. A cikkíró meg nem annyira liberális, sokkal inkább képmutató.

 • 2015.04.25 19:52:30traktoroslány

  Kedves Bilbo! Sajnos azt kell, hogy mondjam, hogy a kommunizmus nagyon sokak számára életszínvonal növekedést hozott. Nem volt egy magas nívó a kommunizmus alatt, de képzeld volt itt néhány millió, aki a korábbi rendszerben még az alatt volt. Ne érts félre, szerintem is egy nagy hülyeség a kommunizmus, és tényleg volt rettegés is, de attól amit fent írtam, az tény. Ez inkább a korábbi rendszer szégyene, pedig akkor nem voltak akadályoztatva az egyházak, hogy kiálljanak a szegények és rászorulékért - kényelmesebb volt nekik a hatalom mellett szorosan.

 • 2015.04.25 20:50:34retinax

  traktoroslány: már mi a képmutatás abban, ha nyíltan leírja, hogy a körülmények jobban érdeklik, mint a fenntartó?

 • 2015.04.25 22:03:46subidubidu

  HámosFeri:
  Valóban, több száz éve az egyház alapított iskolát, az adott össze, az temetett. Volt miből.
  Ja, és össze volt nőve az állammal.
  Számomra is ellenszenves, hogy az egyházi iskolák magasabb normatívát kapnak.

  Szerencsére ahol élek, van sok nem egyházi iskola, sok normális, így amíg tehetem, nem küldöm olyan intézménybe tanulni a gyerekemet, ahol tudom, hogy indoktrinálják.
  Persze ahol nincs választás...

 • 2015.04.26 06:48:52Hurka Kolbasz 2

  "Bele kellene gondolni abba, hogy Isten létezik !"

  Abba is hogy nem létezik! Amúgy meg melyik mesefigura lenne a sok önjelölt szittyósból?

 • 2015.04.26 06:51:36Hurka Kolbasz 2

  Ebben a mesedélután (1ház) témában a legeurópaibb modellt, a franciát kéne követnünk. Minden vallási baromság csak szabadidőben mehet, tilos kényszeríteni másokat. Ott a keresztet is levetetik a falról (nagyon helyesen), nemcsak az arab bombát. Ja és legfőképp: NE A MI ADÓNKBÓL PRIMITÍVKEDJENEK! Dobják össze a behülyítettek ennek a költségét, saját pénzből. Állami adóforintból 1 fillért se ilyesmire!

 • 2015.04.26 06:55:21Hurka Kolbasz 2

  traktoroslány:

  Így van, a Horthy rendszer alatt még annyi életszínvonal se volt mint a kommunizmusban, főleg nem az ország nagy részének. Ehhez képest mit számít az hogy pár burzsujtól elvették az összeharácsolt közpénzt, és még dolgozniuk is kellett? Ezt most "út a munkába programnak" hívják, ha most is jó, akkor régen is az volt. Cserébe a szegényeknek (magyaroknak) volt lehetősége tanulni, egyetemre járni, ami se azelőtt, se azóta nem lehetséges (tandíj).

 • 2015.04.26 07:05:19Hurka Kolbasz 2

  Bilbo
  "A kommunizmus a vallas parodiaja volt."
  A vallás önmagában egy paródia. A józan ész paródiája.

  "Ezt senki sem vette komlyan, csak a nagyaon butak"
  Mint a vallást.

  "vagy aki igy a mas lakasahoz jutott igy hozza."
  Mint pl. most a Fidesz-KNDP elvtársak?

  "A kommunizmus 1948 utan folyamatos eletszinvonalcsokkenest hozott, es rettegest."
  Csak a köztörvényes közpénzlopóknak, akik meg is érdemelték. Többszáz év közpénzlopás után minimum 2 életfogytig tartó recski kényszermunka járt volna mindnek. A magyarok életszínvonala viszont nőtt, kubikos és cseléd helyett végre egyetemet végzett mérnökök is lehettek.

  "Kozben Ausztriaban sokkal jobban eltek, ezert epeszu embernek nehez volt megmagyarazni, hogy a kommunizmus jo."
  Ott mindig is jobban éltek, hiszen azok voltak a kommunizmus előtt a mi kizsákmányolóink, oda ment a profit. A kommunizmusnak egy hibája volt csak: nem engedett felfelé kitörni, de az hogy arra az átlagos szintre felhúzott mindenkit, amiről tovább szerettél dobbantani, az nagyonis jó volt.

  "Ez mas szempontbol olyan, mint osszehasonlitani a nacizmust es a vallast."
  Pedig lehet is. Behülyítési szintben is (cserkészek vs Hitlerjugend), és mészárlásban is (inkvizíció, keresztes hadjáratok vs holokauszt).

  "De meg ez sem ugyan az, mert a nacizmusban volt aki hitt, es eletszinvonalban javulast hozott. Tehat a nacizmus a terror es nepirtas mellett csinalt jo ipart, ok hoztak letre az urkutatashoz szukseges raketatechnikat, stb."
  Mindezt a kommunizmus is megtette, tehát szerinted is jó volt. Egyetértünk.

 • 2015.04.26 07:40:31giulio_vecchio

  Egészséges, normális gyerek simán letudja a dolgot, és 12 éves korában már óra alatt fog pettingelni a tanár szeme előtt.
  De ehhez egészségesnek és normálisnak kell lenni. A többiért viszont meg nem kár.

 • 2015.04.26 12:34:57zizi77

  Aki tudja, írja le légyszi, hogy hol van kizárólag egyházi iskola. Tényleg kíváncsi vagyok, mert nem sikerült rálelnem a neten. Előre is köszi.
  Ahol viszont van választási lehetőség, ott nem kell csodálkozni, hogy az egyházi iskolának van egyházi tartalma is.
  Egyébként Isten tagadása pont annyira elvakultság, mint a minimális kétség nélküli hit. Egyházi iskolába nem kötelező járni, max. kényelmesebb, ha nem belső indíttatásból ered.

 • 2015.04.26 19:02:50Vagy úgy...

  Az egyházi iskolák tényleg ugyanannyi pénzből gazdálkodnak mint az állami iskolák? Az egyházi iskolákban azért nincs probléma mert nem hallunk róla? Vajon az egyházi iskolák ugyanúgy tiszteletben tartják az oda kényszerülő gyermekek és szüleik világnézetét mint ahogy viszont elvárják?
  Az egyházak még kapnak egy csomó pénzt a költségvetésből, hogy elássanak oktatási, szociális és egyéb feladatokat. Amikor visszakapták az államosított épületeiket kaptak egy halom pénzt is a felújításukra, nem úgy az állami iskolák vagy önkormányzatok. Az egyházi iskolákban ugyanúgy előfordulnak zűrös dolgok csak az említett anyagi okok miatt rosszabb kiesni onnan és hát jobbak a képmutatásban is, volt idejük gyakorolni. Nem tartják tiszteletben mások vallását, hiszen mint tudjuk a keresztény vallások térítő vallások, ezért is jönnek ki olyan jól bizonyos politikai erőkkel.

 • 2015.04.26 19:58:001234567890987654321

  >Hurka Kolbasz 2
  >Ehhez képest mit számít az hogy pár burzsujtól elvették az összeharácsolt közpénzt, és még
  >dolgozniuk is kellett?
  >"A kommunizmus 1948 utan folyamatos eletszinvonalcsokkenest hozott, es rettegest."
  >Csak a köztörvényes közpénzlopóknak, akik meg is érdemelték. Többszáz év közpénzlopás után
  >minimum 2 életfogytig tartó recski kényszermunka járt volna mindnek. A magyarok életszínvonala
  >viszont nőtt, kubikos és cseléd helyett végre egyetemet végzett mérnökök is lehettek.
  >Mindezt a kommunizmus is megtette, tehát szerinted is jó volt. Egyetértünk.
  Na idefigyelj Te szemét gyökér!
  Az én nagyapám tüzérszázados volt az orosz fronton.
  Miután túlélte a háborút, a kedves kis kommunista barátaid B listára tették, pedig sosem volt vagyona, annyi volt a bűne, hogy a katonai esküjének megfelelően harcolt az oroszok ellen.
  Nem volt munkája, megalázták, kemény fizikai munkára kényszeritették és belehalt.
  Ha szerinted a kommunizmus jó volt, akkor helyesled a nagyapám halálát.
  Ezért én pedig szeretném ököllel szétverni a rohadt hazug pofádat.
  Amúgy nincs is erre szükség, ha annyira szereted a kommunisták által preferált fizikai munkát, végezd el azt, amit a vasmunkás barátom csinál a vastelepen. Cipelgess 100 kiló fölött betonvasakat. Ha meg nem birod, hát akkor dögölj bele.

 • 2015.04.26 20:37:51Kuoni pásztor

  Két ember beszélget:
  - Te, szerinted létezik Isten?
  - Igen. - mondja a másik teljes magabiztossággal.
  - Gyorsan rávágtad. Honnan tudod ilyen biztosan? - kérdezi meglepetten?
  - Benne volt a kérdésedben. - vonta meg a vállát.

 • 2015.04.27 02:24:11Idefix

  én is egyházi iskolába jártam és csak ajánlani tudom mindenkinek, mivel a tanárok sokkal elkötelezettebbek, és jobban odafigyelnek a diákokra.....Szerintem aki teheti az mindenképpen felekezeti iskolába írassa a gyermekét.....

 • 2015.04.27 10:43:15Jean Paul Amondó

  Ezért nem is érdemes gyereket vállalni ebbe a társadalomba:
  Ha annyit akarsz keresni, hogy tisztességesen fel tudd nevelni, akkor nem marad időd amit együtt tölthetnétek, a gyerek nagyrészt hülyékre van bízva.
  Aztán egy szép napon arra ébredsz, hogy felnőtt a családban valaki, aki értékrendjében hitében, gondolkodásmódjában nem osztja azokat az értékeket amiket te fontosnak tartasz, kvázi idegen.

 • 2015.04.27 14:10:46tralalala

  Jani788: "Tehát elavult gyakorlati, életvezetési tanácsokat, elveket tartalmaz, melyek használata során hátrányt szenvedsz. Itt nem arról van szó, hogy nem leszel olyan gazdag, hanem, hogy mondjuk nem élsz annyira teljes, boldog életet."

  Bocs, de ez tényszerűen nem igaz. A vallásosok jellemzően boldogabbak és egészségesebbek, mint a nem-vallásosok, ezen kívül több gyereket is vállalnak (evolúciós előny). A vallásosnak levés teljesen materialista szemmel nézve is előnyös. Az meg, hogy pl. igaz-e Isten léte vagy sem, ebből a szempontból egyáltalán nem számít.

  A dogmatikus szabályoknak az az értelme, hogy növelje a társadalmi kohéziót, az egységességet. Egy egységes társadalom, amelynek a tagjai kb. hasonló értékrendet tartanak, sokkal hatékonyabb, mint egy széthúzó, belső ellentétekkel teli. Ha biztos lehetek benne, hogy a szomszédom is bűnnek tartja a lopást, és a szomszédom is biztos lehet benne, hogy én is annak tartom, akkor a javaink őrzése helyett foglalkozhatunk valami produktívabbal. Pedig az, hogy a lopás bűn, az egy dogma, mert hát nincs benne mágikus bűnatom meg a bűnméter se mutatja ki.

  Egyébként ha nem lenne előnyös vallásosnak lenni, akkor nyilván nem is lenne ennyi vallásos, és nem lett volna jellemző, és erős kulturális befolyással bíró vallása gyakorlatilag minden ősi birodalomnak. És még egyszer mondom, mindezek függetlenek a vallások tanításainak igazságtartalmától.

 • 2015.04.27 17:12:41Serrin

  Sose járatnám a gyerekemet egyházi iskolába. Aki a bibliából a történelmi tényeken kívül (pl.: a zsidók tényleg kivonultak egyiptomból, ez tény, de a József féle történet már kitaláció, az egész újszövetség meg mese, nem több) bármit elhisz, az számomra agyhalott. Emberek, a középkornak vége van már, hogy kötelező legyen templomba járni...

  Szerencsére Budapesten lehet válogatni. Vidéken meg utazni kéne inkább minden nap, de akkor sem szektaagymosást hallgasson a gyerek.

 • 2015.04.27 22:28:33kvp

  En anno veletlenul, a sajat otletem es egy sikeres elofelveteli miatt keveredtem anno egyhazi gimnaziumba, raadasul otthoni vallasos neveltetes nelkul. (igazabol az eredetileg kinezett allami gimnaziumba felveteli elokeszitore beallitva cigarettazo punk diakok ultek a lepcson es ez nekem akkor nem igazan jott be) Az egyhazi gimnaziumban sokkal jobb volt a hangulat mint elotte a foleg baloldali (mara liberalis) szulok gyerekeivel teli altalanosban, szoval vegre nem logtam ki a tarsasagbol. Nem voltunk olyan ertelemben vallasosak, mint amit atlagos ateistakent az emberek elkepzelnek. Mondjuk sokat segitett, hogy a reformatus egyhaz jellemzoen liberalisabb es demokratabb az atlaghoz kepest (pl. minden valasztott vezeto es lelkesz visszahivhato). Nem nagyon tanitottak dogmakat, foleg mivel a reformatusok egyik regi alaptetele az, hogy ne csak elhidd hanem ertsd meg. Szoval ha a gyerek komolyan gondolja akkor valoszinuleg hisz is benne. Azt hogy pontosan miben erdemes lenne megkerdezni tole, lehet a szulok sem borulnanak ki rajta annyira.

  Az egyhazi iskolaknak jelenleg nem az az ertelme, hogy nincs benne kisebbsegi, mert anno nallunk is voltak, hanem az hogy jellemzoen kozeposztalybeli vagy magasabb tarsadalmi retegekbol kerulnek oda a gyerekek, tehat nepcsoporttol fuggetlenul jobb tarsasagba kerulnek mint egy tetszoleges allami iskolaban es valamivel a szinvonal is jobb. Ez anno nekunk abban nyilvanult meg, hogy az osztaly 97%-a ment tovabb egyetemre kozvetlenul az erettsegi utan. Feltetelezem a cikkben szereplo szulok is ezt neztek amikor iskolat valasztottak.

  Egyebkent szerintem meg kellene fogadni itthon a svajci demokraciafelfogast, amit anno a reformacio idejen talaltak ki. A lenyeg a kozvetlen demokracia, hogy mindenki beleszolhasson a helyi es orszagos dolgokba es a kepviselok csak kepviseljenek. Ez hivtak a reformkorban kotott mandatumnak es nem csak a politikiai elegedetlenseg ellen lenne jo, de az orszagnak is hasznalna.

 • 2015.04.28 10:22:09Kispangit

  Örvendezzetek. Majd ha jönnek a medreszék, és az összes tananyag a Korán bemagolása lesz, na akkor lesz itt gáz.

 • 2015.04.28 10:59:52Mercel

  @Hurka Kolbasz 2

  " Ehhez képest mit számít az hogy pár burzsujtól elvették az összeharácsolt közpénzt, és még dolgozniuk is kellett? Ezt most "út a munkába programnak" hívják, ha most is jó, akkor régen is az volt. Cserébe a szegényeknek (magyaroknak) volt lehetősége tanulni, egyetemre járni, ami se azelőtt, se azóta nem lehetséges (tandíj)."

  Idióta.

  A nagyszüleimtől mindent elvettek (Szó szerint mindent) mert volt pár hold földjük.
  Az életük egyik felét tönkretették a másikat ellopták. Aztán amikor bedőlt a rendszer végignézték, hogy azok akik szétlopták őket, és a generációjukat ugyanazt csinálják csak már nem tánácselnöknek hívják őket és már nem is fű alatt gazdagodnak.

 • 2015.04.28 11:07:42Mercel

  Biztos van az az eset amikor az egyetlen elérhető normálisan működő iskola az egyházi lesz.
  Minden más esetben teljesen kizártnak tartom, hogy a gyerekemet egyházi iskolába járassam.
  Ha azt veszem észre, hogy agymosnak akkor vagy kiveszem onnan a gyerekem vagy megpróbálok tenni ellene.
  De, hogy tétlenül nem nézném mint a cikkben idézett szülők az tutifix.
  A keresztény egyházaknál kevés képmutatóbb és kártékonyabb szervezet létezik a világon.

 • 2015.04.28 14:35:10Haloperidol

  Ha a gyerek vallásos lett az iskolában, csak örülni kellene neki, dícsértetes, hogy a szülők legalább nem ellenzik aktívan, ha már odaadták a gyereket.

  A hit egy nagyon nagy ajándék, aki nem rendelkezik vele, sajnálnia kellene. Csodálkozom azokban, akik ilyen vadul elleneznek mindenféle hitet: vajon miért van ez a düh az egyházak ellen?

 • 2015.04.28 23:44:48kalandozomagyar

  @Jani788: "Beszéljünk most a katolikus vallásról, mert itt olyanról van szó és Magyarországon ez az általános."

  Az a TÉNY egy percig ne zavarjon, hogy a cikkben református iskoláról van szó. Megsúgom a reformátusok is keresztyének, de nem katolikusok. Az ország egyes részein amúgy (pl. Tiszántúl) ez az általános.

  "Röviden szerintem azért, mert a vallás dogmatikus elven működik, nehéz vagy nem lehet benne igazán megkérdőjelezni dolgokat. Nem ösztönöz arra, hogy gondolkozz."

  A reformátusok nem hisznek dogmákban. Hiszik a Biblia igazságát, de értelmezik azt, nem szó szerint fogadják el. Az értelmezésnek meg mifelénk előfeltétele a gondolkodás...

 • 2015.05.09 12:26:43BéLóg

  OFF
  Próba
  ON

 • 2015.05.09 12:32:54BéLóg

  Az hogy az egyházak által fenntartott iskolákban vallásos nevelést is kapnak a gyerekek, talán csak a szerzőknek volt új. Azonban éppen emiatt, "akárki egyház" nem kaphat jogot arra hogy oktatással (is) foglalkozzon. Ez viszont azt jelenti, akik csinálnak ilyet, azok bizony már letettek valamit az asztalra, akár többszáz éves gyakorlattal.
  Én egy katolikus felekezethez tartozom, ahogy más írta, a reformátusok teljesen más tészta, de nem hiszem hogy kételkedni kellene abban hogy amit csinálnak a korrekt, jó és helyes.
  Örüljenek a szükők hogy gyermekük imádkozik. Ha majd nem akar, úgyis abbahagyja. De ha alaposabban utána néznek mondjuk a negyedik parancsolatnak, amely RÖGTÖN az Isten tiszteletének parancsai utáni első emberi parancs, hát szerintem inkább nagyon boldognak kéne lenniük, nem?

Blogok, amiket olvasunk

KERTÉSZ Ötletek zöldségágyások beültetéséhez

A nyár általában a pihenés időszaka, ezért a legtöbben ilyenkor már nem akarnak intenzív gondoskodást megkövetelő zöldségeket vetni. Lássuk, mint lehet tenni!

OTTHONTÉRKÉP Hagyd le a képről apu sörhasát!

A nappali ajtaján belógó hatalmas sörhas, egy csak félig látszó kutya vakarózó hátsó lába, lerágott csirkecsont a könyvespolcon – biztosan mindenki látott hasonló vicces vagy visszataszító fotókat ingatlanhirdetésekben.

MÁS TÉSZTA Búzadara dal - megyek panírozni

A nyár minden bizonnyal legújszerűbb dallamos hip-hop slágerében réteslisztről, búzadaráról és kenyérlisztről énekelnek a debreceni egyetem afrikai származású hallgatói. Ne hagyd ki!
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta