SZÜLŐSÉG

A gyerek vagy tanulatlan lesz, vagy rövidlátó

2015. március 31., kedd 18:35

Semmiképpen sem szeretnénk bárkit is lebeszélni a tanulásról, de sajnos van egy rossz hírünk: egyre több kutatási eredmény támasztja alá, hogy a napi több órán át tartó, folyamatos olvasás rövidlátást okoz. Azon persze lehet vitatkozni, hogy mi a rosszabb, ha szemüveges vagy kontaktlencsés az ember, vagy ha tudatlan, minden esetre nagyon úgy tűnik, hogy a kettő összefügg.

További rossz hírünk is van, gyakorlatilag mindegy, hogy a könyvet, vagy a monitort bámulja-e meredten, naponta több órán át a gyerek – sőt, ugyanez a fiatal felnőttekre is vonatkozik – a lényeg, hogy tartósan közelre és ugyanoda fókuszál, ami rövidlátást okoz.

shutterstock 15854215

Már a nyolcvanas években is végeztek ezzel kapcsolatban kísérleteket: újszülött kismajmokat úgy tartottak, hogy 50 centi távolságnál messzebb nem volt nekik semmi látnivaló, ezeknél az állatoknál 3 éven belül maradandó rövidlátás alakult ki. A tengeralattjárók legénységénél, akik jó ideig nem gyakorolhatják a távolba nézést, szintén az átlagosnál gyakoribb a miópia. 

Jelenleg a Föld lakosságának a fele valamiféle látáskorrekcióra szorul, és a helyzet várhatóan tovább romlik: az Ausztrál Nemzeti Egyetem kutatása szerint a technika gyors fejlődésével párhuzamosan ugrásszerűen növekszik majd a rövidlátó fiatalok aránya, elsősorban a fejlett Japán, és Szingapúr lakosságának körében. A szingapúri 18 éveseknek jelenleg a 80 százaléka nem lát jól távolra, míg a kevésbé fejlett Indiában élő kortársaiknak csak 10 százaléka rövidlátó.

Izraelben és Nyugat-Európában szintén jelentősen többen lettek rövidlátók az utóbbi években. Kínában a legdrámaibb a helyzet: a 18 évesek 80, a nagyobb városokban élők 90 százaléka is rövidlátó, 20 százalékuk látáshibája pedig csak mínusz hat dioptriásnál erősebb lencsével korrigálható. Az álomsziget: Vanuatu, itt a legkisebb a rövidlátók aránya a világon.

shutterstock 126077015

A segítség pedig éppen onnan jöhet, ahová minden józanésszel rendelkező szülő magától is fordulna: játsszon a gyerek minél többet a szabadban! Nyilván nem a levegő minősége fog jót tenni, sokkal inkább a gyerek szemét érő erős, természetes fény, illetve a lehetőség, hogy sokat és sokfelé nézzen, fókuszáljon, és különböző távolságokra. Mondjuk, focizzon, mert a labda és a többi gyerek hol itt van, hol ott. A genetikai tényezőket persze ezzel sem lehet kiküszöbölni, de a káros környezeti hatásokat valamennyire lehet tompítani. Hasonló volt a múltban tevékenykedő miniatúrafestők terápiás módszere is, legalábbis Orhan Pamuk regénye szerint, aki arról ír, hogy ők minden nap hosszan meredtek a távoli horintra, hogy így regenerálják szemüket.

Más kérdés, hogy ha eleve napi nyolc órát ülnek a kölykök a tanteremben, és otthon még plusz kétórányi lecke van, mikor jutnak ki a természetes fénybe focizni.

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2015.03.31 21:22:35efi

  Talán át kéne értékelni, hogy mi a "normál" látás. Az ugyanis, nem egy egzakt valami, hanem önkényesen megválasztott: aki a piros vonalig el tudja olvasni a számok. Holott alatta is vannak még számok. És van, aki azokat is el tudja olvasni, szemüveg nélkül is. És a normál látó is, 1-2 tized dioptriás szemüveggel, vagyis van a jónál is jobb. Szóval, ha a való világban a betűk 20%-kal nagyobbak és vastagabbak lennének, vagy nem hisztiznénk azon, hogy valaki csak 50 méterről látja a rendszámokat, más meg 75-ről is, egyszóval máshol húznánk meg a határt, akkor mindjárt képlékenyen változnának a százalékok. A tendenciát persze nem vitatom, sőt az ok is helytálló az esetek kb felében is akár. De lehet, hogy a világot kéne igazítani a többséghez és nem fordítva.

 • 2015.04.01 08:27:29euterpe

  efi: Persze, ha lejjebb visszük a normát, akkor az abnormális lesz a normális. De ettől még az abnormális abnormális marad. Meddig fogod levinni? Vakságig? Grat.

 • 2015.04.01 09:19:20Joejszaka

  Mondjuk a 'vaksi' szó borzasztóan degradáló.
  Magam is rövidlátó vagyok, sajnos a gyerekeim is szemüvegesek.

  Legyen szíves a tisztelt szerkesztő írja át a címet, mert sértő.

 • 2015.04.01 09:37:17gigabursch

  Az, hogy az oktatási rendszer káosz egész Európában - nem kérdés.
  Baromira nem tudom mi az értelme, hogy pl. 3. gimiban vastagon ment a logaritmus. Két műszaki végzettséggel összesen háromszor használtam, de kikerülhető lett volna. Szerepét vesztette. De azt se tudom, mi az értelme annak, hogy érettségire mindenki kész génsebész, de még egy belvárosban sem ismeri fel, hogy milyen madár csivitel a milyen fán.

  Nem beszélve a testnevelésnek nevezett eseményről, ami - tisztelet a kivételnek - minden, csak nem a test nevelése. Sose tanítják meg a gyereket rendes tartásra, a mélyizmok megtornáztatására, stb, mert...mert_nem_értenek_hozzá.

  Ugyanez igaz a kezek bemelegítésére és megfelelő napközbeni szemtornára is.

 • 2015.04.01 10:38:25purpleghost

  @gigabursch: ennek a problémának viszont nincs sok köze az oktatási rendszerhez. Kevés olyan tanítási módot ismerek, amiben nincs olvasás. Amúgy pedig nagyrészt azok (is) lesznek rövidlátók, akik az iskolai anyag mellett otthon is sokat olvasnak és/vagy gépeznek, csak az iskolai anyag nem elég ehhez, mert akkor mindenki az lenne. (Attól persze még az oktatás szar, azzal egyetértek.)

  @efi: a rövidlátásnál nem azért fontos a szemüveg, hogy a feliratokat lásd, hanem pl vezetésnél hamarabb lásd, hogy mi van előtted, vagy akár a boltban lásd, hogy milyen kaják vannak kitéve úgy, hogy nem 5 centiről nézed... szóval a szemüveget nem lehet helyettesíteni csak nagyobb feliratokkal.

 • 2015.04.01 10:59:55gigabursch

  @purpleghost
  Tehát, ha a biológia órák és a tesi órák java a (jó) levegőn történne (távol keleten megy), akkor véletlenül nem kerülne más dimenzióba aszemmozgás és élesedés kérdése?
  Dehogynem...

 • 2015.04.01 11:58:16vöröspanda

  közel egész életemben napi több órát olvastam és most 50 évesen még mindig szemüveg nélkül olvasok (bár egy 0.75 - ös olvasószemüvegem már van, de az csak az apró betűkhöz kell, mint mondjuk a termékek összetétele) szóval ez így nekem nem tűnik igaznak

Blogok, amiket olvasunk

JEGYZETLAP Posztnyár szindróma

Ha csak sóhajtozunk, és utáljuk, hogy vége, egyre nyomorultabbul érezzük magunkat. Négy lépés, hogy a szeptembert is élvezni tudd!

STÍLER Netes szépségdilik: ezeknek ne dőlj be

Ha nem akarsz úgy kinézni, mint egy cirkuszból szabadult bohóc, ne a csodatévő appok képeinek higgy, hanem a tükörnek. Az ugyanis nem halványítja el a bőrhibákkal együtt a sminkedet is.

HOMÁR Fifikás, de bebukott parkolóteszt budán

Jó napot, miért büntetnek meg, ha még a fizetőövezet kezdetét jelző tábla előtt parkolok, a nem fizető zónában? Csak. Parkolócég, 12. kerületi módra.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta