SZÜLŐSÉG

7 különbség a magyar és a német gyerekek között

2015. március 27., péntek 10:08

Miután a három iskolás gyerekem több mint fél év után sikeresen beilleszkedett egy Drezda melletti kisváros, Freital egyik iskolájába, nemrégiben leültünk megbeszélni a tapasztalatokat. Arra voltam kíváncsi, látnak-e szembetűnő különbséget a magyar és a német gyerekek között. Nem győzöm hangsúlyozni, hogy a véleményük szubjektív, azt írtam le, amit a 15 éves Bendegúz, a 13,5 éves Botond és a 12 éves Rozi mesélt nekem. 

1. A német gyerekek békésebbek

"Magyarországon minden nap volt verekedés a szünetben, de itt, a német suliban még lökdösődés sincs. Illetve de, a nyelvi előkészítős csoportban van egy ázsiai testvérpár, ők egymásnak szoktak ugrani elég gyakran, de a német gyerekek nem. A fiúk sem szoktak kötekedni csak azért mondjuk, mert a másik kisebb és gyengébb" - mesélte Botond, akinek biztosan van némi hiányérzete, mert korábban benne volt minden bunyóban, még ha leggyakrabban ő húzta a rövidebbet, akkor is. 

shutterstock 219008866

2. A németek praktikusan, kevésbé divatosan öltöznek 

Rozi már az első héten kiszúrta, hogy Szászországban nem sokat adnak a divatra, inkább praktikusan, kényelmesen öltöznek. "Például otthon a lányok hatalmas sarkú cipőben és csizmában járnak, akkor is, ha nem tudnak benne egyáltalán járni. Itt inkább a kényelmes, lapos talpúakat veszik fel, amiben jól érzik magukat. De ettől függetlenül márkás cuccokban járnak, szóval a minőségre adnak, de nem érdekli őket, hogy épp mi a divat, mint Magyarországon, ahol egyik nyáron még menő az a felső, amit a következő nyáron felvenni már ciki."

3. A németek merészebbek hajviseletben

Érdekes, hogy bár öltözködésben visszafogottabbak, a fodrászatban kiélik exhibicionizmusukat. "Az iskolában egyik héten rózsaszín, a másik héten kék hajjal jelennek meg, és sokan szeretik a punk stílust. Nemrég egy óvodáskorú kislányt láttam lila hajjal rollerezni az utcán, az mondjuk durva látvány volt" - mesélte a lányom. 

4. A smink és körömfestés is megengedett a német iskolákban

Szorosan a fenti ponthoz kötődik, hogy sem az extrém frizura, sem a smink és lakk nem okoz problémát az oktatási intézményekben. "Bárhogyan sminkelheted magad, és még a körmödet is kifestheted. A magyar suliban ezt nem engedték meg, ismerőseimnek még a középiskolában sem" - csodálkozott Rozi. 

5. Nincs klikkesedés a német iskolában

Bendegúz számára az volt meglepő, hogy a freitali iskolában nincsen klikkesedés és ezzel párhuzamosan csoportharcok, utálkozás. "Persze, mindenkinek vannak kedvenc és legjobb barátai, de ez nem azt jelenti, hogy akkor nem állhatsz szóba másokkal. Magyarországon főleg a lányok űztek ebből sportot, ott mindig csoportokra oszlottak, és egyik csoport nem állt szóba a másikkal. Ha valaki mégis semleges maradt, azt árulónak kiáltották."

shutterstock 63360523

6. A német gyerekek nem fürdenek túl gyakran

A szászok tisztálkodási szokásaival mi akkor szembesültünk először, amikor a Németországban született unokaöcsém nálunk aludt több alkalommal. Míg minket úgy neveltek, hogy minden este tusolni kell, a német gyerekek ezt előszeretettel hagyják ki akkor is, ha egész nap a porban fetrengtek. "Nekem ez nagyon fura. És nem az van, hogy legalább lábat és hajlatokat mosnak tusolás helyett, hanem egyszerűen elmennek minden mosakodás nélkül aludni" - mesélte a tapasztalatait Botond. Én azért azt hozzátenném, hogy nem találkoztunk még büdös némettel tömegközlekedésnél sem, szóval valamit azért jól csinálnak. Ja, a fogmosásra viszont sokkal nagyobb hangsúlyt fektetnek, olyan nincs, hogy az kimaradna. 

7. Egymás után több napig hordanak egy ruhadarabot

A szász gyerekek a ruhaváltást sem viszik túlzásba: két-három napig eljárnak iskolába ugyanabban a cuccban, de a lányom ismer olyat, aki egy hétig is ugyanabban a szerelésben volt délelőttönként. "Én nadrágot és pulóvert is minden nap cserélek. Ha nem is piszkos, akkor is. Félreteszem, és következő héten maximum felveszem megint. Az osztálytársaim zöme viszont még ugyanazt a pólót is hordja több napig".

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2015.03.27 14:15:02Mamacita

  Mi sem fürdetjük a 16 hónapos lányunkat minden nap. Minek? Arcát, kezét pelenkás részeit megmossuk minden nap, amúgy meg két-három naponta, ahogy kijön a lépés. Gyönyörű a bőre, nem piros a pelenkás részeken sem, nem is kenegetjük minden reklámozott szarral.. Most, hogy itthon vagyok vele, én sem fürdök minden nap, csak ugyanígy, mint ő. Szigorúan csak szappannal, semmi fölösleges kence, nem is problémás a bőröm, sehol. Amikor dolgozom, nyilván más a helyzet, akkor minden nap fürdés, de amióta nem drága tusfürdőt használok, hanem sima olivaolajos szappant, nem szárad ki a bőröm sem.

 • 2015.03.27 14:16:34Lordmotor

  Egy újabb cikk, aminek megint semmi más értelme nincs, mint hogy "utáljuk a magyarokat, a magyar egy alsóbbrendű nép".
  Gondolom a magyar gyereknek a fingja is büdösebb.. azt miért hagytad ki? Amúgy leütött karakterre fizetnek vagy eseti az árszabás?

 • 2015.03.27 14:22:29fionamioma

  Lordmotor,

  kicsit az az érzésem, hogy a hozzászólásod egy újabb hozzászólás, aminek semmi értelme nincs, mint hogy névtelenül fikázz, ahogyan azt a legtöbb magyar teszi. :D

 • 2015.03.27 14:55:28sanyix

  @sanyix: akkor rosszul gondolod, mert nagyon is általános, főleg nagyvárosokban.

 • 2015.03.27 15:20:34Lady.Vengeance

  Azért azt valaki elmagyarázhatná, hogy miért "higiénikusabb" ugyanazt a ruhát mosás nélkül heti egyszer felvenni x héten át, mint 2-3 naponta cserélni tisztára.

  Kár úgy előadni ezeket a dolgokat úgy, mintha valódi kulturális különbségek lennének.

 • 2015.03.27 15:55:18hájbébi

  Lordmotor-nak teljesen igaza van !!!, csakúgy mint Lady.Vengeance-nak.


  Zuhanyozásnál sem kell órákig állni a víz alatt, de Mamacita, mondd! Te fürdés nélkül bújsz a párod mellé?

  fionamioma, neked meg ez a rendes neved? te nem vagy névtelen????

 • 2015.03.27 20:10:23henkel

  a ruhacsere nem a higiéniára vonatkozik, pl. én is minden nap más ruhában járok, így neveltek, meg amúgy is, szeretek öltözködni. biztosan nem mennék be a munkahelyemre 2-3 napig ugyanabban a cuccban, de ez nem azt jelenti, hogy mosom minden alkalom után.

 • 2015.03.27 20:26:44nyazsgemtesegg

  A franciák sem viszik túlzásba a fürdést. Ott még a nem hajlékonynak is hajlékonyszaga van gyakorta.

 • 2015.03.27 21:20:39micsoda?

  Érdekes összehasonlítás, de nem vonnék le semmiféle következtetést. Más kultúra, más történelem, és egy sor más dologban különbözőek vagyunk. Például a német, és a magyar ember mentalitása. A német nyugodt, mi meg a "paprikásak" vagyunk. Ahogy annak idején az NDK- ban dolgozó magyarokra mondták. Tapasztalatom szerint takarékosak amiben lehet, ezért is általános a mosdókesztyű használata, ráadásul jobb minőségűek a testápolók. Szintén tapasztaltam, - persze tartományként eltérő lehet - hogy a középiskolásoknál komolyan veszik a gyakorlati képzést. Van aki bankban, adóhivatalban, van aki valamilyen szakmában tölt el bizonyos időt.
  Egyetértek, praktikus a öltözködésük. Ahol én voltam ott mindennap tiszta ruha került a gyerekre. Vasalás nem, de a mosás végtelen volt:)

 • 2015.03.27 21:27:08billy reed

  bbrrr
  "Elméletileg a legtöbb iskolában van házirend, hogy váll nélküli felsőben, meg ultraminiszoknyában nem lehet iskolába járni, de ezekkel praktikusan senki nem foglalkozik, annyira magasan van már az ingerküszöb. (ezen egyébként sokat javítana az iskolai egyenruha)."

  Ez lehet, hogy meglepő, de a köztudattal ellentétben - az iskolai házirendben nem írható elő, hogy a diák milyen ruhában vagy sminkkel /ne/ menjen iskolába! Még az ünnepélyen sem!
  Az lehet, hogy benne van, de akkor jogszabályellenes.

  Kizárólag az tiltható, ami bizonyítottan balesetveszélyes pl. piercing a tesiórán stb.

 • 2015.03.27 21:53:17evil demon satan devil

  mivel fizikai munkát végzek, belehalnék(meg a környezetem is...) ha nem zuhélnék minden este+a heti 3-5 edzés sem biztos hogy engedné, hogy 2-3 naponta zuhéljak, de arrafelé valszeg mindenki a klimatizált irodájában csücsülő alkalmazott, egy szalmaszálat nem tesznek keresztbe? nem szoktak izzadni? :D

 • 2015.03.27 22:01:35Károly Pásztor

  Void Bunkoid: talalva vagy, mi? Retkes paraszt.

 • 2015.03.28 04:18:00Ericin

  nyazsgemtesegg 2015.03.27 20:26:44

  Igen, a franciák ilyenek, közeli rokonom francia férje is nagyon izzadságszagú mindig, pedig irodai munkát végez, semmit nem sportol és nem kövér. Franciaországban (de Prágávan is) villamoson utazni olyan, mint egy hajléktalanszállón lenni. Szag tekintetében.
  A nyugatiaknál nincs az, hogy valaki rászól a másikra, mert büdös. Nem avatkoznak más magánéletébe, még barátok se szólnak egymásnak, hogy "figyu tusolj már le, kellemetlen a szagod".
  Skandináv cserediákoknál is láttam ezt az egy hétig víz nélkül élést. Eredmény: oroszlánszag. De ha mindenki büdös, akkor az orr elfárad (van ilyen, hozzászokik az ingerhez) és senkinek nem tűnik fel.
  A magyaroknál a többség ápolt, de vannak, akik nem és azok kirívóak.
  A fogápolásban azonban a magyarok tényleg példát vehetnének más népektől. Megfigyeltem, ahol drága a fogorvos, ott figyelnek a fogaikra az emberek.

 • 2015.03.28 07:51:21honapos retek

  a fürdés a felnötteknek sem az erössége , kb 20 éve még azt ajánlották hogy többen fürödjenek ugyanabban a vizben mert az igy olcsobb

 • 2015.03.28 08:00:01GabikA

  "Egy 12-14 éves gyerek meg nem izzad annyit, hogy büdös legyen, ha csak 2-3 naponta fürdik."

  az ilyen lilakodos homalynak odaadnam a gyerek edzescuccat (7 eves, de mar 4 eves kora ora csinalja) szagolgatasra, izzad is, budos is

  nalunk szigoruan minden nap furdes/zuhany es tiszta ruha

 • 2015.03.28 08:00:34JanCsi

  Minket az orvos megkert h alljunk le a nagy furdozessel. :))) ekcemagyanu miatt mentunk. orvos kerdezi milyen gyakran tisztalkodnak a lanyok. mondom, h hat minden nap. elkerekedett szemekkel: "minden nap?????? muszaj ezt anyuka. nem hinnem...." oreg dedi megmondta mielott kijottunk sommas velemenyet: kislanyom, a nemetek penzemberek es koszosak. a penzemberesseg is lathato. nem tudom miert skot viccek vannak....azok nemet viccek.... ;))))

 • 2015.03.28 08:56:54kolbászmustárral

  Bírom, amikor mindenki komoly, megrendíthetetlen igazságként tálalja a saját szokásait.

  "Belehalnák a szégyenbe, ha úgy mennék dolgozni, hogy nem zuhanyoztam reggel min."

  ::DDD A munkatársaid szerintem inkább szenvednek a belehalnáktól és társaitól. Hiába próbálsz Károly Pásztor néven kompenzálni.

  JanCsi

  Igen, nálunk is van a családban ekcémás, és dokik - többnél is volt - ugyanezt mondták. Vagy másik verzió, nem mindig kell szappant használni, elég a reggeli-esti hideg, gyors zuhany, edzés után persze normális tisztálkodás.

 • 2015.03.28 08:57:49kolbászmustárral

  De mindenki úgy tisztálkodik, ahogyan akar.

 • 2015.03.28 10:13:59Ericin

  JanCsi
  2015.03.28 08:00:34

  Azok a skót viccek egyébként Angliában hollandokkal vannak előadva. A holland a zsugori szinonímája angolszász országokban. Meg az izraelita, de ez nem antiszemitizmusból... Ezen az amerikai zsidók is viccelődnek.

  bbrrr
  2015.03.27 12:27:50

  Jaj hagyjuk már ezt a mai fiatalság hogy öltözik témát.
  Minden generáció úgy éli meg, hogy a fiatalabbak züllöttek, alig van rajtuk ruha, régen bezzeg...
  Elárulom a 60-as 70-es években olyan miniszoknyákat hordtak anyáink, hogy azt ma kevesen mernék felvenni. Meg a hajviseletek se voltak semmik. Divat mindig volt és mindig extrém volt az eggyel idősebbek szemében.
  "időnként nem normális, ahogy a mai fiatalság öltözik. Nem csoda, hogy a lányok jobban tanulnak, mint a fiúk, mert a fiúk egyszerre 1 dologra tudnak koncentrálni, és ha látókörben van egy csinos lány, akkor arra figyelnek, és nem a tanulásra. "
  Biztos meg fog lepni, de a fiúk elsősorban azért tanulnak rosszabbul, mert az utóbbi évtizedekben a pedagógusok a lányok nyugisabb temperamentumát vették standardnak. Ahhoz képest egy serdülő fiú aktív. Tehát hiperatívnak, figyelemzavarosnak bélyegeztek majd minden második fiút. Pedig csak mások. USA-ben tömik beléjük a Ritalint, perszehogy le vannak szedálva, nem tudnak teljesíteni. De ez már másik történet.

 • 2015.03.28 10:22:56házisárkány

  A posztoló mindjárt az elején leszögezi, hogy ez nem egy reprezentatív felmérés, az ő három gyerekének a véleménye.

  Akik szerint egy 10-12 éves gyerek még nem izzad büdösen, tévednek. Pontosan a kamaszkor kezdetén, amikor a hormonok működésbe lépnek, kezdenek ordenáré szagot árasztani a gyerekek. Tetszik, nem tetszik, ez így van. Akik pedig arra hivatkoznak, hogy nekik még senki nem szólt, hogy büdösek, felhívom a figyelmét arra, hogy attól még büdösek lehetnek. Csak valahogy én érzem magam kellemetlenül, ha a kollégám bűzlik, és inkább igyekszem távol tartani magamat tőle, hogy ne érezzem a szagát. Igen, volt ilyen, nem is egy. És nem szóltam. Mert hülye vagyok, nyilván.

 • 2015.03.28 10:41:35Ericin

  bbrrr

  "Egy 12-14 éves gyerek meg nem izzad annyit, hogy büdös legyen, ha csak 2-3 naponta fürdik."

  A pubertásban megugró faggyú és izzadságtermelés, hormonok, fizikai aktivitás, tesztoszteron az igenis hatással van a testszagra. A szagkibocsátás mértékegysége az Olf. Egy Olf a nem fizikai, ülő munkát végző heti ötször fürdő átlagos felnőtt kibocsátása. Nem véletlenül. A serdülő, kamasz ennek kb tízszeresét bocsátja ki. Go figure. A kamasz az kérem büdös. Lányok is, pláne menszesz idején nem tudom hogy lehet nem zuhanyozni.
  Fürdésről a magyar már leszokott rég, mindenki tusol. Gyorsabb, olcsóbb, nem saját lében ázol.

  irdesmond
  2015.03.27 12:15:25

  "tökéletesen meg lehet mosakodni, kb 2 liter vízben .
  Láttam már német gyerekeket mosdókesztyűvel suvikszolták magukat olyan alaposan, ahogy egy magyar soha." Ez picit furcsa, 2 liter vízzek szét tudod kenni az izzadságot, semmi mást. Mosdókesztűvel is. A magyar tusol, 15-20 liter víz+szappan és valóban tiszta lesz. Nőként el se tudom képzelni az intim (nemi szerv, popsi) tisztálkodást ilyen cicamosdással. Illetve el tudom, de nem akarom.

 • 2015.03.28 10:49:05Ericin

  irdesmond
  2015.03.27 12:15:25

  "A magyaroknál az a szokás, hogy beteszik a gyereket a kádba egy gumikacsával, ami leázik az jó, a maradékot meg a törölközővel ( amit aztán egy hétig is képesen használni)." Esetleg nálatok... A magyaroknál semmiképpen.
  Engem fürdettek gyerekként. Eljátszottam a vízben a kishajóval, ledörzsöltem magamról ami kellett, meg segített anyu amíg kellett, habfürdőzés stb. majd a végén gyorsan letusoltak, később magamat tusoltam le a víz leeresztése után. A törölközővel tiszta testet törölsz, kivéve ha 2 liter vízzel kenegeted magad egy mosdókesztyűvel, akkor persze koszos lesz a törcsid is utána.
  A magyar amúgy már rég nem fürdik, hanem tusol. De az amerikaiakhoz képest, akik akár 2-3-szor tusolnak naponta, sehol nincs a magyar nép se.
  A német smucigságból, spórolásból nem fürdik, pedig ha van nép, amely megengedhetné magának, akkor azok a németek.

  Én elismerem, ha mások jobban csinálnak valamit. A magyar módszerek sok mindenben nem tökéletesek, de pont a tisztálkodásban a többség jól teljesít. Épp ezért beszédtéma az a pár koszos, büdös ember a munkahelyen, tömegközlekedésben.
  A szájápolásban van hova fejlődni, de ehhez amerikai módon drágának kéne lenni a fogászatnak. Akkor megbecsülnék az emberek a fogaikat.
  Persze szerencsére mindenki úgy tisztálkodik, ahogy akar, a többi meg majd eldönti, hogy büdös-e és akar-e vele kapcsolatba lépni. Ezt ugyanis csak a többi ember tudja megítélni.

 • 2015.03.28 10:58:00Ericin

  Sztori: Svédországban betiltották a diszkókban a cigizést pár éve. Egy svéd gyerek hazament és mondta az anyjának, hogy ez így már nem jó buli. Addig a füst elnyomott mindent, de hogy az nincs, érzik, hogy mekkora izzadságszag és büdös van a parketten. :) Persze hozzászoknak majd az új szaghoz is, hozzáfárad az orruk.
  Amúgy ha mindenki egyformán ápolatlan, akkor persze nem téma a testszag, ami alap a lakosság nagy részénél (németeknél, franciáknál ez a szitu). Magyaroknál meg a standard az a tiszta ember, ehhez képest kirívó a mosdatlan (van sok ilyen is, de azt mindenki szóvá is teszi)

 • 2015.03.28 11:06:11Ericin

  irdesmond
  2015.03.27 12:15:25
  A magyarokról mindenhol azt mondják, hogy állandóan pocskolnak, fürdenek, zuhanyoznak és mosnak, sokkal többet mint más nemzetek."
  Az amerikaiakhoz képest sehol nem vagyunk, ők tényleg tisztaságmániások. Viszont ugyanakkor utcai cipőben járnak be a lakás minden helyiségébe...

  "(Én ezt arra vezetem vissza, hogy a szocializmusban hozzászoktak a panel fürdőszobák ingyen meleg vízéhez"
  Rosszul teszed, a török hódoltság miatt ilyen a magyar. Az igénye akkor alakult ki, de persze még a 20. század elején is közfürdőkbe jártak, nem volt általános a fürdőszoba. De dédnagyszüleim falun is naponta fürödtek kútról hozott sparherden melegített vízzel, hajmosáshoz lágy esővizet gyűjtöttek. Minden este. Persze ők zenészek, mesteremberek és kántor-tanítók voltak, nem napszámos parasztok. Más biztos nem fürdött ennyit.
  Az is török szokás, hogy lehúzzuk a cipő és papucsra váltunk, ha hazaérünk. Nyugaton ezt nem csinálják, csak Ázsiában (török, japán stb.)

 • 2015.03.28 13:57:37fityfirity

  Fúúúúúúj, már értem hogy miért panaszkodnak BIZONYOS ESETEKBEN az Apukák a gyerekkel otthon ülő Anyukákra hogy azok mennyire eligénytelenedtek... :D:D :D

 • 2015.03.28 19:54:09rcfan

  Magyarország vidéki településein, ahol még szokás gondolkodni, gyakori hogy nem minden nap fürdenek, csak heti 3-4 alkalommal. A köztes napon csak alaposan megmosakodnak.

  Ruha: fehérnemű, zokni, póló cseréje minden nap. Felsőruházatot viszont totál felesleges minden nap váltani.

  Talán kicsit elgondolkozva erre a cikkíró is rájön.

 • 2015.03.29 05:39:36Ericin

  rcfan 2015.03.28 19:54:09

  "Magyarország vidéki településein, ahol még szokás gondolkodni, gyakori hogy nem minden nap fürdenek, csak heti 3-4 alkalommal. A köztes napon csak alaposan megmosakodnak."

  Gondolom itt mélyszegény településekre gondoltál. Sok helyen megfordultam Magyarországon, de a napi egy zuhany az alap mindenütt, ettől több vagy kevesebb a kirívó, furcsa.
  Ha valaki 3-4 fürdőt vesz egy héten, annak milyen lehet az anális és intim higiéniája? Mert gondolom bidé, fenékzuhany az nincs szokásban, hisz még tusolni se képes naponta.
  Te fürdésről beszélsz, holott a magyarok nagy része, ha fürdőkádja is van, akkor is zuhanyzik benne.
  Nadrág, pulóver, kabát csere persze lehet naponta, de nem kell kimosni minden alkalommal. Akinek a munkahelyén öltöny az előírás, az is inget, zoknit, alsót cserél naponta, azok mennek a szennyesbe, a zakó, nadrág meg nyakkendő nem megy tisztítóba, hanem visszaakasztja a szekrénybe. Esetleg másnap másikat vesz fel, hogy változatos legyen. Tehát felsőruházatot váltani lehet naponta, csak nem kell egy használat után mosni (nadrág, pulóver, kabát, sapka, sál, öltönynadrág, zakó, nyakkendő).

 • 2015.03.29 22:27:55végsőkig hiszterizált agyalágyult ámokfutó troll

  Én baktériumölő szerrel fürdök kétszer ha lehet háromszor minden nap és ugyanezt elvárom a páromtól is!!! Zuhanyt fürdést variálni alap mivel más más előnye van mindegyiknek a kórokozók mocsok ágensek elleni harcba!!! Szex előtt után fürdés alap útcára kimész előtte utána fürdés zuhanyozás alap!!! Stb.! Alkoholos sterilizáló kézmosás egy két óránként alap a szappan szart sem ér!!! WCben 1x használatos kesztyű alap!!! Elég dúrva a Német igénytelenség de látom a Magyar se sokkal jobb!!! Sok szappannal túsfűrdővel naponta egyszer mosakszó mocskos fertőző büdös igényetlen ápolatlan undoríttó ember osztja az észt higéniáról!!! Hát bocs de én csak azért nem röhögök mert épp hányok!!!

 • 2015.03.29 23:23:17ne vada

  Én nem dőlök a kardomba, ha esetleg kimarad egy nap a fürdésben, de alul bizony mindennap megmosakszom. Elborzadva hallottam egy amerikai tévéműsorban, hogy abból jöttek rá, hogy XY valószínűleg nem az USA-ban nőtt fel, hogy "képes volt akár mindennap tiszta alsóneműt húzni". Belegondoltam az ellenkezőjébe, aztán mentem hányni.

 • 2015.03.30 12:01:06marczy

  A szászok tisztálkodási szokásaival mi akkor szembesültünk először, amikor a Németországban született unokaöcsém nálunk aludt több alkalommal. Míg minket úgy neveltek, hogy minden este tusolni kell, a német gyerekek ezt előszeretettel hagyják ki akkor is, ha egész nap a porban fetrengtek. "Nekem ez nagyon fura. És nem az van, hogy legalább lábat és hajlatokat mosnak tusolás helyett, hanem egyszerűen elmennek minden mosakodás nélkül aludni" - mesélte a tapasztalatait Botond. Én azért azt hozzátenném, hogy nem találkoztunk még büdös némettel tömegközlekedésnél sem, szóval valamit azért jól csinálnak. Ja, a fogmosásra viszont sokkal nagyobb hangsúlyt fektetnek, olyan nincs, hogy az kimaradna.

 • 2015.03.30 12:07:23marczy

  jajjj... bocs, az előbb nem ment el, amit küldtem, csak erre akartam válaszolni, és véletlenül becopyztam...
  szóval a klikkek kialakulásáért a XIX. századi kommunikációs kultúrán alapuló oktatásmódszertanunk a fő felelős, és a mélyen gyökerezően és nem mindig érdem szerint hierarchikus társadalmunk. Az ismeretközlés önmagában nem nagy baj, a humán: pedagógiai, pszichológiai stb. oldal az, amiben nagy a lemaradásunk. A Waldorfban minden napot reggeli körrel indítanak, itt mindenki egyenlő, elmondhatja, mi történt vele előző nap, és általában együttműködő légkört szül, így egy ilyen osztályban kevésbé alakulnak ki klikkek. Egyéb tekintetben is próbálnak a szülőre hatni, kommunikációs kultúrát is közvetítenek a szülő felé az osztálytanítók a hagyományosnál sokkal intenzívebb kapcsolattartás révén. A szülők is "meg vannak nevelve", így az addig rossz családi légkör is megjavulhat, de persze ehhez a szülők részéről némi nyitottság kell.

 • 2015.03.30 16:57:25redsea

  most akkor a német német gyerekekről van szó?! Mert ők lehet, hogy békésebbek, a törökök és egyéb muszlimok kevésbé.
  klikkesedés szintén muszlim - egyéb vonalon van a németeknél.

 • 2015.03.30 18:20:27kisQtya

  Tetves kurva blogmotor vagy?

 • 2015.03.30 18:21:12kisQtya

  Minden normális kommentemet benyeled te mocsok!

 • 2015.03.30 18:21:32kisQtya

  Dögölj meg!

 • 2015.03.30 18:22:28kisQtya

  Azt hiszed ráérek mindent többször beírni?

 • 2015.03.30 18:23:08kisQtya

  Miért nem lehet egy rendesen működő blogmotort használni?

 • 2015.03.30 18:24:07kisQtya

  Olyat, amelyik 10 szónál többet is kibír.

 • 2015.03.30 18:24:52kisQtya

  Kurva blogmotor vagy!!!!

 • 2015.03.30 18:25:16kisQtya

  Anyáddal szórakozz!

 • 2015.03.30 18:26:22kisQtya

  Látom, ilyen kommenteket szeretsz, ez neked való.

 • 2015.03.30 18:27:33kisQtya

  Egymondatos böfögések a színvonalad.

 • 2015.03.30 18:33:08kisQtya

  Ne fürgyé' le!

 • 2015.03.30 19:41:36cnt

  Iszonyat BUTA és szűklátókörű ez a szerző. Németországban élek, 84 millió másik emberrel. És így fogalmaz: "a német gyerekek". Beszarok.

  Egy 12 éves gyerek is tud nagyon büdös lenni.

 • 2015.03.30 20:09:22Hátrányos helyzetű kaviár

  Hm, amit én tapasztaltam ezen a téren az az, hogy nem mindenki használ deót. Ez nyáron érdekes kissé, amikor megcsapja az ember orrát a testszag. Nem, nem büdös (én még hajléktalanon sem éreztem, hogy olyan szinten büdös lenne, mint az otthoni aluljárókban élő szerencsétlenek). Szóval, nerm büdös, nem pállott testszag, hanem csak friss izzadtság. Persze, ez sem általános, mert éppen azért tűnik fel, ha mégis megérzi az ember tömegközlekedésen, utcán vagy bárhol.
  Hogy aztán itt a népek fürdenek vagy zuhanyoznak inkább, azt nem tudhatom, de ha tippelni kellene, akkor szerintem naponta legalább egy gyors zuhanyt azért eltolnak.

 • 2015.04.11 23:57:50norton001

  cnt,

  nemzet és nemzet, szokások és szokások közt igenis van különbség. ezt max. olyan magyarok nem érzik, akik heti egyszeri tusolás után, büdös punával és pöccsel fekszenek ágyba, mint a németek.

 • 2015.07.28 07:32:57Kéne egy nick...

  Dreads, Freital... kommentem pillanatában úgy tűnik kiborulni látszik végsőkig kiszolgáltatott német lakosság, véget ér a nagy német tolerancia és a társadalom irritáltsága olyan mértéket ölt, ami végzetes lesz az illegális betolakodókra nézve. Reméljük ez a tisztulási folyamat gyorsan lezajlik nyugaton és a legális magyar bevándorlóknak semmi bántódása nem esik majd. A németeknek tudniuk kell, hogy különbség van legális és illegális migráns között.

 • 2015.07.28 07:33:35Kéne egy nick...

  Drezda, Freital...

 • 2015.10.29 20:43:48Void Bunkoid

  @Károly Pásztor: rendkívül tartalmas és informatív hozzászólás, ugye tudod, hogy a foglalkozást jelentő családnevek valóban foglalkozásból erednek? Hanyadik generációra vagy a birkákkal alvó őseidtől? Nem sokra tippelek egyrészt a hozzászólás minőségéből, másrészt általában azok parasztoznak a leghamarabb, akik maguk is azok voltak még nemrég :)

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta