7 különbség a magyar és a német gyerekek között

Miután a három iskolás gyerekem több mint fél év után sikeresen beilleszkedett egy Drezda melletti kisváros, Freital egyik iskolájába, nemrégiben leültünk megbeszélni a tapasztalatokat. Arra voltam kíváncsi, látnak-e szembetűnő különbséget a magyar és a német gyerekek között. Nem győzöm hangsúlyozni, hogy a véleményük szubjektív, azt írtam le, amit a 15 éves Bendegúz, a 13,5 éves Botond és a 12 éves Rozi mesélt nekem. 

1. A német gyerekek békésebbek

"Magyarországon minden nap volt verekedés a szünetben, de itt, a német suliban még lökdösődés sincs. Illetve de, a nyelvi előkészítős csoportban van egy ázsiai testvérpár, ők egymásnak szoktak ugrani elég gyakran, de a német gyerekek nem. A fiúk sem szoktak kötekedni csak azért mondjuk, mert a másik kisebb és gyengébb" - mesélte Botond, akinek biztosan van némi hiányérzete, mert korábban benne volt minden bunyóban, még ha leggyakrabban ő húzta a rövidebbet, akkor is. 

shutterstock 219008866

2. A németek praktikusan, kevésbé divatosan öltöznek 

Rozi már az első héten kiszúrta, hogy Szászországban nem sokat adnak a divatra, inkább praktikusan, kényelmesen öltöznek. "Például otthon a lányok hatalmas sarkú cipőben és csizmában járnak, akkor is, ha nem tudnak benne egyáltalán járni. Itt inkább a kényelmes, lapos talpúakat veszik fel, amiben jól érzik magukat. De ettől függetlenül márkás cuccokban járnak, szóval a minőségre adnak, de nem érdekli őket, hogy épp mi a divat, mint Magyarországon, ahol egyik nyáron még menő az a felső, amit a következő nyáron felvenni már ciki."

3. A németek merészebbek hajviseletben

Érdekes, hogy bár öltözködésben visszafogottabbak, a fodrászatban kiélik exhibicionizmusukat. "Az iskolában egyik héten rózsaszín, a másik héten kék hajjal jelennek meg, és sokan szeretik a punk stílust. Nemrég egy óvodáskorú kislányt láttam lila hajjal rollerezni az utcán, az mondjuk durva látvány volt" - mesélte a lányom. 

4. A smink és körömfestés is megengedett a német iskolákban

Szorosan a fenti ponthoz kötődik, hogy sem az extrém frizura, sem a smink és lakk nem okoz problémát az oktatási intézményekben. "Bárhogyan sminkelheted magad, és még a körmödet is kifestheted. A magyar suliban ezt nem engedték meg, ismerőseimnek még a középiskolában sem" - csodálkozott Rozi. 

5. Nincs klikkesedés a német iskolában

Bendegúz számára az volt meglepő, hogy a freitali iskolában nincsen klikkesedés és ezzel párhuzamosan csoportharcok, utálkozás. "Persze, mindenkinek vannak kedvenc és legjobb barátai, de ez nem azt jelenti, hogy akkor nem állhatsz szóba másokkal. Magyarországon főleg a lányok űztek ebből sportot, ott mindig csoportokra oszlottak, és egyik csoport nem állt szóba a másikkal. Ha valaki mégis semleges maradt, azt árulónak kiáltották."

shutterstock 63360523

6. A német gyerekek nem fürdenek túl gyakran

A szászok tisztálkodási szokásaival mi akkor szembesültünk először, amikor a Németországban született unokaöcsém nálunk aludt több alkalommal. Míg minket úgy neveltek, hogy minden este tusolni kell, a német gyerekek ezt előszeretettel hagyják ki akkor is, ha egész nap a porban fetrengtek. "Nekem ez nagyon fura. És nem az van, hogy legalább lábat és hajlatokat mosnak tusolás helyett, hanem egyszerűen elmennek minden mosakodás nélkül aludni" - mesélte a tapasztalatait Botond. Én azért azt hozzátenném, hogy nem találkoztunk még büdös némettel tömegközlekedésnél sem, szóval valamit azért jól csinálnak. Ja, a fogmosásra viszont sokkal nagyobb hangsúlyt fektetnek, olyan nincs, hogy az kimaradna. 

7. Egymás után több napig hordanak egy ruhadarabot

A szász gyerekek a ruhaváltást sem viszik túlzásba: két-három napig eljárnak iskolába ugyanabban a cuccban, de a lányom ismer olyat, aki egy hétig is ugyanabban a szerelésben volt délelőttönként. "Én nadrágot és pulóvert is minden nap cserélek. Ha nem is piszkos, akkor is. Félreteszem, és következő héten maximum felveszem megint. Az osztálytársaim zöme viszont még ugyanazt a pólót is hordja több napig".

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek