SZÜLŐSÉG

Emigráltunk: iskolai tapasztalatok bő fél év után

2015. március 21., szombat 08:57

Két "sehr gut" és egy "gut"-os félévi bizonyítvány után azért hatalmas kő esett le a szívemről. Nem arról van szó, hogy nem bíztam bennük, inkább ők paráztak rá a dologra és bizonytalanodtak el egy kicsit, amikor első nap egy új országban, új iskolában beléptek az új osztályba. Szerencsére kellő humorérzékkel vették az akadályokat: a nyelvi nehézségek rengeteg olyan szituációt produkáltak, amin a suliban és itthon is dőltek a röhögéstől. Mindeközben játszva tanulták/tanulják a nyelvet. 

A gyerekek

Bendegúz (15 éves): Az általános iskolában csak angol nyelvet tanult, majd, amikor eldöntöttük, hogy Németországba költözünk, elvégzett egy gyorstalpaló német nyelvtanfolyamot. 

Botond (13,5 éves): Az első osztályt német nemzetiségi tagozaton kezdte, hat évig tanulta a nyelvet. Iskolaváltás miatt viszont volt, hogy elölről kellett kezdenie a könyvet, amiből előző évben tanult. 

Rozi (12 éves): Két év angol volt a háta mögött, német szókincse kifulladt az elefantnál. 

Bendegúzzal kapcsolatban elég sokan rémisztgettek már a kezdetekkor, amikor eldöntöttük, hogy Németországba költözünk. Sok ismerősünk költözött úgy külföldre, hogy a középiskolás/középiskola előtt álló gyereket hátra hagyták a nagymamának, vagy bár vitték a kölyköt magukkal, magántanulóként folytatta a tanulmányait Magyarországon, és visszajárt vizsgázni.

A mi esetünkben arról szó sem lehetett, hogy marad - nemcsak az országban nem, hanem a magyar oktatási rendszerben sem. Sokak szerint ezzel a lépéssel óriási hibát követtünk el, mert szerintük az iskola esélyt sem adva fogja a gyereket beskatulyázni, a nyelvi nehézségek miatt majd a legalacsonyabb szintű középiskolába kerül, és ott is fog ragadni. Igen, ez Magyarországon többnyire így is szokott történni, de nem a szász oktatási rendszerben.

Németországban az alapfok után - ami a 4. osztályt jelenti - többféle lehetőség áll a tízévesek előtt: a 9 vagy 8 osztályos gimnázium; a 6 osztályos Realschule (2013 óta Oberschule); valamint az 5 osztályos Hauptschule. (A hierarchiát valahogy úgy képzeljük el, mint Magyarországon a gimnázium, szakközépiskola és szakmunkásképző esetében.)

Így, első hallásra azt gondolhatnánk, hogy a rendszer nagyon korán szelektál, ezt ellensúlyozva viszont a törvény többszöri átjárhatóságot biztosít. Ez azt jelenti, hogy menet közben, tanulmányi eredménytől függően mindenkinek adott a lehetőség a képességeinek megfelelő iskolába kerülnie. Vagyis az esélyegyenlőség adott, és lehetővé teszi, hogy a kezdetben rosszul tanuló, később viszont jól teljesítő, későn érő típusú gyerekek korrigálni tudjanak. 

Magyarországon az oktatásügyi rendelkezések az elméletben ezt szintén lehetővé teszik, de részletekben nincsen kidolgozva, a gyakorlatban való megvalósítása pedig függ attól, mennyire egységes az iskolai követelményrendszer. Ha valaki egyik iskolatípusból a másikba szeretne menni, legtöbbször évet kényszerül ismételni, vagy osztályzó vizsgát tenni. 

Rozinál előtört a honvágy

Pánikra tehát semmi okunk, a gyerekek alapból Oberschuleba kerültek, ráadásul Bendegúz elég jól teljesít: a nyelvi előkészítő órák mellett már több órára bejár a normál osztályába, matematikából a legjobb teszteket írja mindkét csoportban, és a többi felvett tantárggyal sincsenek problémái. Mellékszálként azért megemlíteném, hogy a kölyök hiperaktivitása és figyelemzavara miatt SNI-s gyerek volt általános iskola alsó tagozatában, vagyis speciális nevelést igénylő. Az alapozó terápiának köszönhetően viszont évek óta nincs probléma. 

A legjobb helyzetben Botond van, a hat év német nyelvtanulás óriási előnyt jelentett neki. Már jó ideje teljes mértékben integrálták, és mindössze történelemből nem osztályozzák még. Három nyelven tanul (az angol mellett időközben a franciát is felvette), baromira irigylem is érte. Az ő bőrén tapasztaljuk, hogy mennyire rugalmasabban, lazábban működik az oktatás Németországban. Átlag hat órája van naponta, legkésőbb fél 2-re mindig itthon van (7:25-kor kezdődik a tanítás), házi feladat vagy nincs, vagy csak minimális. Havonta járnak osztálykirándulásra, ami nem merül ki tanulmányi kiruccanásban és színházlátogatásban, hanem a tanárral közösen elmennek bowlingozni délután, utána pedig grilleznek a suli udvarán. A közösségbe teljes mértékben beilleszkedett, a diáknyelvet folyékonyan beszéli. 

Rozi pillanatnyilag egy kicsit el van kettyenve, neki hiányzik a magyarországi barátnője és a nagyszülei. A német gyerekekkel még nem tud igazán lányos dolgokról csacsogni, egy lengyel kislányal van jóban, egymással és egymáson szórakoznak. A közös nyelv természetesen a német. Bízom benne, hogy amint megtanul társalgási szinten beszélni, nem lesz hiányérzete és jobban nyit majd. Délutánonként viszont sokat van együtt a társasházunkból való kisebb gyerekekkel, vagyis folyamatosan gyakorolja a nyelvet.

A három kölyök közül ő az, aki évismétlés nélkül mehetett tovább, amikor ide költöztünk. Jelenleg több órára is bejár a normál osztályba, és a tanárok szerint jövőre simán mehet 6.-ba. Ebbe valószínű, hogy mi is beleszólunk, a cél ugyanis a gimnázium, ahová sokkal több esélye lesz bejutni úgy, ha egy évet halaszt a nyelvtanulás miatt. 

Szóval nem unatkozunk, zajlik az élet, miközben a legkisebb gyereknek, Kátyának gőzerővel nekiálltunk bölcsit keresni, hogy ő is mihamarabb német nyelvű közegbe kerüljön napi négy órában. De erről majd legközelebb mesélek. 

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2015.03.21 14:44:49aleb19

  nu megerte-e, hogy a ket gyereket megbuktassak es egy eletreszolo kudarcelmennyel gazdagodjanak?????

  most jobb?????

 • 2015.03.21 15:03:22repgizi

  aleb19,

  durván szövegértelmezési problémáid vannak. nem buktak, halasztottak. mint általában minden felső tagozatos gyerek, aki külföldön folytatja a tanulmányait.

  te viszont leülhetsz, egyes.

 • 2015.03.21 18:52:52kukatütü

  Érdekes. Botondkának előnyt jelentett a hat év német. Pedig nem is olyan régen arról szólt a fáma, hogy semmit nem tanult itthon németórán, mert szar volt az oktatás, úgy ahogy vót.
  Most meg mégis???

 • 2015.03.21 19:06:20kh_

  kakatütü,

  nem unod már? a rosszindulattól ráncosodni fogsz.

 • 2015.03.22 11:26:20kolbászmustárral

  Kezdődik. A kárálók dörzsölhetik a kezüket, végre ismét van program.

 • 2015.03.22 17:36:46nickita

  a SNI elleni alapozást gondolom nem a magyar oktatási rendszerben kapta a gyerek, hanem magánúton.

 • 2015.03.22 20:26:17kh_

  alapítványon keresztül, aminek több intézményét bezárták azóta a költségvetési hozzájárulás csökkentése miatt. egyébként nagymama fejlesztőpedagógus, szerencsénk volt.

 • 2015.03.23 00:14:18Körömcsiga

  A kislányt sajnálom, szerintem ő ezt nagyon megsínylette. Ahogy korábban is mondtam, a gyerekeknek sokkal nagyobb erőfeszítés ez, mint Nektek, hiába bizonygatjátok az ellenkezőjét. Később persze jobb lesz, de ez a trauma vajon milyen károkat okoz? Ez csak később fog kiderülni.

 • 2015.03.23 08:01:07Gekko

  @Körömcsiga: Ez egy agyrém. Már miért okozna traumát egy sima költözés a gyereknek. Sőt, a sok inger fejleszti inkább. Amúgy van neked lövésed arról, hogy az utolsó 50 évet nem számolva, milyen alkalmazkodásra volt kényszerítve az emberiség, hogy idáig eljusson? Na, gondold át, aztán fuss neki újra.

 • 2015.03.23 08:03:41kh_

  nem vagyunk gyerekkínzók, ha úgy gondolnánk mi is, hogy nagy trauma neki, nem maradnánk itt. de jól ismerjük, ez egy átmeneti állapot nála. mindemellett a nagyszülők következő évtől kétlaki életet fognak élni, sokat lesznek kint. a társaság hiányát pedig azzal igyekszünk tompítani, hogy az itteni barátnője sokat van nálunk hétvégente is. a honvágytól függetlenül eszébe sincs visszaköltözni, kikérte magának, amikor rákérdeztem. :)

 • 2015.03.23 10:07:23kovacsjanos1988

  Gratulálok a károgóknak (aleb19 és a többi barom), elég őket olvasni ha valakinek honvágya támadna :D

 • 2015.03.23 14:54:39Körömcsiga

  @Gekko: Már miért okozna traumát? Ha ezt nem érzed át, akkor hiába koptatod a betűket. Képzeld el, ha egyik napról a másikra körülötted mindenki idegen lenne és egy idegen nyelven beszélne... Felnőttként lehet hogy könnyebben éled meg, de gyerekként a biztonság, a megszokott környezet az alapja a zavartalan fejlődésnek.

 • 2015.03.23 19:37:57Kuoni pásztor

  kh én bírom a posztjaidat és már kezdett hiányozni, pont jókor vetődtem ide megint. Szerintem semmit nem csináltok rosszul, érdekes a téma, és a gyerekek előremenetele is. Annyit kérhetek, hogy ne hagyd abba? Jó lenne egy-két-három év múlva is olvasni téged, rólatok, az lenne igazán izgalmas.
  Én a helyedben keresnék egy grafikust és kiadnám ezt a sztorit folytatásos, havonta megjelenő képregényként németül is meg magyarul is. Ahogy olvaslak tisztára olyan érzés fog el, mint anno tinikoromban a pöttyös könyvek olvasása alatt.
  Még akarok olvasni, Bendéről, Botiról, Roziról és Kátyáról. :-))

 • 2015.03.23 22:13:12Mingalány

  Kedves kh, sok sikert kivánok, mi is nagyon elégedettek vagyunk a német ( bajor) oktatással. At évismétlés nem szégyen, aok született német is csinálja, ha nem elégedettek a jegyekkel. Arra azért figyelj, hogy a gimnáziumi követelmények kimondottan magasak, nem annyira egyszerű az átjárás, szóval érdemes még kisebb korban belehúzni, ha az a cél.Javasolnám, hogy keressetek egy jó Nachhilfet, nekünk nagyon sokat segitett a szöbegértés és nyelvhelyesség fejlesztésében.

 • 2015.03.23 22:14:37Mingalány

  Bocsánat, kicsit sokat korrigált a telefonom.

 • 2015.03.25 11:10:08Keményen Dolgozó Gyíkember

  Indul egy járat a Marsra nem soká, nem próbáljátok ki?

Blogok, amiket olvasunk

MENŐ LAKÁS Hangulatos nappalik fehér téglákkal

A fehérre festett téglafal olyan visszafogott dizájnelem, ami egyből érdekesebbé tesz bármilyen lakást. Mutatjuk a jó példákat: modern, szellős, világos.

KETTŐS MÉRCE Kinek járjanak a segélyek?

Aki megérdemli? Aki rászorul? Aki balszerencsés? Az igazságos újraelosztás rendszere nem is olyan egyszerű.

GADGET Menő mobil 26 ezer alatt

A Xiaomi Redmi 4A az egyik legkedveltebb telefon hazánkban a gyártó kínálatából. Nem is csoda, mert ilyen tudást ilyen áron kevesen adnak!
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta