Gyümölcslevektől romlik a gyermekek foga

Elvileg mindenki tudja, hogy nem kéne cukros üdítőkkel itatni a gyereket. A kutatások viszont azt mutatják, hogy gyakorlatilag folyamatosan emelkedik azok aránya, akik ilyen vagy olyan formában, de jelentős mennyiségű cukrot isznak meg, ez a tendencia pedig jól láthatóan nyomot hagy a kisgyerekek fogazatán. Á, a tejfogaknak úgyis mindegy – legyintenénk, de nem árt tudni, hogy simán elfajulhat a helyzet annyira, hogy a rohadó tejfogak már az állcsontban elrontják a maradandó fogakat is.

Nemrég összeszedtünk jó néhány terméket, amelynek meglepően nagy a cukortartalma, ami azért fontos, mert nemcsak a szervezetre van rossz hatással, de a fogakat is tönkreteszi. "

A Dailymailnek nyilatkozó fogorvosok elmondták, a szülők a legtöbb esetben azt hiszik, hogy egészséges ital rejtőzik a gyümölcsleves dobozban. Tudta egyébként, hogy a 100%-os almalé ugyanannyi cukrot (egy pohárban 7 teáskanálnyit) tartalmaz, mint a Coca Cola? Ez azért is érdekes, mert az Egészségügyi Világszervezet szerint napi maximum 6-ot kéne bevinnünk.

Angliában egyébként 2010-hez képest már most kétszer annyi gyerek küzd fogproblémákkal, ami nem igazán biztató adat. "Kortól függetlenül a cukros ételek és italok rendszeres fogyasztása a fogszuvasodás első számú oka" – mondta Damien Walmsley professzor. "A legtöbbet azzal ártunk, ha éjszaka kortyolgatunk üdítőket, vagy adunk belőle a gyermekeinknek" – tette hozzá.

151048887
Bsip / Europress / Getty

Dr. Ewa Rozwadowska, a Brit Fogászati Egészség Alapítvány szóvivője elmondta, hogy találkozott már olyan esettel a praxisában, amikor egy 2 éves gyermeknek mind a 20 tejfogát ki kellett húznia, mert azok konkrétan elrohadtak a gyerek szájában.

"Manapság a gyermekek sokkal több olyan élelmiszert esznek nassolás céljából, amely rejtett cukrot tartalmaz. A szülők nagy része pedig még mindig nem tudja, hogy a gyümölcslevek legalább annyira ártalmasak ebből a szempontból, mint a szénsavas üdítők. Az is probléma, hogy túl későn viszik el őket az első fogászati szűrésükre" – tette hozzá. Mondjuk ez Angliában annak is köszönhető, hogy egy 2006-os reform sokkal nehezebben hozzáférhetővé és drágábbá tette a szűrővizsgálatokat.

Mi a tanulság? A legjobb szomjoltó még mindig a szénsavmentes ásványvíz/csapvíz, ha pedig a gyermek gyümölcslevet akar, lehetőleg ne szopogassa azt órákig egy cumisüvegből, a bolti cukros helyett préseljenek otthon, és vizezzék föl – vagy mutasson neki fotókat szuvas fogakról. Ami pedig a legfontosabb: az esti fogmosás után már nincsen édes itóka!

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek