SZÜLŐSÉG

Nahát! Idén is vannak kullancsok!

2015. március 18., szerda 14:38

Lassan ébredezik a természet, és annak részeként a kullancsok is előkecmeregnek téli menedékükről, hogy áldozat után nézzenek. Magyarországon általában március közepén indul meg a tavaszi kullancsszezon, de ez időjárásfüggő: hidegebb tavaszokon később, enyhébb időjárás esetén hamarabb találkozhatunk az első vérszívókkal.

Nem az erdőktől kell félni!

Sokan hiszik azt, hogy kullancsok szempontjából az erdők jelentik a legnagyobb veszélyt, mert a kis vérszívók a lombok közül vetik le magukat az áldozatukra, de ez nem igaz. Másfél méternél magasabbra a kullancs nemigen kapaszkodik fel: a magas fű, a nedves, nyirkos aljnövényzet, az alacsonyabb bokrok jelentik azt a környezetet, amit igazán kedvel, és az ilyen területen átcsörtető állat vagy ember szőrére-bőrére kapaszkodik fel. Éppen ezért a sarki park, de még a saját kertünk sem feltétlenül jelent kisebb veszélyt kullancs szempontjából, mint elmenni kirándulni az erdőbe.

Ne a fáktól, az aljnövényzettől tartson!
Ne a fáktól, az aljnövényzettől tartson!

24 óránk van kiszedni a kullancsot

Magyarországon becslések szerint minden 1000. kullancs hordozza a kullancsencephalitis vírusát, míg a  Lyme-kórt okozó baktériumokat minden 5., de csak minden 13. fertőz. Kísérletek szerint, ha 24 órán belül eltávolítjuk a kullancsot, a fertőzés valószínűsége minimális, 24 óra után ez növekedni kezd, és 72 óra múltán már majdnem 100 százalék az esélye annak, hogy átadta a kullancs az esetlegesen hurcolt kórokozókat. És mivel a nyála érzéstelenítő anyagot tartalmaz, nem érezzük meg azt sem, amikor megvágja a bőrünket, ezért is nagyon fontos akkurátusan végigböngészni az egész családot, miután olyan területen jártunk, ahol kullancs lehet, hogy mielőbb eltávolíthassuk a bepróbálkozó kis vérszívókat.

Hogyan védekezhetünk a kullancs ellen?

Atombiztos védelem nem létezik, de néhány dolog segíthet megakadályozni a kullancsok többségét abban, hogy eljussanak a vérszívásig.

 • Viseljünk világos ruházatot, ezen könnyebben észrevesszük a kullancsot!
 • Ha hosszabb időre kimegyünk, fújjunk le mindenkit kullancsriasztóval!
 • Viseljünk hosszú nadrágot, és a szárát tűrjük be a zokniba, így nehezebben tudnak eljutni a bőrünkig az esetlegesen ránk kapaszkodó kullancsok!
 • Kerüljük a nedves, magasra nőtt fűvel borított területeket, a sűrű aljnövényzetet!
 • Hazatérés után mindenki zuhanyozzon le, majd alaposan vizsgáljuk át a testünket és a gyerekekét is! Utóbbiak esetében főleg a nyaktájékon és a fejen kutassunk kullancs után, tapasztalatok szerint esetükben elsősorban itt tapadnak meg a vérszívók.

Ha mégis kullancsot találunk a gyerekben vagy magunkban

Mint fentebb említettük, fontos a kullancs mielőbbi eltávolítása, mert ezzel csökkentjük annak a kockázatát, hogy betegséget adjon át. A gyógyszertárakban lehet kapni kullancskiszedő csipeszt, de egy szemöldökcsipesszel is megpróbálkozhatunk. A lényeg, hogy minél közelebb nyomjuk a csipeszt a bőrhöz, úgy fogjuk be a kullancsot, így a legnagyobb az esély rá, hogy sikerül egészben kihúzni. A kullancs potrohát semmiképpen ne szorítsuk össze, mert ezzel átpréselhetjük a kórokozókat tartalmazó testnedvet az áldozatba! Olajjal, krémmel bekenni szintén tilos, mert a fuldokló kullancs ekkor is átadhatja a testnedveit. A csípés helye többnyire nem fáj, nem viszket, általában semmi nyoma nincs, esetleg kicsit duzzadt lehet.

Minél lejjebb kapjuk el a kullancsot.
Minél lejjebb kapjuk el a kullancsot.

A kullancsencephalitis és a Lyme-kór

A kullancsencephalitis esetében az első tünetek – influenzaszerű jelek, láz, fej- és izomfájás, rossz közérzet, hányás – teljesen általánosak. Ezután egy viszonylag tünetmentes szakasz következik, az idegrendszeri tünetek csak ez után jelennek meg, és szerencsére nem minden fertőzöttnél: a betegek jelentős részénél ezek már nem alakulnak ki. Akinél viszont igen, ott változó súlyosságú lehet a központi idegrendszer érintettsége. Az esetek többségében pedig sajnos életre szóló látás-, hallásvesztés vagy -romlás, bénulás, a szellemi funkciók romlása, beszédzavar marad vissza szövődményként. Speciális gyógyszer a betegség kezelésére nincs, főleg tüneti kezelés jelenti a terápiát. A védőoltásnak köszönhetően hazánkban a kullancsencephalitises esetek száma az évi több százról 50–80-ra esett vissza.

A Lyme-kór tipikus tünete a kullancscsípés helyén megjelenő kokárdaszerű vörös folt, ami növekszik, és idővel a 10 cm átmérőt is elérheti. A folt megjelenhet már a csípést követő napon, de hónapok is eltelhetnek. Ezenkívül influenzaszerű tünetek is felléphetnek, ezek többnyire a csípést követő néhány napban. Ezután a betegség akár évekig tünetmentes lehet, a diagnózis felállítása és a kezelés megkezdése mégis nagyon fontos már ekkor, különben később szívizomgyulladás, bőrsorvadás, akár bénulás is felléphet. A korán felismert betegség antibiotikummal maradéktalanul gyógyítható.

Összességében: ha kullancsot találtunk magunkban vagy a gyerekben, és pár nappal később influenzaszerű tünetek jelentkeznek, érdemes orvoshoz fordulni, és a tünetek mellett természetesen a kullancscsípést is megemlíteni.

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2015.03.18 15:26:00Takács Sándor hentes és mészáros (Hatvan)

  "még a saját kertünk sem feltétlenül jelent kisebb veszélyt kullancs szempontjából"

  "ezért is nagyon fontos akkurátusan végigböngészni az egész családot, miután olyan területen jártunk, ahol kullancs lehet"

  "Hazatérés után mindenki zuhanyozzon le, majd alaposan vizsgáljuk át a testünket"

  Mi van??????????? Kimegyek a kertembe és utána zuhanyozzak le, és vizsgáljam át az egész testemet???????? Egymagam?

  Elmentek ti a b***s p***ba ezekkel a k***a tanácsokkal!!!!!!!!!
  Ide jutottunk a 21. században, basszus????????????????

 • 2015.03.18 22:00:14Kovacs Nocraft Jozsefne

  Takács Sándor hentes és mészáros (Hatvan):

  Nem kell megtenned, ha szeretsz veszélyesen élni. Akkor sem kell, ha szeretnél megvakulni, megsüketülni, megbénulni vagy simán elbutulni.

  Bár a megjegyzésedből arra következtetek, hogy te már átestél egy kullancsencephalitisen...

 • 2015.03.18 22:02:44zizi77

  Gyereken is volt a kertben rohangálás után. Szerencsére meg csak a ruháján. Mi is néztünk egy nagyot.

 • 2015.03.20 16:44:09MaCS_70

  Hentes & Mészárosunknak pontosan mivel van baja?
  Nem szeret mosakodni, vagy prűd ahhoz, hogy saját magát végignézze?
  Azt, hogy a kullancsokat nem tartja "trendinek" azt értem, már úgy intelligencia szempontjából.

  MaCS

 • 2015.04.06 17:38:44lymekor

  Magyar beteg beszámolója, immár könyv alakban is, Karikázza be, ahol fáj! címmel.

  Krónikus fáradtság, arcbénulás, szédülés, elviselhetetlenségig fokozódó fájdalom, remegés, memóriaromlás, alvászavar. Csupán néhány a váratlanul fellépő, heveny tünetek közül. Egyik orvos a másik után, tucatnyi vizsgálat, azonban senki sem képes a valódi diagnózis felállítására. Mi lehet vajon? Krónikus fáradság szindróma vagy fibromyalgia? Szklerózis multiplex vagy Parkinson - kór? Lupusz vagy reumatoid arthritis? Esetleg depresszió, hiszen az összes vizsgálat eredménye negatív?

  A szerző által végigjárt út sokak számára ismerős. Hitetlenség, kétely, reménytelenség, teljes kétségbeesés kísérte. Két évnek kellett eltelnie, hogy ismét "normális" napokat élhessen meg. Ezt a két évet vetette papírra. A Lyme kór alternatív gyógymódjai alkotójának újabb, ezúttal személyes hangvételű könyve, ami bepillantást enged az emberi pokol legmélyebb bugyraiba.

  Ebook és nyomtatott könyv formátum, 344 oldalon, magyar nyelven érhető el.

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta