SZÜLŐSÉG

Izgalmas délutáni program: fogorvosnál a gyerek

2015. március 16., hétfő 14:30

Betömték a kisfiam fogát. Kettőt is. Mivel neki még nincs más, egyenesen következik, hogy tejfogak voltak. Mielőtt itt a végletekig csigáznám a hangulatot, rögtön le is lövöm a poént: a beavatkozáson túl vagyunk, és kimondottan jó élmény volt. 

A dolog úgy kezdődött, hogy időnként panaszkodott, hogy fáj a foga. Én időnként belenéztem a szájába, hogy vajon mitől fájhat a foga, de sosem láttam semmi gyanúsat. Aztán amikor már többször is fájt, ugyanott a foga, akkor elkezdtem figyelmesebben szemlélődni a szájában, és akkor egyszer csak ott volt a lyuk. 

Nyilvánvaló, egy lyukas tejfog pont annyira tud fájni, mint egy maradandó fog, és a helyzet ugyanúgy el tud fajulni, ebben nem igazán van különbség a felnőttek és a gyerekek között. Éppen ezért nem bazíroznék a "tejfog, úgyis kiesik" megoldásra, és nem csak az előbb vázolt okok miatt, hanem mert féltem a maradandó fogait, amik egészséges, káros baktériumoktól mentes környezetben fognak jól kifejlődni. Nem beszélve arról, hogy a rossz fog szerintem az ápolatlanság csimborasszója, részemről legalább olyan negatív a megítélése, mint a csapzott hajnak vagy a pattanásokkal borított, kezeletlen bőrnek.

Nincs ezen mit gondolkozni: ha az embernek fáj a foga, el kell menni a fogorvoshoz, ennyi.

A gyereket előre felkészítettük, hogy mi vár rá, már amennyire felkészítésnek mondható az, "hogy kisfiam, hű, milyen szuper programunk lesz délután, megyünk a jó fogdokor nénihez. Egyrészt liftezhetsz a székében, másrészt pedig megjavítja a fogadat, aztaaaaaa, de szuper lesz"! Innentől kezdve a gyerek annyira kíváncsi lett a dologra, hogy alighanem keserves könnyekre fakadt volna csalódottságában, ha valami miatt elmarad az izgalmas program.

Oké, én nem voltam olyan óriási hős, igazából nagyon-nagyon örültem, hogy más irányú, halaszthatatlan elfoglaltságom miatt az apja vállalta a feladatot. Végül mégis megoldottam, hogy odaérjek, mert mi tagadás, győzött az anyai ösztön a kíváncsiság. Mi már csak ilyen érdeklődő család vagyunk. 

shutterstock 230590081

A fogorvos régi ismerős, tudtuk, hogy végtelen kedvességre és türelemre számíthatunk tőle. A gyerek, amint belépett az ajtón, magabiztosan megcélozta a széket, és lelkesen elkezdte volna nyomogatni a gombokat is, amit - láss csodát - valóban megengedett neki a doktornő. Mindent végigkérdezett, mi mire jó, mindent kézbe foghatott, megismerkedhetett a lámpával, a fúrókkal, a vágókkal, a tömőanyaggal, a tamponnal, az öblítő csappal, mindennel. Amikor ez megvolt, békésen kitátotta a száját, és kezdődhetett a kezelés.

Bizonyos szempontból felmentésként éltem meg, hogy kiderült, a lyukat a fogak elhelyezkedéséből adódó feszültség okozta, és nem az én gyermekétkeztetési szokásaim. Igen, próbálok odafigyelni, hogy ne adjak nekik sok cukrot, és nem, szerintem a jelenlegi élelmiszeripari termékek és közétkeztetés mellett ez a gyakorlatban nem igazán kivitelezhető. De a felelősség akkor is az enyém.

A doktornő még arra is odafigyelt, hogy egy kimondottan műszaki érdeklődésű ötévessel dolgozik, így a poronty keze "jelzőkészülékké" és "tesztlaborrá" alakult, előbbi arra az esetre, ha fájna valami, utóbbi pedig a tömőanyag megkötésének idejét lőtte be. A gyerek tehát nem "elszenvedője" volt a kezelésnek, hanem tevékeny részese, a fogorvos fontos segítője, és nem azt várták tőle, hogy hős legyen, hanem feladatot adtak neki, amit ügyesen el kellett végeznie. 

Végül pedig még apró ajándékot és egy Bátorságoklevelet is kapott, amit nem igazán értett - miért is kellett volna bátornak lenni, amikor ez itt nem a hullámvasút. Mi azért nagyon büszkék vagyunk rá, de inkább nem hangsúlyozzuk, nehogy gyanút fogjon, és felmerüljön benne, hogy ez valami különleges esemény volt, amitől mások félni szoktak. 

Körbekérdeztem a barátnőimet, hogy nekik milyen tapasztalataik voltak gyermekfogorvos terén, és akinek volt, az szinte csak pozitív élményekről számolt be. Ez vagy azt jelenti, hogy azok a szakemberek, akik gyermekfogorvoslásra vállalkoznak, elképesztően profik, és nagyon értenek a kicsik nyelvén. Vagy pedig azt, hogy sajnos csak azok a szülők viszik el a tejfogú gyereküket fogorvoshoz, akik maguk sem félnek a fúró hangjától, és ettől a gyerek is mindjárt bátrabb lesz.

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2015.03.16 15:17:48Kis Mirjam

  Biztosan magánfogorvos volt az illető...

 • 2015.03.16 15:48:10Nbl

  Kicsit túl van spilázva ez a téma. Nyilván amellett, hogy a fogorvos jófejsége meg a barátságos környezet sokat segíthet, valójában egy dolog számít: mennyire fáj. Ha elég mélyen szuvas a fog, akkor jó eséllyel nem lesz kellemes az élmény ha tetszik, ha nem.

 • 2015.03.16 17:00:16wartburg1963

  "A gyereket előre felkészítettük, hogy mi vár rá, már amennyire felkészítésnek mondható az, "hogy kisfiam, hű, milyen szuper programunk lesz délután, megyünk a jó fogdokor nénihez. Egyrészt liftezhetsz a székében, másrészt pedig megjavítja a fogadat, aztaaaaaa, de szuper lesz"!
  Szerintem ezt nem úgy hívjuk, hogy felkészítés, hanem hogy hazugság. Ha -- ahogy az előttem szóló is megemlítette -- valóban fájt volna a kezelés, a fiad becsapva érezte volna magát. Joggal.
  A felkészítés az lett volna, ha elmondod neki: fogorvoshoz nem azért megyünk, mert az olyan szipi-szupi, hanem mert fontos. S ha ráadásul ez volt az első ilyen alkalom, én valószínűleg nem véletlenül, pláne nem "kiváncsiságból" (????) értem volna rá, hanem tudatosan, tervezetten megyek vele. Ööö, vagy ez nem trendi?

 • 2015.03.16 17:25:53retinax

  Wartburg: Magyarázd el nekem, kérlek, mint egy hatévesnek, hogy mi a baj azzal, hogy a gyereket az apja kíséri el a fogorvoshoz , ha az a történet minden szereplőjének megfelel úgy?

 • 2015.03.16 18:11:23wartburg1963

  Retinax:
  "igazából nagyon-nagyon örültem, hogy más irányú, halaszthatatlan elfoglaltságom miatt az apja vállalta a feladatot. Végül mégis megoldottam, hogy odaérjek,"
  Önmagában nem baj. A megfogalmazást, a megközelítést tartom hamiskásnak. Nehéz őszintének érezni a halaszthatatlan dolgot, ha mégis megoldható az ellenkezője. Ráadásul nem értem a "halaszthatatlan elfoglaltság" feletti örömöt. Nem őszintébb lett volna úgy megbeszélni: "Kisfiam, holnap apa kísér el a fogorvoshoz, légy nagyfiú, vigyázz magadra, szorítok neked!"
  Ez így számomra emberibb, természetesebb, mentes mindenfajta modorosságtól.

 • 2015.03.16 18:40:09retinax

  Nem tudhatjuk, hogy volt pontosan. Azt tudjuk, hogy mindenkinek jó volt így, beleértve (főleg) a gyereket is.

 • 2015.03.16 22:56:50lutria

  Majd ne felejtsen el a szülő az iskolafogászat alól felmentést kérni mert az ottani futószalag kezelésen tutira átgondolja a gyerek hogy szeret-e ezután fogorvoshoz járni...

 • 2015.03.17 05:28:11ByKa

  Nekem kellemetlen a saját tapasztalatunk.
  Magamnak is, félvállról van véve a kisebb zsebbel bíró páciens.
  Amikor a legnagyobb fiúnknak fellazult a tejfoga elől, és jött a vasfog ferdén hátul, a Kedvesem elvitte, hogy kapja már ki azt, amelyik útban van, mert látványosan ferdén jön a következő mögötte.
  A doki felnevetett, – ha minden gyerek idejárna tejfogakkal, semmi másra nem maradna idő...
  Visszataszító undort láttunk az arcán, és bizony, miután kiesett a lötyögő fog, a vasfog nagyon ferdén törekszik előre,
  így nem tudjuk majd elkerülni a szabályozást sem.
  Mondhatom, klassz első benyomás a gyerek részére. Én pont azt mondtam, hogy tök jó fej is lehetett volna, és meg is kedveltethette volna magát, ha kikapja azt a fránya lötyögő fogacskát, hisz indokolt is lett volna...

 • 2015.03.17 10:08:15bbrrr

  @ByKa: ne sajnáld, hogy fogszabályozás lesz a vége. én most sajnálom, hogy a családunkban nekem relatíve jók voltak a fogaim, 2 testvérem fogszabályozáson esett át, és így nekem maradt a legcsúnyább a fogsorom. Ez korábban nem érdekelt, most meg már nem lehet rajta változtatni, pedig szerintem túl sűrűn vannak a fogaim, és kényelmetlen.. valamit valószínűleg kellett volna csinálni, de most meg már késő.

 • 2015.03.17 10:09:39Beleza

  Egy misét az is megérne, amikor vérvételre viszik a gyerekeket, mert ott olyan visítás, ordibálás szokott lenni, hogy felnőttként én is mindjárt elfutok ijdetemben a vizsgálat elöl. Nekem is elég mélyen ülnek a vénáim, ezért néha máshol vagy többször is próbálkozni kell, meg első benomyás után mélyebbre nyomni a tűt, mert nem jön a vér, na az fájni szokott. És amikor szóltam, h ez fáj, akkor annyit mondtak h 'Hozott anyagból dolgozunk'...Kösz...

 • 2015.03.17 11:20:36juls

  Jó, hogy vannak már ilyenek is.

  Bezzeg az én gyerekkori élményem a türelmetlen iskolafogorvos, aki nem ad injekciót, mert nincs rá idő, ellenben ordít a gyerekkel, hogy ne hisztizzen, ha az jelzi, hogy fáj valami.

  Felnőttként is gombócban van a gyomrom, ha fogorvoshoz kell menni. :/

 • 2015.03.17 11:46:25Laura Szabó

  www.naturalhelp.hu

 • 2015.03.18 14:36:32Zka

  Vérvétellel nálunk nem volt gond, 4-5 évesen is jól viselte a gyerek.
  Fogorvosnál még csak nézegetésre volt, de lassan sajnos tömni is kell, nem tudom mi lesz.
  Nehéz lesz hitelesen bátorítanom, mert én is parás vagyok. Csomó rossz élményem van gyerekkoromból fogorvosokkal. Volt olyan henteshez is szerencsém, aki tömést sem tudott rendesen csinálni, kb 1 év után kiestek és lehetett újra tömetni. A "fúráshoz nem kell érzéstelenítés" típusú sztori is alap volt anno. Magánfogorvosnál ilyen para soha nincs, ott eszükbe nem jutna megtagadni az érzéstelenítést mert akkor el se kezdjük.

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta