SZÜLŐSÉG

Addig írassa kommunikáció szakra a gyereket, amíg még van

2015. március 11., szerda 15:59

Az eduline-ról tudtuk meg, hogy egy új államtitkári tervezet szerint több alapszakot, köztük a népszerű kommunikációt is megszüntetnék. Bár a szak túltelítettségéről már poénok is születtek, a dolog különös pikantériája, hogy a portál forrásai szerint egyetlen helyen, a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen mégis elérhető lesz. Bár andragógiai képzés indul, csak fizetős változatban, államilag finanszírozott hely egy sem lesz belőle.

A változtatást a túltermeléssel és gazdasági meg nem térüléssel magyarázzák, és hiába volt a dékánokkal történő találkozó apropója az érvek és ellenérvek ütköztetése, az egyik egyetemi vezető szerint az államtitkárság már eldöntött tényként kezelte a megszüntetéseket, "a vád helyett véletlenül már az ítéletet olvasták fel". Jelenleg nem létezik olyan esettanulmány, statisztika vagy szakmai véleménykikérés, amelyre a jövőbeni döntést alapozhatnák.

452181862
Fotó: Dan Kitwood / Europress / Getty

Az eduline emlékeztet arra is, hogy a kormány nem először kérdőjelezi meg több társadalom- és bölcsészettudományi szak létjogosultságát: Orbán Viktor szerint egyenesen Dunát lehetne rekeszteni a „romkocsmák félhomályában merengő, állástalan diplomásokkal” és ki kellene már irtani a „himihumi képzéseket”. Ezt érdemes újragondolni annak fényében, hogy a diplomás pályakövetési rendszer és a KSH eredményei is azt mutatják, hogy a dolgozó bölcsészeknek és a dolgozó mérnököknek hasonlóan jó munkahelyik van: mindkét kategória 71%-a dolgozik diplomás foglalkozásban vezetőként.

Mi a tanulság?

Addig írassa kommunikáció szakra a gyerekét, amíg még van, hiszen egyszer sokat fog érni, ha már nem lesz utánpótlás. A Corvinuson egyébként tavaly 455 ponttal lehetett bekerülni államilag támogatott képzésre, míg a nappali közgazdászképzéshez 465, a SOTE-n az orvosoknak pedig 432 pont kellett. Ha kíváncsi, hol tanulhat ön vagy gyermeke kommunikációt, ide kattintva megtalálja a listát.

A BKF elég gyorsan reagált a hírekre, már sajtóközlemény is kaptunk tőlük. "A Budapesti Kommunikációs és Üzleti Főiskola 2001-ben elsők között indította a kommunikáció képzését, azóta az itt végzettek elismert újságírók, szerkesztők, reklámszakemberek, kommunikációs szakértők, illetve más kreatív ipari szakemberek lettek mind a hazai, mind a nemzetközi piacon. A szakról kikerültek 81,2%-a diplomás munkakörben dolgozik, 44,4%-nak pedig már a végzéskor volt munkája" - írják.

Mit gondol a változtatásról?

 • 182
  A kormány saját nevelésű újságírókat akar a Közszolgálati Egyetemen.
 • 76
  Valóban túltermelés van kommunikáció szakosokból.
 • 31
  Bár sokan tanulnak kommunikációt, nem igaz az, hogy nem tudnak elhelyezkedni.
 • 22
  Nem érdekel.

Ne maradj le semmiről!

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta