SZÜLŐSÉG

Mikortól veszélyeztetés egyedül otthon hagyni a kamaszt?

2015. március 10., kedd 12:28 |

Előbb vagy utóbb minden szülő felteszi magának a kérdést: hány éves kortól hagyhatja egyedül otthon a gyerekét. Számos országban erre konkrét jogszabály vonatkozik, ám Magyarországon a törvény nem mondja ki, hogy melyik az az életkor, ami alatt még nem maradhat otthon a gyerek felügyelet nélkül. A döntés tehát a szülőkre hárul, nekik kell azzal tisztában lenni, hogy elég érett és megbízható-e a gyerek ahhoz, hogy egyedül maradjon, ám adott esetben ezt a döntést felülbírálhatja a gyámhatóság.

"Két éve élek külön a férjemtől, kapcsolatunkból két gyerek született, most 10 és 12 évesek. Nemrégiben elérkezettnek láttam az időt arra, hogy ha leugrok a boltba, nem viszem magammal őket, főleg nem akkor, amikor szakad az eső. Sok időt és bosszúságot spóroltam meg ezzel, a lányok pedig tévéztek az idő alatt. Ám amikor a volt férjem ezt megtudta, feljelentett a gyámhatóságnál. Szerinte ugyanis felelőtlenség a harmadik emeleti panellakásban hagyni ennyi idős gyerekeket, mert akármikor kieshetnek az ablakon. Én teljes mértékben megbízok bennük, tisztában vannak azzal, hogy az ablak közelébe sem mehetnek, ha én nem vagyok otthon, de fogalmam sincs, mire számíthatok" - írta nekünk Karola.

A kérdéssel körbejártam a gyámügy-közeli ismerősöket, akik egyöntetűen a következő véleményen voltak:

A gyermekvédelmi törtvény előírja, hogy a gyermek életkorának megfelelő nappali felügyeletét, gondozását, nevelését, foglalkoztatását és étkeztetését biztosítani kell. Súlyos kötelességszegést valósít meg az, aki gyermekét hosszabb időn keresztül étlen-szomjan tartja, aki betegség esetén nem viszi időben orvoshoz, vagy napokra felnőtt felügyelete nélkül hagyja, stb.

A bírói gyakorlat szerint azonban nem minősül kiskorú veszélyeztetése bűncselekménynek  a gyereknek a rövid ideig tartó felügyelet nélkül hagyása. Ez viszont semmiképp nem ment fel senkit a felelősség alól, ha esetleg mégis történik valami azalatt a pár perc/óra alatt, amíg a gyerek felügyelet nélkül van.

shutterstock 140881237

A szakemberek szerint Karola esetében a gyámügy ki fogja vizsgálni, hogy a gyerekek milyen körülmények között lettek otthonhagyva, de ha nem voltak közvetlen veszélynek kitéve, akkor az anyának nincs mitől tartania.

Nem volt szerencséje viszont annak a családnak, ahol egy 17 évest hagytak magukra a szülők néhány napra. Az apa munkaügyben volt távol, az anya pedig ezalatt nyaralni ment. Mindketten úgy vélték, a lányuk már elég érett ahhoz, hogy pár napot egyedül töltsön a fővárosi lakásukban. Ám a kamasz időközben házibulit rendezett, a szomszéd pedig kihívta a rendőrséget a zaj miatt. Ekkor derült ki, hogy a gyerek felügyelet nélkül van. A szülők nem voltak elérhetők, nagyszülők nem voltak, így a lányt ideiglenesen elhelyezte a gyámhatóság. Az ügy végül persze hamar megoldódott, de bizonyára kemény lecke volt mindenkinek.

A megkérdezett szakemberek mindegyike egyébként azt javasolja, hogy bár sokszor megkönnyíti a szülők életét, ha bizonyos szabályok előírása mellett egy kis időre magára tudják hagyni a felelősségteljes gyereket, ne tegyék. Beteg gyereket pláne ne. Önhibáján kívül is kerülhet olyan helyzetbe, ami tragédiával, mindemellett pedig a szülők felelősségre vonásával végződhet.

"Persze, az a szülő, aki magára hagyja a 16 éves gyerekét, nem szar szülő, csak nincsen tisztában a jogi következményekkel" - tette hozzá egyik gyámügy-közeli ismerősöm.

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2015.03.10 12:48:40marczy

  A szomszédnak harapnám le a fejét, nem a gyereknek, ha már az első esetnél rohan a zsarukhoz. Ha rendszeressé válik a dolog, az már egészen más. Nálunk a szomszédban volt éjjel 2-ig tartó buli, én csak röhögtem, amikor mentek a pajzán nóták. Persze nem napi szinten, hanem egy évben egy vagy max két alkalommal. Nálunk is kb. ugyanolyan gyakorisággal volt, ahogy a másik szomszédnál is, hallható volt, de ki lehetett bírni, néha még élveztem is, ami szólt... Pedig sose voltam az a hajnalig bulizós típus, igen ritkán vetemedtem ilyesmire.

 • 2015.03.10 13:17:19Lova

  Vicces is lenne ha a 16 éves gyereket is mindenhová kísérné az apja vagy anyja. Hol élnek ezek az úgynevezett "gyámügy-közeli ismerősők"? Gyerekük meg biztosan nincs.

  Egy (1) gyereknél neccesebb, de szerintem kettőt együtt otthon hagyni arra a fél órára amíg elmegy az ember boltba simán lehet ha a nagyobbik már 10 év körüli - persze gyereke válogatja.
  Én az enyémekkel (8 és 12 évesek) fokozatosan kezdtem először csak öt percre mentem le az utcára, de előtte gyakoroltuk a telefonálást, gyorshívó gombon van a szülők száma a telefonon, megbeszéltük, hogy mit nem szabad csinálni (hangoskodni, veszélyes dolgokat játszani) és mit kell csinálni ha bármi baj van, pl áramszünet, háztartási baleset, stb. esetén.
  Azt tanultuk meg, hogy ilyenkor telefonálni kell a szülőknek és becsöngetni a szomszédokhoz segítségért. Erre ne adj isten akkor is szükség lehet, ha otthon van felnőtt de betegség, baleset miatt elájult, magatehetetlen, stb. Sose lehet tudni és életet menthet ha a gyerek tudja mit kell ilyenkor csinálni.
  Most már nyugodtan otthon hagyom őket rövid időre, nem parásak, nem csinálnak butaságot és élvezik is a felelősséget. Emellett az önállóságra szoktatásukban is fontos lépés, hogy időnként érezzék, hogy nincs felettük egy szülő figyelő tekintete.
  A cikkben leírtakkal szember egy tizenhat évesnek már jóformán minden helyzetben egyedül is helyt kell állnia. Egyedül közlekedés, vásárlás, háztartási dolgok, stb nem lehet akadály. Szép is lenne, ha két évvel azután, hogy jogilag is felnőtt lesz még nem merné a szülő egyedül otthon hagyni egy percre sem...

 • 2015.03.10 13:19:00Lova

  nem azután, AZELŐTT... :)

 • 2015.03.10 13:51:31toce

  Egy felső tagozatos gyerek közlekedhet egyedül az iskolába, ott nem leselkedik rá veszély, de otthon a saját lakásában megöli magát?

  (Valami kis realitás érzék gyámügyes ismerős részéről?)

 • 2015.03.10 14:02:35neet

  16 évesen (90es évek, szal nem az őskorban!votlak autók, villamos, és vagy 3 metró is...) a város (BP) túlsó végére bkv-ztam át meg du vissza, akkor ezek szerint veszélyeztettek a szüleim? Mindent értek...

 • 2015.03.10 14:10:00Kuoni pásztor

  Nocsak, nocsak ismét itt tartunk hogy a szomszédok feljelentgetik egymást?! Remek ország, remek emberek! Gratulálok, hátba veregetheti magát a spion!

  Én is panelban lakom, nem egyszer átéltük, hogy a fenti szomszéd kamasz gyereke bulizott hajnali 3-ig; vagy tovább. Mi egyszer sem szóltunk rájuk, mi is voltunk fiatalok, ha szólunk az csak ellentétes hatást érhet el a gyereknél - csak azért is feltolhatja a hangerőt, révén kamasz. Bulizzon csak, amíg lehet.
  Inkább füldugó és párna, nincs minden nap házibuli.
  Viszont mi SOHA nem jutottunk el odáig, hogy agresszívan acsarogva nekiessünk a szomszédnak, vagy -uramatyám kimondani is baromság- a rendőrséget hívjuk.

  Lova kommenttárs, egyet értek veled!

 • 2015.03.10 14:12:44Kuoni pásztor

  toce
  Nagyon jó kérdés! Kérlek Poszter, Marilla, a gyámügyes ismerőstől kérdezd már meg a toce kolléga felvetését is! Érdekelne a válasz!

 • 2015.03.10 14:13:57czege

  na, most fogják rámküldeni a gyámhatóságot, mert a 4,5 éves lányomat simán otthon hagyom, ha 5 percre le kell szaladnom a boltba, mert pl. elfogyott a tej v. le kell vinnem a szemetet... És biza semmi gond nincs vele, maximálisan megbízom benne - ő pedig büszke, hogy már ilyen nagylány. Sőt, ha betölti az ötöt, egyedül lemehet majd a szembenlévő boltba is, már alig várja :)

 • 2015.03.10 14:34:05Andi Bánki

  Ajjajj!Az én lányom még nincs 17,és egy gyors étteremben dolgozik diákmunka keretein belül.Azt lehet, csak otthon nem maradhat egyedül? :) Még jó,hogy van egy felnőtt bátyja.:)

 • 2015.03.10 14:42:51besztercei

  Ha nem kezelik - a korához mérten - értelmes, felelősségteljes emberként a gyereket, akkor hogy várják el később, hogy felnőttkorában önálló legyen? Ha a szülő elmagyarázza és a gyermek megérti, hogy mit szabad és mit nem, akkor nem értem, hogy mi a probléma azzal, ha mondjuk egy 10 évest egyedül hagynak egy kis időre. A szülő csak jobban ismeri a gyámügynél a gyermekét és normál esetben el tudja dönteni mindenféle törvény nélkül, hogy mikor hagyhatja ott. Teszem hozzá, édesanyámat rendszeresen jóval hosszabb időre is hagyták már egyedül 6 évesen, de azt a kényszer szülte: egyedülálló anya, vidéki nagyszülők, munka+esti iskola és még mobil sem volt. Nem ideális helyzet, de valamiből élniük kellett.

  toce: Egyetértek: Ha egy iskolás gyerek közlekedhet egyedül az utcán, akkor miért kellene mellé minden másodpercben egy bébicsősz otthonra?

  Buli: ha a szomszéd úgy hívta ki a rendőröket, hogy előtte nem kérte meg a bulizókat, hogy halkabban, akkor gané egy alak lehet.

  Nem hülyék ők, csak gyerekek. Nem csak tiltani kell, hanem el kell magyarázni a miértet is. Az már a cukiság csúcsa, amikor egy 4 éves magyarázza a 2 évesnek, hogy miért nem szabad elektromos dolgokat piszkálni. :)

 • 2015.03.10 15:47:47marcipán2

  És azzal kapcsolatban mit mond a gyámügyes, hogy ha a gyermek elmúlt 12 éves, akkor nem jár utána gyermekápolási táppénz? Ha nincs nagyszülő a környéken, a szülőnek fel kell mondania a munkahelyén? Arról nem is beszélve, amit már többen említettek: 16 év fölött a fiatalok minden további nélkül válllalhatnak munkát. Ha krumplisütés közben leforrázza magát a Mekiben, elhelyezik a családtól?

 • 2015.03.10 16:05:56Xmas

  Ez jogilag sem normális helyzet. A jog nagyon távol áll a valóságtól. 14 évesen kisvárosból megyeszékhelyre kerültem, mint kollégiumi diák. A 14 éves gimist nem vitték el a szülei iskolába, és nem vitték a suliból vissza a gimibe. Gyakorlatilag felnőtt felügyelete nélkül kellett eljutni iskolába önállóan.

  De ez ugyanúgy megvolt már 10 évesen is. A szülő nem kell, hogy minden percét a gyerekkel töltse. A kamaszodó fiúk kifejezetten igénylik a magányos perceket :P

 • 2015.03.10 16:10:21Oldgrey

  Atyaisten! Anyám egyedül nevelt, dolgozott. Nyolc éves koromtól nem voltam napközis, hazamentem tanítás után, lementem a pincébe, fát vágtam, felvittem a lakásba, begyújtottam a cserépkályhába. Mikor elvégeztem a hatodikat, jóanyám közölte: nem fizetünk be az üzemi konyhára, úgyis itthon vagy nyáron, megtanulsz főzni. Pislogtam, aztán megtanultam főzni (a feleségem azóta is hálás érte). Valahogy túléltem a gyerekkort, nem vágtam le a kezemet a fejszével, nem borítottam magamra a forró zsírt, minden ujjam megvolt hagymavágás után is.
  Hát mi lesz ezekből az agyonkényeztetett, életképtelenre nevelt szerencsétlenekből?

 • 2015.03.10 16:24:01antisystem

  Érdekes, én a "borzalmasan rabságos átkosban" 17 évesen teljesen jogszerűen egyedül éltem... nagyon nem irigylem a mai gyerekeket... meg van a cseppet sem pozitív véleményem arról a rendőrről meg gyámügyesről, akik képesek voltak intézkedni a 17 éves kamasz ügyében, mert egyedül volt otthon... ahelyett, hogy a rendőr egyszerűen beszólt volna a buliba, hogy "csendesebben vigadjatok, mert hisztizik a szomszéd"...

 • 2015.03.10 17:37:06Bak Fitty

  Nehéz ügy ez, hiszen mindig csak utólag derül ki (esetleges baleset, baj után), hogy rossz
  ul döntött a szülő, amikor a gyereket egyedül hagyta. Az a szomszéd viszont, aki rendőröket riaszt rá a bulizó tizenévesekre, menjen a bús 3,14csába! Én fél füllel figyelni szoktam rájuk ilyenkor, hátha segíteni kell. Mondom: segíteni, nem besúgni, bejelenteni, sz@rt keverni...

 • 2015.03.10 19:17:50Szelid sunmalac

  16 evesen siman mentem a 15 kilometerre levo faluba a haverral falunapra (ahol koztudomasulag allandoan volt csetepate) es hajnali kettore ertem haza. De szinte minden hetvegen Gyorbe meuntunk gorkorizni, mert akkor meg csak ott volt palya. Hogy ott miket csinaltunk, a mai napig nem mernem elmondani anyameknak. Vagy mikor nyaron ketten gyalog mentunk Zankarol Szigligetre halal reszegen. De otthonhagyni a gyereket...na az azert tulzas

 • 2015.03.10 19:22:31Lady.Bird

  ...én 40 éve 6 éves koromtól egyedül jártam iskolába (közel volt) és délután (meg néha délelőtt is, amikor délután volt suli) egyedül voltam otthon - nem volt hely a napköziben...

  nem volt jó, de nem volt más megoldás - most komolyan, 18 éves koráig nem lehet felügyelet nélkül hagyni a gyereket? akkor tényleg miért nem jár 12 éves kora után táppénz a szülőnek, ha beteg lesz? és nyáron? miért nem kötelező _minden_ iskolában nyári foglalkozásokat tartani?

 • 2015.03.10 21:20:14tisztapista

  Nem az a baj, hogy a 17 éves bulizni akar. Hanem az, hogy a szülőknek van nagy háza, ahová beférnek a haverok, de a szülők elmennek. És a szülőknek van pénzük, de ezt a gyerek kokóra és italra költheti. És a gyereknek vannak barátai, de csak akkor tud velük felszabadultan időt tölteni, ha a szülei elutaznak...

 • 2015.03.10 21:36:15kisvirag78

  Tegyük hozzá a kérdést, mikortól közlekedhet egyedül?
  Mert akkor ugyanúgy egyedül van, sőt, sokkal veszélyesebb környezetben van egyedül, mint az otthon zárt négy fala. Ugye azt nem gondolja a gyámügy, hogy a 16-17 éves gyerekért majd elé megyünk az iskolába, elkísérjük a randijára, stb.

 • 2015.03.10 22:12:22zetevar

  Marcipán2-nél a pont: ha 12 éves kor után nem maradhatsz vele tápénzen, ha beteg(!), akkor nem értem, mit akarnak.

  Ezen kívül nem értem, miért járkálhatnak sokszor 12 évesen éjszaka bulikba a gyerekek ld. pár évvel ezelőtti szilveszteri bulikatasztrófa (már nem tudom, hogy hívták a klubot, de emlékszem a fotókra, amelyeken igencsak fiatal gyerkőcök szerepeltek). Miért nem ezeknek a gyerekeknek a szüleivel foglalatoskodik a rendőrség???

 • 2015.03.11 00:01:01Recepcios lány

  Abban abszolut egyetertek, hogy a gyerekre / tinedzserre a koranak es kepessegeinek megfelelo felelosseget lehet/kell haritani, kulonben meg a vegen az egyetemrol is ugy kerul ki, hogy azt se tudja, mi a mentok telefonszama..
  Viszont az emlitett 17 evesnel szerintem a problema abbol fakadt, hogy egyik szulo se volt elerheto. Anyam a mai napig keri az sms-t, akar ejjel 2-kor is, ha pl egyedul megyek vmi hosszabb/messzi utra..

 • 2015.03.11 02:22:07Sequoyah

  Hozzateszem egesz mas szbalyok vonatkozhatnak egy nagyvarosra, es egy biztonsagos videki kertvarosra.

 • 2015.03.11 07:46:09Minerva12

  Röviden a gyámügynek: a szocialista önkényuralom utolsó maradványa és annak is képzelik magukat: a röviden: anyjuk p-csája.
  Az ilyen gyámügyesekre magánnyomozót kell küldeni és figyelni, hogy ő mikor "veszélyezteti" a gyerekét és jól feljelenteni.

 • 2015.03.11 07:51:15Morrancs

  Én is azt akartam beírni, amit marcipán2.
  Ha táppénz nem jár a gyerek után, akkor ne pampogjon senki, ha felügyelet nélkül hagyom, pláne egészségesen.

 • 2015.03.11 08:21:59jet set

  2. osztályos koromtól nem voltam napközis, egyedül mentem iskolába, délután egyedül voltam otthon. Sőt, az 5 évvel fiatalabb húgomért 8 évesen már elmentem óvodába és odaadták, hazavittem. 10 éves koromtól már főztem. Nem értem, hogy a mai gyerekeket miért kell autóval vinni iskolába és teljesen önállótlant nevelni belőlük.

 • 2015.03.11 09:08:54Ernoke

  10-12 éves koromban gyakran vigyáztam a 8 évvel fiatalabb öcsémre, 16-17 évesen szülőire is én jártam, mert apámra nem lehetett rábízni, anyám meg sokat dolgozott. Veszélyeztetve voltam-e?:D

 • 2015.03.11 09:27:09Adani

  Főiskolán egyik évfolyamtársam mesélte, hogy mielőtt átjött volna a mi sulinkba Bp-n tanult fél évig és közösen béreltek lakást és volt egy bölcsészetis lakótársa is, aki kb. olyan hülye volt a mindennapi élethez mint 6 pár rendőrcsizma, még kenyeret vágni se tudott, azért szeleteltet vett (nem volt benne az egyetemi tananyagban). Vasárnap este arra ért fel egyszer a másik lakótárssal ,hogy ott ül a gyerek egyedül a sötétben, zseblámpával világítva. mondta is ,hogy tegnap este óta nincs áram. Csak az automatát kellett volna visszakapcsolni, de fingja nem volt mi az meg hogy kell. Most akkor ki is a veszélyeztetett? gyerekként mikor otthon voltam sem okozott ez gondot, megesett akkor is, hogy lecsapja valami a biztosítékot, nem okozott gondot visszakapcsolnom.

 • 2015.03.11 09:33:08Adani

  16 éves voltam mikor először ment el a család húgommal együtt egy hétre sítáborba. 2 évvel ezelőtt voltam én is, nem jött be, nem szerettem meg, azóta se volt síléc a lábamon, és nem is akartam menni, nem volt ebből probléma, hogy én inkább akkor nem mennék. Egy hétig voltam egyedül otthon és nem ugrottam ki az ablakon (bár kétszintes házról lévén szó, csak törés lett volna nagy eséllyel belőle), nem döntöttem romba a házat, nem haltam éhen se szomjan, és bár volt mobiltelefonom már akkor, de nyilván nem tudtak volna azonnal hazaszaladni a szülők, minden nap beszéltünk telefonon, következő évben pedig mikor ismét elmentek síelni jött egy nagy hóvihar, méteres hó esett le és volt azon a héten, még az udvaron a garázsig is el kellett lapátolni a havat, reggel is lapátolással kezdeni a napot, térdig érő hóban suliba menni (persze nem siettem, úgyis ár lehet fogni a hóra a késést :), aztán mégis itt vagyok, túléltem.
  Akkor meg miről beszélünk?

 • 2015.03.11 10:12:25Lady Ann

  ÉS ez jellemz őaz egész országra: majd állambácsi megvéd magadtól, mert egyedül hülye vagy. Pl. trafik: ne dohányozz, pl. vasárnapi zárva tartás: élj családi életet, pl. kaszinók bezárása: ne költsd erre a pénzed. Vagy ott a kötelező napközi. A végén tényleg annyira hülyék leszünk, hogy szükség lesz arra, hogy megvédjenek saját magunktól.

 • 2015.03.12 09:28:02Edit12345

  Altalaban a gyamugyesek gyerekei a legproblemasabbak, s ezt nem a levegobol kaptam... hat ha a sajat magukebol indulnak ki, akkor tenyleg 18 eves korig a gyerek mellett kell lenni.

 • 2015.03.13 07:03:13razgon

  Komolyan, mekkora fa**ság ez? 14 évesen jogosítványt kaphat robogóra, 17 évesen autóra...

 • 2015.03.13 07:04:36razgon

  17 évesen jogosítványa lehet a kölöknek autóra...

 • 2015.03.13 08:34:15hátsó szándék

  Gratulálok a gyámügynek. A szigetszentmiklósi ügyben lettek volna ilyen kompetensek inkább.

 • 2015.03.13 11:29:12Dr. Bélus___

  10 évesen egyedül jártam haza busszal suli után. Még csak mobil se volt nálam, lévén olyan gyakorlatilag még nem létezett. ÉLETVESZÉLY! 17 évesen meglett a jogsim, és megesett, hogy egyedül mentem kocsival. EXTRÉM ÉLETVESZÉLY! Hogy azokkal a 14 évesekkel mi van, akik kismotorra pattannak, azt ne is firtassuk, de az tény, ha vezethetnek is, otthon a lakásban egyedül nem maradhatnak, mert jön a gyámügy! :)

 • 2015.03.17 23:09:37ansha

  11 évesen egyedül jöttünk mentünk, suli után egyedül voltunk otthon, vagy barátoknál, mert a szüleink kb. du. 5-6 körül értek haza a munkából. Milyen idiótaság már ez a cikk?! Mikor fogják a mai gyerekek megtanulni az önállóságot? Nehogy már egy 17 évest se lehessen egyedül hagyni otthon.

Blogok, amiket olvasunk

MENŐ LAKÁS Hangulatos nappalik fehér téglákkal

A fehérre festett téglafal olyan visszafogott dizájnelem, ami egyből érdekesebbé tesz bármilyen lakást. Mutatjuk a jó példákat: modern, szellős, világos.

KETTŐS MÉRCE Kinek járjanak a segélyek?

Aki megérdemli? Aki rászorul? Aki balszerencsés? Az igazságos újraelosztás rendszere nem is olyan egyszerű.

GADGET Menő mobil 26 ezer alatt

A Xiaomi Redmi 4A az egyik legkedveltebb telefon hazánkban a gyártó kínálatából. Nem is csoda, mert ilyen tudást ilyen áron kevesen adnak!
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta