SZÜLŐSÉG

Bréking: Megtaláltam a tökéletesen alkalmatlan tanárt

2015. március 8., vasárnap 14:00

A minap rátaláltam az antipedagógus tökéletes mintapéldányára. Valami megmagyarázhatatlan oknál fogva emberünk ennek ellenére mégis a pedagógus pályát választotta, ami, ha úgy nézzük, szerencsés körülmény, mert így, már-már szobrot állítva az alkalmatlanságnak,  kristálytisztán és világosan bemutatható rajta, hogyan nem lehete tanítani. Vagyis lehetni éppen lehet, mert olyanról még nem hallottam, hogy az állami rendszerben tanárt alkalmatlanság miatt kirúgtak volna, csak hát sajnos a pedagógus lét értelme - a tudás átadása -, hiányzott a munkájából. 

Az élmény friss, pár napos, ugyanis éppen egy felnőtteknek szóló képzésen veszek részt, melyet középiskolai tanárok tartanak. Nincs mit tenni, ennek meg kell lennie, be kell szerezni a papírt. Gondoltam, ha már így alakult, hozzuk ki belőle a legtöbbet, bejárok órára, figyelek, jegyzetelek és okosodok, és ettől majd jutalmul jól érzem magam. Ami egyébként heteken keresztül be is vált, egészen tegnapelőttig, amikor ennek a posztnak a témája, a szóban forgó tanár lépett be hozzánk órát tartani. 
 
A tanfolyam profilját a cikkben megváltoztatjuk. Tegyük föl, hogy egy parókakészítő végzettséget igazoló bizonyítvány megszerzését céloztam meg. 
Emberünket, a tanárt aznap láttuk először. Közölte, hogy most gyakorlati óránk van. Ezzel szemben éppen egy osztályteremben ültünk abban a középiskolában, amelynek ő az egyik szaktanára, a gyakorlat körülményei tehát enyhén szólva hiányosak voltak. 
shutterstock 161174930
 
Első körben felsorolt 20 trendi frizuratípust, amelyeket a vizsgán majd fel kell ismerni színről, göndörségről, a vágás dőlésszögéről. A felsorolás után megnyugtatott, hogy nem olyan nehéz feladat ez, az lesz a módja, hogy ő elmondja nekünk a frizurák jellemzőit, amit mi megtanulunk otthon, és ha ezzel megvagyunk, akkor majd a jövő órára be fogja hozni a frizurákat is, hogy megnézhessük. Bár az is lehet, hogy inkább képeket vetít, mert honnan szedjen nekünk eredeti parókákat?!
 
Kérdeztem, hogy nem lehet-e fordítva, mondjuk először megmutatja  a parókákat, a jövő órára pedig így mindenki tudni fogja magától is, hogy mi micsoda, de mondta, hogy nem lehet. Mert ő most nem hozott hajat egyáltalán, de az nem baj, mert ha hazamegyünk, nyugodtan megtanulhatjuk, amit elmondott. 
 
Ez után jöttek a számításos feladatok. Ezek elvégzéséhez meglátásom szerint kettő dologra lett volna szükség: adatokra és egy osztásra. Kiderült, hogy az adatokat nem fogja megadni, hanem a jövő órára majd behoz egy táblázatot, amit be kell magolni, és akkor azokból dolgozhatunk.
 
Felvetettem (mert pofátlan újságíró vagyok, akinek mániája, hogy kérdez), hogy mi lenne, ha a táblázatot nem kellene megtanulni, hanem úgy használhatnánk, mint a matek érettségin a négyjegyű függvénytáblázatot. Mivel valószínűleg amikor hajat rendelek parókához, akkor nem a puszta közepén állok majd egy morzegéppel a zsebemben, hanem számítógép előtt ülök, de legalább telefon biztos lesz nálam (különben min adom le a rendelést?), amin ezeket az adatokat kettő perc alatt találom meg, és ez alapján ki tudom számítani, amit kell. Mondanom sem kell, ebbe nem ment bele, hanem közölte, hogy ezekhez a számításokhoz nem kell négyjegyű függvénytáblázat. Hát ez jól sikerült.
 
Majd pedig jött maga a számítás, ami józan paraszti ésszel egy darab osztásból, majd egy darab korrigálásból állt volna; ez szerintem általános iskola harmadik osztályos tananyag. Ehhez képest megadott egy bonyolult képletet, ami nélkül sajnos nincs hajrendelés szerinte, tanuljuk meg otthon.
shutterstock 135625604
 
Ez után zöld tábla és fehér táblakréta segítségével, az osztályteremben, mindenki ámulatára lerajzolta nekünk, hogy hogyan kell beállítani a (példa kedvéért a) hidraulikus hajelektrolizáló készüléket. Vízszintesen és függőlegesen is. Az láthatólag a legkevésbé sem zavarta őt, hogy a csapat fele nemhogy beállítani, de felismerni se tudna egy hidraulikus hajelektrolizáló készüléket. 
 
Láthatólag rajtam kívül a világon senkit sem zavart, hogy ez így nem hülyeség, és fölöslegesen rabolják az időnket, ahelyett, hogy tanítanának. A csoporttársaim például simán, szó nélkül belementek, hogy otthon bemagolják értelem nélkül azt, amit a tanárnak a tanfolyamon meg kellett volna tanítania. Illetve nem is, félreértettem őket: valójában nem úgy gondolták, hogy megtanulják, hanem úgy, hogy nem kell izgulni, mert megkapjuk a táblázatot, lekicsinyítjük és bevisszük puskának. Csakhogy én hülye nem kicselezni akarom a vizsgát, hanem abszolválni, persze, ez az én bajom.
 
Lehet, hogy én vagyok romantikus idealista, amiért azt gondoltam, hogy ha sok pénzért elvégzek egy többszáz órás tanfolyamot, legalább annyi hasznom lesz belőle, hogy megtanulok, megtudok dolgokat. Ám ez, a jelek szerint egyáltalán nem elvárás még a résztvevőktől sem, elég, ha megússzák a dolgot. De ami még ennél is elkeserítőbb, hogy a szóban forgó tanár évtizedek óta oktat gyerekeket az iskolarendszerben, és úgy tudja, hogy ez így jó, ezt így kell. A gyerekek pedig a végén magukat tartják majd hülyének és alkalmatlannak a szakmára, a tanulásra és egyáltalán mindenre.

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2015.03.08 15:19:41Életunt Cápa

  Ez még mindig jobb, mert legalább a témáról beszéltetek. Én nemrég fejeztem be egy kétéves képzést, és minden félévben volt legalább egy olyan tanár, aki a tananyag helyett közéleti vagy magánéleti dolgokról beszélt.

 • 2015.03.08 16:29:16billy reed

  Csak úgy mondom, hogy a Házirend tartalmazza az iskolai oktatás és élet szabályait.
  Ez a dokumentum kötelezően a köznevelési törvény alapján készül el.
  A legfontosabb dokumentumokat az iskola honlapján közzé kell! tenni, akár ott is elérhetőek, de az iskolában is hozzáférhetőnek kell lenniük /pl. az iskolai könyvtárban/.

  A tanulónak pl. joga van felszólalni, panaszt tenni, joga van az igazgatóhoz fordulni, ésatöbbi, ésatöbbi.
  Felnőttként meg lehet ám próbálni az ilyesmit...
  Mert valóban vannak a pályára nem való tanárok.

  Ja, és hogy én hány tökéletesen alkalmatlan "újságírótól" olvastam már...!

 • 2015.03.08 17:14:23retinax

  Billy reed: ez tök jó ötlet, hogy a poszter a tanár kezébe nyomja a házirendet: nézze már, tanárnő, eszerint magának tanítania kéne. Így? Biztos minden megoldódna :D

 • 2015.03.08 17:40:25Rot

  írtad volna le konkrétan, ez így elégtelen alá

 • 2015.03.08 18:43:07lepkevadász

  Ilyen termékeny Újságíró a csudának akarja tovább fejleszteni magát?

 • 2015.03.08 19:09:56mh1973

  Ez mi akart lenni, kár volt rákattintani a cikkre nem hogy nekilátni elolvasni....

 • 2015.03.08 19:33:08Entrópia

  De ez miért lepett meg téged? A tanárok nagy része nem tud, nem akar tanítani, és a kutyát sem érdekli, nincs ellenőrzés.

 • 2015.03.08 21:25:30Mikorka Kálmán okleveles duguláselhárító kisiparos

  Azok mennek tanárszakra, akik másra nem jók. A végzettek közül azok mennek tanári állásba, akik másra nem jók. A tanárok közül azok maradnak a pályán, akik másra nem jók. Itt az eredmény.

 • 2015.03.08 21:54:52Májkül

  Mindig megy a tanakodás arról, hogy vajon miért rossz az oktatási rendszerünk? A legtöbb esetben az a konklúzió, hogy mert kevés a pénz. Pedig a valódi okok nagyon jól le vannak irva a fenti cikkben.
  Tudom, több pénzért arra alkalmasabb emberek is a tanári pályát választanák. De a jelenlegi rendszerben, a jelenlegi szemléletmód mellett, az ilyen tanárok, mint a fenti cikk hôse, akkor se tanítana jobban, ha 2x akkora lenne a fizetése.

 • 2015.03.08 22:06:24montmartre

  Ostoba, általánosító kommenteket meg viccesnek hitt, de idióta nickéven írnak. Mint kettővel feljebb.

 • 2015.03.08 22:06:38oriza99

  Májkül
  Ha a társadalomtöbbi tagja számára elfogadható fizetés lenne (nem kéne 2x akkora sem), akkor az ilyen tanárokat rég kiszorították volna az értelmes, munkájukat tisztességgel elvégzők.

 • 2015.03.08 23:35:18Burku

  Itt már mindenkinek mindenhez van joga, kötelessége persze soha, senkinek. A diáknak kritizálni persze van joga, de tanulni persze nem kötelessége. Fordítsuk meg: előbb tán a kötelességet kellene teljesíteni és csak utána pofázni a jogról. Ettől persze még a tanár lehetett készületlen és alkalmatlan, akkor fel kell lépni ellene, de ne fordítsuk már teljesen a visszájára a dolgokat.

 • 2015.03.09 00:30:40cso zsi

  Hosszú évek óta gyakorló szülőként látom a fenti, és néhány kommentben található jelenséget.
  Sok alkalmatlan tanár van, és néhány igazán a pályára termett.
  A mai gyerekeket már tanulni sem tanítják meg, csak elvárják, hogy másnapra tudjanak "mindent".
  @Mikorka Kálmán okleveles duguláselhárító kisiparos
  véleményét ismerősök között tapasztaltam, a jobbik eset az volt, ha elég volt neki a diploma, de nem akart tanítani. Elvégre tanulni sem tudott, és ahová eredetileg jelentkezett, oda köszönték nem kérték.
  Volt amelyik elment tanárnak. Baráti beszélgetések során kiderült, hogy valahol egy agyzsugorítási procedúrán is áteshetett.

 • 2015.03.09 06:53:31sara

  Nos, a cikket olvasva, az újságíró sincs hivatása magaslatán....

 • 2015.03.09 08:13:59pantlikaskiralylany

  Ezért a cikkért fizetést kap? Legalább annyira izzadságszagú, mint a wc-papír gurigás, és leginkább csak indulatokat szül.

 • 2015.03.09 08:20:59Morrancs

  Az a tapasztalatom, hogy szinte minden iskolában van legalább egy ilyen tanár. És hiába tudják róla a kollégái, a szülők és a gyerekek is, hogy alkalmatlan, mégis ott tanít a nyugdíjazásáig.
  Amikor a fiam ötödikes lett, az első fogadóórán az egyik tanára 10 percig ecsetelte nekem, hogy hogyan kell a gyerekeknek viselkednie az órán, hogy ő jól érezze magát az osztályteremben. És ezzel véget is ért volna a tájékoztatója. A gyerekről egy szót sem. Négy évig terrorizálta a fiamat, és az összes többi tanítványát, és tette ezt előtte és teszi ezt továbbra is. Én többször is szót emeltem emiatt az iskolánál, és nem én voltam az egyetlen szülő. Eredménytelen.
  A fiam végre már kikerült abból az iskolából, ami egyébként minden másban jó. Az említett tantárgy egyébként az egyik kedvence, otthon sikerült elérni, hogy ne utálja meg, és az új iskolában csak ötöse van belőle. A tanára kiemelkedően tehetségesnek minősítette. Négy év szenvedés ért véget, de csak nekünk, meg a nyolcadikosoknak, a tanár ott maradt, és továbbra is "tanít".
  És nem ő az egyetlen ilyen tanár.
  De nem csak az általános iskolában van gond, máshol is. Mind középiskolában, mind a felsőoktatásban találunk tökéletesen alkalmatlan tanárokat.
  Ültem olyan előadáson egyetemen, hogy ha nekem megmondják az előadás témáját mondjuk két perccel a kezdés előtt, és odalöknek a katedrára jobb előadást tartok, mint aki valóban odaállt.

 • 2015.03.09 09:32:00bbwd

  a tanárok nem szeretik, ha beleugatnak a munkájukba és okoskodó felnőttek szétkérdezik az órát...

 • 2015.03.09 09:32:01Mr Thompson

  1. A világ tele van alkalmatlan tanarakkal.
  2. Ez a cikk azonban annyira "titokzatos" marad, hogy a konkrétumok hiánya miatt az 1.-es pontot semmivel nem bizonyítja (ennyi ténnyel és bizonyítással egy sci-fit is írhatott volna a szerző).
  3. A világ egyébként tele van alkalmatlan újságírókkal, szerzőkkel, szerkesztőkkel is.
  +1: A világ tele van alkalmatlan kommentelőkkel ;)

 • 2015.03.09 09:32:23FionaG

  Ilyenek egyetemen is vannak. Sajnos.

 • 2015.03.09 09:58:04cselaxi

  billy reed, montmartre, Burku, Ti mit tanítotok?

 • 2015.03.09 10:01:04sunabajnok

  Okj-s képzésre járok. Engem nem tanárok tanítanak, hanem a szakmában élő és dolgozó szakemberek!!!!!
  Egyedül az anatómia tanárom pedagógus, de ő is kórházi osztályon nővérkedett, miközben egyetemre járt. Tapasztalata neki is dögivel van.

 • 2015.03.09 10:03:21jo.e

  Akkor ez kb. pont olyan tanár volt, amilyen újságíró te vagy.

 • 2015.03.09 10:11:19Szputya

  Hát nem is tudom, ettől rossz tanár-e... Ugyanis a felnőttoktatás módszertana kicsit más, mint egy középiskolai vagy netán általános iskolai módszertan... Persze borzasztó sok a rossz tanár - nem csak a közoktatásban, hanem "fizetős" alapítványi iskolákban is... Mondjuk, ha minden ennyire rossz, akkor a sok szülő miért nem lázad? Ha tényleg csak a tanáron múlik, meg az iskolarendszeren, hogy a gyermekeink egyre rosszabbak a PISA teszteken, akkor miért nem tesz valamit összefogásban a rengeteg szülő? Vajon tényleg csak jogok vannak - diákoknak, szülőknek? És kötelességek?

 • 2015.03.09 10:37:52Hurrá Torpedó

  amiket tapasztalok a tanárok között az borzalmas.
  áltisis nyelvtanár, még mindig szó szerint tanultat meg szövegeket a gyerekekkel, szótározós szövegfordítás alap módszertani feladat nála... hátamon áll a szőr, borzasztó
  infóból ugyanitt a wördöt papíron tanulják: füzetbe diktálva: fájl menü, megnyitás almenü... ilyesmi!

 • 2015.03.09 10:57:27cupcake25

  Én most vagyok egy pszü képzés hajrájában (okj esti) és kritikán alul teljesít a tanár 70% a titkárság meg úgy 90% hogy elront valamit. Most ott tartok, hogy elvileg május végére június elejére szakvégzettséggel fogok rendelkezni de egy egyszerűbb szja bevalláson túl mást nem tudok megcsinálni (ha táppénz van vagy hasonló akkor már azt sem) ott keseredtem el végleg, amikor édesanyám ev bevallását akartam megcsinálni és fogalmam nem volt hova kattintsak milyen nyomtatványt töltsek ki, pedig az adózási tárgyak, az elektronikus bevallás tárgyaim már mind lefutottak és mindegyiket minimum 3-ra csináltam meg. De közben meg semmi tudás nincs mögötte.
  Mondjuk ezzel az iskolával több gondom is van, soha nem ajánlanám senkinek, ha csak papír kell akkor válassza a legolcsóbb iskolát amit talál, ha tudást is akar mellé akkor felejtse el az esti, levelező és hasonló oktatásokat, max a nappaliban lehet esélye, de ugye oda meg azt hiszem 23-24 éves kor felett nem is lehet menni. Szóval én is kidobtam az ablakon cirka 100.000,- Ft-ot a semmire...

 • 2015.03.09 11:27:26f.nero

  Aki tudja, csinálja.
  Aki nem tudja, tanítja.
  Aki tanítani sem tudja, igazgatja.

  Már régóta kellene az iskolákba valami visszajelzési lehetőség, hogy a diákok értékelhessék a tanárok munkáját. És ennek legyenek következményei is.
  Elvégre azok a diákok egy szolgáltatást vesznek igénybe, amiért adófizető szüleik bizony vastagon fizetnek.
  A gyakorlatban most az van, hogy a tanár mindenható, a diák meg húzza meg magát, és próbáljon valahogy túlélni, benyalni magát, pedálozni.
  A szülő is jóformán tehetetlen, mert tehet panaszt az igazgatónál, de az igazgató és a tanár általában jó kollégák, és következmény csak a gyereknél lesz, aki majd még rosszabb jegyeket kap ezután.
  A szülő egyetlen esélye egy iskolaváltás, de az új iskolában is mindig lesz majd problémás tanár.
  Egy rossz vicc az egész magyar iskolarendszer.

 • 2015.03.09 12:42:57retinax

  Érdekes, milyen sokan magukra vették :D

 • 2015.03.09 13:04:34É2I

  .

 • 2015.03.09 13:05:33É2I

  Én két OKJ-s tanfolyamot is elvégeztem. Egyet saját zsebből, saját akaratomból a másikat mert fizette a cég.
  Egyiknél sem tanárok tanítottak és mondanom sem kell némelyik oktatónál többet tudtam adott doogról. A legtöbb abból állt, hogy kaptál egy tízezredjére lefénymásolt papír köteget és otthon olvasd el.
  Az első egy rendszergazdai tanfolyam volt,még szerencse, hogy pcgépek voltak. De pl az excel-nél pl az fkeres függvényt el sem magyarázták, mert "azt úgy se fogjuk használni". Volt angol óránk, ami abból állt, hogy a DOS parancsokat lefordították. Azt már hozzá se tenném, hogy szerver beállítást sem csináltunk. Mondom _rendszergazdai_ tanfolyam volt, igen kemény pénzért.

  A másik egy energetikai tanfolyam, ahol RLC kapcsolásokat számoltunk. Olyanok is akik azt se tudták mi az az ellenállás vagy tekercs.....

  Persze mindegyiken, mindenki átment. A pénz legyen befizetve a többi nem érdekelte őket.

 • 2015.03.09 13:27:26Daniko

  Sajnos a cikkből nem sok konkrétum jön le. De egyetértek, sok alkalmatlan tanár van, akik utálják a gyerekeket, unják a munkájukat. Persze azért vannak olyanok (sajnos kevés kivétellel), akik szívvel-lélekkel tanárok, ilyennel is találkoztam, és rém boldog voltam, hogy ő tanítja a gyermekemet. Komoly pályaalkalmassági vizsgálaton, pszichológiai teszten kellene átesniük, hogy alkalmas valaki tanárnak vagy nem, és azokat a tanárképző közelében sem szabadna engedni.
  Én a két gyermekemmel vért izzadunk minden matektanár mellett. Egyik gyermekem sem tudna semmit, ha nem foglalkoznék velük napi szinten. Sőt az egyik matektanártól kioktatást kaptam, hogy én nem tanulok rendesen a gyerekkel, mert ne csak dolgozatírás előtt foglalkozzak vele. A legutóbbi szülői értekezleten olyan javaslatot adott az osztályfőnök, hogy mi szülők jelentsük fel az igazgatónál a matektanárt, és keressünk valakit, aki odamenne az iskolába tanítani, mert ő már mindent megpróbált a matektanárral szemben, és egyszerűen nem tudja az osztályt megszabadítani tőle. De nincs is más, mert matektanár hiánnyal küzd az iskola. És mindez egy jó hírű iskolában. Viheted másik iskolába a gyerekedet, de nincs olyan intézmény, ahol minden tanár jó, és ne lenne legalább egy, aki teljesen alkalmatlan a tanári pályára.
  Pedig sajnos a gyermekeink jövője függ attól, hogy ki tanítja, milyen foglalkozást választ, ami aztán az egész életét meghatározza. Tehát iszonyú felelősség van a tanárok kezében.

 • 2015.03.09 14:38:25Hjudit

  Tudjátok nem kellene sok a rossz tanárok kiszűrésére: csak egy vizsgarendszer.

  Nem kell ide mindenféle alternatív meg egyéb fellengzős nevű oktatási forma, csak OKTATÁS kellene. Nem a gyerek halhatatlan lelkével kellene foglalkozni az iskolában, hanem a tudásával. Elvégre az oktatás arra volna való.

  És minden gyerek,minden tárgyból minden félévben levizsgázik. Központilag, hogy ne lehessen az, hogy "pikkel" a tanár. Akkor volna igazi visszajelzés, így csak vinnyogás minden részről.

  Nem kellenének központosított intézmények, hanem a tanároknak kellene igazgatniuk az iskolát - tandíjért (mielőtt megszólalnál, így is fizetsz!). Aztán ha a gyerek átmegy, megmarad a suli, ha nem megy át, akkor nem lesz munkahelyük. Ennyi.

 • 2015.03.09 14:49:32lutria

  Nekem meg olyan elektrotechnika tanárom volt -aki előtte egyetemen oktatott mérnököket de valahogy a szakközépiskolába bukott vissza tanárnak-hogy úgy írta a táblára a hosszú képleteket/számításokat hogy a jobb kezével írt,a bal kezében lévő szivaccsal rögtön törölte is-középen meg a testétől és a fejétől nem látszott semmi az írásából...Az a legszebb hogy nem is kellett volna ilyen mélységben tanítania az elektrotechnikát mert semmilyen szinten nem kérték volna számon a tanultakat csak alapszinten kellett volna hátha megkedveli valaki a témát és továbbtanul olyan irányba.Pár nap alatt annyi panaszt gyűjtött be a tanulóktól hogy az iskola megköszönte neki az addigi részvételt és elküldték.

 • 2015.03.09 16:04:03gmihaly

  Jól mondta, Szerkesztő Úr, Ön egy pofátlan és túl nagy arcú médiabubus újságíró, aki ex katedra szokott kinyilatkoztatni, a csalhatatlanság olyan fokán, mintha ő lenne a Szentatya. Hát nem.

 • 2015.03.10 06:05:08whw

  Most abba ne menjünk bele, hogy a cikk írója milyen újságíró. Nyilván nem egy BBC színvonal.

  Az OKJ-s tanfolyamokról tudni kell, hogy sokra bizony akárki jelentkezhet. Befizeti a pénzt és mehet. Cukrász tanfolyamra ment egy diplomás (tanári diploma) ismerősöm. Ő maga se egy nagy lángelme, ezért is lett humán szakos tanárnéni... De a csoportja bizony nagyon vegyes volt. Sok 8 általánossal, félig befejezett szakmunkás sulival, érettségivel, diplomával rendelkező nő ült egy szakiskolai teremben és hallgatta a szakiskola tanárainak előadását az élelmiszerismeretről, sikértartalomról, fehérjékről, szénhidrátokról.
  A csoport fele (köztük sok diplomás, munjanélküli tanító, óvodapedagógus diplomás) azt se tudta, mik azok a szénhidrátok. Sok olyan tanfolyami hallgató is volt, aki az adott szakiskolából lett kicsapva (magatartás, rendőrségi ügyek, drogok, terhesség 16 évesen) és meg lett engedve nekik, hogy OKJ-s tanfolyamon legalább befejezzék a szakmát, csak a nappali tagozaton ne mérgezzék tovább a légkört.
  Az ismerősömnek volt német szakmai nyelv is kötelezően az OKJ tanfolyamon. Na most a csoportban volt aki még magyarul is alig tudott írni, kéthetente 2 órában németül se tudtak az ilyenekbe beleverni semmit. Aki sose tanulta az adott nyelvet az ott se fogja megtanulni még az alapokat se. Ugyanakkor ne feledjük, a szakács, cukrász, pincér OKJ például ugyanazt a képzettséget adja, mint egy 3 éves szakiskola. A számonkérés is azonos, ugyanaz a mérce. 7 hónap alatt, heti két-három délutánon nem lehet egy szakmát megtanulni.

 • 2015.03.10 06:19:05whw

  7 hónap alatt, heti két-három délutánon nem lehet egy szakmát megtanulni. De ezért is van a gyakorlati hely, ahol munka közben elsajátítja a szakmát a hallgató. Gyakorlati helyet szerezni persze szinte lehetetlen. Így van aki csak leigazoltatja ismerős cukrásszal, hogy ledolgozta több száz órát.


  A szakiskolai tanárok nem kiválóak, ezt aláírom. De a hallgatók egy OKJ tanfolyamon olyan vegyesek, annyiféle előképzettséggel (zömében retardált szinten vannak), hogy lehetetlen követelni tőlük. Igen ez a pénzről szól.

  Egy szakiskolában a diákok nappali tagozaton bizony jobbára problémásak, tanulni nem tudnak, akarnak, általánosban is rosszul tanultak, ezért is nem egy elitgimiben kötöttek ki. Hozzájuk idomul a tanár módszertana is. Nem lehet úgy tanítani őket, ahogy egy Fazekas-os budapesti elit gyereket, aki majd valami skót egyetemre megy érettségi után. A szakiskolában az emberanyag csapnivaló. De velük is nagy gonddal bánnak, mert kirúgni nem lehet 16 év előtt, utána is sok család mindent megtesz, hogy a gyerek legalább iskolalátogatási igazolást kapjon, hogy legyen családi pótlék.

 • 2015.03.10 06:24:45whw

  Szakiskolában tanítani szörnyű száműzetés egy normális tanárnak, ezért az marad ott, aki igénytelen vagy másra nem alkalmas vagy kötélidegei vannak vagy tényleg ezt szereti csinálni. Szakközépiskolában se sokkal jobb a helyzet. A tanárok évtizedes tapasztalattal tudják, hogy milyen szinten kell lebutítani a tananyagot, hogy a 32 tényleg nem lángelme gyerekből a leghülyébb is megértse.
  OKJ-n is ilyen a helyzet. Sőt még ilyenebb. Ha úgy adja le, úgy kéri számon a tanár az anyagot, ahogy a könyvben van, ahogy a jogszabály követeli, akkor 95% bukik. Lehet, hogy a cikk írója nem, de a csoport nagy része igen. Vizsgára próbálnak felkészíteni, mert egy OKJ alatt mindenre nem tudnak, ezért igyekeznek azt beleverni a diákba, amivel átmegy a vizsgán. Ez van. Ezért lejt a pálya a fizetős hallgatóknak. A szakmát a gyakorlati helyen kell megtanulni (vagy megútálni). Nagyon nem csípem a tehetségtelen, léha, pénzéhes, buta tanárokat, de szakiskolában tanítani maga a pária lét tanári körökben. Mondjuk a közhiedelemmel ellentétben nem keresnek rosszul, panaszkodni viszont tudnak. De a hatalmas lóvét a tanfolyamszervező cégek teszik zsebre, gyakorlatilag semmit nem csinálnak, csak összehozzák a hallgatót az iskolával.

 • 2015.03.10 13:23:10incognita

  "Szakközépiskolában se sokkal jobb a helyzet. A tanárok évtizedes tapasztalattal tudják, hogy milyen szinten kell lebutítani a tananyagot, hogy a 32 tényleg nem lángelme gyerekből a leghülyébb is megértse." Nos, az én szakközépiskolásaim csodaszépeket érettségiznek. A tavalyi angolcsoportom érettségi osztályzatai: 1 ötös (98 százalékos), 6 négyes, 2 hármas, 1 kettes. Ráadásul nem könnyű szóbeli tételsort állítottam össze. Minden csoportomban van legalább egy olyan gyerek, aki tehetséges a nyelvtanulás terén. Szóval hagyjuk ezt a "nem éppen lángelmézést", ha lehet.

  Egyébként minden tanár hülye, életük egyetlen értelme a gyerekek szívatása. Minden orvos lelketlen, korrupt, hozzá nem értő. Véletlenül sem fordulhat elő, hogy valaki hivatásból, szívvel-lélekkel űzzön efféle foglalkozásokat.

  A tanítványaimat is megkérdeztem, hogy szerintük a tanárok hány százaléka alkalmatlan a pályára. A válasz az volt, hogy az őket tanítók közül egy. Egyetlen egy.

 • 2015.03.11 11:15:28Takács Bálint

  Úgy látom, mi pedig megtaláltuk a tökéletesen alkalmatlan "újságírót"!

  A cikkből semmit nem lehet megtudni, információtartalma a fehér zajéval egyenlő.
  Az "újságíró" hasonlatai értelmezhetetlenné teszik az egészet, hiszen mi olvasók nem tudjuk, hogy a valóságban miről van szó és emiatt nem ellenőrizhető, hogy mennyire ülnek az analógiák és egész egyszerűen nem arról van-e szó, hogy a cikk írójának fogalma sincs az egészről amit tanulnia kellett volna csak az arca nagy, ahogy azt errefelé a magukat újságírónak nevező lényektől már megszokhattuk.

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta