SZÜLŐSÉG

Barkácsolás vécépapír-gurigából? Fúj!

2015. március 7., szombat 11:23

Mit érez, amikor az óvodai nap végén a gyereke egy vécépapír-gurigából készített alkotással akarja megörvendeztetni önt? Azt gondolja, hogy nahát, már megint egy, a papírhenger végtelen és kreatív felhasználási lehetőségei közül, vagy legszívesebben azonnal alaposan kezet mosna, és lefertőtlenítené a műtárgyat is?

Bevallom, én az utóbbiak táborát gyarapítom. Kimondottan gusztustalannak tartom a vécépapír-gurigából készült tárgyakat, és nem is értem, hogy az óvónők miért nem. Természetesen rákérdeztem, és azt a választ kaptam, hogy oké, ők is érzik, hogy mi a bajom, de időnként, egyszer-egyszer csak felhasználják ezeket, mutatóba, mert hát, annyi szülő hoz be az óvodába gurigát, és nem akarnak bunkónak/hálátlannak tűnni, na meg azt is tudjuk, szegény ember vízzel főz. (Határeset, hogy jobb, vagy rosszabb helyzet, amikor direkt kérik, hogy mindenki vigyen be egy gurigát. Mondjuk ilyenkor a gyerek legalább talán a sajátjával dolgozik.)

Vajon mi fordulhat meg a szülő fejében, amikor elteszi a papírhengert, hogy jó lesz az majd az óvodába a gyerekeknek, kézműveskedni?

shutterstock 143383087

Gondoljuk csak végig, mi az a jellemző szituáció, amikor anyu konstatálja otthon, hogy nicsak, kifogyott a vécépapír, ideje kicserélni a gurigát? És milyen akkor a keze? Biztosan nem frissen mosott. Én persze készséggel elhiszem, hogy vannak emberek, akik a papírtekercs csere előtt gondosan elmennek kezet mosni, és csak úgy gyűjtik be a gurigát. Ugyanakkor, ha nem lett volna rá igény, alighanem nem öltek volna rengeteg pénzt és energiát a vécén lehúzható guriga kifejlesztésébe. Valószínűleg más is úgy érzi, hogy ez egy undi végtermék, amit meg kell semmisíteni.

Vannak óvodák, ahol higiéniai okból kizárólag konyhai papírtörlőket fogadnak, ami remek megoldás, hogy a kecske is jól lakjon és a káposzta is megmaradjon.

Önök mit gondolkodnak? Műbalhé és beteges tisztaságmánia ez az egész, vagy szintén nem szívesen fogdossák, vagy fogdostatják a gyerekükkel mások mellékhelyiségi hulladékát?

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2015.03.07 13:17:14Bosszancs

  Műbalhé. Azon a papírhengeren kevesebb baci van, mint egy kilincsen...

  Posztíró gyereke hányszor kapott fertőzést a WC papír gurigából készített kreálmánytól? És hányszor az oviba járó, influenzásan is beküldött "kispistától"??? Aki csak azért is, nem tartja a szája/orra elé a kezét és úgy prüszköli bele a bacikat a többi kisklapec képébe?

 • 2015.03.07 13:24:36Bogilány

  Csatlakozom. Nevetséges műbalhé, csak azt nem tudom, komolyan felvetődött valakiben, hogy ez probléma lehet, vagy csak nem tudtátok más témát kitalálni?

 • 2015.03.07 13:29:11sandrachnologic

  Mubalhe!!! A guriga az egyik legjobb barkacseszkoz

 • 2015.03.07 13:42:29mayt200

  Vagy 10 évvel ezelőtt olvastam az Élet és Tudományban egy kutatásról, ami az allergia ilyen mértékű terjedését egyérteműen az agyon fertőtlenített környezetnek tulajdonította. ( A gyerek egyszerűen nem találkozik elég baktériummal, így a szervezete nem tanulja meg felismerni őket. )
  A cikkírónak meg gratula hogy ilyen szinten bevette a reklámok üzenetét, amiben mindenhol
  gonosz baktériumok leselkednek ártatlan gyerekeinkre.
  Tehát semmi baj nincs a wc papír gurigával, én szarás közben szoktam belőle elefántot, legyet, sündisznót meg egeret hajtogatni. :) Persze nem is vagyok allergiás semmire, lehet hogy nem nézek elég reklámot. Ja de nincs is tévém már vagy 15 éve. :)

 • 2015.03.07 13:44:00bohuš

  Számtalan cikk szól arról, hogy sokszor a vécéülőke tisztább, mint a klaviatúra, a mosogatószivacs, vagy mondjuk a távirányító... én az átlagosnál lényegesen kényesebb vagyok erre a dologra, de még én is betegesnek érzem, hogy valaki a gurigán található szennyeződéstől rettegjen, problémának érezze, hogy gyerekek azzal játszanak.

 • 2015.03.07 13:54:30pantlikaskiralylany

  a papírtörlő gurigát, azt persze mindig csak fertőtlenített kézzel fogdossuk....
  Szerintem azon több minden lehet, már ha valaki rendeltetésszerűen használja a konyhában....
  Az ilyen anyuka vegyen egy csomag vécépapírt, fertőtlenített kézzel tekerje le róla a papírt, majd egyesével írja rá a gyereke nevét, tegye bele zacskóba, vákuummal zárja le, majd adja utasításba, hogy csak azt használja a gyerek kézműveskedni, persze előtte gondosan csomagolja be a gyereket és fertőtlenítse...

  Esetleg egy egyszerűbb megoldás megtanítani a gyereket kezet mosni...

 • 2015.03.07 14:13:49pangea

  Műbalhé.

 • 2015.03.07 14:19:35Phteven

  Ez hülye, nem?

 • 2015.03.07 14:21:38élhetetlen

  Csak gratulálni tudok a hozzászólásokhoz. „Mitől lenne már egy wc papirguriga akár piszkos, skár undorító? „ Attól, hogy éppen a seggedet törölted, mikor kifogyott, és cserélted. Ráadásul nem is biztos, hogy te, hanem valaki más. Persze, aki vécéhasználat után, kézmosás nélkül megy a konyhába tovább főzni, annak nem gond, végtére is teljesen felesleges kezet mosni wc használat után, mert attól lesznek allergiásak a gyerekek.
  És az utcán is nyugodtan szedjenek fel bármit, és kóstolják meg, csak edződnek. Én azért a wc-ből nem hordok vissza semmit a konyhába, nappaliba, de ettől még nincs szükségem pszichológusra.

 • 2015.03.07 14:27:40élhetetlen

  pantlikaskiralylany: Tudod, csak annyi a különbség a bontott konyhai papírtörlő és a wc papír között, hogy az egyiket ott használjuk, ahol olyan készítünk, ami majd a szánkon bemegy, a másikat ott, ahol valami kijön. Ha neked ez a két nyílás egyforma, az más. Függetlenül attól, hogy papír, papír, ha elfogyna a papírszalvéta terítésnél, konyhai papírtörlőt még bevetnék, de a wc papírt nem vinném be a klotyóból.

 • 2015.03.07 14:33:35hallode

  Én betegesen parázok minden ilyesmitől (pl tömegközlekedésnél mindig kézfertőtlenítek, nem eszek gyanús ismeretlen büfékben, csak a saját wc-mre ülök le, stb), de ez még nekem is sok. Ez nevetséges műbalhé, egyszerűen vicckategória.
  Ha a gyereket megtanítod kezet mosni, akkor ettől nem lesz baja. Igazából én is csak olyan dolgoktól tartózkodom, amikkel azonnal bevinném a testembe a kórokozókat (pl. Ismeretlen víz fogyasztása), vagy ami után nem tudnám megtisztítani magam (pl más rúzsának, szemceruzájának használata, leülés a kocsma wc-jére).
  A barkácsolás gurigából nem ilyen. Mosson kezet a gyerek, aztán jó napot. Erre van a szappan, meg anyuka, aki megtanítja rá!

 • 2015.03.07 14:40:28pantlikaskiralylany

  élhetetlen: nem azt mondtam, hogy wc papírt használnék szalvéta helyett, azt mondtam, ha a konyhai papírtörlőt valaki arra használja, amire való, akkor feltehetően azon sokkal több kórokozó, pl nyers hús, romlott kaja miatt.
  Az ember papírral törli a feneként, nem a kezével, és nem a gurigával, persze, ha valakinél a segglyuka hatósugarában van a wc papír, az más kérdés.

 • 2015.03.07 14:53:33retinax

  Szerintem ez nem a kórokozók számáról, hanem a gusztustalanságról szól. Undorító.

 • 2015.03.07 15:06:26élhetetlen

  pantlikaskiralylany: Értem, bár nem egyszerű. A wc papírt nem vinnéd be szalvétának, de a gurigát beviszed dekorációnak, ha kettőt összeragasztanak. (Akár fogpiszkáló tartót is lehet belőle csinálni). A konyhai papírtörlőt, lehet, hogy másképp használjuk. Én kívülről tépegetem le a darabokat, a gurigáján nincs romlott kaja, nyers hús. Akkor érek hozzá, ha elfogyott a papír. „a segglyuka hatósugarában van a wc papír", ez aranyos, de a legtöbb wc-ben elérhető közelségben van, ha nem is hátul. A lényeg, hogy nem értünk egyet, de ez nem baj.

 • 2015.03.07 15:29:42zizi77

  Nem mondom, hogy nem lehet rajta szennyeződés, de azért egy kérdés:
  Elvégzed a dolgod, felhúzod a ruhád, becsatolod az öved, stb. Majd kezet mosol. Vagy minden wc használat után új ruhát veszel fel, vagy ha véletlenül hozzáérsz a ruhádhoz, rögtön kezet mosol. Végiggondolva, minimális a mi szokásainknál az esély arra, hogy olyan szennyeződés kerüljön a gurigára, amin itt megy a picsogás. A konyhait is sokan úgy használják, hogy 2 ujjal benyúlnak a gurigába, és a másik kézzel szakítanak. Így tényleg kerülhet szennyeződés a guriga belső felére, ami ott aztán elkezd bomlani. De ha kényszerképzeteid vannak, csak fújd le fertőtlenítővel, aztán kész.

 • 2015.03.07 15:40:33emzéperiksz

  1st World's problem.

  Az ilyen hülyék, mint a poszter és a vele egyetértők, gondolom, saját, külön bejáratú WC-papír gurigával járnak étterembe, vendégségbe is, nehogy a mások által összefogdosottal kelljen a szupersteril kezükkel megfogni, mielőtt segget törölnek.

 • 2015.03.07 15:44:01emzéperiksz

  Még az is lehet, hogy a családban nem csak fogkeféje meg törölközője, de gurigája is mindenkinek külön van. Biztos, ami zicher.

 • 2015.03.07 15:44:58élhetetlen

  zizi77: Ez egy reménytelen futam. Nem a szennyeződés mértékéről van szó, hanem arról, hogy a konyhából beviszek valamit az étkezőbe, vagy a wc-ből viszek be valamit a konyhába, az étkezőbe (esetleg más wc-jéből). Akinek ez utóbbi nem probléma, az egy eset, de ne nézzük már idiótának azt, akinek ez jelentős különbség. (Az, hogy van, akinek a konyhája is koszos, az nem érv).

 • 2015.03.07 15:51:46A Tyne folyó déli partja

  hát ez fájt. azon csak papír volt eredetileg, könyörgöm...én csináltam wc papír gurigából cicajátékot, úristen, most el fogok halálozni.

 • 2015.03.07 15:52:50zizi77

  Sőt, van aki olvas, vagy gépezik wc használat közben. Ha ez gondot okoz a szülőnek, akkor beszélje meg szülőin a csoporttal és a nevelőkkel. Bár azt hiszem, nem fog osztatlan sikert aratni.

 • 2015.03.07 15:52:58háténimmár

  Mennyivel jobb a feldarabolt népszabadság seggtörlésre, ott nincs guriga.

  Poént félretéve a poszter egy kretén, de minimum pszichopata.

 • 2015.03.07 16:16:33-Inka-

  Paramilla név jobban illene a cikk írójához.

 • 2015.03.07 16:49:10élhetetlen

  háténimmár: A konyhából viszek ki dolgokat a klotyóra, pl lehúzandó, megromlott leves. A wc-ből nem viszek be dolgokat a konyhába (sem). Miért vagyok én ettől „kretén, de minimum pszichopata”?

 • 2015.03.07 16:50:43szomorutojas

  mûbalhé

 • 2015.03.07 16:59:54élhetetlen

  A Tyne folyó déli partja: Nem az elhalálozásról van szó, körbe is nyalhatod a gurigát. De miért tartod abnormálisnak azt, hogy a végtermék eltüntetésről szóló helyiségből nem visz valaki valamit az óvodába, konyhába, nappaliba? Miért találod hülyének azt, aki a wc papír gurigát nem akarja sem az asztalon, sem a konyhában, sem a polcon látni a nappaliban?

 • 2015.03.07 17:19:10ZON

  Én is külön ruhát tartok a klozettben a kábelfektetéshez, nehogy a normál szerkómra rátapadjon valami gyilkos mikroba. Aztán a kézmosás után beslattyogok a konyhába, és megmenekült a család.

 • 2015.03.07 17:37:09KK69

  Mindenben egyetértek Élhetetlennel. Pedig nem vagyok antibakteriális-mániás. A gyerekeim nem allergiásak, ritkán betegek. Nem kell kezet mosniuk evés előtt, de szappannal mosnak kezet, amikor hazaérnek, meg WC után is.

 • 2015.03.07 17:54:27élhetetlen

  KK69: Kösz, mert úgy néz ki, nélküled egyesül maradtam volna a véleményemmel. Ráadásul és sem vagyok „mániás”.

 • 2015.03.07 19:02:05Morrancs

  emzéperiksz:
  Kérded, hogy saját gurigával járnak-e vendégségbe. A felelet nem, mert ők csak otthon mennek el WC-re. Ergo ha elmennek otthonról, és rájuk jön, akkor tartogatják hazáig, ami szintén roppant mód egészséges. :D
  A hülyéken nem lehet segíteni, ők ilyenek és kész.
  Logikai készésg nulla, paranoia faktor 100%. Nekik muszáj valamitől rettegniük. Ha nem a bacik, akkor a cigányok, ha azok sem, akkor a kígyók, vagy a legyek, vagy a jó ég tudja éppen mi.

 • 2015.03.07 20:56:12ZON

  KK69: gratulálok az első hozzászólásodhoz. (Legalábbis az adatlapod szerint.)
  Ugye, csak a csúnyák és gonoszok feltételezik, hogy Te is a posztoló kreálmánya vagy?

 • 2015.03.07 20:59:57Karmadealer

  Ez nyilvánvaló kattintásvadász provokáció! Kérem hogy senki se vegye komolyan, de bassza el rá a szombat estéjének egy másodpercét se. Ilyen hülye úgysem létezik.

 • 2015.03.07 21:32:58élhetetlen

  ZON: „Te is a posztoló kreálmánya vagy?” Világos, aki nem tartja normálisnak, hogy valaki a klotyóból kihordja az árut óvodába, konyhába, nappaliba, az mind hüye. Fel sem lehet tételezni, hogy csak azért regisztrált, hogy elmondhassa a véleményét, mikor kikattant ezen a társaságon? Valahogy te is kezdted.
  Karmadealer: Nagyon sok olyan hülye van, aki nem hordja vissza a lakásba a klotyóban keletkezett hulladékot, legfeljebb kapásból belátták, hogy nincs értelme ezen a szinten vitatkozni a hozzád hasonlókkal. Én sajnos, bedőltem. Magánügyed, ha a klotyóban szalonnázol, de ne akard bemagyarázni, hogy csak az a normális. Na, én is kiszálltam.

 • 2015.03.07 21:33:55A Tyne folyó déli partja

  az abnormális, hogy ennyire rettegsz egy darab kartontól...

 • 2015.03.07 21:36:45A Tyne folyó déli partja

  Morrancs, és az ilyen mit csinál, ha több napra megy el otthonról? egy hétig nem szarik?

 • 2015.03.07 21:53:41retinax

  Én sem szoktam szaros kézzel fogdosott tárgyakat a gyerekeim kezébe adni, de ízlés dolga, aki nem undorodik, adjon nyugodtan a saját gyerekéébe, mert az az egészséges, meg az immunrendszert is edzi.

 • 2015.03.07 22:56:50Linola

  Retinax: jé, te kézzel törlöd a feneked? Nem tudom más hogyan, de én papírral. Egyébként: még sose jutott eszembe ez a wc-papír dolog, mint parázási lehetőség - de hála e posztnak új világ tárult fel előttem.

 • 2015.03.07 23:43:29D2

  Minden hozzászólónak köszönöm, jobb volt mint a kabaré :)))

 • 2015.03.07 23:58:32btanarur

  Aki már látott ovivécét és az onnan távozó gyerekeket, nem akad fel egy gurigán. Szerintem.

 • 2015.03.08 01:02:42R2D2 & C3PO

  Szerintem is gusztustalan.

  Azért nagyon fura az egész, mert papírhengert azért nem olyan bonyi hajtogatni. Talán még az óvónénik is rájönnek. ;-DDD

  (Egyébként a DM-nek van olyan gurigája, amiben nincs henger, hanem kiszedhető a közepe, hogy ha az embernek úti-ellátmányra lenne szüksége, akkor legyen egy szuper csini. Nekem ez jobban tetszik, mint a lehúzható verzió. Amúgy a papírhulladékkal együtt szoktam kidobni, hadd olvasson mindenki a mi szarunkon. ;-DDD)

 • 2015.03.08 04:28:38KK69

  ZON:
  2013 óta vagyok tag, de eddig (ha jól emlékszem) csak egy hozzászólásom volt, nemrégiben Steiner Kristóf egyik cikkéhez. Az adatlap jelenleg nem mutatja sem azt, sem ezt.

 • 2015.03.08 07:07:32retinax

  Linola, nem, papírral. Éppen ezért nem is szoktam utána kezet mosni, minek, más gyerekeit is úgy szoktam megetetni. A sajátjaimat azért nem.

 • 2015.03.08 13:27:04instantprincess

  A szerzőnek 2015-ben tényleg nincs nagyobb problémája, mint a WCpapír gurigák?

 • 2015.03.08 14:37:26Mille38

  Egyetértek, én sem szerettem ennek a tárgynak a reciklálását. Nem láttam olyan megoldást, ami esztétikussá tehetné a "művet".
  (A lehúzható verzió - egyszer vettem, nem szándékosan - tényleg szétmállott már egész kevés vízben is.)

 • 2015.03.08 16:13:14many-many

  Műbalhé. Persze a dívány/poronty -on elmegy.

 • 2015.03.08 19:32:16Németh András

  Műbalhé és beteges tisztaságmánia...

 • 2015.03.08 21:35:26holdlányka

  Felesleges kényeskedés. A kilincsen, számítógép-billentyűzeten, TV-távirányítón, stb. több baci van, mint azon a nyomorult papírhengeren. Amúgy meg takarítani, neadjisten néha hypózni kell a WC-t, és még annyi baci sem lesz.
  A másik: Nem tudom, másoknál mi a szokás, de mi WC-papírral töröljük ki, nem kézzel. Tehát nekem (és családtagjaimnak) nem lesz szaros a kezünk. (Kezet mindezek ellenére azért mosunk utána, de nem hypóval, csak szappannal és vízzel...a reklámokból tudjuk, az nem pusztítja el a bacikat...)

 • 2015.03.09 08:02:53Momina

  Műbalhé és beteges tisztaságmánia. Vagy kommentvadász povokáció (persze akkor én is bedőltem, nyilvánvalóan). Papírtekercset, bármilyet, legyen az kéztörlő vagy WC-papír már csak tiszta, mosott kézzel cserél az ember mifelénk, így a gurigának semmi baja nem lehet. De ha nem így lenne is, egy tömegközlekedési eszközön több bacit szed össze az ember, és nézzünk körül, hányan esznek vidáman az utcán puszta kézzel kézmosás nélkül...

 • 2015.03.09 10:15:07MembraN.para

  Tehát szarás után: seggtörlés, kézmosás, tiszta kézzel ruhafelhuzás (amugy a szaros kézzel felhuzott nadrágba ülsz le enni?!) Egy steril kendővel a csap elzárása - egyébként a még szaros kézzel kinyitott csapot fogod meg? - a steril kendő lábbal nyitós kukába kidobása- után mehetsz be az élettérbe, ahol eszel is. Ja, mivel a levegőben is repkednek a bacik, ezért egy vegyi fertőtlenítő zsilipelés sem ártana!

  Javaslom, keressen fel elmeorvost vagy pszihológust.

  Tisztelettel,

 • 2015.03.09 19:14:26Recepcios lány

  Nincs gyerekem es nem vagyok maniakus, de en nem repesnek az oromtol. Es nem a sajat szokasaim miatt, hanem mert oszinten szolva masokban nem bizom. Hoteleskent lattam mar sok gusztustalan szobat, meg a sokat fizeto vendegek utan is..
  Ha tudnam, hogy a gyerek a sajat gurigat hasznalja fel, akkor semi problema, de ha uram bocsa' az osztalyba tobb olyan Pistike is jar, aki 3 naponta furdik, meg pottyantosra jar a dolgat vegezni es az altala behozott papirguriga is a gyerekemhez (majd a szobankba / nappalinkba) kerulhet.. na attol szerintem en igenis fraszt kapnek!
  Es bar nem a rozsadombra jartam suliba, van egy tippem, hogy ezek az wc guriga otletek nem a jomodu kornyeken levo sulikban jonnek elo..

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta