Teszthez kötnék, ki milyen középiskolába mehet

A Magyar Nemzet információi szerint kompetenciateszt, pontosabban egy pályaorientációs tanácsadással egybekötött képesség- és tudásmérés alapján dőlne el, hogy az általános iskola után ki hol tanulhat tovább. A felmérést a hetedik osztály végén, a kilencosztályos általános iskola bevezetése esetén pedig nyolcadikban végeznék el - adta hírül a HVG

A cél a szakképzés vonzerejének visszaállítása, azaz a gazdasági igényekkel harmonizáló beiskolázási struktúrát kell létrehozni, ehhez pedig több jól képzett szakmunkásra és technikusra van szükség, mint amennyit a jelenlegi oktatási rendszer képez - írja a lap. Mindezt a gimnáziumi képzés minőségének megtartása is indokolttá teszi. Ugyancsak a tervek között szerepel, hogy az átjárhatóságot is segítenék a különböző oktatási rendszerek között. 

Feltételezhetően nem a kompetenciatesztek krémjét küldik majd szakképző intézetekbe, tehát akinek rosszul sikerül a tesztje, abból szakmunkás lesz, akinek jól, az mehet gimnáziumba és továbbtanulni. Így egyelőre nem világos, hogy ettől az intézkedéstől hogyan nő majd a jól képzett technikusok és szakmunkások száma. 

shutterstock 212746069
Shutterstock
Oszd meg másokkal is!
Érdekességek