SZÜLŐSÉG

A német családi pótlékból lakást lehet bérelni

2015. március 4., szerda 08:26

Amint kitettük a nyitvatartást jelző táblát freitali boltunk bejáratára, elérkezettnek láttuk az időt, hogy megigényeljük a Kindergeldet, vagyis a Németországban járó családi pótlékot. A magyar juttatást korábban már lemondtuk, időközben a gyerekek örökbefogadása, névátírása is lezajlott, azt hittük, minden adott a gyors ügyintézéshez. Egy kicsit ezt is benéztük. 

A srácok új anyakönyvi kivonatával a kezemben elsétáltam a városházára, ahol korábban bejelentettük letelepedésünket. Most a névváltozásról tettem volna bejelentést. Igen ám, de a hivatalnak nem volt elég ez a dokumentum, nekik azt is iktatniuk kell, hogy miért történt a névváltozás.

Ez azt jelentette, hogy a magyar gyámhivatal által kiküldött határozatról hivatalos, pecséttel ellátott német fordítást kértek. (Korábban többek között emiatt húzódott el a Kindergeld igénylése is, nem szerettük volna ugyanis beadni úgy az anyakönyvi kivonatokat, hogy hetekkel később névváltozás történik, amiről fordítás kell.) Szuper.

167884766
Fotó: Thomas Trutschel

Azzal érdemes tisztában lenni, hogy egyes intézmények/hivatalok csak az Országos Fordító és Fordításhitelesítő Iroda által készített hiteles fordításokat fogadják el. Kértünk is árajánlatot, aztán leseggeltünk. Az iroda ugyanis 175 ezer forintot kért a nyolc oldalas határozat lefordításáért. Nem volt mit tenni, hangosan felnevettünk a vitatott életképességű OFFI ajánlatán, és megkockáztattunk egy fordítóirodát.

A fordítóirodák csak záradékolt (hiteles) fordítást készítenek, de lesz, ami lesz, gondoltuk, nem fogunk a monopolhelyzetét kihasználó OFFI kasszáját növelni amiatt, mert a magyar gyámhivatal hosszú hónapokig húzta az örökbefogadást. Végül egy kisebb fordítóiroda 52 ezer forintért, három nap leforgása alatt elkészítette nekünk a fordítást, amit a német hivatal minden további nélkül el is fogadott. 

Csaknem négyszerese a családi pótlék a magyar családi pótléknak

A mellékszál lezajlása után végre minden papír a kezünkben volt ahhoz, hogy megigényeljük a Kindergeldet visszamenőlegesen is. Apropó, Németországban nem két hónapra visszamenőlegesen lehet megigényelni ezt a fajta juttatást, hanem NÉGY ÉVRE visszamenőlegesen. Szintén nem mellékes, hogy a német családi pótlék közel négyszerese a magyar családi pótléknak:

 • 1 gyerek után: 184€ / hónap
 • 2 gyerek után: 368€ / hónap
 • 3 gyerek után: 558€ / hónap
 • 3+ gyerek után 558€ + 215€ (további gyerekenként) / hónap

Vagyis mi a négy gyerek után 773 eurót (kb 230 ezer forint) fogunk kapni, míg Magyarországon 64 ezer forint járt. Ahol élünk, közvetlenül Drezda mellett, a Kindergeldből TÉNYLEGESEN, igényesen felújított, tágas, öt-hat szobás lakást tudunk bérelni, ezzel szemben a magyar családi pótlék max. egy csepeli, 1+2 félszobás, lepukkant lakás bérleti díját fedezné. Cseppet sem csodálom, hogy Németországban elszaporodtak a szociális bevándorlók, de azt sem, hogy a német állam nemrégiben megálljt parancsolt ennek, és komoly szankciókat vezetett be az úgynevezett polipozók és csalók ellen. 

shutterstock 184703075

Kik igényelhetik?

A családi pótlékra jogosultak lehetnek a Németországban dolgozó és jövedelmükből Németországban adózó magyar állampolgárok, a letelepedési engedéllyel rendelkező külföldiek, és az adott tagállamban állandó lakhellyel rendelkező Európai Uniós állampolgárok.

A folyósítás a gyermek(ek)

 • 18. életéve betöltéséig,
 • 18-21. életévnél álláskeresés munkanélküliség esetén,
 • illetve 25 éves koráig jár, ha igazolható tanulmányi jogviszonnyal rendelkezik.

Célszerű szakemberre bízni az ügyintézést, Németországban és Magyarországon is több cég foglalkozik ezzel, 20-30 ezer forintnyi összegért elintézik a Kindergeld megigénylését. 

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2015.03.04 08:54:02Althea Vestrict

  Minden -ismetlem, minden- hivatal Nemetorszagban elfogadja a hitelesitett forditoval es tolmaccsal keszitett forditasokat is, mi15 ev alatt es ket gyerekkel egyetlen egyszer sem a magyar forditoirodaval dolgoztattunk. Sem ide, sem otthonra. Vannak magyar szaktolmacsok, akiknek van belyegzojuk, ezt senki nem vetozhatja meg. Ha szeretned, kikeresem az erre vonatkozo jogszabalyt is, azt hiszem, Bürgerliches Gesetzbuch. A masik: azert baromira fugg am a "lakast lehet berelni" kijelentes attol, hogy hol vagy. Peldaul Munchen es agglomeracio siman van most 9-15€ negyzetmeteri berleti dij, no, itt a Kindergeld tuti nem eleg. Mi sajat magunk igenyeltuk a Kiundergeldet, a sogoromek szinten, nekunk siman lement -oke, addigra mar tiz eve itt voltunk,magyar vonatkozasok nelkul- a sogoreknak ket potlas benyujtasa utan siman folyositanak ugy, hogy sogor itt dolgozik, de a gyerekek sose tettek be ide a labukat, mint ahogy te is irod, a szulo munkaviszonya mervado, meg az, hogy ne legyen duplan.

 • 2015.03.04 09:04:34StanLee

  Igen, negy gyerek utan kaptok annyi penzt, hogy abbol videken egy lakast lehet berelni. Alairom. En is tudok itt olyan helyet Munchentol 40 km-re, hogy ennyi penzert normalis hazat berelhetnek. Csak annyi a baja, hogy zero tomegkozlekedes van, kulon kellene a gyereket az iskolaba/ovodaba vinni, ha nem egy helyen dolgozik az ember a parjaval, akkor legalabb 2 db autot kell fenntartani, stb.... Ez olyan, mint ha azt irtad volna le a cikkbe, hogy milyen jo Baranyaban, mert ott lehet 2 m Ft-ert egy hazat venni, ugyanennyiert felujitani normalisan, es Bp-en meg ennyi penzert meg csak egy garazst lehet venni.

  Majd jo sokan most megorulnek, hogy ha apuci valamit dolgozik Nemetorszagban, akkor a sok zset be lehet zsebelni a gyerekek utan. Ennyi erovel mar azt is leirhatna az ember, hogy a gyereknek nem is kell Nemetorszagban lennie, akkor is megkapod a zsetont, ha csak egy szulo dolgozik Nemetorszagban es a csalad Mo-n maradt. Ez van, sajnalom, hogy ilyen klikkvadasz cimet kellett adni egy ilyen temanak.

 • 2015.03.04 09:19:22Arcade Macho

  "Vagyis mi a négy gyerek után 773 eurót (kb 230 ezer forint) fogunk kapni, míg Magyarországon 64 ezer forint járt."

  mi van itthon segííílyes vótál?
  bejelentett meloval az a csaladi potlek lett volna +90e az SZJA visszaterites miatt azaz 230e vs 154e ...

 • 2015.03.04 09:52:10fionamioma

  Arcade Macho

  "mi van itthon segííílyes vótál?
  bejelentett meloval az a csaladi potlek lett volna +90e az SZJA visszaterites miatt azaz 230e vs 154e ..."

  És szerinted Németországban nincs visszatérítés? Akkor rakjunk még rá arra a 230 ezerre bőven és ugyanott tartunk.

 • 2015.03.04 09:57:26MM989

  Ok, a cikk írójánál a gyerekek legalább Németországban vannak. A legjobb, amikor szülők kint dolgoznak, a kölök meg otthon figyel a nagyinál, anyukáék meg felmarkolják a gyerek után a lóvét. Na azt tartom szemtelenségnek, még ha jogilag valamennyire rendben is van. Németországra valahol mindenki úgy tekint, mint egy fejőstehénre, hát nem az...
  Mindig ezek a csillivilli cikkek, mintha egy jól védett kis buborékból íródnának, mint egy bejelentkezés: hé, Ti ott Csepelen, rohadjatok meg a panelba', nekünk geci bejött az élet! :D 4 év után én már nem tudok ennyire hiperpozitívan beszélni a kinti életemről. Pláne így január után, amikor is egy csöpp pénzt kihúznak a zsebünkből. Arról miért nem szól cikk, hogy amíg otthon fizettünk 100 euró autóbiztosítást évente, addig itt fizetünk 285 eurót fél évre? Vagy az, hogy az otthon jól csengő 1200 euró nem egy álomfizu, amikor 600 euró a legolcsóbb albérlet melegen (és még hozzájön egy kocsi- kisebb városokban kell)? Szeretek itt élni, de jobb, ha tudják az emberek, 2x annyira kell küzdeni ha "melósként" jössz ki, és rohadt sokat kell dolgozni. A semmiért itt sem fizetnek.
  Amúgy ha valaki még jobban meg akarja magát kedveltetni a német emberekkel, ajánlom a Hartz IV megigénylését. ;)

 • 2015.03.04 09:57:27dhrbikes

  Mivel már kint élnek, adóznak stb. senki nem kérheti rajtuk számon, hogy miért igényelték, ami az ottani törvények szerint jár.

  Bőkezűbb a társadalom, de ez hozzájárul, hogy működjön az ingatlanpiac, legyen kereslet, ne olyan - már bocsánat - fillérbaszás legyen mint itthon.

  Freital olyan mintha mondjuk Budapesten Káposztásmegyeren laknál, kicsit vacakabb a közlekedés, de azért egy nagyváros közvetlen szomszédja, egybe van épülve Drezdával.

 • 2015.03.04 10:01:59Amusing

  Ki akar menni, akkor menjen dolgozzon éljen meg ahogy akar/tud.
  De nem tudsz úgy külföldön dolgozóval beszélni, hogy ne kezdje el verni a nyálát, hogy neki ott milyen jó, mennyit keres.. úgy hogy közben a kutya nem kérdezi, mert nem érdekel.
  Persze aztán kiderül, hogy a lakást bérli a kocsit meg részletre vette.... ja és nincs bejelentve... de baszott menő, mert ő külföldön dolgozik

 • 2015.03.04 10:42:09norton001

  Amusing,

  attól, hogy téged nem érdekel, nagyon sok mindenkit érdekel, ez van.
  Németországban egyébként maguk a németek is inkább lakást bérelnek, és az autót részletre veszik, mert nem rúg az egekbe a kamat. Ettől még sajnos nagy igazság, hogy jobban élnek.

 • 2015.03.04 12:32:32Balt

  @fionamioma
  Azt hiszem, a fenti példákból* bőven kiderül, hogy Mo.-on igenis bőkezű az állam a családokkal
  * 4x-es Kindergeld vs magyar csp., pláne családi adózás: a GDP és általános jövedelemkülönbségek okán messze nagyobb különbséget gondolhatnánk "indokoltnak". Ja, még: érdemes 1 pillantást vetni a német reprodukciós rátára...

 • 2015.03.04 13:32:16les miserables

  Egy farabig fogja a Magyarorszagon elo gyerekeknek fizetni.Hollandia Dania peldaul 3 gyerekig fizrt csak efolott mar nem.Hollandia meg Anglia is emlegeti jojjon ki a gyerek vagy nem fizet.

 • 2015.03.04 13:49:25Lerche

  Ha Németországban az ott dolgozó és adózó szülö bejelenti a gyereket állandó lakcímre, akkor nem lehet probléma a gyermektartás megítélésével. Ja, hogy a gyermek a nagyszülöknél jár iskolába? Iskolalátogatási kell, hogy tudják a hatóságok, hogy valahol részesül oktatásban oszt´jónapot! Hol van az leírva, hogy valaki nem tanulhat (német oldalról nézve) külföldi intétményben? Mint régen a gazdagok csemetéi. Ès ezt egy hivatalnok mondta a Bürgeramt-ban!!!

 • 2015.03.04 14:19:06les miserables

  Hollandiaban elek itt meg egy evet kell bedolgozni hogy kapjon utana a gyerekre.Viszont az adohivatal ellenorzi mennyi eves a " gyerek"A felnott 20 n túli mas .De meg a szulesi szabadsag is 16 HET Ovoda 800 euro /gyerek havonta ritka is aki oda viszi.Itt a nagyszulok nevelik a 4 honapis gyereket anyuka meg solgozik.Vagy ha otthon marad egy cwntet nem kap.

 • 2015.03.04 14:57:03Irbisz

  a német családi adózás azért nem kevés pénzt hagy a szülők zsebébe, persze ehhez bejelentettt meló kell.
  az adókalkulator szerint nekem havi kb. 600 euróval kevesebb nettó maradna, ha egyedülálló lennék, és nem lenne gyerekem.

 • 2015.03.04 19:59:48mojoking77

  700 Euroert olyan lakast, ahol hatan kenyelmesen elfertek????????????????????
  Ne zsongits. Stuttgartban 700 euro egy 30nm-es szuteren. Dusseldorfban szinten. Ennyire nem lehet olcso hely Drezda. Meg a szamlakon kivul sem. Ezt azert en sem hiszem igazan el... :))

 • 2015.03.04 21:04:27Kis.anita

  Édes istenem,ez most komoly??egy 85millios ország ellátását hasonlítjuk a mienkhez?mi értelme??MI ÉRTELME???

  Ha az emberek azzal foglalkoznának,mi a KÖZÖS bennünk,es nem azzal,miben KÜLÖNBÖZNEK,sokkal de sokkal előrébb járna az emberiség.

  És uram boccsá,de Németországvan IS meg kell dolgozni a pénzért!!!!!!!!!

 • 2015.03.04 22:04:48kukatütü

  Ó ez igazán érdekes!!!!

  Amikor EMIGRÁLTAK, még arról szólt a dolog, hogy nem fogják megígényelni a Kindergeldet, mert akkor könnyebben lesznek német állampolgárok.

 • 2015.03.04 22:06:49kukatütü

  2014. július 11.

  mi pedig szeretnénk az állampolgárságot és kész, erre készülünk a kezdetektől. a kindergeld az egyedüli, amit lehet igényelni, de azt sem fogjuk csak úgy, alanyi jogon. majd, ha meglesz a bejelentett német munkahely ősztől. a többi juttatásnak, pl. beiskolázási segély, stb., van köze az állampolgárság megszerzéséhez, ezért nem fogjuk soha megigényelni és nem ajánlatos azoknak, akik német állampolgárok akarnak lenni. ezt azért jó, ha már az elején tudja mindenki, és nem nyolc év után koppan egy óriásit.

 • 2015.03.04 22:42:29tildy[UK]

  UK-ben 20 font az elso gyerekre, 13 amasodikara, hetente. Ez azt jelenti, hogy kb 90 font jar a nagyobbra havonta, a ksiebbekre kb 60 , fejenkent.

 • 2015.03.04 22:53:24norton001

  kakatütü, (!!!!!)

  alanyi jogon nem is igényelték, bejelentett német munkahely pedig megvan. ez nem egy segély, hanem juttatás, kizitcsókolom alássan.

 • 2015.03.05 08:03:00cnt

  Ennek a cikknek a "színvonala" vagy micsodája nem sikerült magasra.
  Igazi hibát találtam mondjuk kettőt:

  (1) NEM érdemes másokat megbízni azzal, hogy "intézzék" a Kindergeld-et. Egy néhány oldalas nyomtatvány kitöltéséről van szó, beszkennel, emailben elküld, vár.

  Jó, esetleg elég sokáig vár.

  A legfontosabb, hogy idejében le kell mondani a magyar családi pótlékról, mert a különbözetet szeretnék a párhuzamos időszakra fizetni, de az eurósítással problémáik vannak, tapasztalatom szerint.

  (2) És a legfontosabb: a Kindergeld egy előre fizetett adókedvezmény, amit nem kell visszaadni, ha az így "megspórolt" adó több, mint amit ténylegesen fizetni kellett volna.

 • 2015.03.05 10:52:37kukatütü

  Bejelentett német munkahely? Okés.

  De milyen munkahely? Hólánc eladás, meg motorolaj. Ki a fene veszi ezt egy istenhátamögötti faluban, no és ráadásul online??

  Talán egyszer esett 2 szem hó ezen a télen: szerintem már hülyére keresték magukat a hólánc eladással.

 • 2015.03.05 11:11:23norton001

  kakatütü,

  a mérhetetlen rosszindulatod mellett azért megvillantottad az ostobaságodat is. Falunak nevezni legalábbis egy 30 000 fős kisvárost, ami egybeépült Drezdával, arra vall. Az meg, hogy hogyan megy nekik az üzlet (ami nem csak online): közöd? Elég silány életed lehet, ha azzal telnek a napjaid, hogy azon gondolkodsz, kinek tudsz valami mérhetetlen, alaptalan baromságot beszólni.

 • 2015.03.05 11:18:44henna02

  lol, sokaknak savanyú a szőlő :D

 • 2015.03.05 11:38:38kukatütü

  Nem savanyú, drága henna.

  nortonka: tudom, hogy miröl beszélek, itt vagyok a hóláncoktól kb. 60 kilométerre ;-)

 • 2015.03.05 11:44:23norton001

  kakatütüke,

  akkor onnan biztosan belátsz a kasszába meg az életükbe is, ugye. *tapsvihar.

 • 2015.03.05 12:01:57kukatütü

  Miért? te belelátsz?

 • 2015.03.05 12:28:32norton001

  nem, de nem is érdekel és nem foglalkozom vele. és szánalmasnak tartom, hogy te ezen lovagolsz.
  ha mosogatók lennének kint, akkor sem lenne hozzá semmi közöd.

 • 2015.03.05 12:40:34henna02

  mondjuk én a 25 ezer eurós alaptőkéjű gmbh miatt nem sajnálom őket, hogy milyen munkahely az. :DD
  de, savanyú az a szőlő.

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta