SZÜLŐSÉG

Szoptatás: napi 45 perccel több alvás

2015. március 1., vasárnap 14:41

A szoptatás örömteli is lehet, de azért valljuk be, időnként rengeteg nehézséggel jár, és baromi kényelmetlen tud lenni. Persze, az ember csinálja, mert ez a baba érdeke. Ugyanakkor arról sem szabad megfeledkezni, hogy bár néha nehéz (meg fájdalmas), valójában az anyának is jót tesz a dolog: például csökkenti egyes nőgyógyászati tumorok előfordulási arányát. De van ennél aktuálisabb pozitív hatása is: talán kevésbé ismert az a tény, hogy a szoptatás csökkenti a szülés utáni depresszió kockázatát.

A szülés utáni depresszió és a szoptatás közötti összefüggést már az ókorban is ismertük, csak időnként pár évszázadra megfeledkezünk róla. Plutarkhosz például azt javasolta az anyáknak, hogy ne adják ki dajkának, hanem maguk szoptassák csecsemőiket, mert a szoptatás révén kedvesebbek lesznek a gyerekeikhez, és több örömöt lelve bennük jobban ki tudják mutatni szeretetüket.

A modern tudomány hasonlóképpen foglal állást a kérdésben: napjainkig számos kutatás bizonyítja, hogy a szoptatás erősíti az anya-gyerek kapcsolatot, és csökkenti a szülés utáni depresszió előfordulási kockázatát. Ez az összefüggés nem csupán lelki tényezőkre vezethető vissza, hanem élettani oka van: a szoptatás alatti hormontermelés ugyanis jelentősen megváltoztatja az anya idegrendszerének működését, többek között átformálja a hormonális stresszválaszt.

shutterstock 203893696

A depressziós anyák ritkábban szoptatnak, pedig kellene

Régóta ismert, hogy a szülés utáni depresszió és a szoptatás között van valami összefüggés, csak az ok-okozati irány nem volt világos a tudósok számára: vagyis hogy a depressziós anyák a depresszió miatt nem szoptatnak, vagy épp fordítva, a nem szoptatás miatt depressziósak. Az összefoglaló tanulmányok szerint mindkettő igaz: a depressziós anyák kevesebbet és rövidebb ideig szoptatnak, mint nem depressziós társaik.

Ez azonban nem csak a szülés utáni depresszióra vonatkozik: azok a nők, akik a terhesség alatt depressziósak, kisebb lelkesedéssel gondolnak a szoptatásra, és amikor eljön az idő, kevesebbet és rövidebb ideig szoptatnak, illetve vannak, akik egyáltalán bele sem kezdenek. A terhesség alatti depresszió tehát előrejelzi a későbbi szoptatás hosszát és gyakoriságát. Ez pedig nagy baj, ugyanis a terhesség alatt depresszióban szenvedő nők eleve hajlamosabbak a szülés utáni depresszióra, és így nem használják ki a szoptatás depresszióellenes, védő hatását. A terhesség alatti depresszió egyébként nem ritka: az egyes felmérések szerint a nők egyötödét érintheti.

A depresszió és a szoptatás kapcsolata ezáltal ördögi körhöz vezethet: a depresszió miatt nem kezdek szoptatni vagy hamar abbahagyom, így nem érvényesül a szoptatás antidepresszáns hatása, így még depressziósabb leszek. A kutatók szerint tehát tudatosan figyelni kell arra, hogy ha depressziósak, lehangoltak vagyunk a szülést követően, akkor igenis folytassuk a szoptatást: a szoptatás ugyanis nem csupán kivédi a szülés utáni depressziót, de a már kialakult depresszió tüneteit is enyhíti. A tanulmányok szerint a minimum három hónapig szoptató nőknél jelentősen enyhültek a már fennálló depressziós tünetek.

Hormonok és stresszérzékenység

A szoptatás hangulatjavító hatásában már semmi titokzatos nincsen, hiszen ismerjük ennek hormonális hátterét. Szoptatás alatt oxytocin és prolaktin termelődik a szervezetben, ezek a hormonok felelősek a tejelválasztásért, de a hangulatra is hatással vannak, mégpedig azáltal, hogy szabályozzák az anya kortizol-szintjét.

shutterstock 7366282

Mi az a kortizol és miért kell szabályozni? A kortizol úgynevezett stresszhormon, vagyis stressz hatására termelődik a szervezetünkben, felkészítve agyunkat és testünket a támadásra vagy menekülésre. Akut, rövid ideig tartó stressz esetén ez nagyon hasznos, ugyanakkor ha a stresszválasz elhúzódik, krónikussá válik, akkor az már kártékony hatású. A kortizolszint eleinte tartósan magas lesz, majd a stresszválasz kimerülésével tartósan alacsony, emellett megváltozik a kortizoltermelés napi ingadozása is: egészségeseknél reggel magasabb, este alacsonyabb a hormon szintje, krónikus stressz és depresszió során ez az ingadozás eltűnik. A krónikus stressz ugyanis a kortizolszint tartós változása révén depresszióhoz vezet.

A szülés utáni depresszióra mindez különösen érvényes: a szülést követően a depresszióra hajlamos nők eleinte minden apróságra hatalma stresszválasszal reagálnak, mindenen aggodalmaskodnak, és ok nélkül is attól félnek, hogy babájuk súlyos beteg lesz vagy meghal. Ebbe az aggódásba belefáradva alakul ki aztán a szülés utáni depresszió teljes tünetegyüttese, ami a fent említett "túlaggódáson" kívül lehangoltsággal és az örömképesség elvesztésével jár.

A szoptatás közben termelődő oxitocin és prokaltin hormonok megállítják ezt a folyamatot: szoptató anyákat vizsgálva kiderült, hogy ők nem csupán kevesebb és enyhébb depressziót tünetet mutatnak, de kortizolszintjük, és annak napi ingadozása is az egészségesekéhez hasonló. A szoptatás nem csak hosszú távon, hanem aktuálisan is csökkentette a stresszhormon-szintet: vagyis a kortizolszint és a másik hasonló hormon, az ACTH szintje mellretételt követően alacsonyabb lett, mint előtte volt.

Több alvás, jobb kötődés

A szülés utáni depresszió mind a modern tudomány, mind saját tapasztalataink szerint összefügg az alváshiánnyal. A szoptató anyák pedig átlagosan többet alszanak a nem szoptató anyáknál. Ez azért is különös, mert az ember többnyire maga szoptat, míg tápszerrel etetni felkelhet anya helyett apa vagy a nagymama is. Összességében mégis azt mutatják az adatok, hogy a szoptató anyák átlagosan háromnegyed órával alszanak többet naponta nem szoptató társaiknál. A szakemberek szerint ez annak köszönhető, hogy a szoptatás során termelődő hormonok megnyugtatnak, ellazítanak, így szoptatás után sokkal könnyebb visszaaludni, mint tápszeres etetés után.

A szoptatás, és a vele járó bőrkontaktus javítja az anya-gyerek kötődést - ebben mindkét fenti tényezőnek szerepe van, ezért javasolják a tápszeres anyukáknak is a minél több és hosszabb idejű bőrkontaktust. Mindez a babára is nyugtató hatással van: a szoptatott csecsemők körében ritkább az ingerlékenység és az alvászavarok - az ingerlékeny, alvászavaros csecsemő pedig nem meglepő módon az anyai depresszió egyik kockázati tényezője.

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2015.03.01 16:17:49gchg

  "A szoptató anyák pedig átlagosan többet alszanak a nem szoptató anyáknál. Ez azért is különös, mert az ember többnyire maga szoptat, míg tápszerrel etetni felkelhet anya helyett apa vagy a nagymama is." A szoptatáshoz meg fel se kell kelni, lehet fekve is. ;) Isten olyan csodálatosan alkotta meg az embert, hogy szoptatás közben olyan hormonok termelődnek, amik elálmosítják az anyát és a babát is, így könnyebb a visszaalvás... sőt: alvás közben is lehet szoptatni.

 • 2015.03.01 17:39:06dívamacska

  Hát én nem tudtam alvás közben szoptatni, sőt, fekve is roppant kényelmetlen volt, biztos rosszul teremtettek.

 • 2015.03.01 19:01:34fityfirity

  Lehet. De az tuti hogy mióta leszokott a fiam a szopizásról (8hónaposan) nem kel fel éjjel 6x enni csupán 1x. Kétlem h ez így lenne akkor is ha még szoptatnám.

 • 2015.03.01 20:06:33gchg

  fityfirity, nincs két egyforma gyerek. Ne hidd, hogy mindegyik úgy reagál, mint tied. :) Nekem az első nem szopott, és felkelt éjjel 3x-4x. Sokáig: 4 évesen aludta csak át az éjszakát. A második cicifüggő lett, éjjel kb 2x-3x kelt enni, az elválasztása (másfél éves kora) után is. Ő 2,5 évesen kezdte átaludni az éjszakát. A harmadik is cicifüggő, szintén 2x-3x ébred szopni (14 hónapos).

  dívamacska: a fekve szoptatást én is jútyúb-videóról tanultam. :) Nálam az volt a titka, hogy a csípőm és a hátam mögött is meg kell támasztanom magamat. De ezerszer könnyebb, mint ülve. Egy: egyáltalán nem kell tartanom se a gyereket, se a mellemet (nagy mellem van). Kettő: Minden jobb, mint éjjel, kókadozva ülni és úgy kivárni, amíg a gyerek megtömi a pocakját, aztán még altassam is... Na ne. Mellettünk fekszik, sírnia sem kell, mert rögtön észreveszem, ha megébred. Csak a szájába adom a mellemet, és alszom tovább. Ha, kész, elengedi és ő is alszik tovább. Még a férjem is megjegyezte, hogy most sokkal kipihentebb, mint amikor az első gyerekhez ugráltam ki az ágyból a cumisüveggel.

  Nem mindegy, hogy az éjszakai etetések hogy zajlanak. Nemrég arra jöttek rá Amerikában, hogy mióta az együttalvás ellen kampányolnak, sokkal több éjszakai gyerekhalál történik, mert a szülők engedelmesen kiszállnak az éjszakai etetésekre a biztonságos ágyból, és elalszanak a gyerekkel a fotelben vagy a kanapén. Nagyon visszaütött az a kampány.:([link]

 • 2015.03.01 20:38:49igor87

  Minden gyerek ,és anya is más. Természetesen, ha van tej a szoptatás szükséges és jó dolog. Ez az ideális, DE nemszabad éppen az anyák miatt mitizálni, éppen az anya érdekében. Sok nőnek lelkiismeretfurdalása van és szorong, ha bármi ok miatt nem tud szoptatni. Igenis van igazi és jó anya gyerek kapcsolat, ha szeretik a gyereket, ha figyelnek rá, ha ÉRZIK egymást rezdülését. Ez utóbbi munkásabb, és sok időt is igényel, de megéri .Ez kialakulhat, szoptatás nélkül is , és hiányozhat a harmónia köztük akkor is, ha mellen lóg egész nap egy gyerek évekig.Van egy hasznos mondás ," a saját gyerekdre figyelj, őt ismerd meg, és tedd az agyadban egy kicsit hátrább a könyveket, cikkeket, a szomszédasszony tanácsait" .Egy igazi Anya gondoskodása, mosolya, nyugalma adja meg azt , ami egy kisember világba való "elindulásához, beszoktatásához" szükséges.

 • 2015.03.01 22:10:38kismorgó

  Én nem szoptattam. Nem frusztrál a dolog, az elején sem zavart. Így alakult (Utólag Kiderült, miért). De a depresszióhoz talán az is hozzájárul a nem szoptató anyáknál, higy a környezet ilyen posztokban összeilvasott dolgokat sarkít és osztja az okosságot.
  A másik, amit nem értek, az a kötődés téma. Az ég világon semmivel sem kötődünk egymáshoz Kevésbé így, hogy nem szoptattam. Jelentem, semmi probléma nincs etéren sem.
  Ami még vicces, az az immunrendszer, meg a betegségekkel szembeni védelem téma. Azt tapasztaltam -sajáqtapasztalat- higy semmi köze sincs ehhez a szoptatásnak. Szóval, szuper dolog, csak nem kéne azokat, akik bármi okból nem szoptatnak ezekkel bestresszelni...

 • 2015.03.01 22:12:17kismorgó

  Bocs a sok elírásért.. A mobilon nem megy jól a gépelés

 • 2015.03.02 07:14:3419880513

  Elolvastam a cikket, köszönet érte:) Nem erre, de egy ehhez kapcsolódó dologra reagálnék: ha megjelenik egy, a szoptatás jótékony hatásairól szóló cikk, miért jelennek meg egyesek, akik azt kritizálják, hogy minek ilyen cikkeket megjelentetni, mert mennyire frusztrálhatja ez azokat, akik nem tudtak/akartak szoptatni. És arra nem gondolnak, hogy esetleg annak, aki szoptat, pedig egy szuper megerősítés, vagy esetleg egy most várandós anyának majd eszébe jut, mikor ő próbál szoptatni, hogy majd ne adja fel könnyen? Én nem ítélem el azt, aki nem szoptat, magánügy. De hadd jelenhessenek már meg cikkek arról, hogy mennyire jó a szoptatás anélkül, hogy megjelennének a nem szoptatósok, akik mindjárt elkezdik cáfolni, meg nem is így van stb. És honnan tudják? Te kedves kismorgó például honnan tudod, hogy nem kötődsz a gyermekedhez kevésbé, mint ha nem szoptattál volna? Félre ne értsd, nem az anyaságodat becsmérlem, hanem ez egy elméleti kérdés. Én sem tudom, hogy szeretem-e a rákot, amíg meg nem kóstoltam...Egy sikeresen szoptató nőnek rengeteg energiája van abban, hogy szoptat. Nekem pl. mind a két alkalommal fájdalmas és óriási mennyiséggel járó tejbelövelléssel kellett megküzdenem, utána még hónapokig fejtem fél-háromnegyed liter tejet naponta a gyerek igényein felül. Csomók, feszítés, hátfájdalom és még megannyi fájdalmas és kellemetlen dolog, de megtettem. Arra akarok kilyukadni, hogy ne csak azt az oldalát nézzük a dolognak legyetek szívesek, hogy ne stresszeljük már a nem szoptató anyukákat...Ha nem szoptatsz, ne olvasd el a szoptatásról szóló cikkeket és ámen. Én szoptatok és szeretnék ilyen cikkeket olvasni, csak a szám íze lesz keserű az ellentábortól utána a kommentekben.

 • 2015.03.02 07:39:20bgalgan

  19880513 mintha az én gondolataimat fogalmaztak volna meg. Köszi

 • 2015.03.02 07:51:33victor vacendak

  ja, több alvás, főleg, ha a baba is csak akkor tud aludni, ha közben szopik, és nem 45 percig, ha nem 2-3 órán át, amennyiben meg leválasztják erővel, akkor üvölt. és az anya csak oldalt fekve, illetve félig a az adott oldali karján tartva magát tud szoptatani, ami jót tesz a gerincének.
  egy dolog viszont pozitív a szoptatásban, a kicsi nagy valószínűséggel nem lesz beteg, amíg anyatejet kap. miután le lett választva, akkor meg majd jön a sok gyereknyavaja...

 • 2015.03.02 13:08:47Morrancs

  Nem baj, ha arról jelennek meg cikkek, hogy a szoptatás jó. Az a baj, amikor utána egyesek arról kezdenek el kommentelni, hogy aki nem tud szoptatni, az biztos nem akarta eléggé, nem szerette a gyereket eléggé ahhoz, hogy szenvedjen vele, stb. A legszebb az, amikor már a cikk is burkoltan ezt sugallja.
  Szoptatni pedig nem mindig könnyebb, mint tápszerezni, szóval ez a cikk itt fent úgy ahogy van marhaság. Lehet, hogy vannak olyan nők, akiknek könnyebbséget jelent, de ez nem törvényszerű.
  A depressziós nők kevesebbet szoptatnak? És ez vajon így törvényszerű? Vagy azért lesz éppen depressziós, mert valami egészségügyi probléma miatt nem megy a szoptatás a környezete viszont elvárná tőle, és ezért a szoptatással próbálkozás csak egy nagy kudarcélmény csomag az amúgy is nehéz első hetekben?
  Az anyák nagy része nem azért depressziós mert szoptat, vagy nem szoptat, hanem azért, mert baromi fáradt, és nem órákban vagy napokban, hanem hetekben mérhető az alváshiánya. Ahol azt meg tudják oldani, hogy az anyuka ki tudja aludni magát időnként, ott a depresszió nagy része eltűnik.

 • 2015.03.02 20:44:59naphi

  Persze, remek - lenne -, ha nem sulykolnák, hogy kell, muszáj, és ha nem tudsz, akkor béna vagy. Sajnos szakemberek is, szoptatás ezerrel, és mi az, hogy nem megy, olyan nincs, elszúrod, hibás vagy, mindenki tud, ösztön... ja.

 • 2015.03.03 15:06:41vigyorex

  namost az asszonynak nem igazán volt teje, pár hetesen már csak táppal etettük a kölköt, az éjszakákat egészen fiatal korától átaludta (éjféli etetéstől 7-8óra körüli ébredésig-etetésig) előtte is a hajnali etetés volt 10 perc aztán visszaalvás, a gyerek mindezek mellett tankönyvi példája lett a tökéletesen fejlődő kiegyensúlyozott értelmes csodálatos gyereknek .


  ha ennél 45 percel többet aludtunk volna az már egészségtelen lenne.

 • 2015.03.03 17:34:52SadRedBucket

  Na, nem tudom, hogy a blogmotor ette-e meg a kommentem, oszt majd előkerül eccercsak, de újrapróbálom: túltolják manapság a szoptatás marketingjét, a védőnő várója televan babaképekkel, azzal a kommenttel, hogy a baba attól szép és egészséges, hogy anyatejet kapott... ez extrém egyoldalú tájékoztatás szerintem. Kezdhetnénk mindjárt azzal, hogy legyen egy fala a szintén egészséges és szép tápos babáknak. Aztán elemezze már valamelyik anyuka, blogger, hogy mennyivel kiegyensúlyozottabb az élete attól, hogy nem kizárólag rá nehezedik a gyerek etetése, pl ha szeretne aludni, csak megkér valakit, hogy addig vegye át a baba gondozását. És mindjárt nem csak 45 percet nyer vele... és apa többé nem mehet úgy kocsmába, hogy úgyis csak az asszony tudja a gyereket ellátni, ő felesleges otthon. (vagy másik oldalról, az apa is sokkal szorosabb kapcsolatba kerülhet a gyerekével, ha már csecsemő korától teljeskörűen ellátja a gyereket.) Megjegyzem, itt bukik orbitálisat ez a kötödés humbug: az apa azért általában nem "cicizik" a gyerekkel, az mégis simán kötődik hozzá az a fránya kölök...jéé... na mindegy.


  Talán az volna a legjobb, ha mindenki lepattanna a témáról, és akkor mindenki szabadon eldönthetné, hogy hogyan akarja etetni a gyerekét. De persze, amíg sok csődtömeg, megcsalt, elhanyagolt embertársunk csak annyit tud felmutatni, hogy én legalább szoptatok, addig mindig lesz vevő erre a nyünyögésre.

 • 2015.03.05 20:43:31amit még megtehetsz

  A szoptatás sem véd meg a depressziótól. Viszont kétségtelenül jó az anyának, tényleg megvan a hormonhatás. Én csak fekve szoptattam, nagyon kényelmes volt, volt amikor olvastam közben, vagy aludtam. Ja és császáros a gyerek, tehát császár után is kiválóan lehet szoptatni (szerintem).

 • 2015.03.06 21:43:45[c]

  gchg
  "A szoptatáshoz meg fel se kell kelni, lehet fekve is. ;)"
  A felkelés itt nemalvást jelent.
  "sőt: alvás közben is lehet szoptatni."
  Mi lesz a poronttyal, ha az anyja elaludt? Apuka szépen arrébbrakja? Vagy ott alszik anya mellett?
  Lehet, hogy a hormonok ezt is befolyásolhatják, de azért van, aki forgolódós típus...

 • 2015.03.06 21:44:46[c]

  SadRedBucket
  Egyetértek.

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta