SZÜLŐSÉG

Kisfiam, ha nagy leszel, a péniszeddel szexelni is fogsz

2015. február 19., csütörtök 21:26

Gyakorlatilag túl vagyunk a gyerekeim nemi felvilágosításán, az egész különösebb megrázkódtatás nélkül zajlott mindannyiunk részéről. Azt elég korán eldöntöttem, hogy kamuzni semmiképpen sem fogok, méghozzá akkor lettem ebben teljesen biztos, amikor pár éves korukban megkérdezték, hogy mit csinálnak a kettesével összekapcsolódott bodobácsok.

Őszintén szólva addig a pillanatig egyáltalán nem készültem a kérdéseikre, utána pedig napokig vertem a fejemet a falba, hogy milyen bután válaszoltam, de azután elkezdtem kidolgozni a tervet, hogy hogyan kezeljük a kérdést ügyesen. Méghozzá úgy, hogy a testük működésének ez a része ne valami titkolnivaló dolog legyen, ami fölött majd a fejüket összedugva vihognak, vagy szaftos tréfákat eregetnek, hanem ugyanolyan természetesnek tartsák, mint mondjuk a futást. Mivel az is. 

Akkortájt olvastam Szathmári Sándor Kazohinia című szatíráját, amitől én gyakorlatilag megvilágosodtam. Van benne egy rész, amelyben a behinek egy kissé túljátsszák ezt a titkolózás dolgot az emberi testről, és amikor hősünk rászól a gyerekre, hogy „nem látsz a szemedtől?”, a tanár leteremti, hogy miért mond az ártatlan gyereknek ilyen erkölcstelen dolgokat, hogy a szemével lát.

Ez a mi társadalmunktól sem egészen idegen, hogy az altesti dolgoknak csak az ürítés részéről beszélünk a gyerekkel, a másik, az örömszerzési, nemi funkciókról pedig egyáltalán nem veszünk tudomást. Próbálunk úgy tenni, hogy az ugyebár nincs is, hanem majd csak a nemi érés után lesz, nyilván addig heréje meg petefészke sincs a gyereknek, nem is beszélve a hüvelyéről. Örülünk neki, hogy ez, gyakorlat híján még nem téma, mert még a végén zavarba jönnénk a gyerek előtt. De miért is? Ha mondjuk, a saját zavarunktól el tudunk vonatkoztatni, van bármiféle más, értékelhető indoka, hogy miért ne beszéljünk a gyerekkel normálisan a nemi szerveiről? És ha győz a szemérem, és szegény gyereket magára hagyjuk, akkor ki fog rajta segíteni? Az osztálytársai a se füle, se farka félinformációikkal, vagy a kezükbe nyomunk egy könyvet vagy magazint? Nos, ezeknek a megoldásoknak a helyességében legalábbis kételkedem.

shutterstock 70464646

Végül a felvilágosítás terén a puha landolás elmélete mellett döntöttem. Nem zúdítottam rájuk az információt, hanem szépen, fokozatosan adagoltam – pontosabban adagolták maguknak, méghozzá az érdeklődésük tempójában. Minden kérdésükre korrekt választ adtam, és mindig csak pontosan annyit mondtam el, amennyire kíváncsiak voltak, amire a kérdésük vonatkozott, amennyit pillanatnyilag be tudtak fogadni.

Amikor megkérdezték például, hogy mire jó a tampon, nem kezdtem el petefészekről meg tüszőrepedésről regélni, hanem elmondtam, hogy praktikusan mire használják. Pár hétig érhetett a fejükben az információ, utána feltették a következő adekvát kérdést, amire szintén, de csak a kérdésükre, korrekt választ adtam. Végül szépen, lassan összeáll a kép. Tudják, hogy bármit megkérdezhetnek, és meg is fogják kapni a választ. Nem szégyenkeznek, nem pironkodnak, kérdeznek, ha eszükbe jut valami.

A fiam például már ötévesen tudta, hogy miből lesz a gyerek. És igen, hamarosan a szex téma is feljött. Azt nem lehetett elintézni két mondattal, mert konkrétan a szűzhártya mibenlétéről szólt a kérdés. Ekkor derült fény a nagy titokra, hogy technikailag hogyan kerül egymásba az a két sejt melyeknek a szabatos megnevezésével már évek óta tisztában voltak - ahogy a saját szerveiket is meg tudják nevezni.

Persze egyáltalán nem gondolom, hogy minden teljesen világos nekik, de azért elég jól állunk. Voltak vicces szituációk, amikor kiderült, hogy mennyi mindent tudnak, de milyen rosszul, (jó, hát sok az adat), de az már biztos, hogy nem fogja elönteni a lányomat a jeges rémület, amikor először fog menstruálni.

Önök felvilágosították már a gyereküket? És ha nem, mikor tervezik? 

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2015.02.20 00:44:16vangogh?

  Érdekes, a cikkel nagyjából egybevág -egy nap különbséggel- hat és féléves kisfiam kérdése Édesanyja felé, miszerint " Anya, értem, hogy Te megszültél, és a pocakodban voltam sokáig, de, hogyan kerültem a pocakodba?" Lassan két napja azon gondolkodunk, hogy mit is kellene erre mondani. Mert azzal már tisztában van, hogy anya-apa szeretik egymást, lefekszenek együtt egy ágyba, és csókolóznak. Ezt értelmezi Ő jelenleg szexnek. A nehéz ebben az, hogy innen gyakorlatilag tovább, mismásolásban nincs. Vagy elmondja az ember a technikáját, és az értelmét a nemi szerveknek, vagy hazudni, elhallgatni fog. Ellenben nem vagyok biztos abban, hogy a "technikai részleteket", vaginákat, péniszeket(ha úgy tetszik puncikat, kukitat, és ezen szervek naturális működését utódnemzéskor( milyen szépen fogalmaztam :) ) a gyerek hogyan is fogja fogadni...Teljes mértékben bizonytalan vagyok jelenleg...Pillanatnyilag arra hajlok, hogy egy megfelelő helyzetben elmondom neki.

 • 2015.02.20 08:33:08Hjudit

  Apa teszi bele a fütyijével :)

 • 2015.02.20 08:44:16pefe

  Miért? Szégyelled? Akkor is szégyelted, mikor csináltad? Mindannyian spermák voltunk egyszer. Ez van.

 • 2015.02.20 09:11:18gchg

  Jobb, ha a szülőtől tudja meg biztonságos helyzetben, titkolózás és zavar nélkül, egyértelműen, és a szexualitás az őt megillető helyére kerül, nem lesz tabu, mint ha titkolózás övezi a témát, titokban az iskolában világosul fel a gyerek pletykaszinten, és úgy érzi: ez valami olyan mocskos dolog, amiről nem szabad még beszélni sem.

  Jó a cikk, teljesen egyetértek vele, csak a konkrét példákat hiányolom kicsit.
  (Pl hogy a tamponos kérdésre milyen választ adott a cikkíró, hogyan fogalmazott.)
  Egyébként mi is pont ezt csináljuk: mindig csak a kérdéseikre válaszolunk az ő adott értelmi szintjükön (1, 3 és 5 évesek). Odáig még nem jutottunk el, hogy megkérdezzék: hogyan kerül a baba az anyuka pocakjába, csak azt tudják, hogyan él odabent a baba, és hogyan jön ki. Már készülök rá, hogy hamarosan felmerül a kérdés: miért kell a babához az apuka is, és hogyan megy be a baba az anyuka pocakjába, hogy megnőjön - bízom benne, hogy a szüleiktől azt fogják megtanulni: ez a témakör természetes, csodálatos, nem pedig szégyellnivaló.

 • 2015.02.20 09:11:22háténimmár

  pefe:
  Nem olyan egyszerű ez, mint gondolod, mert valóban mindannyian spermák + petesejt voltunk egyszer, de ez csak felnőttként ilyen egyszerű.
  nem tudom, van-e gyereked (és hány éves) de a szerző jól fogalmaz, abban, hogy csak annyit kell mondani, amire a kérdés vonatkozik.
  De mivel a gyerek nem érti az egészet, így a kérdés sem mindig egyértelmű, nehéz a határ, hogy mennyit s hogy mondjál el, hoyg ki is elégítsd a kíváncsiságát, meg ne is lépj túl egy határt.
  Az én fiam 6,5 éves, most kezdődik a menet :))))

 • 2015.02.20 09:15:34kardhal77

  Miért kellene feltétlenül anatómiaórát tartani? Előfordulhat, hogy már időszerű, de az adott helyzetből és azt olvasom ki, hogy simán ráér. Most például így is lehet mondani: "Anyu testében van egy mag, apu testében is van egy mag, apu átadja anyunak a magot, a két mag egyesül, abból lesz a kisbaba." "Na jó, de hogy adja át a magot?" "Ölelkezés közben."

 • 2015.02.20 10:41:07wfh

  A konkrét válaszokat én is hiányolomm mint gchg is.
  "de az már biztos, hogy nem fogja elönteni a lányomat a jeges rémület, amikor először fog menstruálni." Szerintem a menstruálás önmagában még nem hordja magában az egész szexuális felvilágosítás témakört. Nem feltétlenül önt el valakit a jeges rémület menstruáláskor, ami nem jelenti azt, hogy minden másban is kitűnően művelt. (Nem beszélve arról, hogy felnőtt férfiakat is ismerek, akik ódzkodnak a menstuáció említésétől is...)

 • 2015.02.20 12:20:50Van_mikrohullámú_sütőtök?

  Nálunk a négyéves lányom úgy tudja, hogy a kisbabához sok dolog kell és alapvetően bonyolult dolog. Például (az ő szavaival) ez kell hozzá:
  -felnőttnek lenni, bár nagyon ritkán fiatalon is szülhetnek, de ezt kerülni kell, mert veszélyes, kevés a hely a babának
  -szerelmesnek kell lenni, mert szeretet nélkül nagyon nehéz például kakis pelenkát cserélni
  -össze kell házasodni, mert úgy az igazi, régen is úgy csinálták és a mesékben is így van és egy anya kell meg egy apa
  -egészségesnek és tisztának kell lenni, mert aki koszos az beteges és ott a kisbaba nem nől meg a pocakban
  -lehetőleg legyen ház meg kocsi mert a babának csomó cucca van amiket cipelni is nehéz
  -szerencse is kell, mert van hogy minden meg van és mégsem sikerül
  -öregeknek nem szokott babájuk lenni, mert nem bírják el (?)
  meg ilyenek. Elsősorban korának megfelelően és egészségére, higiénére figyelve. Például nincs puszi a többi gyerekkel az oviban, mert a kicsik még nem tudják, hogy betegek-e vagy sem, de lehet ölelkezni puszit dobni, kabátot cserélni...

 • 2015.02.20 12:49:38Sussudio

  "Össze kell házasodni, mert úgy az igazi..." Ahamm. Jó öltet. Hogy meg fog lepődni, ha gyereke lesz, pedig ő még nem házasodott össze...

  Jó, elnézést, ez kicsit erős felütés volt. :) De konkrétan nagyon nem értek egyet azzal, hogy biológiai tények ismertetését keverjük össze a gyerek erkölcsi-etikai nevelésével.

  Értem, hogy azt szeretnéd, vegye komolyan az érzelmi dolgokat, erre akarod nevelni.

  De a konkrét "hogyan lesz a kisbaba" történetet szerintem ezzel nem szabad összemosni. Tudnia kell, hogyan lesz - másik oldalról pedig lehet nevelni arra, hogy a gyártási folyamatba ne eszetlenül ugorjon bele. De ez akkor is két külön téma.

 • 2015.02.20 13:18:02Van_mikrohullámú_sütőtök?

  Sussudio:
  Azért így tudja, hogy "házasodással az igazi" mert ugye a szokások, szülők, nagyszülők, mesék példáján ezt látja. Van óvodánkban gyermekét egyedül nevelő, sőt: intézetis is. Ők nyilván sajnos nem éltek teljes család kapcsolatban, és neki ez 4 évesen már fontos. Persze, gyerekek születnek ezek nélkül is, mint látod nem kizárólag erkölcsre fókuszál, azért ott van az a fizikai rész is. Úgy hisszük, hogy ez a korának megfelelő szint, és ez az óvónénik, pszichológus véleménye is, nem tettünk ezzel rosszat.

  Szívesen elolvasnám a Te megoldásodat is (már ha van gyereked).

 • 2015.02.20 14:38:22háténimmár

  Azt gondolom, hogy ez sokkal nehezebb az életben, mint itt leírva.
  Hihetetlen értelmi és érettségi különbség van még a 3-7 éves gyerekek között.
  Nem lehet sztereotipizálni hogy egy 6 évesnek mit és hogyan mondjunk, hiszen függ a fejlettségétől, a szülővel való viszonyától és még 1000 más dologtól.

  De: a legfontosabb, ami itt nem hangzott el, hogy a mostani szülő-generáció még nem egy ilyen liberális, nyitott világban nőtt föl. Én a 70es években születtem, a kommunizmus virágzásakor.

  Prűdség volt a köbön, anyámék ilyesmiről emlékeim szerint sosem beszéltek. Kamaszként valami béna könyvet nyomott a kezembe úgy hogy közben elpirult és a metakommunikációja alapján ez az egész téma "kínos és nem beszélünk róla" dolog volt.

  Nagyon nehéz nekem nyitottnak lennem, mert a szocializáció kemény dolog, hiába nem gondolom magam prűdnek meg szűklátókörűnek, sőt baromi nyitottnak és felvilágosultnak, amikor ott vagy a helyzet közepén hogy a gyerek 5 évesen magát simogatva álló cerkával kérdezget a dolgok lényegéről, azért az nagyon nem egyszerű :)))))

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta