SZÜLŐSÉG

Márpedig a beteg gyerek maradjon otthon!

2015. február 11., szerda 15:02

A hatodikosok már csak négyen vannak, a tanárok fele is beteg. Az oviban meg összevonták a négy csoportot kettőbe, de így is nagyon szellősen vannak - meséli a szomszédasszony.

Tombol az influenzajárvány, én meg hetek óta tömöm a gyereket vitaminnal, kúraszerűen Béres Cseppel. Nem kevés pénzbe kerül az immunrendszerének megerősítése, hogy egészséges maradjon és ne hiányozzon az iskolából. Igen, az a fajta balek szülő vagyok, aki, ha köhög a kölyök, orvoshoz küldöm, külön megkérve a dokit, hogy írja ki a gyereket a teljes gyógyulásig.

Szomszédasszony szerint persze túlreagálom ezt a dolgot, ő például mindig tart otthon gyógyszert, beadja a gyereknek, majd elzavarja iskolába, amíg nincsen láza, járjon csak rendesen, még a végén lemarad a tananyagokról. Ráadásul ő sem tud annyi szabadnapot kivenni, ahányszor beteg Jancsika. 

Tisztában vagyok azzal, hogy egy dolgozó anyának nagyon nehéz meghozni a döntést, hogy a beteg gyerekkel mi legyen. Azt is értem, hogy a munkahelyeken nagyon nehéz szabadságot kérni, helyettesítést intézni, megbeszéléseket lemondani. De nekem is vannak érveim, miért nem engedem a gyereket betegen a közösségbe: 

Mert veszélyes.

shutterstock 514801

Felelőtlenségnek tartom bármilyen tünettel rendelkező gyerek elküldését az iskolába, ezzel veszélyeztetve az egészségét. Egy beteg gyereknek minél előbb orvosi segítségre van szüksége, diagnózis felállítására, komolyabb betegségek kizárására, akár gyógyszeres kezelésre, vagy csak ágynyugalomra. Pillanatok alatt rosszabbra fordulhat a helyzet, szövődmények léphetnek fel, elhúzódhat a betegség.  

Mert mindenkit megfertőz maga körül.

Fertőző betegség esetén pillanatok alatt végig lehet fertőzni egy egész osztályt, diákokat, tanárokat is beleértve. Senki nem örül annak, ha a gyereke azzal a hírrel megy haza, hogy többen is köhögnek az osztályban. Akkor fordított esetben miért követik el ugyanezt a hibát? A tanárok kiesése plusz probléma, órák maradnak el, helyettesítés történik, nem tudnak megfelelő tempóban haladni a tananyaggal. 

Megéri? Nem. 

Önök mit szoktak ilyen esetben tenni? És hogyan tudják megoldani a problémát a munkahelyen? 

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2015.02.11 17:55:44Krumpli Bogart

  Azt látja otthon, hogy munkahőse anya-apa is megy betegen dolgozni, őt is viszik oviba.

  A munkahelyeken pedig húzgálják a pofájukat, ha sokszor beteg a gyerek, meg még külön a szülő is.

  A kibaszott állam pedig lenyúlja a betegbiztosítást, de a táppénz első 15 napját a munkáltató fizeti, mintha legalábbis szociális intézmény lenne.

  És a kör bezárult.

 • 2015.02.11 19:01:23ThroughAlphaNoir

  A gyerek biztosan általános iskolás. Gimnáziumban nem fog hiányozni minden egyes alkalommal, amikor beteg, mert behozhatatlan lesz a lemaradása (hacsak nem olyan erős az immunrendszere, hogy évente egyszer beteg). Igen, akkor bejár a gyerek, hacsak nem nagyon lázas/fosós-hányós, sajnos ez van...

 • 2015.02.11 22:22:21nicktolvajmentesítő_kovi1970

  Fertőző betegség esetén már régen az egész osztály megfertőződött mire a tünetek megjelennek...

 • 2015.02.11 22:54:21hallode

  Ne menjen be. Ha lemarad, ha nem. Én megőrülök attól, hogy nem fogják fel azt, hogy igenis megfertőz másokat. Volt olyan anyuka, aki a bárányhimlős, pöttyös gyereket hozta be, mondván nem baj, legalább a többiek is túlesnek rajta. Azám. Csakhogy az egyik gyereknek, aki szintén nem kaptam még el, az anyukája babát várt, és meg nem volt bárányhimlős. Neki azért nem volt tét nélküli a dolog, de az istent játszó beteggyreketbehozó anyukának ilyen lehetőség ugye nem jutott eszébe...a kismama végül ismét megúszta, de se neki, se a babának nem tett túl jót a 3 hétig tartó idegeskedés, (amíg kiderült, hogy nem kapták el).

 • 2015.02.11 22:56:27hallode

  Hozzáteszem, hogy igen, a bárányhimlő már a pöttyök előtt is fertőz. Csakhogy a himlős gyerek előtte valami más nyavalya miatt hetekig nem volt oviban, szóval nem fertőzhetett meg senkit. Pont azért hozta be az anyuka, mert már nem bírt vele otthon. Mondanom sekell, hogy körbefertőzött majdnem mindenkit

 • 2015.02.12 11:59:54YessicaHard

  Elsősöket tanítok. Én is azt mondom,hogy beteg gyerek maradjon otthon. Tanév eleje óta én magam is kétszer voltam beteg, de mind a két esetben szünetben (ez persze véletlen). A második betegségből tüdőgyulladásom is lett, és az osztályban többeknek is. Aki beteg, maradjon otthon.

 • 2015.02.12 13:50:45miislegyenanicknevem

  Háziorvos apuka van az ovis csoportban. Mindig mosolyog amikor erről van szó a szülőin. Álláspontja szerint: amit itt fent is írtak, mire a gyereken a tünet megjelenik, már addig is fertőzött, tehát a fertőzés már a csoportban is van. Köhögés, nátha nem betegség, amiatt felesleges hiányozni, mert akkor kb. 100 napot kellene igazolni (amit ugye a munkáltató sem visel el, de a suliból sem lehet annyit hiányozni). Ha komolyabb a betegség, az úgyis kiderül, akkor meg nyilván nem viszi a gyerekét senki lázasan, tüdőgyulladással, etc. (bárányhimlős gyereket közösségbe küldő anyuka nyilván más kategória..., de azt az ovi megtagadhatja egyébként)

  Ő sokkal fontosabbnak tartja azt, hogyha tényleg, igazán beteg a gyerek, akkor gyógyulás után inkább még 1-2 napot húzzon rá otthon a saját érdekében, hogy legyen ideje az immunrendszernek, és ne jojózzon a betegségekkel.
  Érdemes egyébként megkérdezni külföldön élőket, hogy ez hogy néz ki például Angliában, Németországban, nem is értenék a problémát. Olaszországban például gyógyszert is beadnak. Nyilván nem azt mondom, hogy ez a követendő, de az is a másik véglet, hogy elképzeljünk egy olyan telet, ahol nincs náthás, egyet-kettőt köhögő gyerek az ovikban.

  3 gyerekem van, én is jártam úgy, hogy forgattam a szemeimet, ahogy egyik-másik gyerek köhögött az öltözőben, másnapra már az én lányom is rákezdte, és dühöngtem is miatta, de ez egy ilyen helyzet, rossz, de szükséges.

 • 2015.02.12 13:56:54miislegyenanicknevem

  Másik példa: A szomszédom az első köhögésnél orvoshoz vitte mindig a gyerekét, ha reggel meglátott az oviban egy taknyos orrot, meghallott egy köhögést, már fordult is haza a gyerekkel. A gyerek lemaradt az összes farsangról, ünnepek nagy részéről, barátságokat nem tudott kialakítani. Most elsős, ott is nagyon le van maradva, mert egyrészt itt is azt csinálják, hogy köhögéssel már nem viszik, másrészt nála minden "betegség" nagyon elhúzódik, heteket tölt itthon náthával, köhögéssel, azonnal gyógyszerekkel kezelve, az anyukának már mondta a gyerekorvos, hogy baj lesz így, ha soha nem hagyja az immunrendszert küzdeni, nem hagyja, hogy minél több kórokozóval megismerkedjen. Idén már többször fajult náluk a náthás-köhögős tüdőgyulladássá, pedig az égvilágon minden "immunerősítőt" megvesz, tablettát, szirupot, lekvárt, etc. Voltak immunológusnál is, aki találta mondani, hogy nem megerősíteni kell az immunrendszert (az ő esetükben), hanem hagyni megerősödni...

  Szóval azt gondolom, hogy valahol a szomszédom és a gyerekét bárányhimlősen oviba küldő anyuka között van az arany középút...

 • 2015.02.12 16:14:40Regmelocco

  A hatvanas években jártam Bp-en két oviba is, az egyik kéthetes volt. Itt ha beteg lett valaki, külön szobába vitték mesekönyvvel stb. és hívták a szülőket, a kilincset lefertőtlenítették. Ha kétség volt, beteg-e, néhány órán belül megjelent egy orvos és megvizsgálta.

  Az új rendszerrel először külföldön találkoztam, nem túl módos amerikaiak között - minden évben kétszer elkaptuk hetekre a "felső légúti betegségeket", majd az általános iskolában is.

  Szerintem elméletileg minden intézményt felügyel egy orvos, akit ki kellene hívni ilyenkor.

 • 2015.02.12 21:39:31Advanced Flight

  Szerintem egy láztalan, élénk jókedvű gyerek nem beteg, csak mert folyik az orra vagy kettőt krákog. Ilyennel otthon tartani luxus, ráadásul halálra fogja unni magát.
  A gyerekközösségnek ez a természetes velejárója, de valahol tényleg meg kell erősödni az immunrendszernek.
  Felnőttekről csak annyit, hogy perpill a melóhelyemen is tombol a járvány, és itt sokan tényleg megteszik, hogy otthon maradnak vele egy hétig. Eredmény: a kollektíva fele nincs itt, így mi sem tudunk haladni szinte semmivel, mert nem lehet mindenkit mindenkivel helyettesíteni.
  Szar időszak a tél vége, ki kell bekkelni valahogy.

 • 2015.02.12 21:46:48Mille38

  Tavaly majdnem felével kevesebb táppénzt fizetett ki az OEP, mint egy évvel korábban. A táppénzes napok száma is hasonlóan csökkent. Na vajon miért...

 • 2015.02.12 22:29:40Mr. Bear

  Ez a bárányhimlős gyereket oviba cipelő anyukás történet több sebből vérzik. Ha a gyerek betegen volt otthon, akkor csak orvosi igazolással vehették vissza, azt pedig kötve hiszem, hogy volt gyerekorovos, aki egy fertőző stádiumban levő beteg gyerekről kiállította a papírt, hogy egészséges. A bárányhimlő akkor már nem fertőz, amikor leszáradnak a pöttyök, bár a látvány elég sokkoló tud lenni. Nyilván a történetben szereplő gyerek sem volt már fertőző.

 • 2015.02.13 07:52:1119880513

  Mikor a kisfiam 3,5 éve bekerült közösségbe, én is azt gondoltam, hogy még a legenyhébb tünetekkel sem fogom oviba vinni. Aztán rájöttem, hogy ez tarthatatlan. Ráadásul, ahogy körbefigyeltem, láttam, hogy a gyerekek 80%-a köhög vagy taknyos, esetleg mindkettő. A munkahelyemen csúnyán néztek rám, a főnök húzta a száját, megjegyzéseket tettek stb., ha a gyerekkel eljöttem táppénzre (én magam már nem is mertem beteg lenni). Most ott tartunk, hogy ha egy kicsit meg van fázva, vagy köhög, akkor mehet oviba. Ő is unatkozik itthon, és tulajdonképpen értelme sincs, mivel ha itthon tartanám akkor kb. 3 hetet lenne itthon egy hónapból. Most pl. éppen itthon van, tüszős mandulagyulladással, amivel nyilván nem vittem oviba. Valaki írta előttem, hogy meg kell találni az arany középutat: szerintem itt van kb.: lázasan, hányás-hasmenéssel, őrült torokfájással ne menjen, egy kis vizes orrfolyás, enyhe köhögés pedig rendben van.

 • 2015.02.13 09:05:19subidubidu

  Így van. Elesett, rossz állapotú gyerek ne menjen. De ha már az ovis ügyesen fújja az orrát, nem köhög folyamatosan, akkor miért ne menne? Iskolás meg pláne.
  És igen, középiskolában már nagyobb a tempó. Szerencsére akkor strammabbak már a fiatalok, ritkán betegek, és önállóbban képesek pótolni is.

 • 2015.02.13 09:38:03Althea Vestrict

  Megszolitva erzem magam a "nemeteknel milyen lehet" kerdessel. Ket gyerekem van, a nagyobb teljesen sima ugy a mai napig, a kicsi most mar ovis, o nagyon sokat beteg. Az ovodakban TILOS barmit beadni, meg vitamint is, az abszolut maximum a lazmeres. A kitiltas intezmenye nincsen. A nagyobb uzemi oviba jart, az total horror volt, ott a szulok a gyerekeket lazcsillapitoval is hoztak. A kicsinel nem olyan durva a helyzet, voszont o nagyon lazasodos, ergo mindig otthon kell vele maradni. A munkaltato? Meg a juttatasok? Kacagnom kell. Itt Bajororszagban evi 10 nap jar, mint FIZETETLEN SZABADSAG. Es ennyi. A mi cegunk ultra jofejnek szamit, mert az otthonlet elso napjat fizeti. Nincs anyaval toltott betegnapok, semmi. Es ha elfogyott a tiz nap? Akkor mehet eloszor maradek szabibol, es tulorabol, utana pedig a munkaltatonak jelzett tovabbi fizetetlen szabikbol. Egeszen addig vaganykodik mindenki a beteg gyerekkel, amig tud, amikor zsinorban kifekszik 40 fokos lazzal, az nem jo moka. De ezt azok, akiknek a gyereke csak "kicsit taknyos"(meg ugy kohog, mint egy tudoveszes, de nem lazas) addig nem fogjak megerteni.

 • 2015.02.15 21:21:04csib

  Vihar a biliben... Aki nem dolgozik, nincs tisztaban azzal, mit jelent a beteg gyerek. Fogalma sincs rola.

 • 2015.02.15 21:39:29Krumpli Bogart

  Borsodi ks faluban nőttem fel, náthán kívül sosem volt semmi bajom.
  A gyerekem egyetemi magánóvodába járt: szalmonella, tetű és giliszta is volt.

  Amikor mát ötödször lett gilisztás (mi, szülők is benyaltuk) és szóltam az óvónőknek, hogy állandóan visszafertőződik, mindenki bőszen tagadta, hogy gilisztája lenne. Biztos csak nekünk volt és mindig csak akkor, ha óvodába járt.

  Akkor szabadultunk meg tőle, amikor iskolás lett a gyerek. Undorító volt.

 • 2015.02.15 21:51:16Krumpli Bogart

  Csib, ahogy mondod.
  Éjjel beteg lett a gyerek, reggel riasztottam anyámat, hogy jöjjön, addig elszaladtam vele az orvoshoz, onnan gyógyszertárba és haza. Anyura bíztam a beteg gyereket, rohanás vásárolni, több napra főzni. Anyu hazament, éjjel prizniceltem, stb. Reggel jött anyu jött, én mentem dolgozni, este hazajöttem átvettem az ügyeletet, éjjel ismét priznic, másnap munka, harmadnap már két-három órát s alhattam, de mivel otthon voltak egész nap, többlet takarítás és mosás volt minden este.
  Hét végére a szó szoros értelmében elájultam a munka és a folyamatos kialvatlanság miatt. októbertől áprilisig minden hónapban volt ilyen hetem, legalább egy. Persze minden harmadik ilyen takonyfrászt én is megkaptam és betegen húztam a belemet.

  Ha visszagondolok erre a 4-5 éves időszakra, ......ha ezt előre tudom, sosem szültem volna gyereket. A munkahelyemen pedig baszogattak, hogy havonta hiányzom egy napot..... Nyáron pedig hosszú szabadságra megyek (óvodai szünet miatt).

  Fogy a magyar. Anyátok picsája! Hülye állam!

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta