Ezt jelenti a látogatási tilalom a gyerekosztályokon

Az influenza-járvány miatt országszerte teljes vagy részleges látogatási tilalmat rendeltek el a kórházakban. Egy felmérésből kiderült, hogy ez a korlátozás - egyébként nem meglepő módon - leginkább a gyerekosztályon fekvő betegeket és szüleiket érinti érzékenyen. 

Jelenleg országszerte 70 kórházban van érvényben tilalom, ezek közel felében az egész intézményre kiterjed a korlátozás, így minden osztályra csak bizonyos szabályok alapján mehet be a közeli hozzátartozó. Az, hogy egy adott kórházban mikortól, milyen időtartamra, milyen osztályokon illetve milyen mértékben rendelnek el tilalmat, az adott egészségügyi intézmény vezetésén múlik, ezekről érdemes előre tájékozódni, de a közleményben néhány kórházi dolgozó is elmondta a tapasztalatait. 

shutterstock 61301884

Az egyik szülő mehet be pár órára

A felmérésből kiderült, hogy legnehezebben a beteg gyermekek és szüleik élik meg a korlátozást. A legtöbb gyermekosztályon csak az egyik szülő tartózkodhat bent, de akadnak olyan helyek is, ahol még az időszakot is megszabják, így az édesanya vagy az édesapa is csupán napi pár órát tölthet gyermekével. Az otthoni játékok, könyvek, kedvenc ételek bekerülhetnek, ám ezek sem váltják ki a szülők jelenlétét. 

Oltás-ellenőrzés nincs, csomagok csak az ajtóig

„Az, hogy valaki be van oltva influenza ellen, nem garancia arra, hogy az érintett nem kapja el a fertőzést. Éppen ezért az oltást nem ellenőrizzük, viszont egyszerre csak egy szülőt engedünk be a saját gyerekéhez” – mondta el Dr. Bauer Viktor, a Dr. Kenessey Albert Kórház gyermekosztályának vezetője. „A többi látogató csak az ajtóig jöhet, ajándékaikat, csomagjaikat az édesanya vagy a nővér viszi be a beteg gyermekhez. Ráadásul arra is megkérjük az anyukákat, hogy gyermekeiket lehetőleg tartsák a kórteremben, hogy a kicsik ne ragasszák egymásra a fertőző betegséget. Így a szülőre több feladat hárul, hiszen minden egyéb külső segítség és támogatás híján egész nap neki kell lekötnie a kis beteget.”

Társasjáték, könyvek és Youtube csatorna szórakoztatja a gyerekeket

A Gottsegen Országos Kardiológiai Intézetben még szigorúbb a tilalom, hiszen itt olyan szív és érrendszeri problémával szenvedő gyermekek fekszenek, akiknél az influenza súlyos szövődményekkel járhat, illetve műtétüket is veszélyeztetheti. „A szülők nehezen élik meg, hogy mindössze napi két órát tartózkodhatnak gyermekükkel. A kicsik szerencsére feltalálják magukat, és egymással játszanak, beszélgetnek, a nővérek pedig igyekeznek minél több időt tölteni a gyerekekkel. Így az osztály már leginkább egy zsibongó óvodára hasonlít. Ilyenkor előkerülnek a társasjátékok, felértékelődnek a könyvek, amiből egymásnak olvasnak történeteket” – fejtette ki Vincze Beatrix főnővér.

„Az influenza idén több napig tartó, különösen magas lázzal jár. A járvány rendkívül gyorsan terjed az óvodás korosztály körében, és sajnos magas a szövődményes betegek száma is, így szinte folyamatosan teltházas az osztály” – mondta Dr. Pongrácz Kálmán, a váci Jávorszky Ödön Kórház osztályvezető főorvosa. „A nem fertőző gyermekeket elkülönítjük az influenzásoktól, de őket is csak egy szülő látogathatja. Számukra nagy változatosságot jelent, hogy leülhetnek a K&H gyógyvarázs Youtube csatornája elé, és megnézhetnek egy-egy kedves történetet.”

Oszd meg másokkal is!
Mustra