SZÜLŐSÉG

Iskola Angliában: gyakorlatias, befogadó, és konzerválja a kasztrendszert

2015. február 10., kedd 11:47

Kriszta Magyarországon született és itt végezte az iskoláit, de már évtizedek óta az angliai Brightonban él. Férje angol, bankban manager. Két gyermekük, a 12 éves Sophie, és a 7 éves Peter anyanyelve szintén az angol lett – Kriszta is ezen a nyelven beszél otthon hozzájuk. A család az angol középosztály életét éli. Kriszta szerint, ha az angliai oktatásról beszélünk, akkor az osztály hovatartozástól nem lehet eltekinteni, az oktatási rendszer ugyanis meglátása szerint nem hogy enyhítené a különbségeket, hanem alátámasztja a merev társadalmi rendszert.

Angliában az iskola ötéves kortól kötelező, de általában már négyévesen elkezdik a nulladik évfolyammal. Egy-egy osztályba mindig ugyanaz a korosztály jár, még bukás sincs, olyan tehát nem fordulhat elő, hogy akár egy-másfél év korkülönbség is legyen az osztálytársak között, mint itthon. Ezért aztán mindenki igyekszik minél előbb iskolába adni a gyermekét, nehogy emiatt induljon hátránnyal. Kriszta szerint éppen ezért elég nehéz, mondjuk egy Magyarországról érkezett kisgyereknek beilleszkedni, hiszen egy hatéves angol gyerek már tud írni, olvasni és alap matematikai műveleteket is el tud végezni, míg egy ugyanilyen korú, Magyarországon élő kisgyerek az iskolának még a közelében sem járt. A frissen beköltözötteknek áthidaló iskola vagy osztály nincs, vannak viszont szakemberek, akik felzárkóztató órákat tartanak. Általában úgy veszik, hogy a legtehetségesebbek 3 hónap alatt tanulnak meg kommunikálni az új nyelven, az átlagnak ehhez egy év kell, a leglassúbbak azonban két évet is kapnak erre.

Az iskolarendszert megpróbáljuk érthetően leírni. Az oktatás 4 éves kortól 11 éves korig az ún. primary school-okban folyik. Ezt az időszakot helyenként két részre bontják, így a gyerekek 4-7 éves korig az infant school-ba, 7-11 éves korig pedig a junior school-ba járnak. Ez után a secondary school (középiskola) következik. Ezek egy része 16 éves kortól felső középfokú oktatást is nyújt (sixth form), ugyanakkor működnek külön erre specializálódott sixth form college-ok vagy further education college-ok, ezekbe 16-18 éves korig járnak a gyerekek. A középiskolákba nincs felvételi, Anglia egyes részeiben azonban még ma is működnek hagyományos gimnáziumok (grammar schools), amelyekbe a belépést a diákok szűrése előzi meg. A sixth form általában egyetemi előkészítő. Akik nem mennek sixth formba, azok college-okba mennek szakmát tanulni. Hogy még bonyolultabb legyen, elég sok egyetemet is College-nak hívnak, de ez ne tévesszen meg senkit.

A magyar általános iskolának megfelelő primary school-okban reggel kilenckor kezdődnek az órák, és negyed négyig tartanak, közben hosszabb-rövidebb szünetekkel.  Iskolatáska nincs, a felszerelést az intézmény adja és bent is tartják. Otthon készülni nem kell. Az órákat ugyan valamilyen meghatározott rend szerint tartják, de ennek különösebb jelentősége nincs, mivel sem „bepakolni”, sem leckét írni nem kell. Az órai munkára csoportokba osztják a gyerekeket, az asztalok körül mindig hasonló képességűek ülnek, és ennek megfelelő feladatokat is kapnak. Arra azonban nagyon odafigyelnek, hogy a gyerekek ne jöjjenek rá, hogy melyik csoportba tartoznak a legokosabb, és melyikbe a leglassúbb gyerekek, ezért rendszeresen keverik is a csoportokat. 

Kriszta szerint egyébként a gyerekek – talán éppen ezért – igen elfogadók egymással, itt simán barátkozik a legjobb tanuló a legkevésbé okossal – ez egyszerűen nem téma. A tanárok törekednek arra, hogy minden gyerekben megtalálják a tehetséget. Ünneplik őket minden kis sikerért, és sosem alázzák meg vagy törik le a lelkesedésüket – mesélte Kriszta.

Harmadik osztály után, vagyis hétéves korban, Peter iskolájában évente újrakeverik az osztályokat. Kriszta ezen először kiborult, hiszen most mindent újra meg kell szoknia a gyermekének, de később rájött, hogy ez inkább jó, mint rossz, hiszen így javulnak a gyerekek szocializációs képességei, gyakorolják a kapcsolatok kialakítását, fenntartását.

Egy iskolaév három terminusból áll, ezeket két „half term”-re bontják. Minden félterminus után egy hét pihenőt kapnak a gyerekek. A terminusok karácsonykor, húsvétkor, illetve nyáron érnek véget, ekkor hosszabb szünet jön. Valamennyi terminusnak adnak egy központi témát. Peter osztályának jelenleg a víz az, így ebben a nagyjából három hónapban ezzel kapcsolatosak a feladataik is. A vízről olvasnak vagy írnak verset angolórán, a tudomány órán pedig, amely a természet- és társadalomtudományokat is magában foglalja, vízzel kapcsolatos kísérleteket, feladatokat végeznek el. Még az osztálykirándulás is víz témájú lesz.

Érdekesség, hogy tanulnak például dizájnt is a gyerekek, ez leginkább a magyar technika (gyakorlati) órára hasonlít tematikájában. Az úgynevezett Religious Education keretében pedig betekintést nyernek a világ számos vallásába, tehát nem felekezeti hitoktatás folyik, hanem a kultúrák, sajátosságok, szokások megismertetése. A felekezeti hitoktatás, vagyis bármely másik vallás nem egyenlőként kezelése, egyébként Kriszta szerint nem is menne, hiszen az angol társadalom nagyon toleráns és befogadó.

Az oktatás egyébként rendkívül gyakorlatias, még a verslábak mibenlétét is a gyakorlaton keresztül ismerik meg a gyerekek. Rendszeresen visszatérő feladat például, hogy költeménnyel kell előrukkolniuk, az iskolában tanultakat alkalmazva. Egészen kicsi korukban megtanulnak hivatalos levelet is fogalmazni, legutóbb például a Mikulásnak írtak egyet, szabatos formába öntve, a végén az elmaradhatatlan „Yours sincerely”-vel. Nagy hangsúlyt fektetnek a helyes és értő olvasásra is, a gyerekek iskolai fejlődésének fontos mérőszáma a „reading age”, vagyis, hogy hány éves szinten tud olvasni.

shutterstock 72372268

Házi feladatot csak 3. osztálytól kapnak a gyerekek, méghozzá hetente egyszer. Peter iskolájában ennek a csütörtök a napja, és egy hét áll rendelkezésükre elkészíteni. A feladatok játékosak és kreatívak, nem egyszer pedig az interneten kell izgalmas gyakorló feladatokat megoldani, amit nagyon élveznek. Az ehhez való hozzáférést az iskola vásárolja meg, a gyerekek pedig bejelentkezés után korosztályuknak megfelelő feladatokat kapnak.

Iskolai kereteken belül közlekedni is megtanítják a gyerekeket, kiviszik őket kerékpárral a forgalomba, hogy legyen gyakorlatuk, tehát éles helyzetekben is helyt kell állniuk. Ezt a kurzust vizsgával zárják. Ugyanígy nagy hangsúlyt fektetnek az iskolák az úszásoktatásra is.

Teszteket, hát, nem is tudom, hogy lehetne leírni, úgysem fogják elhinni. Van számonkérés, igen, írnak egy országosan meghatározott, úgynevezett SATS tesztet 2. osztály végén, 6-7 évesen, és írnak egyet a primary school végén, 11 éves korukban, amely azt méri, hogy elsajátította-e a minimumot a gyermek. „Amikor a második év végén írták a SATS-ot, aminek országos napja van, az iskola nagyon-nagyon ügyelt rá, hogy a gyerekeknek meg véletlenül se legyen fogalmuk arról, hogy ez egy vizsga. Szerintem a kölkök azt hitték, valami gyakorló feladatsort írtak” – mesélte Kriszta.  Az angol primary school-ban nincs röpdolgozat vagy felelés, a gyerekek képességeivel, tudásával, szorgalmával a tanárok, akik minden napot együtt töltenek velük, a nélkül is tisztában vannak, s ez alapján adnak szöveges értékelést a tanév végén.

Angliában, a legtöbb iskolában egyenruhát hordanak, és minden intézménynek megvan a sajátja. Ezeket a ruhadarabokat a gyerekek büszkén viselik, hiszen rajta van az iskola logója, és a szülők is örülnek neki, mert nagyon praktikusak, könnyen moshatók, és az egyenruha a rivalizálást is kizárja.

Összességében Kriszta szerint az angol alapoktatás móka, kacagás. Nagyon gyerekbarát, játékos, izgalmas, és egyáltalán nem stresszes vagy sokkoló.  Az évtizedek alatt Kriszta nagyon sok újonnan érkező magyar gyereket ismert meg, és azt mondja, még nem találkozott olyannal, aki ne szerette volna sokkal jobban az angol iskolát, mint a magyart.

A secondary school már keményebb dió

Kriszta lánya, a 12 éves Sophie már középiskolába, úgynevezett secondary school-ba jár, méghozzá egy olyan volt magániskolába, amely nem rég ment tönkre, ezért a fenntartását átvette azt az önkormányzat. Így a tandíjat, ami terminusonként 3000-4000 fontnál kezdődne egyébként, nem kell fizetni jelenleg, minden más költség azonban megmaradt. Az egyenruha kezdő szett 300 font, de fizetni kell a zeneóráért, az étkezésért, és minden másért, bónusz, hogy ezeket mind kötelező igénybe venni. Külön felszerelés kell a különböző sportágaknak, tanulnak például hokit és táncot is, de egy (ex) magán iskolában még az osztálykirándulás célállomása is minimum Franciaország – ennek megfelelő költségekkel.

shutterstock 115841704

A magán iskolákban az oktatás is minőségi. Zenét, sportágakat és több nyelvet is tanulnak, kis csoportokban.  A secondary schoolban már jóval nagyobb követelményeket támasztanak, mint a kisiskolában. Sophie reggel 7-kor indul el otthonról, és délután ötkor ér haza. A tanórák egy órásak, és még az ebédszünet sem hosszabb negyed óránál. Órarendjük is van, a tantárgyakat szaktanárok tanítják, a diákok pedig vándorolnak a szaktantermekbe. Itt már rendszeres számonkérés is van, és házi feladatot is kapnak a diákok, ami naponta 2-3 órát vesz igénybe. Ritka azonban, hogy valaki sikertelen ezekben az iskolákban: ha a szülőknek van pénzük kifizetni a költségeket, az iskolának lesz módszere teljesíttetni a gyerekkel a követelményeket – tehetségtől teljesen függetlenül.

Éppen ezért, aki megteheti, inkább fizet, és magániskolába járatja a gyerekét. Kriszta szerint ugyanis Angliában rendkívül merevek, már-már átjárhatatlanok a társadalmi osztályok, és a magániskola minimum középosztálybeli státuszt jelent – annak megfelelő hátszéllel. Ha valaki magániskolába járt, annak még a kiejtése is más. Pénz és hatalom van mögötte, ajtók nyílnak meg, és egészen másképp kezelnek egy olyan embert, aki „posh akcentussal” beszél.

Hogy ez mennyire nem légből kapott érvelés, az is jelzi, hogy valamennyi kabinet miniszter az Eton College-ba, és valamennyi parlamenti képviselő magán iskolába járt. Még a munkáspárti Tony Blair kormányának is csak egyetlen munkásszármazású tagja volt. Ha valaki cambridge-i vagy oxford-i egyetemre járt, garantáltan sikeres lesz. Viszont bármennyire is igyekeznek, nem magániskolából ezekre az egyetemekre csak nagyon kis százalékban kerülnek be a fiatalok.

Az iskola tehát Angliában ahelyett, hogy lebontaná, éppen hogy bebetonozza a társadalmi különbségeket. Tudják, látják ezt, és tiltakozások is vannak ellene, de nem igazán tudják, mit lehetne ezzel kezdeni. Mert, tegyük hozzá, a magániskolák hatalmas bizniszt jelentenek az országnak, ezekbe a méregdrága angol bentlakásos intézményekbe küldik a gyerekeiket többek között a dúsgazdag oroszok és kínaiak – mondja Kriszta.

A secondary school-ban az öltözék is formálisabb, a zakó, nyakkendő, a kalap, lányoknak a térd alá érő rakott szoknya kötelező viselet Sophie iskolájában.  Amikor elérik a „sixth formot”, ami az egyetem előtti utolsó két év, már „smart dresscode” van, ami azt jelenti, hogy nem kötelező az egyenruha, viszont elegánsnak, formálisnak kell lenni. Kriszta ezt egyáltalán nem bánja, hadd szokják, mondja, így legalább nem fognak esetlenül mozogni, ha felnőtt korukban öltönyt, kosztümöt kell viselniük.

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2015.02.10 13:11:45Jankee

  Ugye azt azért szeretjük elfelejteni hogy Angliában az iskolai késelések száma nem elhanyagolható és már 12 éves gyereknél is kés van, ami ellen a kormány semmit se tud tenni ?:) nyilván nem elitiskoláknál, de szépszámmal akadnak ígyis...

 • 2015.02.10 13:29:48micsoda?

  Olvasottak alapján azt látom, hogy sokkal több a pozitív gyakorlat az oktatásban, mint a negatív (konzerválja a kasztrendszert).
  Itthon a magam részéről nagyon rossz döntésnek tartom, hogy láthatóan különbséget tesznek szegény és a gazdag kisiskolás között. Például a szegény gyerek ingyen étkezhet. Volt szerencsém megtapasztalni a megkülönböztetést annak idején, és soha nem felejtem el.

  A tanárok közti különbségről már ne is beszéljünk. Most jön az, hogy bezzeg a fizetés! Meghatározó igen, de nem az lenne az első szempont.

  Nagyon jó írás, akár egy tanulmány is lehetne.:)

 • 2015.02.10 13:47:46'it's cool to know nothing'

  Az miért van, hogy a gyerekeknek nem magyar az anyanyelve? Az identitás annyira sem számít, hogy még a neveik is idegenek? A szülők, nagy szülők tisztelete sincs meg? (ha már annyira kultúrálisan nyitottnak, és befogadónak írja le az angolokat a szerző).
  Miért természetes az, hogy ha egy magyar nő, vagy férfi idegennel köt házasságot, akkor a gyerekek szinte szükségszerűen idegen anyanyelvűek lesznek?
  Vannak kivételek, de miért ez az általános?

  Más nemzetek miért nem ilyen behódolók?

 • 2015.02.10 13:49:20mcc

  Ez az anyai szív. De a lényeg, hogy az iskolarendszerből kikerülők mire viszik az életben, erről meg úgysem lehet sokat tudni. Mindenesetre nem mi vezetünk ebben sem, azt hiszem.

 • 2015.02.10 14:59:26martineden

  'it's cool to know nothing',,Miért természetes az, hogy ha egy magyar nő, vagy férfi idegennel köt házasságot, akkor a gyerekek szinte szükségszerűen idegen anyanyelvűek lesznek?".......Mert gondolnak a gyerek jovojere,abbol ha magyarul beszel nem sok haszna szarmazna,nyilvan annak az orszagnak a nyelvet kell tudnia ahol el.

 • 2015.02.10 15:10:21B-road

  @'it's cool to know nothing'
  Háát gondolom elég nehéz odakint magyar anyanyelvű iskolát találni. Szóval lehet hogy csak praktikus okai vannak ennek. :)
  Amúgymeg, minek olvasol más országok iskoláiról cikkeket, hacsak nem azért, hogy elpanaszkodhasd, hogy...
  (..sajnálat..)

 • 2015.02.10 15:18:34Krumpli Bogart

  Az állam iskola haszontalan szar, a magániskola pedig egy szolgáltatás, amiért fizetni kell.

  Ha fizetni tudsz, a gyerek képességeitől függetlenül megtalálja az iskola a módszert arra, hogy a csemete teljesítsen.

  Ez egy nagyon érdekes mondat volt.

 • 2015.02.10 15:36:02Rob67

  @'it's cool to know nothing' Baromsag amit irsz. Ezek a gyerekek angolok, az edesanyjuk magyar. Velhetoen nem szegyellik - miert is tennek -, de szamukra magyarorszag mar csak az anyuka szuletesi helye, nem tobb. Ez nem etnikai vagy nacionalista kerdes, hanem praktikussagi, eletviteli. Ezek a gyerekek Angliaban szulettek, angol apatol, angol allampolgarok, Angliaban elnek, az egesz eletuk eszerint zajlik.
  Mivel en magam is kozel tiz eve elek Angliaban ezaltal tudom mirol van szo. Az en fiam meg Magyarorszgon szuletett, de negyeves kora ota el itt. Szamara Magyarorszag nyilvan jelent meg valamit, annak ellenere hogy mar kettos allampolgar. Neki vannak emlkei: a nagyszulok, akikhez haza haza jarkal a szunetekben, a papaval valo kozos pecazas, a mamaval a Vidamparkban, a Pesti utcak, kepek. Kulturalisan is. Emlekszik a meseire, tokeletesen beszel magyarul (mindket szuloje magyar). Az olvasas mar nehezebb, hiszen csak itt tanult olvasni. Ennek ellenere olvas magyarul, de nem szeret. Keresemre azert idonkent elolvas egy egy magyar irodalmi remeket, es neha kozosen megnezunk egy magyar filmet. Ez kell.
  Mi lesz majd ha O nagy lesz? Semmi. Angol feleseg, a gyerekei mar nem magyarok lesznek. Talan tudnak majd egy kicsit magyarul, hiszen erdekes, de nem tobb. Nekik mar Magyarorszag semmi sem lesz. Es ez normalis szerintem.

  A poszthoz. A fiam lassan vegzos egy del angliai nagyvaros nem maganiskolajaban. Az oktatas a leirtakhoz hasonlo, de azert hozzatennem: az egyetemre bekerules egyaltalan nem nehez, persze ha neves egyetemet akarsz azert fizetni kell, de hol nem?? Oxford mas kavehaz, de e a normal egyetemek is nagyon magasszintuek.
  A kozepiskolaban mar tobb nyelvet tanulnak az angolon kivul, az alapoktatas reszekent. Ugyanugy az alap resze a zenei oktatas, a tanc, a drama oktatas. A tanarok elkotelezettek es maximalisan segitik a gyerekeket mindenben. A fizetesuk ehhez merten nagyon jo is. En nem bantam meg hogy a fiam itt van.

 • 2015.02.10 15:37:10blackshíp

  'it's cool to know nothing'
  például mert nem kicsit megnehezíti a gyerek életét, ha olyan neve van, amit abban az aországban ahol él nem tudnak leírni, kiejteni, megjegyezni, bármiylen szép is mondjuk a Zsófia. Nem véletlenül választanak maguknak pl. a kínai, indiai vendégmunkások is az adott országban kiejthető, megjegyezhető nevet...

 • 2015.02.10 15:40:45Baloldali érték

  @martineden Ja, mintha a kettő kizárná egymást, és ha megtanul a gyerek magyarul sose tud majd angolul beszélni. Maradjunk annyiban hogy Kriszta a tipikus szolgalelkű kivándorló, akinek az első dolga megtagadnia a magyarságát, hátha britebb lesz a királynőnél.

 • 2015.02.10 15:57:09'it's cool to know nothing'

  @martineden
  @B-road
  @Rob67

  Érdekes olaszok, spanyolok, lengyelek, kínaiak stb. millióinak nem okoz problémát, hogy megmaradjanak annak, aminek születtek bárhová is veti őket a sors, és értéknek tekintsék azt, amit magukkal hoztak. Értéknek tekintik legalább annyira, hogy mindent megtesznek, hogy gyerekeiknek is átadhassák. Érdekes Barack Obama névvel lehet érvényesülni, de Zoltan Temesvari névvel nem?

  Mennyire befogadó egy olyan közeg, ahol már a neved miatt is hátrányba kerülsz? Magyarországon hol kerülsz hátránybam ha nem magyar neved van?

  Nem tartjátok furcsának, hogy az őseitek konkrétan a vérüket adták számtalanszor, hogy megmaradjanak, a nyelvüket használhassák, ti meg csak úgy odadobjátok, és alig várjátok, hogy angolok, németek vagy mittudomén mik legyetek? Nem érzitek úgy, hogy saját magatoka köpitek szembe? Hogy azt tagadjátok meg akik tényleg vagytok? Semmire se tartjátok magatokat?

  Gerinc kellene, és meg kellene tanulni egyenes háttal, felemelt fejjel járni, nem mások seggét nyalni.
  (aztán a ti gyerekeitek lesznek majd azok, akik pl. Angliát is otthagyják, mert mennyire szar, és mennyire jobb Ausztrália - hány ilyent láttam!)

 • 2015.02.10 15:58:03Megszűnt Felhasználó

  ,,...egy hatéves angol gyerek már tud írni, olvasni és alap matematikai műveleteket is el tud végezni".
  Csak sajnos ez 12 éves korukig így is marad.

  Abban egyetértek, hogy itt arra mennek, hogy a gyerek élvezze az iskolát, ennélfogva nagyon ötletesek és kreatívak a tanárok, s ugyan nem feltétlenül ezért, de tény, hogy az itteni gyerekek úgy mennek középiskolába, hogy alig tudnak valamit. Az iskolában ahol dolgozom tudnak az elsősök írni, olvasni, és számolni, de még a hatodikosok is azért kapják a ,,hét sztárja" kitüntetést mert milyen jól tudnak a szorzótáblából párat.
  Van angol diplomám, de érettségim nincs, a tanításhoz pedig érettségi kell. Az érettségire felkészítő órán a négyzet és a téglalap közti különbségeket tanította a tanár. Még egyszer hangsúlyozom, érettségi, és még mindig nem a kerület/terület számítása volt a téma.

  Én valahol az angol és a magyar oktatás közt látom az ideálisat. Tényleg csodálatra méltó ahogy itt motiválják a gyerekeket, de sajnos ennek az az ára, hogy minimális a gyerekek tudása. Legalábbis magyar szemmel.

 • 2015.02.10 16:03:28'it's cool to know nothing'

  @B-road
  Egyébként meg nyilván azért olvasom, mert én is éltem külfüldön, lehet, hogy még fogok is, és még gyerekim is vannak, akik nyilván velem tartanának.

  De hihetetlenül felháborít, hogy ha az apa a magyar, akkor azért lesz idegen "anya"nyelvű a gyerek, mert hát az anyja nem magyar, ha pedig az anyja magyar, akkor a férfi dönti el, hogy mi legyen és nem lesz magyar az a gyerek. Egy szerbnél nem is kérdés, hogy ha az egyik szülő szerb, akkor a gyerek szerb és kész. Nálunk pont fordítva van. Ha egyik szülő nem magyar, akkor a gyerek nem magyar és kész.
  Az egészséges dolog a kettő között lenne, ezt kellene észrevenni. Semmi gondom a kettős identitással, az identitás feladással, és a teljes behódolással van bajom, de nagyon.

 • 2015.02.10 16:06:36PeTR

  @'it's cool to know nothing'

  Ez csupán személyes dontés kérdése, itt Angliában tok mindegy mi a gyerek anyanyelve ,gyerekként ugyis tokeletesen megtanulja az angolt akárcsak egy angol. Tobb embert is ismerek aki csak a szuleitol tanulta az "anyanyelvét" vagy épp nem tanulta meg soha.
  A neve sem számit rengeteg fura idegen nyelv van fura "megjegyezhetetlen" nevekkel. A magyar nevek sem lennenek kirivoan furcsák.
  Persze tobb nyelven megtanulni mar gyerekkorban nyilvan jobb mint felnottkent szenvedni vele.
  Szoval szuloi dontés csupán..

 • 2015.02.10 16:10:47'it's cool to know nothing'

  @PeTR
  Igen pont erről van szó. A legtöbben próbálják a nemlétező elvárásokra fogni, de csak arról van szó, hogy saját magukat nézik le + lusták.

 • 2015.02.10 16:40:14lackofiam

  Ez így van, a primary school nagyon gyenge, közelébe sem ér a magyar általános iskoláknak. Az én fiam a year 5 és year 6 ot járta ott, utolsó két év az általánosban, sokkal többet tudott, mint az angolok. Most már year 8 ban van ( itt Liverpoolban, amúgy senki nem hívja a középiskolákat secondarynek, hanem high school, mint az usában.) Fokozatosan kezdtek többet és többet tanulni és ez így megy az érettségiig, itt GCSE, amit 16 évesen csinálnak meg. Természetesen állami iskolába jár, magán sulira nincs pénzünk és gondolom nem oxford meg cambridge lesz a cél, de kitünő egyetemek vannak ország szerte, persze utána kell járni melyik miben jó! Egy dologgal nem értek egyet a cikkben, igenis a gyerekek tudják, hogy ki melyik szinten van ( top, medium, low), csak k.rvára nem érdekli őket. Mondjuk mindegyik szinten ugyanazt tanítják, csak az oktatás sebessége más. Tömören, a primary egy kalap f.s, viszont van gyerekkorod, a high school pedig szép lassan veri a magyar oktatást sajnos!

 • 2015.02.10 16:52:15jet set

  @'it's cool to know nothing': Mit vársz egy ilyen nőtől?
  "Peter iskolájában évente újrakeverik az osztályokat. Kriszta ezen először kiborult"
  B+, ezen kiborulni.
  Sok kétnyelvű gyereket ismerek, semmilyen hátrányuk nem származik belőle, hogy két nyelven is beszélnek.

 • 2015.02.10 17:35:13Fekete Pestis

  @baloldali ertekek:
  pl arra nem is gondolsz, hogy valakinek a ny-eu ertekek jobban fekszenek (u.m. konszenzus, relativizalas, oszinteseg, szokimondas, szabalykovetes, elore tervezes, utilitarius gondolkodasmod, stb) mint a magyar ertekek?

 • 2015.02.10 17:46:35retinax

  Baloldali érték: ez azért elég meredek, "maradjunk annyiban" felkiáltással ítélkezni valakiről, akiről összesen annyit tudsz, amennyit a cikkben elárult magáról. Lehet, hogy pont az ilyeneket akarta hátrahagyni, én megérteném.

 • 2015.02.10 19:02:32FionaG

  Elsős kisiskolás koromban amikor írni tanultunk, volt egy iskolaorvosi vizsgálat. Ennek során a szemünkbe csöppentettek valamit, amitől másnapig homályosan láttunk. Ugyanakkor viszont házi feladatnak kaptuk néhány betű leírását. Azt mondták, a csöppek miatt ez nem kötelező, de aki szorgalmas, megcsinálhatja. Megcsináltam. De mivel alig láttam a füzetet, anyukámat kérdeztem, hogy milyen lett az írásom. Persze ő nagyon megdicsért. Másnap reggel a tanító néni megnézte a házi feladatomat, és azonnal lekevert egy pofont, merthogy rondán írtam.
  Gondolom, sokaknak van hasonló története.
  Örülök, hogy vannak már waldorf iskolák, és bizony irigylem is azokat a gyerekeket, akiket nem terrorizálnak, hanem oktatnak, nevelnek az iskolában, ahogyan az angliai gyerekeket is.

 • 2015.02.10 19:16:47micsoda?

  Külföldön élő ismerősömnek szoktam mondani, hogy beszéljen a gyerekével magyarul, mert az olyan nyelv amiből nincs több a világon. Bárhova is kerül felnőttként, ez a nyelv összekötő lesz.
  Sajnos magyarság tudat, meg a nemzet, nagyon szép érzelmes gondolat, csak abból megélni nem lehet.
  Szerintem nem az a lényeg, hogy milyen oktatás folyik, hanem annak hozama. Mivel sokan vándorolnak ki Angliában, valószínű van hozama, ami Magyarországon nem mondható el. Mi meg egy helyben toporgunk.
  Az is érdekes, hogy a vezető embereink a gyerekeiket külföldön járatják iskolába, ennyire magyarok:)

 • 2015.02.10 21:35:51doktordr

  "Ha valaki cambridge-i vagy oxford-i egyetemre járt, garantáltan sikeres lesz. Viszont bármennyire is igyekeznek, nem magániskolából ezekre az egyetemekre csak nagyon kis százalékban kerülnek be a fiatalok."

  Ez így nem igaz!!!

  "Of UK students attending maintained or independent schools or colleges in the UK, 56.8% of places went to applicants from the state sector and 43.2% to applicants from the independent sector.
  • For all candidates of all domiciles, 45.9% of places went to those from the state sector, 37.6% to the independent sector, and 16.5% to ‘other’ (e.g. other applicants from UK institutions not classified as state or independent, individual applicants and those applying from overseas)."

  Azaz az Oxbridge helyek 45.9% állami iskolákból jövő tanulóknak jutott.
  [link]

  Ajánlom a szerző figyelmébe! Természetesen vannak különbségek állami és állami iskolák között ugyanúgy, ahogyan Magyarországon is.

 • 2015.02.10 22:08:33Rakovszky

  Először is az angol "term" szó magyar fordítása "trimeszter" és nem "terminus".
  Ilyen primitív hibát nem lenne szabad egy komolynak kívánkozó cikkben elkövetni.
  Én is Angliában jártam iskolába, az egyik legjobb internátusba (Downside) mely az angolok Pannonhalmája.
  Még Pannonhalmán elkezdtem Dumas Fekete Tulipán regényét olvasni (persze magyarul), majd jött a forradalom, édesanyám kivitt, így aztán Downsideban próbáltam végigolvasni - angolul.
  Az angol órán Chausert analizáltuk, ami engem nem érdekelt - akkor - és a középkori angol is túl nehéz volt, így a pad alatt a fekete tulipánt olvastam "titokban". Mondanom se kell, rajtakapott a tanár, és az igazgatóhoz küldött büntetés kiszabására. De Father Wilfred más fábol volt faragva: Azt mondta, hogy a regény angol-nyelvű olvasásával többet tanulok, mint a középkori angollal, ezért adott egy cédulát, hogy ezentúl angol regényeket engedéllyel olvashatok az angol órákon.

 • 2015.02.10 23:45:31Muscari

  @Rob 67: Minden egyetemert fizetni kell, a ranglista utolso helyen allo Metropolitan University-n pont ugyanannyit, mint Oxfordban vagy Camebridge-ben. A tandij most 9000 font egy evre, de nagyon jo a diakhitel konstrukcio, ha nem keres az illeto egy maghatarozott hatar folott, akkor vissza sem kell fizetni. A lanyom osszel kezd Londonban egy eleg jo egyetemen, igy sajat tapasztalat is van mar, most esett tul a felvetelin.

  Azt azert elfelejtettek a cikkben leirni, hogy az angol iskola messze konnyebb, mint a magyar, sokkal kevesebb lexikalis tudast kernek.

  @lackofiam: a GCSC-t nem mondanam erettseginek, tudasszintben kb ott vannak, mintha nalunk 8. utan kene vizsgazni. Az A level felel meg az erettseginek, nem veletlen, hogy azt kerik az egyetemi felvetelihez.

  Azzal nem ertek egyet, hogy a gyerekek nem tanultak meg magyarul. Hogy kommunikalnak a nagyszulokkel es egyeb rokonokkal? Mindenki tud angolul? De ez csak az egyik oldala a dolognak, minel tobb nyelven tud valaki, annal jobb. szerintem.

 • 2015.02.11 00:13:01BenceGW

  Megint egy újabb Angliával foglalkozó cikk, jó pár kisebb-nagyobb pontatlansággal. Erősen magániskola párti az írás, a legerősebb tévedés az oxfordi és cambridge-i egyetemekre bejutást érinti. Egy perces Google kereséssel megállapítható, hogy az ingyenes állami iskolákban tanult oxfordi hallgatók aránya 56,8% lásd:[link] - Azonkívül az, hogy az osztályrendszer "szinte átjárhatatlan" az erős túlzás.

 • 2015.02.11 06:44:45lüke

  Angalia kaszt rendszer /van/ volt lesz
  a magyar mosogató is benne lesz,hiába diplomás

 • 2015.02.11 11:29:17Zold Bakony

  "
  Pár dolgot nem árt tudni az itteni oktatási rendszerről, a miheztartás végett. Itt csak most kezdenek kísérletezni az egységes tanterv bevezetésével, és nincsenek a normális értelemben vett szaktanárok. A tanár egyik nap kémiát tanít, másik nap angolt, és közben egyikre sincs képesítve, csak azt mondta neki az igazgató. Ráadásul egyikből sincs előírt tanmenet és gyakran cserélődnek a tanárok, így aztán előfordul, hogy valaki még 17 évesen olvasni tanul, vagy hogy matematikából háromszögeket színez ki, és nem gráfelméleti értelemben. Van néhány vicces tantárgy is, például heti 4 órában tanítják, hogy hogyan töltsük el szabadidőnket ill. hogyan nyaraljunk (leisure and tourism). A könyvtárban a life skills (alapvető készségek) között találjuk a főzés és a számok kiolvasása mellett a segélyek igénylését. A műveltségi vetélkedőkben olyan kategóriák vannak, hogy TV, film, zene, sport.

  Furcsa, de ennek ellenére is előfordulnak értelmes angol emberek. Ehhez pedig itt nagyon meg kell küzdeni, az iskolarendszer nem ezt célozza. A szülők se sokat foglalkoznak a gyerekkel, mert az nekik nyűg. Alighanem külföldi babysitterek keze van a dologban, vagy külföldi iskolák
  "

  A fenti reszlet egy altalanosan (el)ismert, Londonra kihegyezett osszefoglalobol van. A kommentek alapjan hajlok ra hogy az ezt iro sracnak itt is igaza van, meg ha nem minden reszlet allja is meg a helyet 2015-ben.
  Barhogy is probalom egyensulyozni a gyerek szempontjabol az anyanyelvi angolt es az effektive 12 eves korig tarto kallodast, az a nyavajas merleg mindig a rossz iranyba dol.

 • 2015.02.11 20:34:42v2peti

  5-kor ér haza, és még 2-3 órán át ír házit? Akkor mikor van szabadideje? Gondolom a sport, az énekkar és a szakkör belefér az iskolaidőbe, de más nem!

 • 2015.02.12 11:52:47ajajajajaj

  @Fekete Pestis
  Te melyik Nyugat-Európáról beszélsz? Szókimondás abban az országban, ahol ha tőled kérnek szívességet, akkor is legalább 1-2 mondat köszönetnyilvánítással kell indítanod a válaszleveled? Ahol ha a gyerek az iskolában döbbenetes baromságot mond, akkor is csak pozitív visszajelzést lehet adni? Ahol ha a vásárló trágársággal és hazugsággal önti nyakon az eladót, akkor is a földet fel kell nyalni előtte?

 • 2015.02.12 13:22:15kekegsm

  Az miért van, ha a gyerekeknek nem angol az anyanyelve? Az identitás annyira sem számít, hogy még a neveik is idegenek? A szülők, nagy szülők tisztelete sincs meg? (ha már annyira kulturálisan nyitottnak, és befogadónak írja le a magyarokat a szerző).
  Miért természetes az, hogy ha egy angol nő, vagy férfi idegennel köt házasságot, akkor a gyerekek szinte szükségszerűen idegen anyanyelvűek lesznek?
  Vannak kivételek, de miért ez az általános?

  Más nemzetek miért nem ilyen behódolók?

 • 2015.02.12 13:29:27kekegsm

  'it's cool to know nothing': egyébként ha z őseid konkrétan a vérüket adták számtalanszor, hogy megmaradjanak, a nyelvüket használhassák, te meg csak úgy odadobod, és alig várod, hogy angol, német vagy mittudomén mi legyél? Nem érzed úgy, hogy saját magadat köpöd szembe? Hogy azt tagadod meg aki tényleg vagy? Semmire se tartod magadat?

  MILYEN NÉV AZ A it's cool to know nothing ??? Hát magyar az ilyen????

 • 2015.02.12 13:30:38swGuru

  @'it's cool to know nothing'

  Na pont ezt a nemzeti felhaborodast kellene vegre felretenni, es megerteni, hogy ez a kor mar nem a nemzeteke, hanem az emberisege. Azok az allamok, amik megmaradnak egy 19-20. szazadi nepnemzeti temakornekl, ohatatlanul le fognak maradni, hiszen oda senki sem akar majd bevandolrolni. Plane nem, ha bezarjak a kapukat a bevandorlok elott. Azt is erdemes lenne vegre megjegyezni, hogy minden nepnek jot tesz a verkeveredes, genetikailag erosse teszi. A magyar is azert eros, mert valojaban egyetlen tisztaveru magyar sem el Magyarorszagon.
  Europaban egy ember olyan nemzetisegu, ahol felno. Nyilvan egy felnottkorban levo bevandorlo mar soha nem lesz mas nemzetisegu, de egy kisgyerek, vagy aki az adott orszagban szuletett, igen.
  A magyar nyelv kontra angol nyelv ugyben pedig erdemes lenne megvarni, mig a magyar elterjedtebb vilagnyelv lesz, mint az angol. Addig meg jobb, ha az angol lesz a gyerek anyanyelve angol nyelvteruleten.

 • 2015.02.12 16:22:15'it's cool to know nothing'

  re. swGuru

  Ez a kor már nem a nemzeteké? Hol élsz ember? Mi a helyzet a svéd, ír, lengyel stb. nemzetekkel? Miért büszke az ír amerikai még 200 év után is ír származására? Miért van egy dán élelmiszerbolt dán zászlókkal mindig fellobogózva? Miért esznek a dánok csak dán szalámit? Miért kötelező egy afrikai futbalistának a német válogatotban játszania, és miért bélyegzik meg, ha a saját nemzeti válogatottjában akar a világbajnokságon résztvenni? Miért van az, hogy az ausztráliába kivándorolt horvát szülők kint született gyereke horvátországi nyaralás alatt horvát anyanyelvén tud beszélgetni a rokonokkal, míg ugyanannál az asztalnál ülő, szintén rokon muravidéki magyar szülők gyereke már nem tud magyarul? (saját élmény). Miért van az, hogy az örmények óriási létszámban, összefogva, egymást támogatva a világon mindenhol sikeresek. Miért tudják évszázadokon keresztül megtartani nemzeti identitásukat? Most a diaszpórában élő kínaiakról stb. még nem is kell beszélnünk. Ők melyik század siker nemzete lesz? XIX. századé?

  Az a helyzet, hogy csak mi magyarok (ill egy részünk) gondoljuk úgy, hogy már nincsenek nemzetek. Aki angliába kivándorol, az nem kiemelkedik a nemzeti mocsárból, csak belekerül egy másikba (ami - szerintem egyáltalán nem jobb, vagy szebb).

  Angolul nekem is sikerül tisztességesen megtanulnom, annak ellenére, hogy magyar az anyanyelvem. Másnak ez probléma? Az érvényesüléssel se volt soha semmi gondom. Nemzetközi cégeknél dolgozom, külföldön is tanultam, itthon élek, jól keresek. Szeretek magyarnak lenni, jobb életem van, mintha bárhol Angliában, vagy Németországban élnék.

 • 2015.03.09 13:57:50Kispangit

  Cool to know: Zoltán Temesvári, Zsa Zsa Gabor és Arnold Schwarzenegger (o je!) névvel is simán lehet érvényesülni. Az angolszász világban meritokrácia van, magyarul: ha tehetséges vagy, érvényesülsz, és mindegy hogy hívnak, Jet Li vagy Obama.

 • 2015.03.17 22:14:27bohar

  'it's cool to know nothing'-kár hogy elvitte ezt a témát egy kicsit oldalirányba! Engem érdekelt volna. Konkrétan fáj a szivem, hogy a gyerekeim nem az angol szuperjó iskolarendszerben boldogan szerzik a hasznos tudnivalókat, hanem senyvednek a magyar oktatási rendszerben. Érdekeltek volna a pro-kontra vélemények,

Blogok, amiket olvasunk

MENŐ LAKÁS Hangulatos nappalik fehér téglákkal

A fehérre festett téglafal olyan visszafogott dizájnelem, ami egyből érdekesebbé tesz bármilyen lakást. Mutatjuk a jó példákat: modern, szellős, világos.

KETTŐS MÉRCE Kinek járjanak a segélyek?

Aki megérdemli? Aki rászorul? Aki balszerencsés? Az igazságos újraelosztás rendszere nem is olyan egyszerű.

GADGET Menő mobil 26 ezer alatt

A Xiaomi Redmi 4A az egyik legkedveltebb telefon hazánkban a gyártó kínálatából. Nem is csoda, mert ilyen tudást ilyen áron kevesen adnak!
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta