SZÜLŐSÉG

Ne nyúlj hozzá, beteg leszel - állat a családban!

2015. február 7., szombat 14:23

Sokan azért nem tartanak kutyát vagy macskát, mert félnek az állatok által terjesztett betegségektől, legfőképpen pedig féltik ezektől a gyerekeiket. Tény, hogy a gyerekek jobban ki vannak téve ezeknek a fertőzéseknek, hiszen nem erősségük a kézmosás, hajlamosak mindent a szájukba venni, a szájukba nyúlkálni, és az idegen állatokat is bizalommal közelítik meg.

Valójában azonban egy átlagos, normálisan tartott házikedvenc nem jelent nagyobb veszélyt betegségek szempontjából, mint bármelyik ember, egy óvodai csoportról nem is beszélve. Bár az is igaz, hogy a többi gyerektől elsősorban a náthát lehet elkapni, nem a bélférgeket.

Akkor most nézzük meg a parás szülő szemszögéből, milyen veszélyek leselkednek a gyerekekre, ha állat is van a háztartásban. Azt is hozzátennénk azért, hogy a porontyos csapatban meglehetősen sok állatos-gyerekes család található, és még egyikünk sem találkozott az alábbi problémákkal.

A férgesség jelenti a legnagyobb veszélyt

A kutyák és a macskák – a két leggyakoribb házi kedvenc – okozta emberi betegségek között a bélférgesség a listavezető, ami nem meglepő annak fényében, hogy például a kutyák körében legtipikusabb Toxocara fonalféreggel a kutyakölykök már méhen belül fertőződnek, ezért az állatorvosok minden újszülött kölyköt eleve fertőzöttnek tekintenek. A féregfertőzöttségnek – hacsak nem nagyon súlyos – általában nincsenek külső jelei, de a szemmel nem látható peték több ezres nagyságrendben, mindenhol megtalálhatók az állat környezetében.

shutterstock 184251713

A fertőzés létrejöttéhez a petéknek a gyerek szájába kell kerülniük. Ez leggyakrabban a kéz közvetítésével történik meg, amikor a gyerek összefogdosott egy féregpetés tárgyat, és nem mosott kezet, mielőtt a szájához ért. A megelőzés három legfontosabb módja: a kutya/macska féregtelenítése negyedévente, gyakori kézmosás, és az állat csókolgatásának kerülése.

Még a hüllők is megbetegíthetnek

Bolha: Sokan ódzkodnak a kutyatartástól a bolhák miatt. (A kutyák védelmében érdemes megjegyezni, hogy ők is megfertőzödhetnek az emberbolhával.) A bolha nem csak kellemetlen csípése miatt nem kívánatos vendég, de a számtalan betegség miatt is, amit terjeszt, és a közvetítésével a Toxocara féreg is megtelepedhet az állatban. A bolhásságtól számos módon (bolhanyakörv, cseppek, szájon át beadandó készítmények) védhetjük meg kedvencünket, de ha mégis megjelentek a bolhák, a lakást is bolhátlanítani kell, elsősorban a textíliákat. Erre a célra többféle permet is kapható.

Ótvar: Ugyancsak viszonylag gyakoriak egyes, állatok által közvetített bőrbetegségek, melyek közül legismertebb a rühösség és az ótvar, melyek emberről emberre is terjednek. Jól tartott, erős immunrendszerű, megfelelő higiénés körülmények között élő kutyánál/macskánál azonban nem valószínű a megjelenésük.

Toxoplazmózis: A toxoplazmózisról sokaknak azonnal a macskák jutnak az eszükbe, noha a kórokozó nem megfelelően megmosott zöldséggel vagy nem kellően átsült disznóhússal is bejuthat a szervezetbe. A betegségokozó Toxoplasma gondii nevű parazita a fertőzött állat ürülékével terjed, és a terhes nőkön, illetve a magzaton kívül a még nem megfelelően erős immunrendszerű gyerekekre jelenthet veszélyt. Aki teheti, ne tartson a lakásban macskaalmot, ha pedig muszáj, naponta ki kell takarítani.

Macskakarmolás-betegség: A macskáktól elkapható másik viszonylag gyakori kór a macskakarmolás betegség, ami a karmolás által ejtett seben keresztül a karmokra ragadt macskanyál, pontosabban az abban lévő baktériumok révén betegít.

Papagájkór! A papagájok, kisemlősök, hüllők is ránk ragaszthatnak ezt-azt. Ezek közül a különböző gombás bőrbetegségeket, a papagájoktól elkapható papagájkórt (emberről emberre is terjed!), a szalmonellát és a leptospirózist kell megemlíteni, mely utóbbi kettőt kutyák és macskák is terjeszthetik.

shutterstock 110235155

Kézmosás, tisztaság és helyes bánásmód

Az ilyen-olyan fertőzések gyakran harapás, karmolás révén terjednek, ezért minél hamarabb meg kell tanítani a gyerekeket az állatokkal való helyes bánásmódra. Ezenfelül mindig tisztán kell tartani az állat fekvőhelyét, etető- és itatótálját, almát, valamint rendszeresen féregteleníteni és bolhátlanítani kell őket. Alapszabály továbbá, hogy kutyázás/macskázás/hörcsögözés után alapos kézmosás következik. Amelyik családban ezeket betartják, ott nagy valószínűséggel senki nem kap el semmit a kedvencektől.

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2015.02.07 18:40:40Dr. Sör Kálmán

  A lakásban tartott állatok szinte biztosan nem fertőznek meg senkit, de ha igazán aggódik valaki, kipucolhatja Pityu papagájt egy antibiotikum kúrával, de attól Pityunak csak székelési gondjai lesznek, szóval jobb a békesség. Toxoplazmával is nagyon jól elvannak az emberek, egyedül a áldott állapotban lévő anyukákat kell óvni tőle, a magzatra kimondottan veszélyes, meg is vakulhatnak tőle.

 • 2015.02.07 20:24:23lutria

  A Toxoplazmával kapcsolatban többnyire a terhes anyákra leselkedő veszélyt emlegetik-azt már ritkábban hogy azokra is akkor ha az illetőnek gyerekkorában csempézett gyerekszobája volt és a fent felsorolt veszélyektől való távol tartás miatt a szülei még véletlenül sem engedték állatok közé amiktől nem szerzett immunitást egy szinte külső jelek nélküli "betegség"után.+ A terhes anyákat szokták is szűrni erre a betegségre és van védőoltás is már több évtizede...

 • 2015.02.08 02:36:12Krumpli Bogart

  Én kutyával, macskákkal alszom, de az elmúlt 50 évben nem kaptam el semmit.

 • 2015.02.08 05:36:33EZAZ

  A magzat sajnos nem "csak" megvakulhat tőle, hanem súlyos testi, szellemi visszamaradottságot okozhat a fertőzés és fiatalkori halált. Szép dolog, ha valaki szereti az állatokat, nekünk is van kutyánk is, macskánk is. De teljesen szükségtelen dolog egy állattal együtt aludni (ágyba engedni). Azért gondoljunk bele, hogy amikor kint csavarog, mi mindent hoz be a talpán, szőrén stb. Szeressük az állatokat, de ne vigyük túlzásba, az óvatosságból még nem lett senkinek baja. Én magam elég ijesztőnek találom, mikor azt látom, hogy a gyerek szinte smárol a kutyával, a szülők meg még biztatják. Nem fog megsértődni az az állat, hogyha csak simogatjuk és utána kezet mosunk.

 • 2015.02.08 07:37:17nespresso

  Az biztos hogy sok teendő van egy cicával is hogy minél higiénikusabb körülmények legyenek a lakásba.

 • 2015.02.08 13:31:03Vermine

  En kotelezove tennem, h a gyerek rendszeresen kontaktusba keruljon egeszseges allatokkal, amennyiben nem allergias. Az imunrendszerenek es a kis lelkenek is jot tesz. Sok olyan csaladot ismerek, ahol egesz evben gotholnek a gyerekek, kutyat-macskat csak teveben latnak, otthon kihipozzak oket napi otszor, es meg sose aludtak mashol, mint az otthoni agyban. A sajat gyerekem amugy az emberektol/tomegtol jobban feltem, mint az allatoktol, a koszos, beteg embernel nincs fertozobb. Itthon van ket szobamacskank, akik soha nem voltak kint, na ok fekhetnek velunk egy agyban, max. szoros lesz a paplan :-)

 • 2015.02.08 17:31:14szkata

  A házipatikán azt írják, a legjobb védelem a toxoplazmózis ellen, ha nem tiltjuk el a gyerekeket a macskáktól. Azaz átesni rajta. Mert egyébként akár a piacon, kertben szedett zöldségeken, játszótereken is ott lehet a kórokozó, nem kell hozzá macskát otthon tartani. De aki tart, az védettebb - mert valószínuen már atestek rajta.

 • 2015.02.09 18:10:38liveindreams

  toxoplasmára nem szűrik hazánkban a terhes nőket, még külön kérésre is lebeszélnek (legalábbis a szép és csilivili szentimrénben, engem, 2012-ben lés 2014-ben is).oltás nincs ellene, állatnak egyáltalán, ha ember (terhes nő)megkapja-és ez hosszabb procedúra után ki is derül, gyógyszert lehet rá szedni.

 • 2015.02.11 15:26:43Teds

  Hát már hogyne szűrnék a terhes nőket... engem is mindkát gyerekemmel szűrtek, az egyik alkalommal meg is ismételték... nézz utána a protokollnak

 • 2015.02.12 16:54:44csillaesgergo

  Van szűrés, de az nem fizetős? Nekem felírta a doki és közölte, hogy x,y,z vizsgálathoz ad csekket...

  Amúgy mi gyerekkorunkban jópárszor voltunk "kukacosak" kaptuk sok fokhagymát meg vermoxot és csókolom 3 nap múlva semmi nem volt.

  Amúgy se a macskáinktól kaptuk el hanem a játszótéri meg az óvodai homokozóból, mivel minden háziállatunk oltott, féregtelenített, ápolt állat volt.

Blogok, amiket olvasunk

JEGYZETLAP Posztnyár szindróma

Ha csak sóhajtozunk, és utáljuk, hogy vége, egyre nyomorultabbul érezzük magunkat. Négy lépés, hogy a szeptembert is élvezni tudd!

STÍLER Netes szépségdilik: ezeknek ne dőlj be

Ha nem akarsz úgy kinézni, mint egy cirkuszból szabadult bohóc, ne a csodatévő appok képeinek higgy, hanem a tükörnek. Az ugyanis nem halványítja el a bőrhibákkal együtt a sminkedet is.

HOMÁR Fifikás, de bebukott parkolóteszt budán

Jó napot, miért büntetnek meg, ha még a fizetőövezet kezdetét jelző tábla előtt parkolok, a nem fizető zónában? Csak. Parkolócég, 12. kerületi módra.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta