Korai menstruációt hoznak a cukros üdítők

Azok a lányok, akik gyakrabban isznak cukros üdítőket, nagyobb valószínűséggel kezdenek el menstruálni fiatalabb korukban - állítja a Harvard Medical School egy új tanulmányában.

A kutatók 5583, 9-14 éves amerikai lány adatait elemezték, akik 1996 és 2001 között születtek. A Human Reproduction lapban megjelent tanulmány szerint azok a lányok, akik legalább 1,5 adag cukros üdítőtt ittak meg naponta, 24 százalékkal nagyobb eséllyel kezdték el az első menstruációs ciklusukat a következő hónapban, mint azok, akik csak két adagot ittak hetente.

shutterstock 213738934

Ez az összefüggés igaz a szénsavas italoknál, amelyek hozzáadott cukrot tartalmaznak, de nem vonatkozik azokra az italokra, amelyek természetes cukrokat tartalmaznak, mint például a gyümölcslevek - mondja Karin Micchels, aki a társszerzője a cikknek, és a Harvard Medical School egyetemi docense. Ennek okait a tanulmány nem vizsgálta, de Michels szerint valószínűleg azért van így, mert a gyümölcslében található természeses cukor nem viszi fel olyan magasra az inzulinszintet, és nem okoz olyan hormonális változást, mint a szénsavas italokban megtalálható hozzáadott cukor.

A cukros szénsavas üdítők tehát nem csak az elhízás miatt veszélyesek a gyerekekre, amely szintén egy másik oka a korai menstruációnak - foglalta össze Michels. A mostani kutatás szerint a cukros üdítők a testsúlytól függetlenül okozhatnak korai menstruációs ciklust. 

Oszd meg másokkal is!
Mustra