SZÜLŐSÉG

Korai menstruációt hoznak a cukros üdítők

2015. február 3., kedd 09:27

Azok a lányok, akik gyakrabban isznak cukros üdítőket, nagyobb valószínűséggel kezdenek el menstruálni fiatalabb korukban - állítja a Harvard Medical School egy új tanulmányában.

A kutatók 5583, 9-14 éves amerikai lány adatait elemezték, akik 1996 és 2001 között születtek. A Human Reproduction lapban megjelent tanulmány szerint azok a lányok, akik legalább 1,5 adag cukros üdítőtt ittak meg naponta, 24 százalékkal nagyobb eséllyel kezdték el az első menstruációs ciklusukat a következő hónapban, mint azok, akik csak két adagot ittak hetente.

shutterstock 213738934

Ez az összefüggés igaz a szénsavas italoknál, amelyek hozzáadott cukrot tartalmaznak, de nem vonatkozik azokra az italokra, amelyek természetes cukrokat tartalmaznak, mint például a gyümölcslevek - mondja Karin Micchels, aki a társszerzője a cikknek, és a Harvard Medical School egyetemi docense. Ennek okait a tanulmány nem vizsgálta, de Michels szerint valószínűleg azért van így, mert a gyümölcslében található természeses cukor nem viszi fel olyan magasra az inzulinszintet, és nem okoz olyan hormonális változást, mint a szénsavas italokban megtalálható hozzáadott cukor.

A cukros szénsavas üdítők tehát nem csak az elhízás miatt veszélyesek a gyerekekre, amely szintén egy másik oka a korai menstruációnak - foglalta össze Michels. A mostani kutatás szerint a cukros üdítők a testsúlytól függetlenül okozhatnak korai menstruációs ciklust. 

Ne maradj le semmiről!

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta