SZÜLŐSÉG

Melltartó tízévesen? Normális!

2015. január 28., szerda 14:45

Nem tudom, hogy csak a mi vidéki, kicsi falunkban volt ismeretlen a gyerekmelltartó fogalma a nyolcvanas években, de tény, hogy ennek hiánya jelentősen megnehezítette a serdülőkoromat. Szemmel látható jelei eleinte nem voltak annak, hogy kamaszodom, de a szexualitással elég korán foglalkozni kezdő fiú osztálytársaim olyan érdeklődést mutattak minden egyes felsőrészen átütő kislánybimbó iránt, hogy jól jött volna egy kis segítség.

Márpedig melltartóról minálunk szó sem lehetett, a testi változásokat vállaim beejtésével, görbe háttartással voltam kénytelen leplezni. 

Visszagondolva elég szürreálisan hangzik, hogy az első melltartómat tizenöt évesen kaptam meg anyámtól, amikor jeleztem neki, hogy a gimiben már mindenki hord ilyet. A kiválasztásra nem sok gondot fordított, egyik nap beállított egy nagyon cuki, cseresznyés darabbal, amit ránézésre vett meg, pedig egy rosszul megválasztott melltartó elég sok problémát okozhat. Persze örültem, mint majom a farkának, a fiúk szeme is ritkábban akadt meg a mellemen beszélgetés közben. 

Na a lényeg, hogy ezek után eldöntöttem, nincsen olyan, hogy túl korai melltartó: ha a lányom szükségét érzi, fog kapni akkor is, ha még lapos, mint a deszka. Az első melltartó megvásárlásának az ideje ugyanis nem mellméret- vagy korfüggő, mindenkinél máskor jelentkezik ez az igény. A gyerek jó, ha tisztában van azzal, hogy van megoldás a gátlásai leküzdésére (ami egyébként teljesen természetes dolog 10-13 évesen), nem szabad azt hinnie, hogy a melltartó a nagyok kiváltsága. Ő tökéletesen el tudja dönteni, mikor van rá szüksége, és milyen gyakorisággal szeretné azt hordani. 

shutterstock 127107674

Természetesen egy kislány esetében még nem kosaras melltartóról beszélünk, hanem kifejezetten gyerekekre méretezett sportmelltartóról, ami szerencsére már bármelyik gyerekosztályon beszerezhető. Kis dolog ez nekünk, de nagy dolog egy kiskamasznak, tapasztaltam ezt a lányomon is, akinek 10 évesen az egész testtartása megváltozott, amikor hordani kezdte az első darabokat. A probléma egyébként ugyanaz volt: a korosztálybeli fiúk igen élénk érdeklődést mutattak a mellbimbók iránt is, ráadásul iskolájukban, öltöző híján az osztályteremben vetkőzött együtt mindenki. Hatalmas lökést adott neki, hogy el tudta takarni a kis rózsaszín foltjait, innentől kezdve pedig engem baromira nem érdekelt a többi anyuka megdöbbent kérdése: "Ilyen kislányként melltartó?" Aztán természetesen pillanatokon belül minden barátnőjének lett gyerekmelltartója a suliban.  

Egyet azért érdemes szem előtt tartani: a nemi változásokról és a szexualitásról időben és nyíltan  kell elkezdeni beszélgetni. Annak, hogy egy felvilágosulatlan kislány a témától látványosan zavarba jövő anyához odamenjen a problémáival, minimális az esélye, aztán lehet azt mondani, hogy az én gyerekem még nem szólt, hogy melltartó kéne, mert a fiúk hülyén viselkednek, holott valószínűleg csak nem mer szólni. Fel kell neki kínálni a lehetőséget, higgyék el, örömmel fog élni vele. 

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2015.01.28 15:06:25szita szita péntek

  Ha a gyerek jó közérzetéhez ez kell akkor meg kell venni, nem vitás. Viszont ezt követően komolyan elkezdenék foglalkozni a kérdéssel, hogy mi vezetett a gyerek ilyen irányú szorongásához, önértékelési zavarához, mer' az ilyen típusú frusztráció nem tűnik egészségesnek.

 • 2015.01.28 16:22:08Mindenki egyéni, én nem.

  Aztán, ha kicsiny mellei miatt szomorkodik a leányzó, azonnal szilikonbetétet neki, nehogy pszichológiai problémái legyenek !

  Tudom, nem könnyű a szülőnek ellenállni a környezeti nyomásnak (peer pressure) de meg kell próbálni ellenállni.

 • 2015.01.28 21:02:52subidubidu

  Valóban növelheti a lányok komfortérzetét, ha kényelmetlenül érzi magát a fiúk érdeklődése miatt.
  Kellően pici mellekkel viszont felnőttként is tudja az ember mellőzni, ha nem átlátszó vagy szorosan tapadó felsőt visel. Mivel ebben a cipőben járok, sosem szoktam meg, terhességek és több év szoptatás alatt sem szerettem igazán, pedig akkor volt némi értelme - egészen B-kosárig nőttek :-DD.

 • 2015.01.28 21:07:04Hiller Józsué

  Tényleg az volt a gond, hogy megnéztek a fiúk? Kegyetlen ez a világ... Egyébként a lányok is szoktak "hülyén viselkedni", amikor a teljesen természetes érdeklődés okozta feszültség a másik nem iránt nevetéssel és hasonlókkal van levezetve.

 • 2015.01.28 21:33:27envagyokanezo

  Hiller Józsué, Mindenki egyéni, én nem: a helyzet az, hogy néhány fiatalembert elfelejtenek a szülei megnevelni, a tanárok meg nem tehetik. Nálunk annak idején odáig fajult a dolog, hogy egyes fiúk büntetlenül önkiszolgálóvá váltak és azt tapiztak amit csak értek. Elég kemény úgy megélni a kamaszéveket (értelemszerűn ez később is igaz), hogy az ember lánya nem döntheti el nem csak azt, hogy ki mit nézegethet meg a testén, hanem ki mit tapogathat meg. Nekem is érdemi javulást hozott akkor a kislánymelltartó: világos jelzése volt annak, hogy enyém, nem közkincs és én úgy döntöttem, hogy az égadta világon semmi közöd hozzá.

 • 2015.01.28 22:13:16szombi

  Egy "felvilágosult kislány" nem problémázik azon ha 10 évesen még pont ugyanúgy néz ki felül mint a fiúk és valaki meglátja. Ez nem "privát szféra" kérdése, hanem az hogy a gyerekek (fiúk és lányok egyaránt) elfogadják a saját és EGYMÁS testét olyannak amilyen, nem röhigcsélünk azok hogy a másik hogyan néz ki, van-e cicije vagy nincs. A cikkből átszűrődő prüdéria az, ami a gyerekekből az effajta viselkedést(egymáson nevetgélés, taperolás, stírölés) kiváltja. Kis nevelés, felvilágosítás szerintem sokat segítene.

  Melltartó akkor kell, ha már VAN MIT tartani, takarni, azaz a szúnyogcsípés már átbök a felsőn(de nem egy feszülős topon!) és ez kellemetlenséget okoz. Ekkor sem adnék rá "topmodell" kosaras fazont, egy 11-13 évesnek nagyon jó a sportbikini ami nem csúszik el semerre.

  Az uszodai/strandos gyerekmelltartó, az tud nagyon vicces lenni, főleg mikor egy 5-6 évesre adják rá és 180 fokban körbefordul, a funkcióját pedig (mell híján) nem bírja ellátni. Szerencsétlen gyerek nem is figyel rá, nem érzi szükségesnek hogy megigazítsa, csak amikor már a nagyobbak csak rajta röhögnek a szomszéd medencében. Az ilyentől hányingert kapnék ha az én lányom hordaná. Akkor inkább hordjon egyrészes fürdődresszt!

 • 2015.01.28 23:42:58egigi

  Hát nem tudom, milyenek a gyerekek manapság, amikor én 10 éves voltam, mind laposak voltunk még, mint a deszkák, a fiúk még egy pillantásra sem méltatták a lányokat, nemhogy a mellünket lesték volna. Amikor később elkezdett nőni, akkor meg még büszkék is voltunk rá, ha végre mások számára is látható volt. Egy normális gyerek nem szorong, mert változik a teste, hanem örül neki. A felnőttek csesznek el valamit nagyon, ha itt tartanak a gyerekek.

 • 2015.01.29 08:01:05toce

  Tíz évesen már aktívan elemeztük a lányok mellméretét az osztályban. Mindenféle fondorlatos módon próbáltuk kilesni őket. Minden fiút természetes módon érdekelt a jelenség a nagy vagány tapizóst és a gátlásos szótlant is, legfeljebb abban volt különbség, hogy ki meddig mert elmenni.

  A tanárok azért igyekeztek elég világos határokat szabni.

  Ahol a 10 éves gyerekek még együtt öltöznek tornaórára, ott nagy a baj az iskolában.

  A fiúk persze ugyanúgy tele vannak kérdésekkel és gátlásokkal a változó testképük és ébredő nemiségük miatt.

  A gyerek melltartó jó a lányoknak, de rossz a fiúknak :)

 • 2015.01.29 09:06:47Tittikém

  Normális a kislánymelltartó, köze nincs a prüdériához (olvasson egy kicsit a 9-11 éves lányokról mindenki, akink fogalma nincs, milyenek, vagy ez honnan jön).

  Egyébként meg senkinek semmi köze hozzá, hogy ki mikor kezdi el hordani. Egymás nadrágjában is turkálni akarnak, akik ezzel foglalkoznak?

 • 2015.01.29 09:15:54umarcsi

  "bármelyik gyerekosztályon beszerezhető"
  Én próbáltam venni a fejlődésnek indult lányomnak PAMUTOT kevés sikerrel :(
  Tesco, C&A, stb...
  Van valakinek jó forrása?

 • 2015.01.29 09:22:06Illalla Sillalla

  Tinikoromban nem hordtam, akkor még nem volt ez annyira divat. A popsztárokon sem volt a Talán 18 éves lehettem, amikor az elsőt megvettem. Azután valahogy, úgy 1990-95 között valamikor kötelező lett. Kb. akkor, amikor elterjedt a tömeges plasztikázás, és minden nem természetellenesen álló mellett lógóssá minősítettek át. Szerencsére ez is kezd most már kimenni a divatból, és ismét le lehet tenni a melltartót. Sőt le is kell a nincs háta/válla stb. ruhák alól. Sok paraszt picsa persze hordja olyan ruhák meg felsők alá is, amelyek alól kilóg a pántja - elég szánalmas módon.

 • 2015.01.29 09:24:06Illalla Sillalla

  umarcsi: A H&M-ben láttam gyerekmelltartókat.

 • 2015.01.29 09:25:35Illalla Sillalla

  Tittikém: szerintem a 9-11 éves lányok menőzésből hordanak melltartót, ahogy a cigit is menőzésből próbálják ki. Ezzel igazolják, hogy ők már nagyok :D

 • 2015.01.29 09:28:26Tittikém

  Illalla Sillalla: hány ennyi idős kislányt ismersz? Az a 10-15, akivel rendszeresen beszélgetek plusz a sajátjaim ezek szerint egytől egyig kivételek. Érdekes...

 • 2015.01.29 09:35:31zizi77

  Illalla sillalla, azért elég nagy a választék a melltartók terén ahhoz, hogy a legtöbb ruha alá fel lehet venni. Nagyon jól variálható darabok vannak már. Persze némi beruházást igényel a dolog. Én speciel mindig hordok melltartót, és nem is bánom, mert így még mindig kinéz valahogy 2 gyerek szoptatása után is. Ugyanis nincs köze az izomhoz, kizárólag a kötőszövet megnyúlása a ludas a megereszkedésért, amit alátámasztással lehet megelőzni.
  A 9 éves lányom 5 éves kora óta igényli a bikini felsőt, viszont még mindig nem zavarja az usziban a koedukált öltöző. Szóval nálunk tuti semmi köze a prüdériának a dologhoz. Inkább, hogy ezzel nagylánynak érzi magát. :)

 • 2015.01.29 09:55:07Palladrin

  Akkor most tiltsam el a babázástól a lányomat, mert még nem szülhet, vagy mi?
  Ha a gyerek igényli, akkor meg kell venni. Teljesen mindegy az indok.

 • 2015.01.29 10:06:12vöröspanda

  harmincx éves koromig nem hordtam melltartót, aminek az lett az eredménye, hogy még most 50 körül sem kellene... azt olvastam, hogy pont a melltartó viselés okoz egy csomó problémát, szóval én ezt is elmondanám a gyereknek, amellett persze azt csinál amit akar

 • 2015.01.29 10:20:32zizi77

  Vöröspanda, a jól megválasztott melltartó biztosan nem okoz problémát. Viszont Te szerencsés tipus lehetsz, a nagyátlag jobban jár a melltartóval, főleg, ha van is súlya. :)

 • 2015.01.29 10:24:05Tittikém

  De ezek egyébként nem is melltartók. Csak ilyen kis pamut "top" vagy mi, se merevítő, se szivacs, kb. egy plusz réteg, mint egy trikó.

 • 2015.01.29 11:01:10jet set

  Mi milyen rohadt perverz kölykök voltunk. Az általános iskolában tapiztuk a csajokat, akik nem bánták, melltartót még középiskolában sem hordtak, viszont nem is keféltek 13 évesen. Szörnyű világ volt a 80-as években.

 • 2015.01.29 16:07:57v.era

  Könyörgöm ne hívjuk már sportmelltartónak a merevítő nélküli melltartót.

 • 2015.01.30 08:45:29Illalla Sillalla

  Zizi, nem lehet minden ruha alá melltartót venni, persze ing meg póló alá lehet, de egy hátul kivágott ruha alá nem tudsz. Ami annyira rafinált darab, hogy nem látszik ki a pántja pl. egy ilyen kis overall alól[link] annak értelme sincs. Semmit sem fog tartani, csak kényelmetlen lesz, mert csúszkál.
  A pánt nélküli melltartókra ugyanez áll: kényelmetlenek, csúszkálnak, ha szorosra veszed, hogy ne csúszkáljon, akkor dörzsöl benne a szilikon.

 • 2015.01.30 16:01:31plasztikcsirke

  Nem minden 10-12 éves kislány deszkalapos. Sok olyat látok, akinek már igenis van melle. De ha deszkalapos, akkor is lehet neki kellemetlen, ha a mellbimbója átüt a pólón, a fiúk meg azt bámulják egész nap. Ma már a tinik is testre simuló felsőket hordanak, nem bő pólókat, érthető, ha nem akarják közszemlére tenni a mellüket, legyen az akármilyen kicsi is. Még egy felnőtt nő is zavarba jön attól, ha a mellét nézik, akkor miért olyan érthetetlen, ha egy tini ettől kellemetlenül érzi magát? Sokan , ha melltartóról van szó, egyből szivacsos-merevítős-felnőttes, szexi, csipkésre gondolnak, de van az a kis gumis szélű, pántos tinitop, nincs benne merevítő, se szivacs, igazából csak egy plusz réteg a felső alatt, amitől jobban érzi magát. Miért ne vennénk meg neki?

  Ilyenre gondoltam:
  [link]

 • 2015.01.30 17:48:15purpleghost

  Nem a kortól függ, hanem a mellmérettől. Van, akinek már 8 évesen kell, van akinek csak kb 13 évesen. A kislánynak kell döntenie erről, ha szeretné, meg kell venni (max ha nincs igazából ott semmi, akkor egy lightosabb verziót).

  @vöröspanda: ez azért nagy általánosítás. Akinek kifejezetten nagy melle van, annak csak egyre rosszabb lesz a helyzet, ha nem visel. Ha kicsi, vagy tökéletes kerek, icipicit se lógó melle van valakinek, annak persze nem kell viselni, de nem ezért nem kell neki 50 évesen se melltartó, hanem mert eleve olyan volt az alkata.

 • 2015.01.31 09:07:17zizi77

  Illalla, ilyenre gondoltam:
  [link]

 • 2015.01.31 09:08:02zizi77

  Meg ilyenre:
  [link]

 • 2015.01.31 09:09:02zizi77

  Meg ilyenre:
  [link]

 • 2015.01.31 09:14:50zizi77

  Ha beírod a google-ba, hogy: melltartó hátul kivágott ruhához, baromi sok lehetőséget kidob. Ennyit a problémáról. Ha valakinek még ennél is merészebb ruhához kéne melltartó, az gondolkodjon el, hogy van-e értelme az egésznek, mert akkor gyakorlatilag pucér, vagy maga a ruha a melltartó. Magam részéről nagyon klasszul viselem a pántnélkülit is. Persze jó darabot kell választani, mert én is vettem már olyat nagyhirtelen, ami sehogy sem volt jó.

 • 2017.02.22 22:32:22imre777

  Na én ehhez nem értek!
  Én úgy gondolom, hogy a ,,melltartó", az a mellet (melleket) tartja.
  A kis takaros melleket nem kell tartani, azok szépen megvannak.
  A nagy lógó melleket kell tartani.
  A gyerekeknek (akiknek még ,,nincsenek melleik"), mit tart vagy az mi?

  (Én kimondottan nevetségesnek tartom, amikor a 0-6-8-10 éves gyerekeknek pánttal ellátott vászon takarja a melleiket!
  -Lehet, hogy azért, mert az én gyerekkoromban csak akkor takarták a lányoknak, amikor már kezdett nőni. -Meg még bugyi/gatyai sem volt a kisgyerekeken. -Ja és manapság meg sok felnőtt nő sem hord melltartót vagy nem mindig.)

Blogok, amiket olvasunk

MAI MANÓ 6 híres első kép a természettudomány világából

A tornádóról egészen odáig a legtöbben azt hitték, csak valami babonás mendemonda, ami nem is létezik. Híres első képek.

SCHRÖDINGER Közeli vagy távoli jövő a fejátültetés?

A sajtóban néha elő-előbukkan egy hangzatos főcím, néha olyan is, amely 2017 végére már komplett fejátültetést is sugall. Mennyi igazság lehet ezekben? Hol tart a tudomány jelenleg?

HEALTH A legjobb módszer, ha leszoknál a dohányzásra

A leszokás sikerrátája "natúrban" csak 5-7 százalék. Ha viszont felkészülten állsz neki, ezt 50-70 százalékra növelheted. Leszokás lépésről, lépésre.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta