SZÜLŐSÉG

A gyerek rajzait kidobni bunkóság?

2015. január 25., vasárnap 13:56

Egy darabig az első gyerekem összes rajzát eltettem. A bölcsődei irkafirkáktól a későbbi, csodálatos, vicces és megható rajzokig, egytől egyig gondosan ráírtam az szerző nevét, az alkotás időpontját, sőt, még címet is adtunk a műveknek. Az első megtorpanás akkor következett be, amikor a lányom rákapott a művészet ízére, és elkezdte ontani a szebbnél szebb, változatos témájú és aprólékosan kidolgozott rajzokat. Naponta legalább harmincat dugott az orrom alá, amikért megdicsérni még volt kapacitás, de feliratozni már régen nem. Gyűltek a lapok az irattartó mappákban, a legtöbbjükről már azt sem tudjuk, micsoda.

A második gyerekemmel már rutinosabb voltam. Eleve csak azokat az alkotásokat raktam el, amelyek fejlődési állomást képviseltek, vagy különösen jól sikerültek. Az óvodában készült „hogyan használjuk a vízfestéket” tematikájú kék szilvát például egyáltalán nem őrizgettük, hanem a gondos dicsérgetés, esetleg őszinte ováció után a gyerek távollétében eltüzeltük.

Amitől azóta is árulónak érzem magam, minden egyes ilyen akciónál furdal a lelkiismeret. Nem tudom, hogy mi a helyes eljárás. Őrizgessük az idők végezetéig az összes alkotásukat, nem baj, ha belefulladunk, dicső halál lesz, esetleg ha a ház betelik velük, majd építünk nekik egy sufnit?

Vagy szkennelve őrizgessük, a merevlemezen elfér, igaz, soha nem nézzük meg, de mi az heti pár óra archiválás az ügy érdekében? Esetleg tanuljunk meg mértéket tartani, és a munkásságuknak csak a legfontosabb mérföldköveit rakjuk el? Önök hogy csinálják? 

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2015.01.25 14:21:02csepke

  Egyszer voltunk egy Hundertwasser kiállításon, és ott voltak kiállítva olyan gyerekrajzai is amit az anyukája pont így elrakott. Én is elraktam a sajátom rajzait. Szerintem az átlag tevékeny gyerek, aki nincs egésznap bezárva a szobába azért nem rajzol olyan lehetetlenül sokat, és most nem a párperces fickákra gondolok, hanem amin melózott, amit ne lehetne elrakni. Persze van termékenyebb időszaka is, de minden elmúlik egyszer, és akkor meg sajnálja az ember, hogy többé már nem rajzol neki karácsonyra.

 • 2015.01.25 17:08:59Komoj László

  nem kell gyerek

 • 2015.01.25 17:27:20szb9

  Most huszonévesen dobtam ki a saját rajzaimat, amiket anyám annak idején eltett. Jó, néhányat megőriztem minden korszakból, amik jellegzetesek, szépek, viccesek, valami. Így maradt egy irattartónyi. Szerintem jó így.

 • 2015.01.25 19:04:54gombakomba

  Komoj Laszlo:
  Te dolgod. Kizarolag neked rossz (vagy jo), ha nincs gyereked, mert a te genallomanyod hal ki.

 • 2015.01.25 20:54:19Advanced Flight

  Én nem hiszem el, hogy egy ikeás fehér, A4-es papír méretű dobozba nem férnének el egy gyerek rajzai. Ha több gyerek is van, és mindegyik önjelölt Picasso, egy nagy méretű (olyan költöztető) doboz akkor is elég, az meg csak elfér egy szekrény tetején vagy a sarokban.

 • 2015.01.25 23:20:56Arcade Macho

  szerintem elore el kell donteni mennyi hely legyen eleg, oszt kidobalni ami azon felul van

 • 2015.01.26 00:16:20A csótány is ember

  gombakomba: hogy kihal a génállomány vagy sem az a szülőnek mindegy, miután meghal neki minden mindegy lesz.

 • 2015.01.26 09:43:12Szanna(Athena)

  Mi rendszeresen együtt szelektálunk. Csak a legszebbek maradhatnak meg. Mivel az egyetlen tevékenység, ami leköti és megnyugtatja a lányom, ha rájön a hoppáré a suliban, büntetés helyett kiemelik az osztályból és egy kis teremben hagyják addig rajzolni, amíg meg nem nyugszik. Mivel nincs házi, a napköziben ha épp nem szánkóznak, akkor szabad választásuk van, hogy mit csinálnak, így az én lányom rajzol, maketteket készít, szobrokat alkot, stb. Napi 10-15 rajz az itthoniakkal együtt. Kb 4000 rajz évente, 3 éves kora óta (most 8 éves). Ha ezt mind megtartottuk volna...
  (A lányomnak saját stílusa van, rendkívül tehetséges, egyes grafikái mesekönyv illusztrációk lehetnének, életkorához képest mindig sokkal ügyesebb rajzokat készített. Sok vele a probléma a magánéletben és az iskolában is, mert ADHD-s, de a tehetségére nagyon büszkék vagyunk.)

 • 2015.01.26 10:05:03Vermine

  Anyukamek a mai napig orzik a gyerekkori rajzaim (mondjuk en a muveszi palyafutasom konyvek belso boritojan kezdtem, muhaha), a legkorabbi idoktol a mai napig. Most is nagyon gyakran rajzolok, pedig mar 34 eves ven lo vagyok, raadasul kismama, de az alkotasvagy nem halt ki belolem, a mostani rajzaim is orizgetik:-) . nagy onbizalmat ad am egy koloknek, ha a szuleinek tetszik, amit alkot. En is tuti elrakok mindent majd, amit a gyerekeim csinalnak. Van eleg folosleges cucc, amiket a rajzok helyett ki lehet dobni, erre szoritani kell helyet :-P

 • 2015.01.26 11:26:45Tie

  Be lehet szkennelni őket, ha már nem férnek el sehol. Vannak már ilyen döbbenetes találmányok ám.

 • 2015.01.26 11:57:34Emmanuel Goldstein

  én a használt papírpelenkáit is elrakom!

 • 2015.01.26 14:06:29DKD

  39 éves vagyok, és a mai napig emlékszem a döbbenetre, mikor valami brutálszépet rajzoltam anyáknapjára (egy piros plüssnyulat rajzoltam le totál élethűen), és néhány nappal később, mikor vittem ki a szemetet, benne volt a kukában a rajzom. Teljesen összetörtem lelkileg. Szerintem azóta sem dolgoztam fel. ...
  A lányom 3,5 éves, ontja magából a rajzokat. Mindent megőrzünk, a legszebbeket kitesszük a bejárati ajtóhoz a falra. Itt a falon időről időre változik a kínálat. A régebbieket elteszem egy dobozba, tervben van egy vastagabb gyűrűs dosszié beszerzése, ahová majd lefűzzük, és lehet lapozgatni.

 • 2015.01.26 14:07:50nikmarcell

  Lefotozom es feltolom a flickr-re vagy mas ingyenes fotos oldalra.

 • 2015.01.26 15:38:39Mad Mind

  Igazából nincs sok értelme megtartani, mivel bárki bármit mond a legtöbb gyerekrajz, az gyerekrajz, nincs jelentős különbség a világ sem lesz gazdagabb tőle. Persze van érzelmi értéke, de a gyerekek nem nagyon akarják megtartani, mert még nem nosztalgiáznak. Legtöbbször az egyszeri dicséreten kívül nem is érdekli őket tovább az adott rajz.

  @DKD
  Az emlékeid szerint szuper nyúl, ha most látnád rájönnél, miért dobták ki a szüleid. Ha meg olyan király volt, miért nem vetted ki a szemétből?

 • 2015.01.26 16:00:15Advanced Flight

  Mad Mind: remélem, nincs gyereked :-(

 • 2015.01.26 22:16:49Bogyó 2

  Az se mindegy, hogy maga firkálgatott, s akár ő is kidobná, vagy neked rajzolta szülinapodra.

 • 2015.01.27 20:18:06Sissy1984

  Jajj, DKD ez most szíven talált...
  Nekem most 4 éves a fiam, kb. fél éve készült az első olyan rajza, amin az egész család rajta van. Bekereteztük. A többi egy irattartóban, még pár évig lesz benne hely. Amúgy fáj a szívem sokszor, hogy a gyurmaszobrokat nem tudjuk hova tenni...

 • 2015.01.28 23:10:45R2D2 & C3PO

  Házi hűtő kiállítás, némelyiket felhasználom (pl. az ikeás papírtekercsre rajzoltakat csomagolópapírnak. Azt is kértem tőle, egyet hajlandó volt telepingálni. Vagy üdvözlőlap olyannak, aki értékeli, nagyiknak keretezve), a festőállványán is mindig van kép. Aztán éves szinten dossziézom és elrakom. Ha nagy lesz majd eldönti.

  De egyébként simán szétvagdossa, szóval adjatok a kezükbe ollót! ;-DDD

 • 2015.01.29 12:56:06dhrbikes

  Telefonnal lefotózzuk és megy fel privátban a google drive-ra, aztán majd egyszer átválogatjuk.

 • 2015.01.30 21:30:19Édanyu

  Jók ezek a hozzászólások, hogy az nem lehet, hogy nem fér el egy ikeás irattartóban (az nem lehet, hogy egy gyerek nem szereti a gyümölcsöt, az nem lehet, hogy egy gyerek....), meg hogy bunkó, aki nem teszi el az összeset. A fiam most 8, ő 7 éves koráig nem sokat rajzolt, így az ő rajzai elférnének, bár az utóbbi évben breelendült... De ha ugyanilyen érzelmi okból az összes általa hajtogatott papírrepülöt is eltenném (rajzol is rájuk), már kéne erre egy külön szekrény.
  A lányom 6, és imád rajzolni, 2 (!) éves kora óta rajzol, mondjuk heti 20-30 rajzot csinál. Az évente 1040-1560 rajzlap. Négy év alatt 4160-6240 lap.
  (Plusz a 8 éves fiaméi, meg majd a legkisebb is csatlakozik.)
  Tárolhatom nálatok?!?!

  Én a legcukibbakat, legjobbakat rakom el, meg csomó megy a hűtőre. Sokat adunk a mamáknak!!!
  A többi megy a szelektívbe, papír lesz belőle, amire újra rajzolhat a gyerekem.
  Vagy beletörölheti a fenekét a tiéd.
  Nem zavar. Egészségére! :D

Blogok, amiket olvasunk

KAPCSOLATSULI 6 szokás, amivel villámgyorsan kinyírhatod a kapcsolatodat

Vannak szokásaink, amelyekről nem is tudjuk, hogy észrevétlenül, ám annál hatékonyabban rombolják a párkapcsolatunkat. Amikor pedig a párunk a válást, szakítást fontolgatja, nem értjük, hogy mi történt.

TÖRI MÁSKÉPP Szőrös hableány, tudós ló - mulatságok a Monarchiában

A kiegyezést követően gyors tempóban újabb és újabb létesítmények emelkedtek a Ligetben, amit a milleniumi ünnepségek még inkább felgyorsítottak. És ott aztán volt mulatság!

DICE&SORCERY A látszat sohasem csalt még ekkorát!

A Mario + Rabbids Kingdom Battle amennyire valószínűtlen, annyira zseniális. Játékosok figyelem!
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta