SZÜLŐSÉG

Puskázni bocsánatos bűn. Egyáltalán bűn?

2015. január 21., szerda 11:14

Tegye fel a kezét, aki úgy járta végig az iskoláit, hogy soha, egyetlenegyszer sem puskázott! Most pedig tegye le az, aki csak azért nem csalt, mert félt a lebukás következményeitől, vagy „még ahhoz is hülye volt".  Ha véletlenül maradtak még fent kezek, nos, ezek gazdái lesznek azok, akik vagy tudatosan, erkölcsi megfontolásból döntöttek így, vagy egyszerűen csak úgy érezték, hogy nem helyes jogtalan előnyhöz jutni, és a puskázással szerzett ötös semmit sem ér. Valószínűleg nincsenek túl sokan.

Nem akarunk olyan nagy szavakat használni, mint „a társadalom morális állapota”, de mégiscsak tükrözi a néplelket, hogy itt még hónapokig maradhatott köztársasági elnök az, akiről bebizonyosodott, hogy csalással szerezte a doktori címét. 

Az iskolai puskázás gyerekcsínynek számít. Előfordul persze, hogy valami enyhe következménye is van a lebukásnak, mondjuk egyes lesz a dolgozat, vagy valami hasonló büntetést talál ki a kimondottan vonalasnak tartott tanár, de a nyilvános megszégyenüléstől, az erkölcsi megsemmisüléstől, esetleg kirúgástól senkinek sem kell tartania „csak” puskázásért.

Van nálunk olyan diplomás, aki soha, egyetlen vizsgán nem "rántott"? Olyan, akinek nem ismerős az, hogy az első, önzetlen vizsgázó két tételt húz, a továbbiak meg cserélgetik? Akinek nincs ismerőse, aki helyett más ment be vizsgázni, szigorlatozni, nyelvvizsgázni? Ugye mindenki tud olyanról, aki pénzért íratta a diplomamunkáját? Van olyan ember, aki nem hallott még "láncszavazásról"? Mennyi szó, mennyi jelenség ugyanarra.

shutterstock 243360667

Amerikában például, hogy egy ellenpéldát is bemutassunk, korántsem ilyen elnézőek. Nincs is a puskázásra eufemizmusuk, a cheating az cheating. Csalás. Nincs mit szépíteni rajta. Mivel hagyományosan és mindig nagyon komolyan veszik, a gyerekekbe olyan mélyen gyökeret vert a szemlélet, hogy fel sem merül, hogy csalással, puskázással, plágiummal próbáljanak meg jó jegyet szerezni. Ilyet egyszerűen nem lehet, és kész. Mert ott mindig komoly következményekkel kell szembe néznie a csalónak. Nem csak a tanárok, de a többiek, a diáktársak is kiközösítik azt, aki ilyesmire vetemedik. 

Nem is az ebül szerzett matek ötös ebben a baj, mert az húsz év múlva már senkit sem érdekel. Hanem, hogy úgy beépül az életünkbe az érzés: csalni bocsánatos bűn. Ha egyáltalán bűnnek számít, és nem kimondottan jófejségnek. És mert felnőttkorban marad ugyanez a hozzáállás: csalni nem gond, következménye nincs igazán, és különben is, mindenki csal. Adott szót, házastársat, adót. Aki meg nem, az hülye.

Sokat beszélnek mostanában a társadalmi szolidaritásról, illetve konkrétan annak a hiányáról: azért nem jutunk sehová, mert ahelyett, hogy összefogva próbálnánk elérni valamit, inkább egymás alá vágva, egymás hátán felkapaszkodva, a másik fejét a víz alá nyomva akar mindenki egyéni előnyökhöz jutni. Lehet, hogy ez az iskolában kezdődik, ahol a gyerekekbe nevelődik, hogy bármilyen eszköz elfogadható a siker érdekében?

Nyilván minden szülő azt gondolja, hogy miért pont az ő gyerekével kezdődjön el valamiféle változás, miért pont ő tiltsa meg a puskázást, amikor a többiek vígan csalnak majd tovább, és viszik haza az ötösöket. Ugye a felnőttek életéből is ismerős ez az érvelés? De akkor hol kezdődik? Nem a szülői példamutatással (köszi, nem kell számla, csak legyen olcsóbb), nem a gyerekkel (miért pont ő ne puskázna), nem az adóhivatallal, és nem is a társadalmi elittel (és erre már példákat sem mondunk, annyi van). Hol kezdődik?

Kölyök - az új rovat

Ezen a héten indul új rovatunk, a Kölyök, a kisgyerekekről szóló Poronty nagyobb testvére. A Kölyök témája alapvetően a 10-16 éves korosztály lesz, illetve minden, ami a már nem porontykorú kölykeinkkel kapcsolatos, így belefér majd az egyetemi felvételi, a külföldi ösztöndíj, vagy éppen az, hogy melyik mulatókban menő mostanság ünnepelni a sikeres érettségit. Öregedjenek velünk!

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2015.01.21 13:04:02Trisi

  Feltettem a kezem! :) Egyetlen egyszer sem puskáztam életemben. :) Tudom, én vagyok a lúzer...

 • 2015.01.21 13:30:53Hoppácska

  A diák puskázik. A tanár meg lebuktatja mert ez a dolga.
  És ha a diák lebukott, az vállaljon minden következményt.

  De nem vállalja. Ahogy a felnőtt társadalom sem vállalja soha semmiért a következményeket...

 • 2015.01.21 13:39:34zizi77

  2x próbáltam, mindkétszer lebuktam, mert látszott rajtam a bűntudat. :)
  Lányunkat arra tanítjuk, hogy a tanulás kifizetődőbb. Igaz még csak harmadikos. Könnyű még vele! :)

 • 2015.01.21 14:13:47incognita

  Én nem szeretem, ha puskáznak a diákjaim. Egyrészt tényleg azért, mert csalás, és így valahol azért elveszik a bizalom. Másrészt azért, mert így nem derül ki, hogy kinek mit kell még átnéznie, kinek miben kell még segíteni. A dolgozat, a felelés nem azért van, hogy jól ki tudjunk tolni a gyerekkel, hanem azért, hogy lássuk, mi az, ami jól megy, és mi az, amire még gyakorolni kell. Vannak, akik szerint a gyerek azzal is tanul, hogy puskát ír. Hát szerintem meg azért vannak más módszerek is. Ha irkálva szeret tanulni, írjon inkább vázlatot.

 • 2015.01.21 15:02:28philoxenia

  A mai és az ezt megelőző oktatási rendszerben puskázni gyakran olyan, mint az elkészült, felújított úton kinn hagyott 30-as táblánál hatvannal menni...
  Ha csak valóban fontos tudást kérnének számon, akkor nagyjából ki is lehetne lőni a puskázást, de amíg sok helyen a felnőttoktatásban is felesleges adatbiflázás a tanulás, amit elfelejt az ember egy hét alatt....

 • 2015.01.21 15:18:43Hoppácska

  "Ha csak valóban fontos tudást kérnének számon"

  Jó duma.

  Majd ÉN megmondom, hogy mi a fontos tudás.

 • 2015.01.21 15:19:03mildi

  közel 20 éves iskolai pályafutásom alatt két kezemen meg tudom számolni, hányszor puskáztam. általában apróságokat, ha nem jutott eszembe valami, belelestem a könyvbe, füzetbe, ha adódott rá alkalom. ha nem, akkor nem. különösebben nem érdekelt. direkt puskát sosem írtam.
  viszont vizsgán soha! minek? hogy aztán a szóbelin égjek? szép becsületesen megbuktam inkább (mondjuk csak egyszer, a többi sikerült), és tanultam a pótra :)
  ill. ne hazudjak, tb vizsgán az egyik képletet felírtam egy papírzsepire. egyszerűen képtelen voltam megjegyezni...

 • 2015.01.21 15:27:41spenci

  A cikk kifejthetné, hogy az amerikai puskázási zéro tolerancia pozitív hatása hogyan mutatkozik meg az amerikai társadalmi, politikai, gazdasági életben!

 • 2015.01.21 15:30:00Mr. Közbiztonság Szilárd

  Van, aki tanulni akar az iskolában. Az nem puskázik.

  Van, aki meg túl akar jutni az iskolán. Az puskázik.

 • 2015.01.21 15:48:47Miumiu

  Általános iskolában és gimnáziumban soha nem puskáztam. A megtanulós tárgyaknál nem volt értelme, mert szerencsére egyszer kétszer átfutottam óra előtt és megmaradt annyi időre amennyire kellett. A gondolkodós tárgyaknál meg sose láttam értelmét, mert hiába van felírva nekem egy rakás képlet, ha nem tudom belőle levezetni az adott példa megoldását (mire pedig begyakoroltam a példát addigra a képletekkel sem volt gond).

  Egyetemen többször előfordult, mert mert rájöttem, hogy ha nem zseni az ember, akkor nagyjából lehetetlen irtózatos mennyiségeket bemagolni úgy, hogy minden jól menjen és a jegy is jó legyen. Itt csalódtam egyébként a legnagyobbat a magyar oktatásban, mert a rengeteg sok elméleti ismeret és magolás mellett nagyjából semmilyen gyakorlati ismeretet nem kaptam (hacsak nem magam mentem utána, ebből kifolyólag szinte végig dolgoztam az egyetem mellett). A rengeteg dolog bemagolásának abszolút nem volt értelme, mert munkában úgyse lehet megtenni, hogy az ember nem néz utána pl. egy jogszabály pontos szövegének. Arról nem is beszélve, hogy van ahol évente változik valami, szóval hiába magolta be az ember valamikor...

 • 2015.01.21 18:16:48Morrancs

  Sajnos valóban rengeteg papírszagú, felesleges tudást magoltatunk be a gyerekekkel. Nem élő lexikonokat kellene kinevelni, hanem olyan embereket, akik képesek önállóan gondolkodni.

 • 2015.01.21 19:31:21gigabursch

  TAnulni meg nem szégyen.

  Életemben kétszer próbáltam puskázni. Elég bénán sikerült.

  Érdemesebb volt tanulni.

 • 2015.01.21 20:42:45Dekatlon

  Tanítottam.
  Ki volt mondva, aki akar, puskázzon, a lebukás egyes. Harag nincs, csak ár.

  Igaz, ezzel dekriminalizált lett a dolog, viszont jobb lett a hangulat.

 • 2015.01.21 21:00:47Mikrobi

  Mindenféle témában undorító, gerinctelen, másokat semmibe vevő dolog csalni. És valóban az iskolában kezdődik puskázással, játékban csalással.

 • 2015.01.21 21:12:42tygger

  lehetett volna jó cikket is írni, de ez nem lett az, csak közhelyek gyűjteménye. amúgy volt olyan tanár, akinél eszembe sem jutott puskázni, MERT JÓ VOLT, aki meg hasonlóan leszarta a tanítást, mint én a tanulást, annak még utólagos 5-ös dolgozatokat is bemutattam az "aláírásával". és négy évig minden félévkor benyalta, döbbenet, szóval tényleg nagyon érdekelte

 • 2015.01.21 22:27:15Lajcsi_TheTiger

  Igen Hoppácska tényleg eléggé sok hülyeséget tanulunk az egyetemen is.
  Csak egy pl hugom könnyüipari mérnöknek tanúl az eggyik legjobb egyetemen de pl infón olyan témából írtak vizsgát hogy a word menürendszerét kellett megtanúli, de nem ám a legujabbét hanem a 4! generációval elöttiét aminek azért sok értelme nincs. Itt értelemszerüen puskázott.
  Én vilamosmérnöknek tanúltam és környezetvédelmi jogszabállyokat is kelett tanúlnom meg egy sor olyat amit tényleg nem fogok az életben használni. És nagyon sok ilyen példát tudnék mondani. Az ilyen dolgokat az ember akárhogy de átugorja.

 • 2015.01.21 23:53:53IamTwo

  Reál tantárgy, férfitanár: mindig kicsit komplikáltabb feladatokat adott, de mindenki azt használt, amit akart. Először azt hittük, viccel. Erre közölte, hogy a lényeg, hogy a feladat meg legyen oldva. Nem arra kíváncsi, hogy mit magoltunk be, hanem meg tudjuk-e oldani a problémát.

 • 2015.01.22 00:18:16v2peti

  1. Az USA-ban az átlagiskolák oktatási színvonala alacsonyabb, mint a magyaroké. Bár mi is igyekszünk ezt utolérni, hála Valentin Hungraricusnak és Rózsi néninek meg a többieknek.
  2. Puskázás ide vagy oda, semmivel sem erkölcsösebb az USA, mint Magyarország. Mennyi bűnöző van ott is. Annak ellenére, hogy magasabbak a büntetési tételek az idehaza megszokottnál, ez sem tántorítja el őket.
  3. Aki látta "A dzsentlemanusz" című filmet, az tudja, hogy a politkusok sem jobbak.
  4. A válások számáról meg nem is beszéljünk!
  Na szóval csak álszentség az, hogy üldözik a puskázást.

 • 2015.01.22 00:55:56marczy

  Egy nagyon komoly csúsztatást látok ebben a cikkben: a "bármilyen eszköz elfogadható a siker érdekében" lényegesen erősebb állítás, mint amikor arról van szó, hogy egy más eszközökkel szinte teljesíthetetlenül magas követelményszintet állító vizsgán stb., ahol a feladatokat nem a kollégád, hanem a hatalmi pozícióban lévő tanár tűzte ki, puskázol. A "bármilyen eszköz"-ben viszont az a lényeg, hogy a nem hatalmi pozícióban lévő embertársaidat nyomod le a siker érdekében. A két dolog nem ugyanaz.
  Amerikában meg ne papoljanak egyenlő feltételekről mindaddig, amíg a harlemi néger gyerek nem ugyanolyan eséllyel kerül be a Harvardra, mint Rothschild Benjámin a maga dollármilliárdjaival. Erről ennyit.

 • 2015.01.22 01:39:56lujo1111

  az a baj, h sok értelmetlen képletet, ostobaságot kell "bemagolni", aminek a valószínűsége, h valaha is kellhet, elég kicsi
  Tudja az ember használni, ha szüksége lesz rá!!. Akkor úgyis meg kell tanulnia, ha naponta alkalmazza, mert gyorsabb fejből, mintha valahonnan kilesve kell alkalmaznom

 • 2015.01.22 07:50:03Hoppácska

  "Ki volt mondva, aki akar, puskázzon, a lebukás egyes. Harag nincs, csak ár."

  Erről van szó.
  Csakhogy nálunk senki nem akar semmilyen "árat" fizetni...

  "Sajnos valóban rengeteg papírszagú, felesleges tudást magoltatunk be a gyerekekkel. Nem élő lexikonokat kellene kinevelni"

  ???? miért most ez történik??? Jön ki a sok iskolából a sok élő lexikon??????

  Basszus éppen az ellenkezője van!!!!!!

 • 2015.01.22 08:34:48Phteven

  Kár, hogy az emberek sokszor csak később értik meg, hogy puskázni hülyeség. Ha középiskolában ezt tudom (mert akkor csak a túlélés volt a fontos), akkor az egyetemen nem szívok annyit, ill. nem kerülök be egy újabb puskázási "spirálba", ami kínszenvedéssé teszi a diploma felé vezető utat. Szerencsém volt, le tudtam győzni. De sok gyerek van, akik már a felvételin elbuknak, mert a jegyeik mögött nincs tényleges tudás.

  Más: A korábban említett, magasabb követelmény+mindent lehet használni tanárunk nekünk is volt. Érdekes, hogy ezzel a tárggyal sosem volt problémája senkinek, és az átlagok is magasabbak lettek. Én támogatnám sok tantárgy oktatásánál, mert nagyon működőképesnek tűnt.

 • 2015.01.22 08:35:43Phteven

  Volt egy évfolyamtársam, akit egy ZH alatt négyszer kaptak el puskával. A negyedik után elküldték kettessel. :-D

 • 2015.01.22 08:47:46Thordal

  Én fontossági sorrend alapján tanultam vagy puskáztam, mert a szórótárgyak sosem érdekeltek. Társadalomismeretek? EU ismeretek? Turbo Pascal? Inkább a fő tantárgyakból kellett volna többet tanítani, nem ezeket a töltelék vackokat nyomni.
  Általánosban meg középiskolában még nem ennyire egyértelmű a helyzet, ott abból puskázik a diák amit nem tud felfogni vagy ami hidegen hagyja. Fizika képletek, történelmi évszámok, kémia fogalmak. A rendszer nem veszi figyelembe egyáltalán, hogy a diákoknak különböző szellemi képességeik vannak. Egy testépítőt sem veszünk egy kalap alá egy íróval, pedig ez alapján mindkettőnek ugyanazt kellene teljesíteniük. Amíg pedig egy közös értékrendszer alapján ítélünk meg minden diákot, addig lesz puskázás is.

 • 2015.01.22 09:18:35batigol

  Abban, hogy a puskázás ilyen elterjedt nálunk, kisebb részben hibás a rendszer (értelmetlen tanulnivaló), nagyobb részben a társadalom, amely ezt elfogadja.

  Én minden de minden vizsgámon, ha körbenéztem a teremben, rögtön láttam, hogy ki az a diáktársam aki puskázik. És ezt a tanárok is látják, mert nem igaz, hogy nem!

  Elnézik, mert akkor ő lesz a szemét genya tanár, mindenki szemében. Pedig nem az lenne, csak igazságos.

 • 2015.01.22 09:22:19darkmirjam_light

  Az ember magának tanul. A dolgozatok pedig a tudásszint mérésére szolgálnak. A mérés pedig visszajelzés a diáknak. Aki puskázik, hazudik, elsősorban magának.
  A családon belüli elvárások, büntetés elkerülése miatt ez nyilván nem ennyire egyszerű, a legtöbb gyerek képtelen olyan távlatokban gondolkodni, hogy ezt átérezze. Mindenesetre csalás, még ha a csaló és a károsult egyazon személy.

 • 2015.01.22 10:36:13IamTwo

  Mindenki másképp géniusz:
  [link]

 • 2015.01.22 10:40:43Kovácsné

  A (témazáró) dolgozatokat mondjuk negyedik-ötödiktől eleve úgy kellene írni, hogy "Tessék fiam, itt egy feladat, oldd meg, azt használsz, amit akarsz". Az ilyen dolgozatot természetesen nagyon ki kéne találni (elvégre a feladatnak elég komplikáltnak kellene lennie) és a javítása se lenne egyszerű (mert nem csak azt kéne megnézni, hogy X=3.5 kacsa) . Viszont jóval életszagúbb lenne és megtanítana arra, hogy a könyvek/internet (sőt: a kollégák) a barátaink. Az első években ehhez persze kellene egy elég kemény alapozás értő olvasásából, logikus gondolkodásból, fogalmazásból, forráskritikából, forrásmegjelölésből (!), alapvető matematikai készségekből, angolból (!) ilyesmikből.
  Ilyen rendszerben az egyetlen esély a "puskázásra" a másik dolgozatának lemásolása, ami viszont azonnal észrevehető (és mondjuk kézlevágással büntetendő (: ).

 • 2015.01.22 10:43:00Én_vezettem_?

  mindez ezért van:
  "a nagy kollektív lefojtás része, hogy ne vegyünk arról tudomást hogy a vizsgákon diákok tömegesenben csalnak"

  [link]

  "az iskola legfőbb célja, hogy egyetlen megdönthetetlen tanulságot verjen , mégpedig hogy bármennyit is készüljön, mindig az iskola jóinulatára van utalva. [...] már kölyökkorunkban kiveszik a sorsunkat a kezünkből"

 • 2015.01.22 10:53:21Kovácsné

  Én_vezettem_?
  Én azért ennyire nem fogalmaznék sarkosan (bár nyilván van igazság a dologban). Azt, hogy mennyire vagyunk kezdeményezők, nyitottak, kreatívak, stb. elsősorban otthonról hozzuk, de itt se lehet egyértelmű tendenciákat megállapítani, mert az egyik ember a részeges-elnyomó-leugatós szülő miatt egy félénk, szerencsétlen lúzer lesz, a másik meg szárnyat bont és távozik a számára elviselhetetlen környezetből. Mindig lesznek olyan emberek, akik mások jóindulatára hagyatkoznak, meg olyanok, akik a maguk útját járják, munkahelyen, emberi kapcsolatokban, stb. Az iskola inkább azt baltázza el, hogy az utóbbiak kezébe nem ad megfelelő eszközöket, illetve rosszabb esetben folyamatosan vegzálja őket.

 • 2015.01.22 12:34:18Provokat Úr

  Nagyon elmentek a kommentek abba az irányba, hogy valóban bocsánatos bűn puskázni. (Egyébként már ez a kifejezés, hogy "bocsánatos bűn" is nagyon árulkodó a magyar hozzáállásról, angolul egyáltalán nincs ilyen szóösszetétel - olyan biztos nincs amelyet állandó jelzőként tennénk a "sin" elé és azt jelentené, hogy igazából mégsem bűn az). Ez is bizonyítja sajnos a cikk alapfelvetését, hogy a puskázás elfogadása csak egy tünete az egész társadalmunkat átható mutyi szemléletnek. Nem baj ez, csak vegyük tudomásul. Ilyenek vagyunk, nem leszünk soha olyan törvénytisztelők mint a németek. Viszont jobbak azok vagyunk mint a pakisztániak. Minden relatív.

  Amerikában azért (is) ritkább sokkal a puskázás, mert ott inkább feladatok megoldását kérik számon a gyerekeken, nem visszamondani kell 20 dolgot egy 100 elemes listából. Olyan is van, nagyon ritkán, de nem az a jellemző. A feladatmegoldásra meg nem lehet puskát írni.

 • 2015.01.22 17:45:23sakkosfx

  Most tényleg a cionizmus képviselői akarnak kiselőadást tartani az erkölcsről? Röhög a vakbelem!

 • 2015.01.22 20:02:38Gyűrött Papír

  @Provokat Úr
  A bocsánatos bűn, az a bűn, amit megbocsájtanak. Hogy messzebb ne menjek ott a katolikusoknál a gyónás intézménye. Meggyónom és letudva. Tisztelet a néhány kivételnek.

 • 2015.01.22 22:23:49naphi

  Lajcsi_TheTiger . elég szégyen, hogy diplomás ember létedre nem tudsz helyesen írni.

  Amúgy én is puskáztam, és?! Nem lettem bűnöző miatta.
  Amit fontosnak tartottam, pöpecre bevágtam (és tudom is, a mai napig), de amit feleslegesnek éreztem, eszem ágában sem volt görnyedni felette. Bár, mialatt kidolgoztam a pici fecniket, meg is tanultam 3-as szintre kb.

 • 2015.01.22 22:47:48Dr.Hook

  Nem találkoztam még olyannal, aki fontos, vagy annak vélt cél érdekében ne csalt volna soha. Max. annyira beszari volt, hogy nem ment neki és erre büszke. A csalás általában a rendszerhibák kiküszöbölését szolgálja, természetesen ettől még nem szép és nem követendő megoldás, de egy példákat felmutatni nem tudó társadalomban, ahol a "nyertesek" 99%-ban csalók, nincs miról beszélnünk.

 • 2015.01.22 23:37:15Jóska Pista Sanyi

  Szép dolog puskázni? Nem.
  Elítélem? Nem.
  Ezzel senkinek nem okoz kárt az ember. Mondhatni még magának sem mivel tudja mit nem tud. Ezért nem egy kategória a lopással, adócsalással és hasonlókkal.
  Ettől nem lesz valaki bűnöző vagy erkölcstelen ember.
  Vagy az is gonosz aki gyalogosként átmegy este az üres úton a piros jelzés ellenére?

 • 2015.01.23 07:51:43Trisi

  "példákat felmutatni nem tudó társadalomban, ahol a "nyertesek" 99%-ban csalók, nincs miről beszélnünk"

  Ennyi...és igaza van.

 • 2015.01.23 07:54:02Neonknight

  A szabályok betartásának csak az egyik oldalát vizsgálta a cikk, ez pedig egyfajta erkölcsi/lelkiismereti oldal volt.
  Van viszont egy másik oldala is a dolognak és ezzel nem mentegetni akarom a puskázás intézményét:
  Az ember minnél több értelmetlen szabállyal találkozik élete során, annál inkább bocsánatosnak fogja tartani a megszegésüket.

  Pl.: nap mint nap szembesülünk vele, hogy a befizetett adóforintjainkat a képviselőink ellopják, így kevesen fogják magukat bűnösnek érezni amikor megpróbálják a befizetést elkerülni.
  A suliban is jelentkezik ez a jelenség: vannak tantárgyak amiknek a diák nem látja az értelmét/logikáját, csak bemagolja viztsgára, hogy utána gyorsan elfelejtse és tbbé egész életében nem lesz rá szüksége. Csodálkozunk rajta, hogy nem érzi magát motiválva a megtanulásra és csak le akarja tudni a vizsgát akárhogy is?

  Korszerű, gyakorlatias és valóságosan használható tananyag kell, ez az első lépés afelé, hogy elvárhassuk a tisztességes tanulást.

 • 2015.01.23 09:30:04zizi77

  Jóska Pista Sanyi, kivéve, ha mondjuk mindezt felvételin teszi, mert akkor a becsületes, de esteleg okosabb gyerek nem kerül be a suliba. A puskázó hiába szívja meg utána, mert nincsenek meg az alapok, azt aki kimaradt más csalása miatt, ez már nem fogja vígasztalni. Nyilván egy felvételin jóval nehezebb a puskázás, de tuti erre is van módszer.

 • 2015.01.23 09:32:41zizi77

  Gyűrött papír, a gyónásnál is csak akkor van ez letudva, ha tényleg megbánja az ember a bűnét. Ha csak annyinak érzi, hogy elmondtam, azt jónapot, attól még a bűn megmarad. Isten meg ítélkezik, ha eljön az ideje.

 • 2015.01.23 10:09:39daito

  Volt egy tanárom, aki közölte, hogy az írásbeli vizsgán azt használunk, amit akarunk. Bármelyik könyvet, jegyzetünket, telefont, bármit. Egy dolgot nem engedett meg - hogy megbeszéljük.
  Hozzáteszem, nem a 20 éve létező tesztkérdéseit adta oda fénymásolva.
  Azt mondta, hogy egyrészt nem fog olyan feladatot adni, amire a választ ki tudjuk másolni a tankönyvből, másrészt az életben sem a dzsungelben egyedül fogunk bombát hatástalanítani, hanem elő fogunk venni könyveket, rákeresünk az interneten és használni kell a fejünket.

  Számára az volt a fontos, hogy gondolkozzunk; valamint abból, hogy a 400 oldalas könyvben tudtuk, hol kell megkeresni valami példát/képletet - tudta, hogy el is olvastuk a könyvet. Mondjuk ez a tanár általában aznap válaszolt az e-mailre, külön-külön.

  Hasonló hozzáállású, kaliberű tanárom volt kb. 5, a 8 évnyi főiskola-egyetem alatt.

  Puskázni azért lehet: mert a tanárok/iskolák hagyják, a jelentős részük (főiskolán, egyetemen) nem foglalkozik ezzel, sokan be sem jártak a zh-ra, hanem tanársegédet küldtek be. Ha a zh/vizsga 5. percében kivágnak 2 ember puskázásért (50-100 fős vizsgán ennyit csukott szemmel, kézen állva találok), akkor gyorsan rend lesz. De ugyanilyen téma a csókosok, hökösök, jó csajok témaköre - számos helyen ők is azért működnek, mert az oktatók, az iskolák hagyják.

 • 2015.01.23 10:58:02Jóska Pista Sanyi

  zizi77
  A felvételis példádban van igazság. Mondjuk ez az a helyzet ahol sosem találkoztam puskázással.
  Középiskolában igen, egyetemen pedig rendszeresen. Az is előfordul, hogy elnézik, de legtöbb esetben ügyes a kolléga és nem veszik észre. Főleg ha egy tanár van bent egy nagy előadóban.
  De persze volt olyan tanárom is ki hozott magával 5-6 segítőt aztán ott sok esélyük nem volt a puskázóknak.
  De ezekben az esetekben nekem nem lesz jobb/rosszabb ha egy besavanyodott mindenkit megbuktatni akaró tanár vizsgáján Puska Jancsika is megbukik mert nem tud puskázni, vagy mert lebukott. Vagy egy direkt szívatósra megkreált vizsga esetében ugyanez a helyzet. Sőt legyen az akár egy átlagos korrekt vizsga vagy zh esete.

 • 2015.01.23 13:59:58mindent látó szem

  A puskázásnak azért van létjogosultsága, mert a magyar oktatási rendszer olyan amilyen!
  Javaslom áttanulmányozásra az index.hu -Hanula Zsolt általam nagyon kedvelt cikksorozatát:

  Első rész:[link]
  Második rész:[link]
  Harmadik rész:[link]

  Amíg ilyen a magyar oktatási rendszer (teljesen mindegy, hogy általános-közép-felsőfokról beszélünk) addig az életrehívja a puskázást is. Ezen kár is többet agyalni és ítélkezni, megítélni. Már az oktatási rendszerünk is az ügyeskedésre (csalásra) tanít minket. Ilyen rendszer ilyen társadalmat szül. Ennyi.

 • 2015.01.23 14:21:26mitoszkiller

  nem tudom mikor fogják már fel az emberek, hogy az iskola képességre tanít. Kit érdekel, hogy mit kell tanulni, maga a _tanulás_ a lényeg, hogy képes legyél dolgokat megjegyezni, használni a logikádat és hozzá szokasd az agyadat a képességek megszerzéséhez.

 • 2015.01.23 14:36:27blacklord

  Ez minden szinten igaz a társadalmunkra. Megyünk a kisebb ellenállás útja felé, hiszen kisebb macera szemet húnyni az értelmetlen tudást számonkérésekor fellépő puskázás felett, mint kérlelhetetlenül kiharcolni, hogy minimalizálódjanak az ilyen alkalmak gyerekeink tanulmányai során...

Blogok, amiket olvasunk

KAPCSOLATSULI 6 szokás, amivel villámgyorsan kinyírhatod a kapcsolatodat

Vannak szokásaink, amelyekről nem is tudjuk, hogy észrevétlenül, ám annál hatékonyabban rombolják a párkapcsolatunkat. Amikor pedig a párunk a válást, szakítást fontolgatja, nem értjük, hogy mi történt.

TÖRI MÁSKÉPP Szőrös hableány, tudós ló - mulatságok a Monarchiában

A kiegyezést követően gyors tempóban újabb és újabb létesítmények emelkedtek a Ligetben, amit a milleniumi ünnepségek még inkább felgyorsítottak. És ott aztán volt mulatság!

DICE&SORCERY A látszat sohasem csalt még ekkorát!

A Mario + Rabbids Kingdom Battle amennyire valószínűtlen, annyira zseniális. Játékosok figyelem!
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta