Kigáncsolja a túlkoros felvételizőket az új törvénymódosítás

Meglepő hírbe futottunk a szigetszentmiklósi Batthyány Kázmér Gimnázium honlapján. „Módosult a nemzeti köznevelésről szóló 2011. évi CXC. törvény 57. § (1) bekezdése. Az új törvény szövegében már nem szerepel a következő mondat: „A szülő kérésére az iskola magasabb évfolyama is megismételhető legfeljebb egy alkalommal.” Ez a módosítás 2015. január 1-ével hatályba lépett, így a jogszabályok nem teszik lehetővé, hogy iskolánkban sikeres felvételi vizsga után egy tanuló az ötödik, vagy a kilencedik évfolyamot megismételje” – olvasható a közleményben.

Hogy mit is jelent ez a gyakorlatban?

Egészen 2015-ig, ha valaki nyolcosztályos gimnáziumban szeretett volna tanulni, de általános iskola negyedik osztályában nem sikerült a felvételije, egy évvel később, ötödikes korában megírhatta újra. Ha akkor sikerrel vette az akadályokat, a kiszemelt gimnáziumban újrajárhatta az ötödik osztályt. Ezt törli most el (a felvételi időpontja előtt napokkal) a benyújtott és elfogadott törvénymódosítás, amely január 1-je óta hatályos – tehát minden például minden ötödikes, aki az elmúlt hónapokat felkészüléssel töltötte, kukába dobhatja a ráfordított időt és energiát.

2132264
Tim Boyle / Europress / Getty

Igazságtalan ugyanazt a tesztet idősebbel íratni?

Az eddigi rendszernek is voltak hátrányai: sokan panaszkodtak arra, hogy nem igazságos ugyanazt a központi felvételit megíratni egy (1 évvel idősebb) ötödikessel, mint egy negyedikessel. Ezt a „panaszt” szem előtt tartva több iskola is igyekezett kompenzálni: egyrészt pontazonosság esetén előresorolta a negyedikeseket, másrészt tartott szóbeli felvételit is, ahol mindenkitől a saját osztályának megfelelő anyagot kérték számon.

Az eljárás és az időzítés egyébként kísértetiesen emlékeztet minket arra, amikor pár éve a felvételi időszakban szabták át teljesen a felsőoktatás finanszírozását. „Az Oktatási Hivatal tájékoztatása alapján az érintett tanulók számára a középfokú felvételi eljárásban való részvétel, és így a központi írásbeli megírása is okafogyottá vált” – zárja sorait az iskola.

És hogy mivel magyarázza a döntését az Emberi Erőforrások Minisztériuma? „Nem indokolt az első évfolyamnál magasabb, eredményesen elvégzett évfolyamok megismétlését lehetővé tenni a későbbiekben. Nem is élnek jellemzően ezzel a lehetőséggel a szülők, ugyanakkor egyes esetekben visszaélésekre adhat alapot, hiszen a jelenlegi szabályozás alkalmas lehet lefékezni a tanuló előrehaladását szülői kérésre adott évfolyamokon, ugyanakkor mindez nem garantálja magasabb tudásszint elérését számára” – olvasható a törvényjavaslatban.

UPDATE!

Az Emberi Erőforrások Minisztériumának ma délutáni tájékoztatása szerint "Tekintettel azonban arra, hogy a középfokú felvételi eljárás során már egyes tanulók jelentkeztek a törvény hatályba lépése előtt (2014. december 9-ig), ezen tanulók esetében – figyelemmel a megkezdett eljárásra – ez a szabály még nem érvényesíthető." - írta a minisztérium a hvg.hu-nak

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek