SZÜLŐSÉG

Kigáncsolja a túlkoros felvételizőket az új törvénymódosítás

2015. január 16., péntek 11:59

Meglepő hírbe futottunk a szigetszentmiklósi Batthyány Kázmér Gimnázium honlapján. „Módosult a nemzeti köznevelésről szóló 2011. évi CXC. törvény 57. § (1) bekezdése. Az új törvény szövegében már nem szerepel a következő mondat: „A szülő kérésére az iskola magasabb évfolyama is megismételhető legfeljebb egy alkalommal.” Ez a módosítás 2015. január 1-ével hatályba lépett, így a jogszabályok nem teszik lehetővé, hogy iskolánkban sikeres felvételi vizsga után egy tanuló az ötödik, vagy a kilencedik évfolyamot megismételje” – olvasható a közleményben.

Hogy mit is jelent ez a gyakorlatban?

Egészen 2015-ig, ha valaki nyolcosztályos gimnáziumban szeretett volna tanulni, de általános iskola negyedik osztályában nem sikerült a felvételije, egy évvel később, ötödikes korában megírhatta újra. Ha akkor sikerrel vette az akadályokat, a kiszemelt gimnáziumban újrajárhatta az ötödik osztályt. Ezt törli most el (a felvételi időpontja előtt napokkal) a benyújtott és elfogadott törvénymódosítás, amely január 1-je óta hatályos – tehát minden például minden ötödikes, aki az elmúlt hónapokat felkészüléssel töltötte, kukába dobhatja a ráfordított időt és energiát.

2132264
Fotó: Tim Boyle / Europress / Getty

Igazságtalan ugyanazt a tesztet idősebbel íratni?

Az eddigi rendszernek is voltak hátrányai: sokan panaszkodtak arra, hogy nem igazságos ugyanazt a központi felvételit megíratni egy (1 évvel idősebb) ötödikessel, mint egy negyedikessel. Ezt a „panaszt” szem előtt tartva több iskola is igyekezett kompenzálni: egyrészt pontazonosság esetén előresorolta a negyedikeseket, másrészt tartott szóbeli felvételit is, ahol mindenkitől a saját osztályának megfelelő anyagot kérték számon.

Az eljárás és az időzítés egyébként kísértetiesen emlékeztet minket arra, amikor pár éve a felvételi időszakban szabták át teljesen a felsőoktatás finanszírozását. „Az Oktatási Hivatal tájékoztatása alapján az érintett tanulók számára a középfokú felvételi eljárásban való részvétel, és így a központi írásbeli megírása is okafogyottá vált” – zárja sorait az iskola.

És hogy mivel magyarázza a döntését az Emberi Erőforrások Minisztériuma? „Nem indokolt az első évfolyamnál magasabb, eredményesen elvégzett évfolyamok megismétlését lehetővé tenni a későbbiekben. Nem is élnek jellemzően ezzel a lehetőséggel a szülők, ugyanakkor egyes esetekben visszaélésekre adhat alapot, hiszen a jelenlegi szabályozás alkalmas lehet lefékezni a tanuló előrehaladását szülői kérésre adott évfolyamokon, ugyanakkor mindez nem garantálja magasabb tudásszint elérését számára” – olvasható a törvényjavaslatban.

UPDATE!

Az Emberi Erőforrások Minisztériumának ma délutáni tájékoztatása szerint "Tekintettel azonban arra, hogy a középfokú felvételi eljárás során már egyes tanulók jelentkeztek a törvény hatályba lépése előtt (2014. december 9-ig), ezen tanulók esetében – figyelemmel a megkezdett eljárásra – ez a szabály még nem érvényesíthető." - írta a minisztérium a hvg.hu-nak

KOMMENTEK

 • 2015.01.16 12:44:50Cicus62

  Ha valaki tanult, az sosem kidobott idő.
  Amúgy pedig az alapoktatás ingyenes, miért fizessenek az adófizetők azért még egy év oktatást, mert egy gyerek nem volt alkalmas negyedikben a nyolcosztályos gimnáziumba?
  Nem történik nagy károsodás , mert vannak 6 és 4 osztályos gimnáziumok, válogathat azokból.

 • 2015.01.16 12:54:18skatka

  Aki most ötödikesként felvételizik, az egyáltalán nem végezte még el az ötödik osztályt. Tehát meg lehet buktatni, és akkor így is úgy is újra kell járnia, igaz?

 • 2015.01.16 13:14:19noninaploja

  Nem a döntéssel van baj, hanem az időzítéssel. Két nappal a felvételi előtt?! Elment az eszük?!
  Hirdessék ki májusban, hogy mostantól kezdve így lesz és kész!
  A szerencsétlen gyerekek szívnak a legnagyobbat - már megint.

 • 2015.01.16 13:16:22Lady Ann

  Azért nem lenne baj, ha nem pár nappal a felvételi előtt szólnának, hogy módosítottak! Ez a baj, nincs jogbiztonság, nem lehet felkészülni az ilyen idióta ütemben bevezetett, ki se próbált idióta szabályokkal. És csodálkoznak, hogy nem születik elég gyerek a várható nyomorba.

 • 2015.01.16 13:49:08retinax

  Cicus62: értem én, hogy a tanulás sosem kidobott idő, de magyarázd ezt meg egy tízéves gyereknek, aki átverve érzi magát, mert helyette focizhatott, táncolhatott, énekelhetett volna, vagy játszhatott volna a barátaival.

 • 2015.01.16 16:24:29montmartre

  Tartunk már ott, hogy legközelebb átgondolják a kedves szülőtársak, hova teszik az X-üket?

 • 2015.01.16 17:28:30Cicus62

  retinax: igen, igazatok van, rossz időzítés belátom.
  De az eredeti engedmény volt ostobaság , s ezért szívtak most a gyerekek.

 • 2015.01.16 20:54:24Mészáros Laci

  1. magánvéleményem, hogy a 6 és 8 osztályos gimi bevezetése nem volt jó ötlet.

  2. magávéleményem, hogy az a szülő, aki a tavalyi sikertelen próbálkozás után ismét felvételire küldi a gyerekét "hátha" alapon, rosszat tesz neki.

  3. a cikk tartalmát érdemes frissíteni: aki dec 9-ig beadta beadta túlkoros gyereke jelentkezését, felvételizhet.

 • 2015.01.16 22:14:16subidubidu

  Ha az oktatási rendszer olyan lenne, mint pl. Finnországban, lehet, hogy a szülők nem is kívánnák esetenként "kimenekíteni" a gyereküket az általános iskolából tanulásra motiváltabb diákok közé, jobbnak gondolt oktatási intézménybe.

  Egyébként szerintem a kedvezmény megszüntetése jogos, az időzítése a szokásos dilettantizmus. Jó, hogy végül nem szívatták meg a már felkészült gyerekeket ezzel.

 • 2015.01.17 06:28:15gabardin

  1. Magánvéleményem, hogy a6 és 8 osztályos gimi bevezetése jó ötlet
  2. Magánvéleményem, hogy akit nem vesznek fel negyedikesként, majd időt, pénzt, energiát nem sajnálva ötödikben felkészítik a felvételire és úgy sikerül bejutnia, az nem oda való. Meg fogja szenvedni az ottani éveket.
  Ami biztos, hogy az időzítés, mint már annyiszor, most sem tökéletes.

 • 2015.01.17 11:57:52Szabványok

  noninaploja: Nem a döntéssel van baj, hanem az időzítéssel. Két nappal a felvételi előtt?! Elment az eszük?!
  Igen.

  Mészáros Laci: 1. magánvéleményem, hogy a 6 és 8 osztályos gimi bevezetése nem volt jó ötlet.
  +1
  Nem kellene már 10 éves korban elválasztani a leendő értelmiséget, a leendő nem értelmiségtől. Társadalmi szakadék képződik, nem fognak egy nyelven beszélni. A nyolc általános alatt tanulja meg _mindenki_ a XXI. század emberének kötelező alapot, ismerje meg leendő kortársait, szocializálódjon össze a leendő kubikos és orvos, úgysem lehet még tudni, hogy kiből ki lesz. Nem fog ártani a leendő orvosnak sem, hogy a leendő kubikos barátjával együtt lesi meg a lányokat.

 • 2015.01.17 20:42:29okostojas007

  1. maganvelemenyem, hogy igenis jo 5let, ha le tudjak valasztani, akit le kell. aki szorgalmas es tanul, azt ne kelljen mar visszafogni, raadasul, ha kicsit hiperaktiv mellette, akkor unatkozni fog, tehat duplan rossz. Ezen felul lehet, hogy lakatos jockey-val es kolompar renatoval kell kuzdenie az uzsonnaaert, ehelyett olyan helyre kerul, ahol hasonloan szorgalmas gyerekek vannak.
  2. attol, hogy valakinek valami nem sikerul elsore, nincs azzal semmi gond, ha megprobalja masodikra. Vannak keson ero gyerekek, mint ahogy oviban is lehetett evvesztes valaki.

  az idozites a tipikus fidesztempo, semmi agy, semmi gondolkodas, csak belefindunk a lecsoba, hogy nesztek, ez van.

 • 2015.01.17 21:36:04Mészáros Laci

  A 6 és 8 osztályos gimivel szemben nem csak azért vannak averzióim, mert a gyereknek nem annyira jó, teljesen gyakorlati szempontom is van: az áltiban kezdi az első osztályt mondjuk 30 gyerek

  negyedik után elmegy hat gyerek 8 osztályos gimibe, maradnak 24-én

  hatodik osztály után elmegy még nyolc gyerek, maradnak 16-an nyolcadik végéig.

  az iskola az utolsó két évfolyam számára már csak feleannyi pénzt kap, ebből kellene fizetni a tanarakat, iskola fenntartását... ahogy az áltikat látom, nem nagyon bírják, majdnem mindenütt gondot okoz.

 • 2015.01.17 21:40:13Mészáros Laci

  @Szabványok:

  Nem választják le 10 éves korban a leendő értelmiséget, ugyanolyan jó értelmiségi lehet az is, aki nyolcadik után megy gimibe vagy szakközépbe.

  Van egy szülői attitűd, azt hiszi a szülő, azzal teszi legjobbat a gyerekének, ha mindent megad neki. Közben pont fordítva - majdnem ez a legrosszabb, ami a gyerekkel történhet. De hát ezzel én sok mindent nem tehetek. Csak sajnálom.

 • 2015.01.17 21:45:52Mészáros Laci

  @subidubidu:

  igen, a finn rendszer is jó, de nem a struktúra a lényeg, hanem a töltelék.
  - a jó oktatási rendszerben a teljesítményértékelés súlya minimális, sokkal nagyobb hangsúlyt helyeznek az egyéni képességekhez képest elért eredményre, vagyis az erőfeszítést ismerik el, nem az eredményt.
  - alapelv, hogy SZABAD hibázni, sőt, nem is javítják ki a gyerekeket, hanem a hibát tanulási lehetőségként mutatják be és rávezetik a gyereket (vagy a csoportot) a hiba felfedezésére és a helyes megoldás megtalálására.
  - napi testnevelés (bocsánatot kérek minden orbángyűlölőtől, de finnországban ez van, meg norvégiában is)

Blogok, amiket olvasunk

STÍLER 4 ruhadarab, aminek nincs helye egy stílusos nő ruhatárában

A nagy őszi gardróbcsere remek alkalom arra, hogy megszabaduljunk néhány olyan holmitól, ami csak a megvásárlás pillanatában tűnt jó ötletnek. A divat változik, trendek jönnek-mennek, de biztos lehetsz benne, hogy a most következő cuccok nélkül igenis, lehet élni. Ráadásul egy magabiztos, stílusos életet.

KERTÉSZ Így gondozd ősszel a csónakorchidádat

Most, hogy ránk rúgta az ajtót az ősz, egyre jobban figyelünk a szobanövényekre. Az orchideák különösen népszerűek. ennek oka lehet különleges szépségük, szokatlan megjelenésük, vagy éppen az, hogy a meleg trópusi tájak hangulatát hozzák közel, ami télen különösen jóleső érzés.

OTTHONTÉRKÉP Elfogytak a zuglói garázsok

Fizetős övezetté vált a XIV. kerületben az Örs vezér tere és a Felvonulási tér környéke is. Ráadásul nem csak hétköznap, hanem szombat-vasárnap is. Gondoltuk, megnézzük, milyen a garázshelyzet a kerületben. Aztán koppantunk.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta