Újít a Facebook: itt a 21. századi „tejesdoboz”

Ismerős önnek Etan Patz neve? Ha nem igazán, segítünk: ő volt az az 1979-ben eltűnt kisfiú, akinek az arcképe elsőként került a tejesdobozokra, és aki miatt 25 évvel ezelőtt tömegek mozdultak meg, és indultak a kisfiú keresésére. Szintén a közösség erejére számít a Facebook napokban bevezetett újítása. Az 1996 óta használt Amber Alert riasztások ezután automatikusan megjelennek azok facebook oldalán is, akik földrajzilag közel vannak az eltűnés helyéhez.

Hogy működik az Amber Alert?

A Facebook összeállt az eltűnt és bántalmazott gyermekek megsegítését célul kitűző National Center for Missing and Exploited Children (továbbiakban Missing Kids) elnevezésű szervezettel. Ennek köszönhetően pedig a közösségi oldalt (hordozható eszközökön vagy számítógépen) böngésző felhasználók értesítést kapnak, ha a közelükben elveszett egy gyermek: a fotójuk, a nevük és a pontos eltűnési helyük mellett az is szerepel majd a leírásban, hogy milyen ruhát viseltek akkor, amikor nyomuk veszett.

Példaként a lenti képen megnézheti Myra Lewis adatlapját, akit Mississippiben várnak haza. A Facebook, ha nevezhetjük így, a világ legnagyobb polgárőrsége” – indokolta a döntést az ABC-nek a közösségi oldal egyik munkatársa, Emily Vacher. A hírt megoszthatjuk majd ismerőseinkkel, így ha ők is nyitott szemmel járnak, hamarabb van esély a gyermekek megtalálására. „Azt akarjuk, hogy amikor az emberek telefonján megjelenik az értesítés, érezzék, hogy ez egy kivételes dolog, és számítunk a segítségükre” – tette hozzá Vacher.

HT facebook amber alert 1 sk 150112 4x3 992
Facebook

A Missing Kids vezetője – akinek hatéves fiát 1981-ben elrabolták, majd holtan találták - nagy reményeket fűz ez együttműködéshez. „A legtöbb gyermeket az elrablás utáni 4 órán belül ölik meg. Ez az új funkció reményt adhat a szülőknek” – mondta John Walsh.

Számunkra a hírnek leginkább elméleti jelentősége van, legalábbis egyelőre arról nem érkezett hír, hogy a magyar hatóságok és érintett szervezetek is be tudnának kapcsolódni az automatikus facebook értesítések rendszerébe.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek