SZÜLŐSÉG

Újít a Facebook: itt a 21. századi „tejesdoboz”

2015. január 15., csütörtök 09:31

Ismerős önnek Etan Patz neve? Ha nem igazán, segítünk: ő volt az az 1979-ben eltűnt kisfiú, akinek az arcképe elsőként került a tejesdobozokra, és aki miatt 25 évvel ezelőtt tömegek mozdultak meg, és indultak a kisfiú keresésére. Szintén a közösség erejére számít a Facebook napokban bevezetett újítása. Az 1996 óta használt Amber Alert riasztások ezután automatikusan megjelennek azok facebook oldalán is, akik földrajzilag közel vannak az eltűnés helyéhez.

Hogy működik az Amber Alert?

A Facebook összeállt az eltűnt és bántalmazott gyermekek megsegítését célul kitűző National Center for Missing and Exploited Children (továbbiakban Missing Kids) elnevezésű szervezettel. Ennek köszönhetően pedig a közösségi oldalt (hordozható eszközökön vagy számítógépen) böngésző felhasználók értesítést kapnak, ha a közelükben elveszett egy gyermek: a fotójuk, a nevük és a pontos eltűnési helyük mellett az is szerepel majd a leírásban, hogy milyen ruhát viseltek akkor, amikor nyomuk veszett.

Példaként a lenti képen megnézheti Myra Lewis adatlapját, akit Mississippiben várnak haza. A Facebook, ha nevezhetjük így, a világ legnagyobb polgárőrsége” – indokolta a döntést az ABC-nek a közösségi oldal egyik munkatársa, Emily Vacher. A hírt megoszthatjuk majd ismerőseinkkel, így ha ők is nyitott szemmel járnak, hamarabb van esély a gyermekek megtalálására. „Azt akarjuk, hogy amikor az emberek telefonján megjelenik az értesítés, érezzék, hogy ez egy kivételes dolog, és számítunk a segítségükre” – tette hozzá Vacher.

HT facebook amber alert 1 sk 150112 4x3 992
Fotó: Facebook

A Missing Kids vezetője – akinek hatéves fiát 1981-ben elrabolták, majd holtan találták - nagy reményeket fűz ez együttműködéshez. „A legtöbb gyermeket az elrablás utáni 4 órán belül ölik meg. Ez az új funkció reményt adhat a szülőknek” – mondta John Walsh.

Számunkra a hírnek leginkább elméleti jelentősége van, legalábbis egyelőre arról nem érkezett hír, hogy a magyar hatóságok és érintett szervezetek is be tudnának kapcsolódni az automatikus facebook értesítések rendszerébe.

Ne maradj le semmiről!

Blogok, amiket olvasunk

SZUBKULT 3 világhírű márka, amit migránsok virágoztattak fel

Három olyan világhírű márka pálfordulását mutatom be, amelyeket a közelmúltban bevándorló tervezők keltettek újra életre.

PSZICHOLIGHT Így állj neki a befejezetlen dolgaidnak

Sok befejezetlen és abbamaradt dolgunk van az életben. Nekem is van vagy féltucat. Egy személyes példán keresztül mutatom be, hogyan gyűrhetjük le ezeket, ha ismerjük az útközben felmerülő buktatókat.

LINGOHOLIC Két szuper trükk német (vagy más) névelőkhöz

Ha sosem értetted, hogyan lehetséges megtanulni minden egyes főnévről, hogy milyen nemű, most mutatok két olyan módszert, ami sokszorosára növeli az esélyeidet!
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta