SZÜLŐSÉG

A szülői törődés nem kölcsön, hanem adomány

2015. január 8., csütörtök 11:58

Karácsony, újév körül többen felteszik maguknak a kérdést, vajon milyen életet élnek, elég jó emberek-e, tudnak-e önzetlenül adni? A gyerekneveléssel kapcsolatban különösen hangsúlyos ez a téma, hiszen meglehetősen szélsőséges formákban jelenik meg a szülői önzés, önzetlenség kérdése. Az egyik oldalon ott van egy mítosz, egy ideál az önfeláldozó anyáról (valamiért ilyenkor az anya kerül elő), aki életét és vérét adja a gyerekért.

A másik oldalon ott van a valóság, annak minden árnyalatával. Például a bűntudatos szülőkkel - megkockáztatom, a tudatos szülők nagy része egyben egy kicsit bűntudatos is, azaz, aki gondolkodik önmagán, hogy elég jó anya, apa-e, az talál magában kivetnivalót, talál olyan pontot, mikor nem tud eleget adni, mikor a gyerek talán joggal követelne tőle, belőle többet, de úgy érzi, üres a tartály.

Aztán ott vannak azok a gyerekek, akik úgy érzik, nem kaptak meg mindent, ami kellene a teljességhez. És ott vannak azok, akik úgy érzik, a szüleik neheztelnek rájuk, amiért ilyen fárasztó és költséges volt a felnevelésük, és el akarják hitetni velük: tartoznak nekik.

shutterstock 150773015

Tudunk-e adni?

Ha sosem mondjuk ki, ha magunknak sem fogalmazzuk meg, tudattalanul akkor is mindenki fejében él az elképzelés arról, mi jár neki, és mivel tartozik másoknak, legfőképp a hozzá legközelebb állóknak. Böszörményi Nagy Iván például főkönyvnek nevezi ezt a mérleget, aminek egyik oldalán tartozások, másik oldalán követelések vannak. Ezek a tartozások, követelések állhatnak odafigyelésből, minőségi időből, valaki mellett kiállásból vagy akár anyagiakból, azaz minden szerepel ebben, amit egymásnak adunk.

Egyszer azt mondta egy terapeuta, ha összeházasodik egy fiatal nő, akinek ez az első kapcsolata, és egy idős férfi, aki életében a nő már a sokadik, akkor jogos a gyémántgyűrű és nercbunda, mert ez egyenlíti ki, hogy különböző helyet foglalnak el a másik életében. A gondolat hátterében ott volt az is, hogy egy sokadik párkapcsolat nem lehet olyan fontos, mint az első, ezt persze akár vitathatnánk. De abban van igazság, hogy sokféle eleme van annak, amit akár párkapcsolatban, akár szülő-gyerek kapcsolatban nyújthatunk egymásnak, és ha úgy érezzük, például érzelmi téren deficitesek vagyunk, megpróbálhatunk anyagi téren kompenzálni. Gondoljunk az elfoglalt, gyermeküket alig ismerő, mégis elkényeztető szülőkre!

Érdekes kérdés, hogy vajon mindig jogos-e, ha a gyerek (akár utólag, felnőttként) úgy érzi, valamit nem kapott meg, amire szüksége lett volna, mondjuk nem kapott elég figyelmet, szeretet. És indokolt-e a szülő érzése, ha bűntudat gyötri, fáradtság, energiahiány miatt nincs eléggé jelen a gyerek életében, nem játszik vele eleget, nem figyel eléggé.

Mindkettőnek lehet igaza

Nehéz kérdés, mert fontos, hogy mit érzünk, és fontos, milyen választ adunk ezekre a kérdésekre, de nincs megbízható kapaszkodó, ami megmutatná, mi sok, mi kevés. Mikor egy egyedül maradt anya éjjel-nappal dolgozik, hogy étel kerüljön az asztalra, talán azt érzi, mindent odaad az utolsó cseppig, és jogos az érzése. Ha eközben a gyerek szenved, mert ez az anya nem ül le mesélni neki, rajzolni vele, azaz kapcsolati szempontból elérhetetlen, az ő érzése is jogos, hogy nem kapja meg, amire szüksége lenne. (Talán még úgy sem túlzás fogalmazni: ami járna neki.)

shutterstock 85266823

Objektív mérce nincs, annál is kevésbé van, mert nagyon különbözhetnek a gyerekek, hogy mit, mennyit igényelnek, és ez időszakonként is változhat. Okozhat sérelmet egy kapcsolatban, hogy a gyermek érzékenyebb időszakát éli, és több gyengédségre vágyna, de ezt a szülő nem veszi észre, vagy nem tudja megadni. Esetleg épp ellenkezőleg értelmezi a jeleket, tipikus példa erre a kamaszok tüskéssége, amit könnyű úgy érteni „hagyj békén!” (hiszen ez el is hangzik), holott a valódi üzenet: „össze vagyok zavarodva, adj teret, de jelezd az eddiginél még sokkal többször, hogy feltétel nélkül szeretsz, elfogadsz, mellettem állsz!” – hát ez így nem hangzik el.

Van egy félreértés, amibe egyes szülők beleesnek. Azt hiszik, amit a gyereknek adnak (törődés és anyagiak), tartozást képeznek, és majd egyszer vissza kell kapniuk tőle. Ennek vannak fokozatai: van, aki csak arra gondol, ha megszorulna, a gyereknek kell őt kisegítenie, van, aki úgy véli, egész életével, gondolkodásával tartozik neki a gyerek, azaz egyfajta érzelmi rabszolgaként tekint rá. Ezek a szülők várják el, hogy olyan vőt, menyet hozzon a házhoz a gyerek, aki nekik is tetszik, ne költözzön túl messzire, és negyven évesen is járjon vissza a kerti munkákba besegíteni, és még sorolhatnánk a tipikus elvárásokat. Az indok pedig az, hogy hiszen ő évtizedeket áldozott az életéből a gyerekre

Erre eszünkbe juthat válaszul a butuska mondás: „nem én kértem, hogy megszülessek!”. Butuska, mert aki ezt mondja, azért mégis igényt tart az életére, ám annyi igazság van benne, hogy a szülő-gyerek kapcsolat nem kölcsönös. A szülő eldönti, hogy vállalja, szeretné mindazt, ami a gyerekneveléssel jár, és ad, ad és ad.

De ez nem kölcsön, hanem adomány. És persze reménykedik, hogyha eleget adott, akkor egészséges lelkű, szeretetre képes ember válik a gyerekéből, aki továbbadja majd a saját gyerekeinek, amit tőle kapott. De a szülői törődés valóban a szülő önkéntes, egyirányú vállalása, amit nem kért senki sem, nem ígérte senki, hogy megadja. Persze reménykedünk benne, hogy nem hiábavaló a sok fáradtság, de hogy pontosan mikor és hogyan érik meg a gyümölcse, az meglepetés lesz, és nem biztos, hogy egybeesik a várakozásainkkal.

Cziglán Karolina pszichológus

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2015.01.08 13:37:00gus

  fáradtság->fáradság

 • 2015.01.08 14:19:52cattaneo

  Egy neten terjedő teória szerint egy gyerek felnevelése 26-30 millió Ft körüli összegre rúg. Nem beszélve az időről, amit vele tölt a szülő és ami miatt nem feltétlenül olyan munkát végez (ha végez), amilyet szeretne. A gyereket saját akaratából vállalja, és többnyire nem is számol profitabilitással. De egy gyereknek szerintem, ha van benne minimális jó érzés a szülője felé, igenis támogatja öreg éveiben, adott lehetőségei szerint. Lehet ez vele töltött idő, nyaralás, havi anyagi vagy fizikai segítség (főleg a téli hónapokban) vagy élelmiszer vásárlása.

 • 2015.01.08 14:28:04TBal

  @cattaneo: nem értek egyet: nem erröl szól a cikk, hanem hogy a szülö nem formálhat jogot rá, azaz a gyereknek nem kötelessége. Pont ezért nem szeretem az erkölcsi megítélést, hogy csak azok nem segítenek, akikben nincs jó érzés, mert ezzel is a(z erkölcsi) kötelesség rubrikába teszed a szülöknek való segítést. Félreértés ne essék, nem azzal vitatkozom, hogy baj, ha a gyerek a szüleinek segít, hanem hogy ez ugyanolyan önkéntes önkéntes alapon történjen, mint ahogy a szülök arról döntöttek, hogy vállalják a gyereket.

 • 2015.01.08 15:33:57micsoda?

  Valószínű, hogy a poszt a mai fiatal szülőknek szól, mert a mai nagymamák, dédik, enélkül is tudták, hogy a kulcsa mindennek a szeretet. Igen van önző idős szülő, de többség nem az. Nagyon sok nagymama inkább sír egy sort magában, minthogy szemrehányást tegyen a gyerekének, hogy "bezzeg én". Azért a gyerek, és szülő kapcsolata érzelmi alapon kell, hogy működjön, és nem adok-kapok alapon.Ezért elvárás nélkül is természetes, ha a gyerek gondot fordít szülőjére, ha szükségét látja.

 • 2015.01.08 15:35:24micsoda?

  Valószínű, hogy a poszt a mai fiatal szülőknek szól, mert a mai nagymamák, dédik, enélkül is tudták, hogy a kulcsa mindennek a szeretet. Igen van önző idős szülő, de többség nem az. Nagyon sok nagymama inkább sír egy sort magában, minthogy szemrehányást tegyen a gyerekének, hogy "bezzeg én". Azért a gyerek, és szülő kapcsolata érzelmi alapon kell, hogy működjön, és nem adok-kapok alapon.Ezért elvárás nélkül is természetes, ha a gyerek gondot fordít szülőjére, ha szükségét látja.

 • 2015.01.08 15:38:07KovA

  Az adomány azonban nem zsákmány.
  Az a kapott és felélt adományt újratermelni képes ember mint gyermek és mint szülő láncszem két (eltartandó) generáció között tovább is ad és vissza is ad - egyénileg is és közösségileg is.
  Mint gyermek befektetés is vagyok aki tartozik és befektető is akinek majd tartoznak.
  A sunyiság tudatosan zsákmánnyá tenni az adományt akár úgy,
  hogy szándékoltan nem továbbadni akár úgy hogy vissza nem adni.
  Az összes felmenők meglopása, akik megküzdötték a zsákutca ittlétét.

 • 2015.01.08 15:39:16micsoda?

  Bocsánat a duplázásért:)

 • 2015.01.08 18:44:38kalandfereg

  Én úgy szoktam fogalmazni, hogy amit az ember a szüleitől kap, azt a gyerekeinek adja tovább, így kerül a mérleg egyensúlyba. Aki ebbe a körforgásba belefeszül, megakasztja, boldogtalanságra ítéli magát és könnyen tönkreteheti az életét.

 • 2015.01.08 19:20:29mcc

  Tanulságos, de amúgy 3 gyermeket felnevelve (a minőségi célértékeket hagyjuk), tökéletesen megértem azokat (is!), akik egyet sem vállalnak. Sok fiatal mondja, hogy ő nem fogja a belét kidolgozni egy olyan alakért, mint ő maga. Lehet pszichologizálgatni, de a születésszám csökken és semmiféle gyessel nem lehet visszaemelni. Alighanem alany nélkül marad a pedagógia és a gyermekneveléstan tudománya. De mondom, ezzel együtt a legnagyobb élményeim a gyerekeimhez kötődnek.

 • 2015.01.09 09:01:13Morrancs

  Érdekes a felvetés, főleg úgy, hogy éppen pár hónapja hoztak törvényt arról, hogy felelősségre vonható az a gyerek, aki nem gondoskodik idős szüleiről.
  Nyilván előre gondolkodtak a törvényalkotók, ismerve azt a tényt, hogy aki most aktív korú, az már nem számíthat aktív nyugdíjra. Sebaj, a problémát ezennel a gyerekek nyakába varrták, ők meg moshatják majd kezeiket.

 • 2015.01.09 09:02:03Morrancs

  Érdekes a felvetés, főleg úgy, hogy éppen pár hónapja hoztak törvényt arról, hogy felelősségre vonható az a gyerek, aki nem gondoskodik idős szüleiről.
  Nyilván előre gondolkodtak a törvényalkotók, ismerve azt a tényt, hogy aki most aktív korú, az már nem számíthat aktív nyugdíjra. Sebaj, a problémát ezennel a gyerekek nyakába varrták, ők meg moshatják majd kezeiket.

 • 2015.01.09 09:57:31rozsomák

  Teljesen igaz, hogy a szülő nem várhatja el, hogy a gyermeke majd visszaadja azt, amit ő adott neki a nevelése kapcsán.De a gyerek sem sérelmezheti, hogy nem kapott meg mindent a nevelése kapcsán.

  A szülő sem kötelezhető, hogy mindent megadjon a gyermekének, amit megadhatna.Sőt !!

  Egyrészt, mert nemcsak a gyerekből áll a világ, hanem vannak mások is a gyermeken kívül - például a szülő saját szülei, a testvérei, ismerősei, sőt, saját maga is.

  Másrészt meg, annál rosszabb nincs is, amikor a gyermek mindent megkap és emiatt egy elkényeztetett kis pöcs lesz, egy akaratos, önző, csakis magára gondoló lusta, felnőni képtelen óriásbébi.
  És ez érzelmileg is igaz, nemcsak anyagilag.
  A cél, hogy a gyerekből egészséges normális felnőtt legyen, márpedig a túlzott törődés - anyagi, érzelmi, időbeli - ezt meggátolhatja.

 • 2015.01.09 10:01:07saláta boglárka

  @micsoda?: " Igen van önző idős szülő, de többség nem az"-ezt nem tudom, honnan gondolod, de én nagyon sok érzelmileg megnyomorító idős szülőt ismerek, aki pl. elhízlalta lányát-fiát, csak hogy ne találjon párt, tényleg érzelmi rabszolgának tartja, a "gyerek" még 40 évesen sem vág bele önálló életbe, vagy ha igen, akkor is állandóan a feszültségek a kedves mama miatt. az anyósviccek is erre reflektálnak, hogy nem élhet önállóan a család a folyamatos indulatok miatt.

 • 2015.01.09 10:55:34Kutul

  Én úgy gondolom, hogy az ember sok mindenről lemond, ha gyereke(ke)t vállal, de ezzel tisztában van.Legalábbis tisztában kéne lennie.Ez nem egy "befektetés".Viszont, ha kirepül(nek) a gyerekek, visszatérhetünk a saját életünkhöz, anyagilag is, hiszen amit havonta rájuk költöttünk(kaja,ruha, iskola,stb.)az ezentúl megint nálunk marad.Nagyjából...
  Egyetértek "mcc"-vel, hogy annyi örömet, élményt adnak a gyerekek, hogy amellett elhanyagolhatóak az olyan apróságok, hogy pl. magamnak ritkábban veszek új ruhát, vagy ritkábban járok moziba...

 • 2015.01.09 12:03:10hoesett

  Nyilván a gyerekemnek nem rólam kell gondoskodnia, hanem arról, aki ugyan semmit nem tett érte, de neki lesz pénze és nekem nem :)
  Merthogy ő a gyereknevelés helyett pénzt rakott félre :)
  Akinek esze van, az a gyerekre fordítandó pénzt félreteszi, a gyerek ügyeletre hurcolásának - leckekikérdezésének idejében pedig szórakozik.
  Az idősek gondozásához nem kell gyerek, hisz vannak bevándorlók.

 • 2015.01.09 15:26:10oversarcastic

  Orbán Viktor és bandája megváltoztatta az alkotmányt (át is nevezte alaptörvényre, de ez most mindegy):

  A nagykorú gyermekek kötelesek rászoruló szüleikről gondoskodni.” - Alaptörvény XVI. cikk 4. pont

  Nem nehéz kitalálni, hogy miért hozták, ezt a csak kétharmaddal megváltoztatható jogszabályt. Lassan írom, hogy mindenki megértse, nem lesz nyugdíj 10 éven belül senkinek, de nagyon max 20 év és akkor is csak max 20-30ezer forintos "segély", már napjainkban is sok embert ismerek akinek csak ennyi jár az x ledolgozott év vagy a minimálbéres kényszervállalkozása után. Szóval ha nem teszel félre magadnak akkor éhen fogsz dögleni idős korodra, igaz a gyerekeid majd kötelesek lesznek eltartani. Az is igaz, hogy nekik meg valószínűleg nem lesz meg a szükséges (bejelentett) jövedelmük, hogy kikényszeríthesd a szülőtartást. Szóval ki lesz a hibás, kit fogsz hibáztatni azért, hogy éhen döglesz a fűtetlen panellakásodban? Viktort? Az államot? Neeem, hanem a k*rva kölykeidet akik olyan szemetek, hogy nem segítenek neked öreg korodra, pedig te mindent megadtál nekik annak idején. Igaz az bevételeid 60%-át meg az államnak adtad (mindenféle jogcímen), de az mindegy, mert az adó, az kötelező, azt be kell fizetni.

  De aggodalomra semmi ok, ott a 3000 milliárd (3 000 000 millió Ft = 3 000 000 000 000 Ft = 300 ezer darab 10 millió forint értékű lakás, csak hogy értsd milyen összegről beszélünk) forintos manyup. Ja nem nincs, az már évekkel ezelőtt el lett költve stadionra disznófarmra, áfacsalásra, stb.

  Ja az megvan, hogy 2010-től már nem nyugdíj JÁRulékot fizet utánad a munkáltatód, amiért cserébe a törvény erejénél fogva JÁR valami, pl nyugdíj, hanem szociális hozzájárulási ADÓ-t fizet, amiért nem jár semmi cserébe, max a pofád járhat?

  Jóreggelt!

 • 2015.01.09 15:27:34oversarcastic

  @oversarcastic

  A "megfőtt béka" szindróma egy egészen különös biológiai jelenség leírására szolgál: ha egy békát egy tál meleg vízbe helyeznek, azonnal kiugrik abból. Elviselhetetlenül kellemetlennek találja a meleget, és reflexszerűen változtatni akar helyzetén. Ha azonban ugyanazt a békát egy tál hideg vízbe rakják, majd a vizet lassan, fokozatosan melegítik, akkor a béka szinte megfőzhető. Az ok: egyszerűen nem érzékeli a víz hőmérsékletének fokozatos változását.

 • 2015.01.09 15:52:37bakni

  A szülői törődés valóban nem kölcsön, de még csak nem is adomány, hanem kötelesség! De az igazi szülő nem dilemmázik ezen, hanem teszi a dolgát, amit egyáltalán nem érez kényszernek. És azt hiszem azok az egykori gyerekek is kérés nélkül teszik a dolgukat, ha eljön az az idő, amikor a szülők szorulnak segítségre, gondoskodásra... Tudom, hogy sajnos vannak kivételek mindkét oldalon, de bízom benne, hogy a többség egyetért ezzel...

 • 2015.01.10 01:48:43csakférfi

  Amikor megkérdezték a Dalai Lámát hogy mi az ami legjobban meglepi az emberiséggel kapcsolatban.Azt válaszolta:-az ember.Mert feláldozza az egészségét hogy pénzt keressen.Aztán feláldozza a pénzét hogy visszaszerezze az egészségét.Mivel olyan izgatott a jövőjével kapcsolatban így elfelejti élvezni a jelent.Az eredmény az hogy nem él sem a jövőben sem a jelenben,úgy él hogy sohasem halna meg.Aztán úgy hal meg hogy sohasem élt igazán.
  Azt gondolom ezt köszönhetjük a demokráciák (fogyasztói társadalom) papjainak(pszichológusok,pszichiáterek),mivel saját téveszméjüket(vágyom tehát vagyok) ráerőszakolják az arra fogékony többségre!
  62 év házasság után 4 óra különbséggel haltak meg, végig fogák egymás kezét

  2014.08.04.
  -
  Daily Mail
  Egymásnak teremtette őket a sors, elválaszthatatlanok voltak több mint hat évtizeden át.Esküvőjükön ők is azt az ígéretet tették, hogy "míg a halál el nem választ", csakhogy ők komolyan is vették ezt a kijelentést. A kaliforniai Bakersfieldben élő Maxine és Don annak idején egy bowlingpályán találkozott, és hamar szerelem alakult ki közöttük. A családjuk szerint a sors egymásnak termtette őket, és egyik unokájuk titkon úgy képzelte, együtt is fognak meghalni. Igaza lett.
  Ez a mindenkinek elérhető élet ,a valóság.így születünk mindannyian.Csak a bolondok mennek vakvágányra!

 • 2015.01.10 11:01:08Franquette

  "Erre eszünkbe juthat válaszul a butuska mondás: „nem én kértem, hogy megszülessek!”. Butuska, mert aki ezt mondja, azért mégis igényt tart az életére" - Nem. Ez nem butuska mondás. Én mindig ezt tudom mondani, ha egy szülő gondoskodást vár el a gyerekétől. Én tényleg nem kértem, hogy megszülessek és nem tartok MÉGIS igényt az életemre. Én komolyan azt kívánom, hogy bár ne születtem volna meg. Öngyilkos azért nem leszek, mert van bennem életösztön. De inkább nem lennék. Ez nem butuska mondás, én ezt komolyan veszem.

 • 2015.01.12 03:29:44Sandor Akarki

  Nem jelenik meg a komment?

 • 2015.01.12 03:31:44Sandor Akarki

  Na még egyszer akkor. Családjogi törvény: A szülő köteles saját gyerekét eltartani akár saját magától is megvonva. A gyerek pedig köteles a szülőt szintén eltartani úgy, hogy az saját létfenntartását nem veszélyeztetni.
  A többi, az érzelmi része nincs törvénybe iktatva, úgyhogy a lego egyik fele bizony kötelező.

Blogok, amiket olvasunk

KAPCSOLATSULI 6 szokás, amivel villámgyorsan kinyírhatod a kapcsolatodat

Vannak szokásaink, amelyekről nem is tudjuk, hogy észrevétlenül, ám annál hatékonyabban rombolják a párkapcsolatunkat. Amikor pedig a párunk a válást, szakítást fontolgatja, nem értjük, hogy mi történt.

TÖRI MÁSKÉPP Szőrös hableány, tudós ló - mulatságok a Monarchiában

A kiegyezést követően gyors tempóban újabb és újabb létesítmények emelkedtek a Ligetben, amit a milleniumi ünnepségek még inkább felgyorsítottak. És ott aztán volt mulatság!

DICE&SORCERY A látszat sohasem csalt még ekkorát!

A Mario + Rabbids Kingdom Battle amennyire valószínűtlen, annyira zseniális. Játékosok figyelem!
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta