Best of Poronty 2014

Minden évben vannak olyan cikkeink, amik különösen kedvesek a szívünknek. Vannak köztük komoly riportok komoly témákról, elgondolkodtató elemzések, okosan összeszedett útmutatók, és vicces kis semmiségek is. Az alábbi válogatásba a tavalyi kedvenceinket szedtük össze, ha lemaradt, vagy csak újraolvasná valamelyiket, itt vannak, egy csokorban.

A lista időrendben halad, ahogy egy év tette ugyanezt.

1. Ha ezt neonatológusoknak mondom, sokkot kapnak

Dr. Bodrogi Eszter a Honvédkórház újszülöttintenzívjének főorvosnője. A vele készített interjúból egy nagyon elhivatott szakembert és egy nagyon jó embert ismerhetnek meg.

"Már rögtön a kezdetektől, sőt, már a megszületés előtt kezdődően be kell vonni a szülőket. Mi nagyon szeretjük, hogy édesanya, édesapa 24 órában jöhetnek. Sőt, kifejezetten örülünk neki, ha ott is vannak, s ezeket a babácskákat, ha stabil az állapotuk, odaadjuk kenguruzni. Ez ugye azt jelenti, hogy bőrkontaktus jön létre az anya és a baba között, élvezik akár órákig is egymás társaságát. Ennek nagyon sok pozitív hatása van az anya, a gyerek és az apa pszichéjére, a baba hőháztartására, életfunkcióira, a tejelválasztásra, a későbbi kötődésre."

be1

2. Ha te nem oltatsz, az én gyerekem is veszélyezteted

Nem az egyetlen oltástémájú cikkünk volt az évben, ebben arról van szó, miért nem feltétlenül tekinthető valaki magánügyének, ha nem oltatja be a gyerekeit.

"A kutatások szerint például a szamárköhögés kórokozója nyolcszor nagyobb eséllyel fertőzi meg azokat, akik nincsenek beoltva, és esetükben a betegség lefolyása is súlyosabb, több a szövődmény és gyakrabban szükséges a kórházi kezelés. Azonban minél jobban képes terjedni a kórokozó, annál nagyobb az esélye annak is, hogy egy beoltott személy is elkapja a kórt, még ha könnyebben ússza is meg a betegséget. És minél jobban terjed a kórokozó, minél több emberen képes átmenni, annál nagyobb az esélye annak, hogy mutálódik, erősödik, hogy kitenyészhet egy olyan törzs, ami ellenállóbb a gyógyszereknek. Vagyis nagyobb eséllyel fogja megfertőzni azokat is, akiknek pedig minden oltása megvan."

3. Milyen lesz a gyereknek az iskola? Rossz:

Ebben a cikkben azon borongtunk, hogy miért teljesen alkalmatlan a magyar közoktatási rendszer egészséges hat-hét évesek számára, majd még egy cikkben konkrétan azt is megírtuk, miért nem a szerző egyéni problémája ez.

"Hogy milyen lesz a gyereknek az iskola? Szar. Már abban az esetben, ha nagy mákod van, és tényleg szerencsés kézzel nyúltál bele a nagy közoktatási lottóba, és kifogtok egy lelkiismeretes, a gyerekeket szerető tanítót, és egy olyan iskolát, ahol a tantestület többi tagja nem azzal lesz elfoglalva, hogy kicsinálja azt, aki még nem utálja szívből az összes gyereket. Egy olyan tanítónénit, aki időt, energiát és sokszor saját pénzét sem kímélve, erején felül igyekszik a kölykeinknek lehetőség szerint élvezetessé tenni az iskolában töltött időt. Minden egyéb esetben az iskola nem szar lesz, hanem horrorisztikus, a gyereket megnyomorító rémálom.

Arra készülj, hogy a magyar közoktatás körülbelül fél-másfél év alatt fog a csillogó szemű, minden iránt érdeklődő gyerekedből a tanulást nyűgnek érző zombit csinálni. A jó képességű gyerekedből is.

Arra készülj, hogy most beszórjuk a sokezer kis egyéniséget egy olyan dobozba, aminek az alján csak uniformizált droidok férnek ki."

4. Dolgok, amiket az örökbefogadott lányaimnak mondtak:

Az amerikai Kim Kelley-Wagner két kínai kislány örökbefogadó anyja. A kezdetektől fogva elképesztő mennyiségű bántó, durva megjegyzést tettek a gyerek(ek)re, a helyzetükre, az életükre, a családi viszonyaikra, bár úgy véli, a legtöbben nem gonoszságból, szándékosan durván, inkább végig nem gondolva, mit is mondanak, kérdeznek valójában

"Szerettem volna ebből valami tanító jellegű dolgot kihozni, és elkerülni azt, hogy a lányok internalizálják ezt a negativitást." Úgyhogy megkérdezte a két lányát, részükről rendben lenne-e egy olyan fotósorozat elkészítése, amelyben a képeken nekik célzott/rájuk tett megjegyzésekkel pózolnak. Nagyon lelkesen voltak. Lily azt is mondta, szeretné, ha az emberek tudnák, hogy milyen durvák tudnak lenni. "Leültünk, és elkezdtünk összeírni egy listát. Meglepett, milyen sok olyan esetre emlékeztek ők, amit én már el is felejtettem."

5. Tíz dolog, amit nem tudsz a gyerek előtt:

Egyszerűen vicces.

"Sokszor vigyáztam mások gyerekeire, úgyhogy megvoltak az evés utáni koszos arcok és kezek, sőt, még az is, hogy morzsás lesz az asztal és a padló. Amit nem tudtam, az az, hogy a koszt nem lehet keretek közé szorítani. Nem számít, hányszor törlöd meg őket evés után, vagy, hogy hányszor porszívózol az étkezések után közvetlenül. Morzsák lesznek az ágyakban (a tiedben, az övékben), morzsák a szőnyegben, morzsák a hajlataikban. Egyszer csak azt kérdezed majd: Hogy az istenbe kerültek morzsák a rohadt fogkrémbe? Mármint konkrétan a fogkrémes tubusba, belülre."

shutterstock 144863107

6. A sör nem ital, az asszony nem ember:

A bántalmazás bántalmazást szül, az ilyen családokban felnövő gyerekek felnőttként maguk is nagy eséllyel lesznek elkövetői/áldozatai a bántalmazának.

"Mindig gyűlöltem, amit a szüleim egymással tettek, mégis eleinte én is gyakran emeltem kezet a gyerekemre. Nagyon komoly önuralom kellett, hogy az agyam legyőzze azt a mintát, ami sajnos belém ivódott. A saját haragomtól még most is sokszor megijedek, pedig az elmúlt pár évben nagyon sokat változtam. Abszolút hatással van a bántalmazó légkör a mostani életemre, arra, ahogy a családdal bánok, hogy kötözködős vagyok, hogy bántottam a kisfiamat."

7. Ágnes és a két örökbefogadott cigánygyerek - az örökbefogadás és a cigányság kérdését is helyre kellett tennünk

Ágnes két örökbefogadott kisgyerek anyja, a kisfiú és a kislány is cigány származásúak. Az interjúban Ágnes arról beszél, ebben a helyzetben párhuzamosan kellett feldolgozniuk az örökbefogadás és a cigányság kérdéskörét is, és nemcsak a gyerekekben, hanem legelőször is saját magában.

"Komoly depresszióba estem az örökbefogadás utáni hónapokban. Volt mellettem egy gyerek, akit fizikálisan elláttam, etettem, itattam, fürdettem, de félve mentem ki vele az utcára. Féltem, hogy mit szólnak az emberek? Ez a gyerek nem olyan, mint én. Nekem fehér a bőröm, neki sötét, sőt szinte fekete. Féltem a megbélyegzéstől, az elutasítástól, és utáltam a kérdéseket, amik arra utaltak, ezt a gyereket biztos nem én szültem. Bizton állíthatom, ha Gyuri nem ennyire barna bőrű, én sem küszködök annyit az első hónapokban. Reni más, sokkal világosabb bőrű. Van, aki meg sem mondja róla, hogy cigánylány. Másfelől, ha kiderül, hogy örökbe fogadtunk két cigány gyereket, csak elismerést és megbecsülést kapunk."

8. Szingli anya vagyok, szexchatelésből élek

Noémi egyedül neveli 8 éves lányát, megelégelve a mindennapi küszködést napi néhány órában online szexchaten dolgozik, ebből a minimálbér többszörösét keresi meg. Nem szégyelli amit csinál, bár nem is reklámozza, tapasztalata szerint az emberek zavarba jönnek, ha elmeséli.

"A szex alapvető igénye az emberiség nagyrészének, mint az evés, vagy a meleg téli ruha. Azok akik szexet árusítanak, tisztában vannak ezzel a ténnyel, és kihasználják ezt az üzleti lehetőséget. Én alapvetően feminista vagyok, és nem szégyellem kihasználni a jóisten adta lehetőségeimet, pénzt és ételt varázsoljak az asztalra. A minimálbér négyszeresét keresem, és csak 120 órat dolgozom egy hónapban. Ha valaki tiszteletlen, egyből kidobom és kitiltom a lapomról. Minden héten van pár ilyen. Van viszont száz, aki istenít, bókol, és nem győzi megköszönni, amit tőlem kap. Aki szerint mindez ostobaság, az vagy nem látja át, vagy irigy."

9. Aki csak úgy hordozgat, meg az igazi hardcore arc, 7 különbség

Sokan vannak, akik időnként magukra kötik a gyereket, de ahogy szinte átléphetetlen a törés az időnként biciklizők és a bringások között, a hordozásnál is azonnal látszik,ki az igazi hardcore hordozóanya. 7 különbség.

"A klasszikus imidzs a hosszú, szálldosó haj, szemüveg, angyali mosoly, plusz a színes kendőben lapuló cuki - és ha közelebbről megnézzük, - épp igény szerint szoptatott újszülött. Ha rövid hajunk van, akkor sincs minden veszve: szerezzünk be színes biopamutfonállal körbehorgolt kezeletlen fagolyókból fűzött hordozós nyakláncot. Illetve, még jobb, ha magunk horgolunk egyet. A játszótéren. Miközben szoptatunk."

10. Tejpszichózis

Szinte minden friss anya átmegy azon a krízisen (vagy benne tartózkodik néhány hónapig), hogy kevés a teje. Pedig a legtöbb esetben nem is kevés, ez egy létező, elterjedt jelenség, amit az orvostudomány "kevésnek észlelt tej" szindrómaként emleget, és azt jelenti, hogy tévesen a baba éhségének tulajdonítunk bizonyos jeleket. Fel is soroljuk mind a 9-et.

shutterstock 106214729

"A hozzáértők szerint ennek leggyakrabban az az oka, hogy a normál babaviselkedés egyes elemeit tévesen éhségként vagy a tápanyagellátással való elégedetlenségként értékelünk. Magyarul, a nem éhes babára azt hisszük, hogy éhes. Ez nem nehéz: első gyerekes anyukaként szinte akármikor sírt a baba, azt gondoltam, éhes, de ha véletlenül mégsem, akkor anyukám, anyósom vagy egy jószándékú járókelő vetette fel, hogy biztos azért sír, mert éhes."

11. Így nézne ki, ha a szóbeli bántalmazás is sebet hagyna

"Amikor bántalmazásról, iskolai zaklatásról hallunk, többnyire fizikai bántalmazásra gondolunk. Ezzel a fotósorozattal arra szerettem volna felhívni a figyelmet, hogy a szóbeli bántalmazás fölött gyakran elsiklunk, holott gyakran ez csak kevéssel előzi meg a tettlegességet. Ráadásul önmagukban a szavak is komoly kárt tehetnek egy emberben"- fogalmazott a fotós Richard Johnson "Weapon of Choice" (választott fegyvernem) című képsorozatával kapcsolatban.

12. Takács Hajnal interjú - Úgy megvert, hogy kiszakadt a mellemből a szilikon

Az Asszony verve című könyve bemutatója után beszélgettünk Takács Hajnallal arról, miért döntött úgy, hogy megírja a történetét, és hogyan lehet kitörni.

"Ha a barátnőd bántalmazó kapcsolatban él, az a te megítélésed szerint az. Ő lehet, hogy nem érzi annak. Belülről ő máshogy látja és ennek is meg van a maga logikája. Azért védi az agresszort, mert felismerni azt, hogy ilyen mélyen megaláznak emberi mivoltodban nagyon fájdalmas. Olyan szembesülés önmagaddal, amiben szinte magadat árulod el."

13. Simogatással, énekléssel az inkubátor csattogása ellen. Ringató a PIC-en

Minden nap vannak már Ringató foglalkozások a Semmelweis Egyetem Bókay Gyermekklinika PIC-részlegén, Venczel Mónikával beszélgettünk a kezdeményezésről, a tapasztalatokról, és arról, hogy valójában mekkora segítség ez a hirtelen nagyon nehéz helyzetbe kerülő családoknak.

"Nekünk az a feladatunk, hogy tudatosítsuk a szülőkben, hogy igenis tehetnek azért, hogy jobban legyenek a babák. A hangjukkal, az érintésükkel segíthetnek rajtuk. Egy anya a terhesség alatt végig fizikai és lelki kapcsolatban van gyermekével. Majd a születés után a baba bekerül egy inkubátorba, ahol zajokat, zúgást, csattogást hall, egy teljesen idegen, rideg környezetbe kerül. Ebben a helyzetben nagyon fontos az érintés, a simogatás, és az, hogy a baba hallja az anyuka és az apuka hangját is – azt, amit hónapokon át méhen belül hallott az anya hasában."

14. A fiam elém állt, és azt mondta: meleg vagyok. Steiner comingout, retrospektív

Steiner Kristóf édesapja mesélt arról, mit jelentett neki az, hogy Kristóf meleg, hogyan élte meg, amikor ezt a nyilvánosság előtt is vállalta, és arról is, milyen a viszonya a fia férjével.

"Kristóf orvos férje, Matan rendkívüli ember. Nekem is nagyon jó barátom, mondhatni a fiam. Tel Avivban, az esküvőjükön én is mondtam pár szót. Ezt mondtam: Én magam buddhista emberként sokat járok Indiába, és nagy tisztelője vagyok a Kalkuttai Teréz Anyának, India Anyjának. Teréz Anyától többször megkérdezték, miért nem téríti keresztény hitre a haldokló muzulmánokat, buddhistákat, hindukat. Ezt válaszolta: “Hagyjuk Istent dolgozni a maga hindu, buddhista, muzulmán módján. Ne szóljunk bele a munkájába.”

15. Lánya gyerekkori rajzait tetováltatta magára

Megelőlegeztük a legmenőbb apa díját a férfinak, aki lánya gyerekkori rajzait tetováltatta magára, a kommentekből pedig kiderült, hogy a most 21 éves lány a szülei monogramját viseli tetoválásként.

"A tetoválás a páciensem lányának rajzai alapján készül, aki óvodáskorú volt, amikor készítette őket, jelenleg viszont már 21 éves, és ő maga is tetováltat. Egy magyar, emlékeim szerint negyven év körüli férfiról van szó, aki imádja a lányát"

10259206 231053613754695 7998152032079538987 o
Tikos Péter / DARK ART TATTOO

16. A béranyaipar áldozata, a kislány, akit a pedofilnek szültek

A béranyaipar legnagyobb etikai kérdései egyetlen esetben, a házaspár ivarsejtjeiből mesterségesen megfogant bébiket kihordta a thai béranya, ám az ikerpár egyik tagja down szindrómával született, őt nem vitték el a "megrendelők", akikről később kiderült, hogy az apa már kétszer ült gyermeklányok molesztálása miatt.

"Eközben azonban a 21 éves béranya számára is más megvilágításba kerültek az események. Eleinte arról beszélt, nem neheztel a párra, és csak az a fontos neki, hogy szeretetben, jól neveljék fel a kislányt. Ám a molesztálási ügyek napvilágra kerülése után azt jelentette be, hogy nem hajlandó a kislányt a molesztáló férfi nevelésére bízni, kéri vissza azt a gyereket is, és együtt neveli majd az ikerpár mindkét tagját. Csakhogy a gyerekek biológiai szülei azok, akik most a kislányt nevelik."

17. Háborítatlan szülés - indokolt és felesleges orvosi beavatkozások a szülés során

Háborítatlanul, szépen, békésen szülni jó, de ehhez nem árt tudni, melyek a valóban felesleges beavatkozások, és melyek azok, amelyek indokoltak.

"Logikusnak tűnne, hogy a kórházi, rutin szülések esetében is csak akkor avatkozzon a szakszemélyzet a folyamatba, ha szükség van rá, azaz ha egészségügyi kockázat áll fenn. A rutinszerű orvosi beavatkozások között azonban egyes vélemények szerint sok a divatjamúlt és teljesen felesleges módszer – általában a beöntést, borotválást, szülésindítást, infúziós fájáserősítést, folyamatos magzati szívhangészlelést és gátmetszést szokták ide sorolni. De valóban felesleges dolgok ezek?"

18. Fogat cserélnék szalonnára, 10 tökéletes gyereklevél

Egyszerűen mesteriek!

"Kedves Fok tündér!

A fogam lemennt a lefojóba. Véletlen volt. Elfogadod hejette ezt a szempillát? Emerson."

19. Megszülöm, aztán örökbeadom. Tripla interjú

Három lány, akik a Gólyahír Egyesület százhalombattai krízislakásában vészelik át az utolsó hónapokat. 14, 18, és 24 évesek, és mindhárman örökbeadják majd a babát, ha megszületett. Azért vállalták az interjút, hogy javítsanak az örökbeadók megítélésén.

"Én tudtam róla, de teljesen elítéltem az örökbeadókat. Az örökbefogadókról tudtam, hogy szeretnének gyereket, de az örökbeadókat nem értettem, hogy lehet lemondani a gyerekedről, harcolj érte. Mióta belecsöppentem, átérzem, hogy nem azért mond le az ember, mert neki nem kell, hanem nincsenek meg a körülmények. Ma már más szemmel látom."

20. Andrew Wakefield, és a nagy autizmusoltás-kamu története

Egy vérmes ügyvéd, aki nagyon sok pénzt remélt a kártérítési perekből, egy orvos, a neki járó nagyobb összegű kenőpénz, és néhány tendenciózusan meghamisított kutatási eredmény - ennyi kellett hozzá, hogy évtizedekre megingassák a védőoltásokba vetett hitet. Az már csak a hab a tortán, hogy eközben Wakefield a saját pecsenyéjét is sütögette, amikor egykomponensű oltást szabadalmaztatott.

96238718
Peter Macdiarmid

"Alig kilenc hónappal az előtt, hogy Wakefield arra kezdte buzdítani a szülőket, hogy ne adassák be gyerekeiknek a kombinált oltást, kérelmet nyújtott be az angol szabadalmi hivatalhoz: egy kanyaróellenes oltás szabadalmát. Nem kell különösebben rosszindulatúnak lenni ahhoz, hogy az embernek rögtön az jusson eszébe, milyen jól jött volna Wakefieldnek, ha betiltják, vagy legalábbis besározzák az MMR-oltást."

21. Terhesen napi harmincszor lőttem be magam zenével

Réka 22 éves, prostiként dolgozott Spanyolországban, Németországban, közben fokozatosan csúszott bele egyre jobban a drogokba, két éven keresztül gyakorlatilag csak lőtte magát. Amikor észrevette, hogy terhes, hazajött az abortuszra, de csak két napig bírta tisztán, aztán a napi 30 adag mellett már nem intézte az orvosi dolgokat. Öt hónapos terhesen került be az elvonóra, a gyerek már megszületett, Réka pedig azt mondja, szerencsére elmúlt a sóvárgás.

"ha nem mentem volna át ezen az egészen, akkor sosem tanultam volna meg a leckét. Kellett, hogy szarban hagyjanak, hogy összeesve feküdjek a kád és a vécé közé szorulva, úgy, hogy közben a tű kiállt a kezemből. Volt, hogy egy hétig nem aludtam, és olyan is, hogy hangok szóltak a fejemben, a nevemet emlegették. Három hónapig csináltam a zenét, pont a terhességem alatt, és most már tudom, hogy soha többé nem lőném be magam vele. Más emberré váltam általa, sőt, nem is emberré, inkább egy vadállattá. Olyan állapotokban szaladgáltam az utcán, hogy visszagondolva szégyellem magam. Már, amire emlékszem."

22. Amit elárul rólunk a gyerekünk (és amit nem)

Minden szülőben felmerül időnként, ha a gyerek nagyon formán kívül van, vagy valami extracifrát csinál, hogy te jó ég, mit gondolhatnak most rólam. A Poronty pszichológusa arról írt, megnyugodhatunk, a gyerek egész sok hülyesége nem az elhibázott nevelés eredménye.

"Nagyon különböző, ki mire érzékeny, és az is, hogy mennyire, ez persze összefügg azzal, mennyire igényli valaki a külvilág elismerését arról, hogy jó szülő. A gyerek viselkedése tényleg sokat elárul arról, rendben van-e a család, ahol nevelkedik, de sok a félreértés e téren: gyakran olyasmiről is úgy gondoljuk, rossz fényt vet ránk, ami nem az elhibázott nevelésről szól."

23. Babák a rács mögött

A kecskeméti börtön anya-gyerek körletének mottója az, hogyAz édesanya fogvatartott, de a baba szabad ember. De milyen itt az élet? Erről szólt ez a riport.

"Az udvart magas betonfal keríti, rajta a Micimackóból vett színes rajzok, fölötte szögesdrót. A szárítón apró, színes babaruhák. Az épület kapuját őr nyitja, de benn járókák, etetőszékek, babakocsik fogadnak. Börtönben vagyunk: a kecskeméti börtön anya-gyermek körletében. Ez az ország egyetlen intézménye, ahol a szabadságvesztésüket töltő anyák együtt lehetnek kisbabájukkal."

24. A tízhónapos bébi kívánságlistája

Nem új, de még mindig nagyon vicces.

"A világon mindennél jobban szeretném anya laptopjának a zsinórját. Szeretném ezenkívül a hozzá tartozó hosszabbítót, tudod, azt a fajtát, amin piros ki-be kapcsoló gomb is van. Szükség esetén megelégednék egy köteg bármilyen elektromos vezetékkel is, de a legjobban ezeket a konkrét drótokat akarom, amik anya íróasztala mögött, a hősugárzó mellett kanyarognak (amely utóbbi zsinórjának szintén örülnék)."

25. Így segítsen a gyereknek olvasni tanulni

Még ha világos is, hogy segíteni kéne a gyereknek, akkor sem feltétlenül tudjuk, hogyan. Pláne úgy, hogy egyikünk se feszüljön bele? Nagyon gyakorlati tippek a pedagógus anyától.

"A saját fiammal viszont nem egyszer kellett végigmondanom magamban a magyar kártya lapjait, hogy ne álljak fel ordítva az asztaltól, amikor először elkezdtünk együtt tanulni. Csak az mentett meg, hogy a keresztszüleim is pedagógusok voltak, két olyan eszetlen és neveletlen gyerekkel, hogy amikor tanár lettem, folyton az a mondás járt az eszemben, hogy állítólag a pedagógus gyerekeinél nincs rosszabb, és velem ez egyszerűen nem történhet meg."

Oszd meg másokkal is!
Mustra