SZÜLŐSÉG

A csimpánzok között is vannak dolgozó anyák

2014. december 27., szombat 16:24

Egyik barátnőm néhány héttel ezelőtt részmunkaidőben ment vissza dolgozni: heti néhány órát tanít abban az iskolában, ahol terhessége előtt is tanított. Másfél éves kisfiát erre a heti pár órára a nagyszülőkre hagyja. Nem hosszú időről van szó, de még így is nagyon nehéz volt meghoznia a döntést, mi több, voltak, akik még erre is a fejüket csóválták – hogy tudniillik a gyereknek az anyja mellett a helye.

Másik barátnőm hasonló problémával küzd, bár picit más elrendezésben: vezető beosztásban jól keres, és munkája szerencsére otthon végezhető. A fizetésére szükség van, de ez nem minden, még szereti is a munkáját, így aztán – szintén hosszas gyötrődés árán – azt a megoldást találta megfelelőnek, hogy ő otthon dolgozik a dolgozószobában, egy éves kislányára pedig napi nyolc órában a bébiszitter vigyáz. Így lazább napokon a szüneteket együtt töltheti a gyerekkel, és együtt is ebédelnek.

shutterstock 176379506

Mindkét barátnőm kisebb-nagyobb időközönként kiborul kicsit: például beteg a gyerek, anyával akar enni, és olyankor rettenetesen rossz érzés másra hagyni, vagy épp megkapják a környezetüktől, hogy ezzel ártanak a kötődésnek, normális nő legalább kettő, de inkább három évig otthon marad.

Munka vagy gyerek?

A legtöbb anyát megviseli, hogy a gyermekek iránti felelősség terhe nagy részben rájuk helyeződik: még a legsegítőkészebb apuka esetén is azért többnyire anya dönti el, mikor megyünk orvoshoz, anya töröl több orrot, és kel fel gyakrabban éjszaka, nem beszélve arról, hogy gyakorlatilag az összes, a témában íródott szakkönyv és laikusoknak szóló ismeretterjesztő mű az anya felelősségét hangsúlyozza a gyermek érzelmi fejlődésében. Vagyis az, hogy jól tud-e majd kötődni, egészséges kapcsolatokat alakít-e ki felnőttkorában - ezt az anyával való korai kapcsolat határozza meg.

Emellett az anyáknak azért saját érzelmi és anyagi forrásaik biztosítására is gondolniuk kell. A fenti kettő extrém példa, és az igazán szerencsések közül való: nagyon sokan nem engedhetik meg maguknak, hogy heti pár órában menjenek vissza dolgozni, vagy hogy otthonról dolgozzanak értékelhető fizetésért.

Sok anya számára két út létezik: vagy visszamegy dolgozni teljes munkaidőben, és akkor nagyon keveset látja a gyermekét, vagy nem megy vissza – ezt az anyagi terhet azonban sok család nem tudja viselni. Louann Brizendine, a kaliforniai egyetem pszichiáter professzora szerint a női agy feszültséggel és szorongással reagál erre a konfliktusra, a nő sok esetben csökkent szellemi kapacitásra képes a munkahelyén, ugyanakkor a gyerekkel is kevésbé képes törődni. Ezek a helyzetek rendszeresen krízisbe sodorhatják mind az anyát, mind a gyereket.

shutterstock 132847955

Hogyan oldják meg a csimpánzok?

Mindez modern problémának tűnhet: bizonyára feminista anyáink túllőttek a célon, amikor a nők számára is elérhetővé tették a karriert, hiszen lám-lám, ez csak nehézségeket okoz. Régen minden jobb volt, a férfi hordta haza a pénzt, a nő otthon őrizte a tüzet, és a kölykök kötődési mintázata sem sérült. Csakhogy ez nem pontosan így van: már főemlős őseink körében is találkozunk dolgozó anyákkal.

A majmok általában elég jól beosztják az anyai gondoskodást, és az erőforrásokhoz igazítják életvitelüket. A vadon élő főemlősök csak nagyon ritkán válnak főállású anyává. A legtöbb majomanyuka a kölykök gondozása mellett továbbra is élelmiszert gyűjtöget, de ez nem minden: még pihen is. Gyakran más majomanyák kicsinyeire is vigyáznak, időről időre befogadják másik majomanyák kölykeit és azokat is etetik és gondozzák. A nem saját utódokkal ugyanúgy képesek kötődést kialakítani, mint sajátjaikkal.

A szakirodalom pótszülőségnek (alloparenting) nevezi a jelenséget, és meglepő módon nem csak a hordán belül működhet, ritka esetekben akár másik majomfaj kölykéről is hajlandóak gondoskodni.

Vadászó anyukák

Szintén Brizendine idézi a Fülöp-szigeteki negrito és agta törzsek életstílusááról szóló beszámolókat: a zsákmányszerző vadászatokon többnyire nem vesznek részt a pici gyermeket gondozó nők, de előfordul az is, hogy igen. Ha egy nő jó vadásznak bizonyul, akkor a szülést követően is aktívan részt vesz a vadászatokban. A csecsemőt addig egy másik, gyakran idősebb asszonyra, gyakran saját anyjára bízza.

A kisgyermekekről való gondoskodás tehát sem a majmoknál, sem a természeti népeknél nem kizárólag az anya feladata. A gyermek számára az a legfontosabb, hogy gondoskodást kapjon, szeretve legyen és biztonságban érezze magát – ezt egy másik szerető felnőtt is képes nyújtani.

shutterstock 170423018

Fontos ugyanakkor szem előtt tartani, hogy ideális esetben ez a másik személy maximum néhány ember – apa, nagymamák, állandó bébiszitter vagy bölcsődei dajka – hiszen állandóan cserélődő személyzethez nem lesz képes a gyermek megfelelően kötődni.

Rengeteg dolog függ az anya környezeti feltételeitől: vagyis az anyai agy akkor képes megfelelően működni, ha megbízható, biztonságos környezetben van. Ez két dolgot jelent: egyrészt kiszámíthatóságot. A kutatások szerint ugyanis nem is annyira az anyagi források mértéke, mint inkább kiszámíthatatlansága viseli meg a kisgyereket gondozó szülőket.

Ha rendszeresen, de kis mennyiségű anyagi forráshoz jutnak, az sok esetben nagyonn biztonságot és kiegyensúlyozottságot nyújt, mint az átlagban több, de nagyon kiszámíthatatlanul csordogáló jövedelem.

A másik alappillére az anya jóllétének a pótszülők megléte: vagyis, hogy legyen a környezetében olyan személy, akire nyugodt szívvel rábízhatja gyermekét. És egyáltalán nem muszáj, hogy ez családtag legyen, gondoljunk csak a más majomfaj egyedeit is szépen nevelgető majom-pótmamákra.

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2014.12.27 22:18:17tralalala

  " A legtöbb majomanyuka a kölykök gondozása mellett továbbra is élelmiszert gyűjtöget, de ez nem minden: még pihen is. "
  ....
  Basszus a főállású anya nem azt jelenti, hogy egész nap vigyázzban ül otthon, és egész lényével arra koncentrál, hogy ő egy anyuka. Csak azt, hogy nem dolgozik kötött időben egy munkahelyen. Ettől természetesen még a bevásárlás, ház körüli apró munkák, gyerekekkel kapcsolatos munkák mind munkák, nem is könnyű munkák, tehát az anyák is végeznek munkát.

  A csimpánzoknál megfigyelték, hogy nem szűnnek meg teljesen csimpánznak lenni, ha gyereket szülnek, nahát :) Gyorsan, csináljunk ebből valami feminista cikket, hiszen köztudott, hogy ha valaki főállású anyuka, az áll a szoba közepén, és azt hajtogatja, hogy "anyuka vagyok", ez a főállású anyukaság, tuti ezt akarják a buta soviniszták :)

 • 2014.12.28 09:05:57Damcsi

  "A nők által otthon végzett munka annak ellenére, hogy nem kellően megbecsült, az OECD országok GDP-jéhez 30-40 százalékban járul hozzá"

 • 2014.12.28 10:22:08tombadillo

  szerintem meg téged kéne bezárni egy ketrecbe, lehetőleg net nélkül, és akkor nem irkálnál ökörségeket, szilárdka.

 • 2014.12.29 10:35:30vitaygeorgina

  Nyilván könnyebb a helyesírásba belekötni, mint a problémával foglalkozni. Szilárd, te jó eséllyel soha nem kerülsz majd olyan helyzetbe, hogy a munka és a gyerekgondozás között kelljen lavíroznod úgy, hogy közben mindenki más is jobban tudja majd nálad, mi a jó a gyereknek, így szerintem menj át a comment blogra, és ott folytasd a társalgást, Sixx már vár rád.

Blogok, amiket olvasunk

SZUBKULT 3 világhírű márka, amit migránsok virágoztattak fel

Három olyan világhírű márka pálfordulását mutatom be, amelyeket a közelmúltban bevándorló tervezők keltettek újra életre.

PSZICHOLIGHT Így állj neki a befejezetlen dolgaidnak

Sok befejezetlen és abbamaradt dolgunk van az életben. Nekem is van vagy féltucat. Egy személyes példán keresztül mutatom be, hogyan gyűrhetjük le ezeket, ha ismerjük az útközben felmerülő buktatókat.

LINGOHOLIC Két szuper trükk német (vagy más) névelőkhöz

Ha sosem értetted, hogyan lehetséges megtanulni minden egyes főnévről, hogy milyen nemű, most mutatok két olyan módszert, ami sokszorosára növeli az esélyeidet!
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta