SZÜLŐSÉG

Terhesség, testkép, és az ideálok

2014. december 26., péntek 20:26

A terhesség megváltoztatja a testünkhöz való viszonyunkat, ez nem kérdés. Ez a változás sokszor negatív: szülés és szoptatás után az ember hajlamos elégedetlenebb lenni a testével, hiszen az sok szempontból nem olyan, mint rég. Ugyanakkor a dolog nem ennyire egyértelmű: két friss kutatás is napvilágot látott a témában, amely a gyermekvállalás és a női testkép kapcsolatát feszegeti.

A nő testképe a külső megjelenéséhez való viszonyát, a megjelenéséről alkotott pszichológiai reprezentációkat jelenti. A testképünk éppen ezért biológiai, pszichológiai és szociális hatásoknak is ki van téve. A várandósság alatti gyors és kifejezett fizikai változások jelentős hatással vanna rá, ugyanígy a gyermekágyi időszak változásai is.

A rangos British Medical Journal nevű szaklapban az eddig napvilágot látott kutatásokat összesítették. Az összefoglaló tanulmány szerzői ugyanis úgy ítélték meg, hogy viszonylag sokan vizsgálták már a témát és érdemes lennei ezeket összegezni és levonni a tanulságokat. A testképet három szempontból vizsgálták: a nyilvános megjelenés, a kontroll és a női szerepek témakörét járták körül.

A szépségideál terhesen sem változik

A nyilvános megjelenést illetően a legtöbb eredmény a testsúlyváltozás témájába sorolható. A kutatók azt vizsgálták, hogy a várandós nő testképét hogyan befolyásolják a szociális ideálok, vagyis a média által közvetített és a társadalomban aktuálisan elfogadott szépségideál. Mivel az összes adat fejlett országokból származott, a nők válaszaiból az általunk is ismert szépségideál rajzolódott ki, amelynek fő jellemzői a vékony testalkat, formás mellek és makulátlan bőr.

Terhesen hízni lehet, de nem arcra és karra

A tanulmányokban szereplő nők elfogadták a terhesség alatti súlygyarapodást, de nagyon határozottan hangsúlyozták a különbséget terhesség és kövérség között. Míg a kövérség társadalmilag nehezen elfogadható, addig a terhesség, bár ugyanúgy súlygyarapodással jár, felülírja ezt az elképzelést: a társadalmi norma szerint ebben az időszakban „szabad” bálnaként kinézni. A várandósság alatt általában nem csak az ember pocakja nő meg, hanem más testrészeire is rakódhat valamennyi felesleg – ezek közül az arc és a karok meghízása volt az, amit a nők már nem „tudtak be” a terhességnek, hanem állapotuk dacára ugyanúgy elhízásként tekintettek rá.

A túlsúlyosak fellélegeznek

Ennek a hozzáállásnak főként az eredetileg túlsúlyos nők látták az előnyét: válaszaik szerint most végre úgy érezték, nem kell szégyenkezniük a súlyuk miatt, a várandósság alatt „védve vannak” a kritikus hozzászólásoktól. Sokan azt is bevallották, hogy kevésébé szégyenkeznek a testüket közszemlére tévő helyzetekben: azok a túlsúlyos nők, akik amúgy nem szívesne vetkőztek fürdőruhára, a terhesség alatt vígan és szégyenkezés nélkül eljártak úszni.

shutterstock 74489449

Plusz kilók: a terhesség elején és szülés után nyomasztó

Hízási szempontból az első trimeszter volt a legnehezebb időszak, hiszen ilyenkor az ember már előfordul, hogy „megvastagszik”, de a hasa még nem ölt igazi pocakformát: még inkább elhízottnak tűnhet, mintsem váradósnak. A másik nehéz időszak a gyermekágyi szakasz volt, amikor a baba megszületését követően az embernek megint nincs rá legitim oka, hogy felesleges súlyt hordjon magán.

Nagyobb mell=jó, terhességi csík=gáz

A terhesség alatt a nők ugyanúgy tudatában voltak a szépségideálnak és a súlygyarapodást leszámítva ezen ideál alapján ítélték meg a kinézetüket: vagyis akiknek nőtt a melle, azoknak javult a testképe, akik viszont pattanásosak lettek vagy terhességi csíkokkal küzdöttek, azoknak a testképe negatív irányba változott.

Ki a főnök ebben a testben?

A terhesség alatt a testünk feletti kontroll valamilyen fokban elvész, hiszen átveszik az uralmat a hormonok és a magzat. Sok nő fogalmazta meg, hogy ebben az időszakban a testük kifejezetten idegenné vált számukra – máshogy nézett ki, máshogy működött, máskor fáradt el, más ételeket kívánt, mint egyébként.

Nagy a nyomás a testi kontroll fenntartására és visszaszerzésére

Míg a nők főként a kontroll átadásáól vagy elvesztéséről számoltak be, az is kiderült, hogy a külső környezet inkább afelé próbálta befolyásolni őket, hogy igenis gyakoroljanak kontrollt a testük felett. Magyarul, az orvosok, védőnők azt tanácsolták (teljesen jogosan), hogy igenis uralkodjanak a testük felett, különösen olyan esetekben, amikro a várandós nő túl sok súlyt szedett fel. A kontroll elvesztésének érzése és a kívülről jövő nyomás ennek visszaszerzésére jelentős stresszt okozott a terhes nők számára.

A baba testrabló vagy lakótárs, átmenet nincs

A kontroll témájához tartozik az is, hogy hogyan érzékelik a várandós nők a magzatot. A kutatók két fő választípust kaptak: a nők egy része úgy érezte, megosztja valakivel a testét, egy másik csoport pedig behatolónak írta le a magzatot. A két csoport között nem volt átfedés: vagy lakótársnak, vagy kis testrablónak érezték a babát, nem volt átmenet.

Szülés után a legnehezebb elfogadni a megváltozott testet

A kontroll szempontjából a legnehezebb időszak a szülést követő szakasz volt: a nők többsége úgy érezte, hatalmas a nyomás, hogy azonnal szerezzék vissza a kontrollt a testük felett. Legtöbbjük számára ez a követelés félelmetesnek és nyomasztónak hatott. A szülés utáni testen aktívan dolgozni kell, hogy ismét visszanyerje eredeti állapotát – sok nő számára ez még a terhesség előtti időszaknál is fontosabb volt. Ez a nehézség a többedik gyerek után ugyanúgy megjelent: hiába volt egy-egy nőnek olyan emléke, hogy egyszer már sikerült visszaszereznie a kontrollt a teste felett, ez másodszorra vagy harmadszorra is hasonló stressz okozott. A szülés utáni testkép-ideál sok nő esetében magas és eltúlzott elvárásokat jelentett.

shutterstock 190732466

Készüljünk fel a változásra!

A tanulmány szerzői szerint a kutatásoknak gyakorlati jelentősége is van: úgy gondolják, fontos lenne a terhesség előtt és alatt a nőket ilyen szempontok alapján is felvilágosítani, illetve a valóban problémákkal küszködőket kiszűrni. A testképzavar felesleges stresszt okoz a terhesség során, és mint kiderült, még hangsúlyosabban a szülést követően. A szakemberek szerint tréningekkel, csoportos támogató beszélgetésekkel kellene felkészíteni a nőket ezekre a változásokra, illetve fontos lenne lehetőséget adni arra, hogy ezekről a témákról beszéljünk.

A várandósság időszakát "illik" ugyanis gyönyörűnek megélni, a gyermekágyas szakaszt úgyszintén: hiszen mi lehetne szebb egy fejlődő kis életnél, majd egy szuszogó csecsemőnél? Ez valóban így van, ugyanakkor fontos, hogy merjünk nyíltan beszélni azokról a nehézségekről is, amelyek ezt az időszakot övezik.

A testkép megváltozása csak egy a nehézségek sorában, ugyanakkor számos vonzata van – a gyermekágyi időszakban a stressz például a szoptatás sikerére is hatással lehet. Saját tapasztalatunk alapján azt tanácsoljuk, mindenki legyen türelmes magával: a testünkre, különösen a testsúlyunkra valóban érdemes odafigyelni, akár egészségügyi szempontok miatt is. Ugyanakkor a szülést követően a test feletti kontrollt, illetve az ember lánykori alakját nem két hét alatt kell visszanyerni.

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2014.12.27 00:11:18vitaygeorgina

  A nők további felvilágosítása érdekében elmondanám, hogy nekem meg a terhesség alatt megnőtt az orrom. Mondhatom, hogy k*rvára nem számítottam ilyesmire, és k*rvára zavart, jobban, mint a csíkok, meg egyebek, amiket nem volt muszáj közszemlére tennem.

 • 2014.12.27 08:25:59zizi77

  És visszahúzodott utána vagy maradt, mint a lábméret?

 • 2014.12.27 15:11:48mrs.kunzoo

  Engem nem a testi átalakulás zavart, hanem a fizikai korlátozottság. A terhesség vége felé már nagyon zavaró volt, hogy otthon voltam és nem tudtam kiteregetni, mert a ruháskosarat képtelen voltam felemelni a hasamtól, csak tengtem-lengtem otthon és azon kattogott az agyam, hogy ezt meg azt meg kéne csinálni, de nem tudom pl.: ablakpucolás, függönycsere. Nem tudtam segédkezni a ház körül és tétlenül néztem, hogy nő a fű, a férjem dolgozik és fáradt mire hazaér és nem tudom lenyírni a füvet, hogy egy kicsit tehermentesítsem... És ugyanez maradt a szülés után még úgy az első 3 hónapban is.

 • 2014.12.27 17:59:45saláta boglárka

  szülészorvosom szerint 3-4 hónap (!!) és újra büszkén nézek tükörbe. nekem 3-4 év volt, depresszióval megfejelve. de a hasam nem lesz a régi és a mellem se. már értem a plasztikát. persze ettől még sokkal jobb minden most, csak mondom.

 • 2014.12.28 09:37:15macipower

  A terhességem elején inkább fogytam (csak délelőtt bírtam enni, délután már hányingerem volt). Utána se sokat híztam, amit meg igen az nem zavart. A szülés után meg nem éreztem magam kövérnek, pedig a férjem mondta hogy még nem ment le a hasam, nekem nem tűnt fel. Gyerekágyas időszakban nem is volt időm ezzel foglalkozni (alvás- etetés - evés). Inkább az zavart, hogy az állóképességem szar, de az meg pár hónap alatt a gyerek ide-oda hurcibálása után visszatért, talán még jobb is.
  Ezt testkép zavart sohasem értettem, minek ezen pörögni. Az egészség sokkal fontosabb meg az, hogy éljük meg az életünket.

 • 2014.12.30 18:36:48szkata

  Nekem nem változtatta meg a testekhez való viszonyomat a terhesség. Bizonyára más lett volna, ha fölszedek 20-30-40 kilót, és semmi de a régi ekkor, az arc is torzul, de ezt a plusz kilók teszik (vizesedés mindig van a végén, de ez lemegy szülés után). Nem lettem csíkos sem, se elsőre, se másodjára, pedig több mint 15 év volt a kettő között. Azt kellene sokkal komolyabban venni, hogy ne szedjünk fel többet 8-10 kilónál terhesség végére, és egy csomó önértékelési probléma meg lenne előzve.

 • 2014.12.30 18:43:50szkata

  "Visszaszerezni a kontrollt a testünk felett"- akinek ekkora problémát okoz terhesnek lenni, az bajban lesz az öregedéssel és betegségekkel is... mert lehet mindent kontrollálni akarni, de ez fiatalon is csak illúzió. Az se tudom, hogyan éli meg a baba, akinek az anyja elidegenedve néz terhes önmagára, hisz ilyenkor egységélmény van, ahogy az tart szülés után is jódarabig. Depressziós, rémült anyánál az alapérzések meglehet, a babánál is ezek lesznek. (?...)

Blogok, amiket olvasunk

JÓ FÉNYEKET Szelfi tippek kezdőknek és függőknek

Fejlődni mindig lehet, és garantálom, hogy az itt felsorolt tippek közül még a Kardashian lányok sem ismerik mindegyiket! Sosem értetted, másnak hogy lesznek mindig tökéletesek a képei? Hát így

ÚTIKALAUZ ANATÓMIÁBA Miért olyan makacs az ekcéma?

A világ egyik legelterjedtebb bőrbetegsége, gyakran hosszú hónapokig vagy évekig is eltarthat, ameddig javulni kezd az állapot. Sőt, gyakran a terápia ellenére hullámzó ritmusban, újra és újra visszatérnek a tünetek. Min múlik a tartós gyógyulás?

LELKI ZÓNA A szépség mellékhatásai

Ami szép, az jó is! Ez az összefüggés automatikus működésbe lép, ha más emberekről mondunk ítéltet – akkor is, ha racionális énünk nem ért egyet vele. A kedvező fizikai megjelenés átterjed az egyén megítélésének más dimenzióira is.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta