Top11 karácsonyi retro rajzfilm-epizód

Azt hiszem, abban mindannyian egyetértünk, hogy a karácsonyfa, a szaloncukor, a halászlé, a beigli, a gyertyák, a töltött káposzta és a Reszkessetek, betörők! mind-mind elengedhetetlen kellékei a karácsonynak, főleg akkor, ha gyerekünk is van, és valamilyen közös tévémulatságra vágyunk.

Persze, értem én, hogy nem mindenki szereti éppen Macaulay Culkint, jó, legyen mondjuk A Muzsika hangja. Vagy a Télapó a városban. Vagy a Grincs. Vagy a Twist Olivér. Vagy a Shrekből az angyal. Vagy az Élet csodaszép. Vagy...mindegy, hogy esetleg mi mást szeretünk, másra vágyunk, karácsonykor a csapból is ezek folynak, ezeket kell néznünk rogyásig. Mert a karácsonyi tévézés valahogy pont annyira része az ünnepnek, mint a vásárlási őrület.

Amikor kitaláltam, hogy karácsonyi gyerekfilmekről írok, azt képzeltem könnyű dolgom lesz: mert vannak ugye ezek a habkönnyű, vicces, nagyon romantikus cukiságok helyes, ám riadt tekintetű kisgyerekekkel, szép zenékkel, kedves és hűséges kutyákkal, kedves és szép lányokkal, nőkkel, asszonyokkal, jóságos öregemberekkel, deresedő halántékú, ám jóképű öltönyös urakkal, sírós történetekkel, menni fog, jó lesz ez, gondoltam én.

Aztán beláttam, hogy ha nem akarom megírni az ötmilliomodik legcukibb karácsonyi gyerekfilm toplistát amiben szerepel a Télapó a városban, a Twist Olivér, a Muzsika Hangja, vagy a Polar Expressz, akkor valami mást kell (ki)találnom.


Ekkor döntöttem úgy, hogy inkább egy retro válogatást hozok össze, főként rajzfilmekből, de bábfilm is becsúszott. Íme:

Frakk, a macskák réme – Karácsonyi angyalkák

Erős kezdés, bevallom Frakk az egyik személyes kedvencem; Mézgáékkal és Mekk Elekkel sajnos valahogy nem gyúrtak soha speciálisan a karácsonyra, pedig nálam az első háromban ők is benne lennének.

E remek darabban Frakk véres verítékkel azon van, hogy titkon felderítse, melyik gazdája milyen ajándékra vágyik a jeles ünnepen, miközben a háttérben Lukrécia fondorlatosan manipulálja. Végül az ördögi terv sikerül: Károly bácsi és Irma néni megveszi egymásnak mindazokat a dolgokat, melyekre állataik leginkább vágynak. Pazar.

frakk 1

 Itt nézhetik meg!

 Frakk, a macskák réme – Az irigy kutya karácsonya

Egy másik fontos darab Frakkéktól, melyben Frakk túrót lopkod a madaraktól, ám nagy szíve nem hagyja nyugodni, s nemcsak feneketlen hamutartóval ajándékozza meg a lelkendező Károly bácsit, de magányos néni karácsonyát is felvidítja csapatnyi kóbor kutya segítségével. Pompás.

frakk 2

Itt nézhetik meg!

Frédi és Béni: Kovakövi karácsony

Melyben Frédi és Béni, hogy fizetni tudja a sok drága ajándékot, részmunkaidőben (!) a nagyáruházban (!) csomagol, illetve télapóként haknizik, s kellemes kínrímek közepette szezonális celebbé válik.

frédi béni

Itt nézhetik meg!

Mikulás és a Farkas

Kissé gonosz történet Szutyejev tollából, amelyben a farkas és egy varjú rászedik és kirabolják a Mikulást és hóember sofőrjét, majd a nyulakhoz hajtatnak, de valahogy mégis kihozzák hepiendre, és a végén mindenki vidáman állja körül a karácsonyfát.

Én élveztem, de csipkelelkűeknek nem ajánlom, bár nincs benne semmi nagyon aggasztó, ám karácsonykor sokan kedves és hálás tekintetű kutyusokra vágynak undok farkasok helyett, jó, én ezt is megértem. A magyar vágott változatból sajnos épp a nyuszirablás – azaz jó nyolc perc - hiányzik, így a hepienddel a végén egészen érthetetlen.

farkas

Itt a magyar, vágott változat és az itt az orosz teljes!

Kisvakond és a karácsonyfa

A Kisvakond-sorozatnak vannak sikerültebb és kevésbé sikerült darabjai, de Kisvakondnak sok mindent megbocsátunk, mert szeretjük.

A nem túl eredeti történetben Kisvakond mélyen alvó egér haverját próbálja kicsalogatni odújából, ezért zöldségekkel és gyümölcsökkel díszített karácsonyfát állít, ám azt egy galád madár ellopja, mire vakondunk újabb fát szerez, s ezúttal a fa és egér haverja segítségével nemcsak győzedelmeskedik, de bosszút is áll a tolvaj madáron.

kisvakond

Itt nézhetik meg!

Mikulás és a varázsdob

Charles Bukowski óta tudjuk, hogy mindenről a posta tehet: e rajzfilm főhősének levele például éveken át keringett a posta valamely zugában, pedig a levél írója nem kevesebbet ajánlott fel a Mikulásnak, minthogy kigyógyítja influenzájából. Jópár év elteltével a kisfiúból lappföldi varázsló vált, aki még mindig nem adta fel tervét, s varázsdobjával útnak indult a Mikuláshoz.

Nagyon kedves, szép rajzfilm, mindenkinek ajánlom, különösen zseniális az Illést idéző egyik betétdal, na meg imádtam a végén a sarki fényt.

mikulásésvarázsdob

Itt nézhetik meg!

Nagy ho-ho-horgász: Karácsonyi hal

Melyben a nagy ho-ho-horgász egy, a fürdőkádból menekülő karácsonyi hal nyomába ered, akit végül annyira megszeret, hogy beáldozza a karácsonyi vacsorát is, hogy a halat megkaphassa ajándékba.

Különösen tetszett a hallal díszített karácsonyfa.

hohohorgász

Itt nézhetik meg!

Garfield karácsonya

A Garfield karácsonyi epizódja igazán nagyon amerikaira sikeredett: Garfield, Jo és Odie Jo nagymamájánál töltenek pár napot, ahol Garfield kevéssé izgalmas kalandokba keveredik: a kissé brutális szupernagyival haverkodik, akivel a néhai nagypapáról lelkizik, majd később pazar ajándékkal lepi meg a jazz zongorista, lila szemüveges, superman jelmezes vadnénit, akinek véletlenül megeszi a chilli szószát, majd csúcsdíszt tesz a fára és persze eszik rogyásig.

garfield

Itt nézhetik meg!

Füles mackó meséi – A karácsonyfa

Bár magával Füles Mackóval rengeteg problémám van – például nehezen viselem, ha egy játékmackó lágy bariton hangon társalog -, de van ebben a mesében mégis valami magával ragadó: egyrészt a bábok nagyon szépek és a hangulat olyan igazán mesei, másrészt egészen rendkívüli a karácsonyi rész zenei aláfestése: amíg Füles mackó bánatosan bolyong az erdőben, hogy rátaláljon Télapóra és a megfelelő karácsonyfára, addig igazi pszichedelikus kakofóniával kísérik a sztorit, de amint a mackó megleli a fát és Télapó is megérkezik, a zene rögtön harmonikus és szívmelengetően karácsonyi lesz.

fülesmackó
Youtube.com

Itt nézhetik meg!

Tom és Jerry karácsonyi epizód

Amelyben Tom, hosszas, a karácsonyfadíszeket és ajándékokat is érintő hajsza után végre megszabadulhatna Jerrytől, amikor egyébként tökéletesen érthető módon eltorlaszolja a levélnyílást, amelyen az egér visszamászhatna a házba. Végül azonban hiába vackolódik be a jó meleg kandalló elé, és szól a karácsonyi zene, csak győz a lelkiismeret, és Tom kimegy a kertbe az addigra jégnyalókává változott Jerry-ért, és innen már csak a boldog végkifejlet van hátra.

tomésjerry

Itt nézhetik meg!

Őskori karácsonyi Disney rajzfilm 1., 2., 3. (1932-33)

Mindhárom darab nagyon szépen rajzolt és hangulatos, a nem túl eredeti zenei aláfestést a Csendes Éj, a Für Elise és a Jingle Bells adják. Nekem az első tetszett a legjobban, melyben a Télapó egy igazi ajándékgyár vezérigazgatója és meósa egyszemélyben, aki dévaj kacajok kíséretében begyalogoltatja ajándékhadseregét óriási puttonyába (egy adott ponton Chaplin is megjelenik az ajándékok között), majd újabbakat kacag, karácsonyi dalra fakad, végül elszánkázik.

Ezt itt nézhetik meg!

A második rajzfilmben a Télapó immár nagyban hahotázva ajándékot oszt: egy nyolcgyerekes család kéményén át bejut a nappaliba, és vezényletével a dobozokban lévő ajándékok vad buliba kezdenek, ám a gyerekek a Télapó vad kacajára felébrednek, és birtokba veszik ajándékaikat.

disney2

Itt nézhetik meg!

A harmadik rajzfilm pedig Miki egér karácsonyi története: a békés, boldog Miki egér karácsony estéjén otthon szorgoskodik, fát díszít, de hogy, hogy nem, egy szegényasszony egy, a bejárati ajtó előtt elhelyezett kosárban vagy ezer egérbabával lepi meg, akik olyan igazi vad kölykök módjára gyorsan szétkapják a lakást, megkínozzák a kutyát, majd a fenyőfát is teljesen lecsupaszítják.

Ezt pedig itt nézhetik meg!

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek