SZÜLŐSÉG

Emigráltunk: inkább itt döglünk éhen, mint otthon

2014. december 11., csütörtök 10:42

Csaknem hat hónap telt el azóta, hogy négy gyerekkel bevágódtunk az autóba, és főképp kalandvágy miatt, nem mellesleg a magyar oktatási rendszer, politikai helyzet és közhangulat miatt Németországba költöztünk szerencsét próbálni. A rengeteg támogatás és szurkolás mellett döbbenetes mennyiségű utálkozással, sőt, fenyegetőzéssel is szembesülnünk kellett, sokan nem jósoltak nekünk semmi jót - ehhez képest azt kell, hogy mondjam, még mindig nem készülünk visszamenni, sőt! A gyerekek is jól érzik itt magukat, sikerélményük van az iskolában. 

A három nagyobb gyerek

Bendegúz (15 éves): Az általános iskolában eddig csak angol nyelvet tanult, majd, amikor eldöntöttük, hogy Németországba költözünk, elvégzett egy gyorstalpaló német nyelvtanfolyamot. 

Botond (13,5 éves): Az első osztályt német nemzetiségi tagozaton kezdte, hat évig tanulta a nyelvet. Iskolaváltás miatt viszont volt, hogy elölről kellett kezdenie a könyvet, amiből előző évben tanult. 

Rozi (11,5 éves): Két év angol van a háta mögött, német szókincse hat hónapja még kifulladt az Elefantnál. 

A nyelvi előkészítő mellett két hónap elteltével fokozatosan elkezdődött az integrálás normál német nyelvű osztályba. Ez azt jelenti, hogy a bevándorló gyerekek a nyelvi órák mellett egyre több órára ülnek be abba az osztályba, ahol majd valósan folytatják a tanulmányaikat. A tanárokkal úgy egyeztünk meg, hogy a két fiú évismétléssel kezd, vagyis Bendegúz a hetedik osztályban, Botond pedig hatodikban. Rozi nem halasztott, ő most az ötödikesekhez jár angolra és matematikára.

shutterstock 141409255

Bendegúz az angol mellett a földrajzot vette fel plusz tantárgyként, míg Botond a nyelvi előnyét kihasználva alaposan elhúzott: angolt, fizikát, matematikát és biológiát is németül tanul már, ráadásul kimagasló eredménnyel. Három hónap alatt hozta be két éves angol lemaradását úgy, hogy korábban főképp a számítógépes játékokból szerzett valamennyi alapot. Nyelvérzéke annyira jó, hogy javasolták neki a francia órákat is, ami az iskolában fakultatív jellegű. Mivel a matematika  ismétlésekből áll neki, azt keni-vágja, így több ideje marad a biológiára, ami viszont újdonság számára. 

A nyelvi előkészítő jelenleg két csoportból áll, kezdőkből és haladókból, Bendegúz és Rozi a kezdőbe került, Botondot hamar áttették a haladók közé. Nagyobbik fiamnak nagy lökést adott a költözést megelőző gyorstalpaló tanfolyam, ő is szépen halad a tanulásban. Nem aggódunk a továbbtanulása miatt sem, de ha a nyelvi hátrányok miatt valóban nem jutna be felsőoktatási intézménybe, akkor sem esünk kétségbe. Németországban egy szép szakmával a kezében az ember még mindig jobban érvényesül és többet keres, mint Magyarországon akár több diplomával. Lányom gyakran hajlamos elveszni a nyelvtani szabályokban, a ragozás nem az erőssége beszédben, de igyekszik, szorgalmas és lelkiismeretes, ráadásul neki bőven van ideje elsajátítania a nyelvet. 

Az iskolában a bevándorló gyerekek elosztása arányos, egy osztályban általában ketten vannak. A német kiskölkök befogadóak és segítőkészek, egyből odamentek az enyémekhez, és felajánlották a segítségüket. Sokan megjegyzik, mennyire szép nyelv a magyar, ezek meg büszkén újságolják itthon.

shutterstock 107309390

A nyelvi előkészítőben a bevándorló gyerekek egymás kultúrájával is megismerkednek, valamelyik órán magyar dalt tanultak például. A csoport egyébként nagyon összetartó és szoros barátságok kötődtek már, Rozi egy lengyel kislánnyal van együtt reggeltől estig, aki már többször aludt nálunk. A közös nyelv természetesen a német, úgyhogy, amikor Angelika nálunk van, a srácok általában egymás között is németül beszélnek. Sok kifejezés használata általános lett itthon is, de az biztos, hogy családon belül soha nem fogunk áttérni a német nyelvre. 

Ettől függetlenül persze igyekszünk asszimilálódni, bár még kultúrházas rendezvényeken nem vettünk részt, utcai Halloween-partin és felvonuláson igen, hogy minél többet legyünk német közösségben. Freitalban sok magyar él, így igen megörültünk annak, hogy nemrégiben nyílt egy magyar étterem a városban, úgy gondoltuk, az majd egy központi helye lesz földijeinknek. A meghirdetett Mikulás-esten viszont rajtunk kívül csak két magyar család jelent meg, szóval nem nagyon jellemző, hogy a magyarok ismerkedés céljából magyarok közé menjenek.

Persze van ezzel kapcsolatban pozitív élményünk is, férjemet egy parkolóban szólította le egy magyar családapa, akivel azóta haverkodnak, engem meg az utcán csípett el anyuka, és azóta tartjuk a kapcsolatot. 

Időközben férjem GmbH-t alapított (ez a magyar Kft-nek felel meg), így végre ki tudta ragasztani az üzlet ajtajára a nyitvatartási időt jelző táblát is - startoltunk!  A siker persze nem garantált, de azt beszéltük, bármi is lesz, bárhogyan alakul, inkább itt döglünk éhen, mint egy olyan helyen, ahol a földön fekvőbe még bele is rúg az állam.

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2014.12.11 15:24:00rayban80

  shadowbull "egy diplomashoz kepest szarul fog elni, sokkal tobbet fog gurcolni. Es latni fogja hogy hova jutnak a diplomasok, es emiatt ugyanugy szarul fogja magat erezni.

  Ettol meg az is jobb ha visszamegy Magyarorszagra egyetemre/foiskolara, es aztan megint kijon Nemetoszagba."

  Ha valaki olyan szakmaban szeretne elhelyezkedni ahova KELL a diploma akkor ez igaz.
  De vicces modon,sokkal több embernek megy itt sokkal jobban diploma nelkül,mint a diplomasoknak...

  Eleg unalmas ez a felsöbrendü hozzaallas a diplomasok reszeröl.
  Pedig a valosag sajnos-szerencsere-absz.nem tamasztja ala ezeket a varosi legendakat.

 • 2014.12.11 18:26:32molesss1974

  Szia Tisztelt Író!
  Mindenben maximálisan egyetértek veled!
  Mi családostól több, mint egy éve kiköltöztünk Ausztriába. Az emberek NAGYON befogadóak az első pillanattól kezdve. Gyermekünk az iskolában osztályelső természetesen /és itt ne tévesszen meg senkit a "magyar képzés" iránti büszkesége/. Inkább a feltételek teljes megléte okolható itt ezért. Semmivel nincsenek tanulmányilag mögöttünk az osztrákok! Bár nincs kolbászból a kerítés itt sem, én mégis mindenkinek tanácsolnám, hogy hagyjon otthon nyugodtan mindent, a mai világban néhány száz kilométer nem lehet tétel.
  Nem anyagi okok vezéreltek minket döntésünkben tavaly! én több, mint 20 éves vállalkozói múltamat számoltam fel, ami anyagilag jól funkcionált. Feleségem Vezető pozíciójú munkát hagyott otthon!
  Itt is már teljes értékű, legális vállalkozó vagyok, magyar alkalmazottakkal. Nem mondom, hogy egyszerű, de egy olyan ország, amelyik mindent LOGIKUSAN működtet, nagyon sokat tud adni az itt élő embereknek. Itt van jövőkép 40 évesen, és a következő generációnak is!
  Ha hazalátogatunk, mindig szorongással telnek a napok. Sajnálom az elesetteket, akikbe belerúg az országvezetés........

 • 2014.12.11 18:31:39molesss1974

  ..még annyit fűznék hozzá, hogy gyermekünk érezte meg leginkább ennek a költözésnek a súlyát. Természetesen a baráti körétől nagyon nehezen vált meg. Kb. fél év, vagy tán több is lehetett, amíg nehéz volt neki. Most már 11 évesen ő is átlátja a dolgokat, pedig semmilyen agymosást nem kapott..
  ..akkor tulajdonképpen ez nem egy szegénységi bizonyítványa a leendő Magyar Királyságnak??

 • 2014.12.11 19:20:31Singer Varrógépértékesítő és orosz kémhálózat Kft

  "Ha hazalátogatunk, mindig szorongással telnek a napok. "

  Áruld már el, mitől szorongsz, mikor hazajössz?

 • 2014.12.11 19:24:50nicktolvajmentesítő_kovi1970

  Sajnos igen, mindig a fejétől bűzlik a hal. Szerintem senki nem arra szavazott itt, hogy elbasszanak 25 évet az életéből a rendszerlopás után. Aztán a megélhetési politikusbűnözők éljenek mint Marci hevesen a mi kontókra. Tehetségtelenül, korrupciós aprópénzért óriási károkat okoznak az országnak és a magyar állampolgároknak.

 • 2014.12.11 19:49:41ropile

  Csak idén háromszor... de mind1 is.
  A zemberek kevésbé a fideszre szavaztak, mint inkább nem az mszp -re. Pontosan az a csodás külföldben, hogy a politika nem az utcán történik, hogy egy vérében kemény csu hívővel meg tudom vitatni egy sor mellett az aktuálpolitikát és az is nagyszerű, hogy az állam nem szól bele gyakorlatilag már a mindennapokba, vagy hogy a tartományiak nem hoznak egy rendeletet, amire csak kapkodod a fejed és módosítják azt legalább 3szor, mert három a magyar igazság.

  Azt sajnálom csak, hogy annó építkeztem. Ha nem teszem, több pénzem marad és nem gondolkodom napi szinten, hogy "otthon" mikor rabolják ki a házam.
  Amúgymeg, köszönöm, megvagyok, van lakásom München mellett, 3 alkalmazottam ( akik épp lehettek volna magyarok is, magyarországon ).

 • 2014.12.11 20:34:01molesss1974

  Tisztelt Singer Varrógépértékesítő és orosz kémhálózat Kft!
  Szép a nickneved!
  Kérdezted, miért szorongok, ha hazalátogatok? Gondolom nem tartozom magyarázattal, de kifejtem, jó?: A délnyugati országrészen éltem, amíg ki nem költöztünk. ...próbálj egyszer átjönni ott valamelyik határátkelőn. Mindegy, hogy Szlovéniából, vagy feljebb kicsit Ausztriából jössz közvetlen. Siralmas! Letenye, és Rédics közti szakasz /Magyar oldal/ Szégyen!!! Nincs egy tízmilliós országnak pénze arra a kb 20 m-es szakaszra, hogy biztonságossá tegyék.. ajánlom figyelmedbe, nem kívánok jobban belebonyolódni, elég a városok illetve falvak utcáiba bemenni.. RENGETEG adót fizettem már ennek az országnak a 23 éves vállálkozói múltammal a semmiért, tudod?
  Tőled idézve:
  "Tapasztalatból tudom, dolgoztam Ausztriában mikor főiskolás voltam - nyaranta az építőiparban, egyszerű munkásemberek között, fizikai munkát. Ott lehet érezni, hogy alacsonyabb rendűnek tartanak - és ez 20 éve volt, amikor még nem özönlötte el őket fél Kelet-Európa. Képzelheted mi van most ilyen körökben...."
  Akkor elmagyarázom mi van most ilyen körökben.
  Nekem is van felsőfokú végzettségem, nem dicsekszem vele.
  Mégis az építőiparban dolgozom, és dolgoztatok. SEMMI "alacsonyabb rendűség nincs itt Ausztriában" . Nem muszáj elhinni, mert akármit is írhatok persze..
  Aki szorgalmas, azt megbecsülik, és ilyen egyszerű. Amennyire én már kiismerem itt magam nincs kiskirálykodás, mint otthon volt. Van ÁLLAMI apparátus a körbetartozások ellen! Működik!!
  Van a dolgozóknak Érdekképviselete! És ez nagyon komoly! És itt a pont.

 • 2014.12.12 00:07:37tralalala

  "Amúgymeg, köszönöm, megvagyok, van lakásom München mellett, 3 alkalmazottam ( akik épp lehettek volna magyarok is, magyarországon )."

  Mi a gond? Te nem arra szavaztál (meg itt mindenki) hogy lehessen cukrászdád Bécsben?

 • 2014.12.12 01:43:20yatumux

  Nem úgy néztek ki mint akik éhen akarnak dögleni a GmbH-tokkal-vonóval... :)
  Inkább úgy néztek ki mint egy tipikus index blogger-újságíró.... akinek fizetnek egy pár kóser sört ezért a kis mű-alkotásért... :)

  szerintem bendegúz, rozi és botond is veled iszik ! :) Eks ! :) Kuss ! :)

 • 2014.12.12 04:10:46aki mást mond az hazudik

  @ Shadowbull 2014.12.11 13:00:31

  Ezzel egyet tudok erteni, nem akkora poen es eszetlen nagy joletet teremto eletpalya mar munkasnak lenni Nemetorszagban.
  Persze a magyar munkasoknal jobban keresnek, de a nemet kozeposztaly eletszinvonalat csak messzirol ugatjak.
  Plane, hogy a nemet cegek is eloszeretettel alkalmazzak mar a munkaerokolcsonzest, tehat a statusz is sokkal bizonytalanabb, alacsonyabb a havi bevetel, megy a koltsegoptimalizalas.

  Nekem is van olyan Nemetorszagban elo ismerosom, aki a gyereket hazakuldte Magyarorszagra egyetemet vegezni, mert meg 15 evesnel is idosebb volt a gyerek, amikor kimentek, nem lett volna realis eselye egy nemet egyetemre a nyelvtudas miatt.

  Az is fontos, hogy nem mindegy, hogy milyen szakot vegez a gyerek Nemetorszagban, egy szociologia szakkal ott is csak kuzd majd a megelhetesert.

  Egy jo muszaki, informatikai, orvosi stb. diploma nemet nyelvteruleten is ertek, sot ott ertek csak igazan.
  Az, hogy egy nemet munkas jobban el, jobban keres, mint egy magyar, az nem sokat szamit, a helyzet evek ota nehezedik Nemetorszagban is az egyszeru melos szamara is (kolcsonzott munkaeronek lenni nem akkora buli Nemetorszagban sem).

  A posztolo tobbi, fiatalabb gyerekenek meg van eselye egyetemre is menni kint. A legidosebb lehet, hogy egy magyar felsooktatasi intezmennyel jobban jar. Mondom, az ismeretsegi koromben van ilyenre pelda, hogy hazakuldtek a gyereket egyetemre. Nem szabadbolcsesz meg bufe/ruhatar szakrol beszelek, hanem olyanrol, amivel Nemetorszagban is tuti jol fog keresni.

 • 2014.12.12 04:17:55aki mást mond az hazudik

  "Időközben férjem GmbH-t alapított (ez a magyar Kft-nek felel meg), így végre ki tudta ragasztani az üzlet ajtajára a nyitvatartási időt jelző táblát is - startoltunk!"

  Ez mit jelent? Mi az uzlet profilja?

  "A siker persze nem garantált, de azt beszéltük, bármi is lesz, bárhogyan alakul, inkább itt döglünk éhen, mint egy olyan helyen, ahol a földön fekvőbe még bele is rúg az állam."

  ez igy eleg pesszimistara sikerult a vegere, erre szerintem semmi szukseg, hogy igy nekikeseredjen a csalad fel ev utan, szerintem Nemetorszagban egy jo szakmaval ehenhalni nehez
  azt meg nem ertem, hogy Magyarorszagon kibe rugott bele az allam, amenniyre ki tudom hamozni, a posztolo es ferje jol fizeto allast hagyott otthon, illetve meg most is magyar munkaltatotol kap fizetest, nem nincstelenkent, megelhetesi menekultkent mentek ki (ahogy sok roman es bolgar), hanem rendezett korulmenyek kozul, kb kozeposztalyi hatterrel

 • 2014.12.12 06:52:15Singer Varrógépértékesítő és orosz kémhálózat Kft

  moless1974:
  Persze, hogy nem kötelező válaszolni, azért kérdeztem úgy, hogy "áruld már el".

  Szóval akkor az zavar ha hazajössz, hogy szarul néz ki minden. Valami mélyebb?
  Bántott valaki?

  Azt meg, hogy mennyi adót fizettél nem tudom megítélni, viszont azt tudom, hogy egyes vállalkozók nagyon soknak érzik az a nagyon keveset, amit befizetnek. Ismerek valakit, akinek 8 embert foglalkoztató Kft.-je van és mikor beszélgettünk az adófizetés témájáról és megemlítettem, hogy én mennyit fizetek évente, akkor büszkén kijelentette, hogy ő kétszer annyit. csak azt felejtette el, hogy azt a kétszer annyit 8 ember termeli ki, az enyémet meg én.


  "Mégis az építőiparban dolgozom, és dolgoztatok. SEMMI "alacsonyabb rendűség nincs itt Ausztriában" . Nem muszáj elhinni, mert akármit is írhatok persze..
  Aki szorgalmas, azt megbecsülik, és ilyen egyszerű. "

  Most nekem magyarázod, hogy nincs? Nekem nem kell ELHINNEM, én megtapasztaltam, valamint az ismerősi köröm 70%-a átjár innen oda dolgozni. Mindenki szerint van! Akkor ők a hülyék, te pedig jól látod? Nem lehet, hogy mégis te tévedsz?

 • 2014.12.12 07:06:43Shadowbull

  Singer Varrógépértékesítő és orosz kémhálózat Kft

  Nade ebbol is latszik hogy nem igazan erdemes altalanosito kijelenteseket tenni. Vannak ilyen emberek meg olyanok is, nem igaz hogy eselyed sincs a beilleszkedesre. Nyilvan vannak olyan regiok, ahol az emberek mentalitasa kevesbe befogadobb-baratsagosabb, nagy altalanossagban eszak fele szaporodnak a negativ tapasztalatok, de ott is lehet elni.

  Itt Bajororszagban meg kifejezetten baratsagosak az emberek. Nyilvan ugy nehez ha az embernek alapbol nyelvi-kommunikacios problemai vannak, de ha jobban belegondolsz, nehez ugy baratkozni, tarsalogni, tarsasagi eletet elni, ha pusztan tomondatokat tudsz mondani, azt is hibasan, es a 80%-at nem erted annak amit a masik mond.

  A gyerekeknek meg egyszerubb, plane ha kiskoratol ebben a kornyezetben van. Ott azoknak van beilleszkedesi problemaja, akik teljesen mas kulturkorbol jonnek, es a szulok akadalyozzak meg az integralodast.

  Lanyomnak volt olyan osztalytarsa, aki valamilyen afrikai muszlim orszagbol szarmazott, 10 evesen mar fejkendoben jart iskolaba, tornaoran mondvacsinalt okokbol nem vett soha reszt (gondolom hogy ne kelljen atoltozni) mar ilyen fiatalon el volt hizva, es igazabol senki sem tudott vele baratkozni, pedig kerestek a kapcsolatot. A szulei meg soha nem mentek be az iskolaba, a tanarral nem beszeltek, nem erdekelte oket a tanulmanyi eredmeny. Valoszinuleg a kislany csak azert jart iskolaba mert kotelezo.

 • 2014.12.12 07:08:22holdkoros

  @fifibá55: Ezt leginkább azok a magyarok szeretik terjeszteni, akik még nem nagyon jutottak egy Klagenfurt környéki buszos kirándulásnál messzebbre.
  Elég hosszú éveket töltöttem el különböző "nyugati" országokban, nem is itthon nőttem fel. Soha, sehol nem voltam kirekesztve, lenézve, "másik nép cigánya". Meg keleti bevándorló. De akkor biztos nekem volt csak szerencsém :)

 • 2014.12.12 07:10:09Shadowbull

  "De vicces modon,sokkal több embernek megy itt sokkal jobban diploma nelkül,mint a diplomasoknak..."

  Igen, vannak ilyenek is, de nem ez az altalanos. Az emberek tulnyomo tobbsege egyszeru alkalmazott, nem akar sajat ceget vinni, vallalkozni, stb. Alkalmazottkent pedig igaz az amit irtam. A vallalkozas teljesen mas teszta.

  "Eleg unalmas ez a felsöbrendü hozzaallas a diplomasok reszeröl."

  Nincsen ebben semmi felsobbrenduseg, ezek egyszeru tenyek. Ha veszel 1000 diplomast meg 1000 nem diplomast es megnezed a jovedelmi/vagyoni helyzetuket akkor az fog kijonni hogy a diplomasok sokkal jobban elnek atlagban.

 • 2014.12.12 09:09:57george47

  miért nem került be a kommentem?

 • 2014.12.12 10:10:03george47

  Már másodszor nem jelent meg a kommentem, ezért csak azt tudom summásan írni, hogy az, aki ilyet mond: "inkább itt döglünk éhen, mint otthon, az hazaáruló! Stimm?

 • 2014.12.12 10:35:52george47

  „…a gyermekeknek két dolgot kell adnunk: gyökereket és szárnyakat. Gyökereket, amelyek tartást adnak, hogy tudják hova tartoznak, de ugyanígy szárnyakat is, amelyek az egyiket a kényszereitől és előítéleteitől szabadítják meg, a másiknak lehetőséget adnak új utakat bejárni, (vagy inkább repülni).”
  Geothe

 • 2014.12.12 10:37:31xporolyke

  george47: azert azt erzed, hogy ebben benne van az a hozzad hasonloktol kapott halom szar, amit ebben a fel evben irtak nekik. Ha ezzel nem vagy tisztaban, akkor is magadba nezhetnel mielott valakit hazaarulozol. Addig mar el se jutottal, hogy esetleg pozitiv benyomast ebreszthetnek a magyarok irant altalanossagban az ilyen csaladok, mert a helyzet az, hogy a magyarokat kulfoldon (nem a nemeteknel, mert naluk mag van a forunk a hatarnyitas miatt egyenlore) mar jo ideje a romanokkal, bolgarokkal emlegetik egy lapon, most meg ez az orosz baromsag is tesz erre egy lapattal, a szlovak mar reg ur a magyarhoz kepest, koszontheto a szuper kulpolitikanknak, a nulla diplomataknak, meg az arogans europai szinten valo megnyilvanulasainknak. Ha valaki eloben talalkozik egy normalis magyar csaladdal meg mindig altalanositani fog es maskent neznek rank onnantol kezdve.

 • 2014.12.12 10:42:12Tamas Szeip

  ÉS HA MAJD AZ UNOKÁDDAL CSAK NÉMETÜL TUDSZ BESZÉLNI AZT GONDOLOD AZ JÓ LESZ ?

 • 2014.12.12 10:57:14Shadowbull

  Nincs jelentosege milyen nyelven fogok beszelni az unokammal. A lenyeg hogy tudjak vele beszelni.

 • 2014.12.12 11:01:51Tamas Szeip

  HULLADÉK

 • 2014.12.12 13:32:51george47

  xporolyke
  Na ez az! Ne külföld előtt bizonyítgassuk, hogy többek vagyunk másoknál. Semmivel sem többek.
  Nem értem miért, de két bejegyzésem elszáll....
  Egy állam polgárának nem csak jogai vannak, hanem kötelességei is.A jogot kikövetelni, majd a kötelesség elől elfutni, igencsak jellemtelen dolog. Ezek az emberek mindig csak azt nézik, hol éhet jobban. Ilyen alapon az egész világ felkerekedhetne a jobb élet reményében. Pakisztántól Etópiáig.
  Kinek a kötelessége a jobbító szándék? Nem az idegeneké.
  Ezek szerint pl. Szigetvárról el kellett volna takarodnia Zrínyinek, vagy a 48-as szabadságharc hősei, vértanúi értelmetlen halált haltak? Mert ahelyett, hogy elpucoltak volna, vállalták hitüket. (ráadásul javuk nem is volt magyar származású).
  Kicsinyes a magyarázat, kapaszkodás a semmibe!

 • 2014.12.12 13:38:09george47

  shadowbull
  A fizikai léttel egyenrangú a szellemi lét (hit, hagyomány, kultúra...)
  Nagyon alacsonyra tette mércét!

 • 2014.12.12 13:51:23george47

  xporolyke
  Soha nem tudják bizonyítani, hogy előítéleteiktől megszabadítsák a befogadókat. Ugyanoda sorolnak, mint bárkit, mert más nemzetek kivándorlói között is vannak intelligens, kulturált emberek. A gyökerek folytán a különbözőséget érezni és érzékeltetni fogják.
  Komoly, személyes tapasztalataim vannak. Minden országban csak egy mértékig tolerálják a bevándorlást, amíg az érdeküknek megfelel, olcsóbbak, olyanokat is bevállalnak, melyeket a hazaiak nem. Viszont ez a tendencia könnyen visszájára fordul, amikor a bevándorlók egyenlő jogokat követelnek maguknak. Nem véletlen, hogy egyes országok szigorítani akarják a bevándorlást, mert lassan nagyobb lesz a létszámuk az őslakosokhoz képest.(pl. Anglia) ekkor már nem az számít, ki melyik országból jött, hanem az hogy bevándorló. Pont.

 • 2014.12.12 14:10:01boundary

  „…a gyermekeknek két dolgot kell adnunk: gyökereket és szárnyakat. Gyökereket, amelyek tartást adnak, hogy tudják hova tartoznak, de ugyanígy szárnyakat is, amelyek az egyiket a kényszereitől és előítéleteitől szabadítják meg, a másiknak lehetőséget adnak új utakat bejárni, (vagy inkább repülni).”
  Geothe

  Egy állam polgárának nem csak jogai vannak, hanem kötelességei is.A jogot kikövetelni, majd a kötelesség elől elfutni, igencsak jellemtelen dolog. Ezek az emberek mindig csak azt nézik, hol éhet jobban. Ilyen alapon az egész világ felkerekedhetne a jobb élet reményében. Pakisztántól Etópiáig.
  Kinek a kötelessége a jobbító szándék? Nem az idegeneké.
  Ezek szerint pl. Szigetvárról el kellett volna takarodnia Zrínyinek, vagy a 48-as szabadságharc hősei, vértanúi értelmetlen halált haltak? Mert ahelyett, hogy elpucoltak volna, vállalták hitüket. (ráadásul javuk nem is volt magyar származású).

 • 2014.12.12 14:11:05boundary

  „…a gyermekeknek két dolgot kell adnunk: gyökereket és szárnyakat. Gyökereket, amelyek tartást adnak, hogy tudják hova tartoznak, de ugyanígy szárnyakat is, amelyek az egyiket a kényszereitől és előítéleteitől szabadítják meg, a másiknak lehetőséget adnak új utakat bejárni, (vagy inkább repülni).”
  Geothe

  Egy állam polgárának nem csak jogai vannak, hanem kötelességei is.A jogot kikövetelni, majd a kötelesség elől elfutni, igencsak jellemtelen dolog. Ezek az emberek mindig csak azt nézik, hol éhet jobban. Ilyen alapon az egész világ felkerekedhetne a jobb élet reményében. Pakisztántól Etópiáig.
  Kinek a kötelessége a jobbító szándék? Nem az idegeneké.
  Ezek szerint pl. Szigetvárról el kellett volna takarodnia Zrínyinek, vagy a 48-as szabadságharc hősei, vértanúi értelmetlen halált haltak? Mert ahelyett, hogy elpucoltak volna, vállalták hitüket. (ráadásul javuk nem is volt magyar származású).

 • 2014.12.12 14:16:48Rongy Rázó

  Fél évnyi tartalékkal indultatok útnak? Ez kivételesen jó anyagi hátteret jelez. Egyik barátnőm, azaz inkább a férje akar Németországba költözni, egyszerű megélhetési céllal. Nekik kb 1 milliójuk van félretéve, és ezzel próbálnak tangramozni, most az az elképzelés, hogy előbb kimegy a pasi, tömegszálláson lakva dolgozik ott pár hónapot és akkor már lesz annyi pénz, hogy tudnak lakást bérelni, mehet a felesége is meg a két(!) gyerek. Jah, és csak angolul tudnak kb megkopott gimnazista nyelvtudás szintjén, amivel Németországban sajnos nem sokra mennek.

 • 2014.12.12 15:58:45lepkevadász

  Igen beléjük rúgott az állam,hagyja Őket indexes fizetésből élni és a Magyar családi pótlékot, adókedvezményt is kapják.

 • 2014.12.12 16:59:47kh_

  sziasztok,

  Shadowbull,

  szerencsére még rengeteg időnk van eldönteni, hogyan tovább. a, b, c, d tervek is vannak a nagyobbik gyerek továbbtanulását illetően, bár az igazat megvallva őt a zene érdekli, órákat gitározik. de abból nem lehet se itt, se ott megélni, ugye. :)

  Rongy Rázó,

  nekünk megvolt otthon is az anyagi biztonság, nem amiatt költöztünk. barátnődéket csak biztatni tudom, nagyon sokan nyelvtudás nélkül vágnak neki, de pl. freitalban külön nyelviskola van a bevándorlók részére, a 7 hónapos kurzus végén pedig már lehet középfokúzni, olyan ütemben haladnak. kezdésnek otthon egy gyorstalpaló elég, legyenek meg az alapok és hajrá.

  lepkevadász,

  személy szerint belénk nem rúgott az állam, de elég csak körbenéznem, mennyi nyugdíjas és gyerek éhezik és mennyi betegtől veszik el az utolsó lehetőséget is. megjegyzem, törvényellenes lenne magyar családi pótlékból itt élni, vissza is mondtuk, és elképzeléseiddel szemben nem indexes fizetésből élünk, mint mondtam, elindult a német cég. tudom, rettenetes érzés lehet mindig pozitív dolgokat hallani felőlünk, de ez az egyéni problémád.

 • 2014.12.12 17:22:10george47

  kh!
  A szemlélete szomorú és sajnálatra méltó és egyáltalán nem "rettenetes érzés mindig pozitív dolgokat hallani" felőlük. Ha jó minden, akkor mit bizonygat visszafelé. Élje az életét- németek között. Asszimilálódjon, felejtsen el mindent, ahonnan jött, majd törje a magyart,,,,
  Nem ért semmit a "VILÁGBÓL"!

 • 2014.12.12 17:40:55kh_

  george47,

  ne szomorkodjon, örüljön inkább annak, hogy ön velem szemben mindeni ért a "VILÁGBÓL" (!!!4!!), szép estét. :)

 • 2014.12.12 20:20:49na4

  Céget bárki alapíthat, az semmit sem jelent.

 • 2014.12.13 00:14:25george47

  kh
  Csak egyszer olvassa el Kölcsey "Parainesis"-ét vagy a Himnusz éneklésekor az értelmét, lényegét is megértse, Valamikor.
  Akinek fogalma sincs, hogy Európában milyen helyet foglal el a népművészetünk, egyáltalán a kultúránk, művészetünk, a sport, csak az tudja lerázni magáról a veleszületett kötelékeit.
  Én a VILÁGÉRT SE cserélném el! Holmi Gmbh-ra stb. Szokták mondani azt is, a pénz nem boldogít, vagy "boldogok a szegények..." Pénzen sok mindent meg lehet venni, de a boldogságnak nem függvénye! Mert az magunkban kell keresni és nem máshol.

 • 2014.12.13 08:49:51László Cselényi

  Nagyon sok "embernek" keserű a szölő!!!

 • 2014.12.13 11:23:54nincs_nick

  george47: LOL, te ilyen hülye mszp/fidesz szavazó idióta vagy, igaz? Az állam felé nincs kötelezettséged. Az állam ugyanis te, én és a többiek vagyunk akik ezen kis ország határai között éltünk. Felelősséged az iránt van, hogy ezen kis ország lakosainak jobb legyen. Hogy te most éppen az 1800-as évek nacionalizmusából eredő nemzeti felelősséget szopkodod be a középkori király és Isten iránti, vagy a korábbi törzsi felelősség helyett, hát az már a te szegénységi bizonyítványod. Mindenesetre további boldog lelki és testi szegénységben tengődést kis pártkomcsi barátom.:D

 • 2014.12.13 12:52:40george47

  nincs nick
  Te modortalan tahó! A nevem mellett a 47 a születésem dátuma (1947). Ráadásul közlöm: képzőművész vagyok és nem holmi ugri-bugri, mit te. Még annyit, hogy soha nem tatoztam egyetlen párthoz sem!
  El tudod képzelni?
  A bejegyzésed még az általános iskolát sem feltételezi!
  Javaslom: olvasgass és ne csak a számítógép gombjait nyomogasd. Többet érnél vele!
  Fogalomzavaraid vannak, talán jót tenne egy pszichológus!

 • 2014.12.13 13:14:31nincs_nick

  george47: Kicsi rigó, korral tisztelet nem jár (azt ugye ki kéne érdemelned), csak öregkori elbutulás. Erre jó példa vagy. Öregkori elbutulás ellen javaslom a világ megismerését utazgatással. Talán nem lennél ennyire begyöpesedett pártkomicsi öreg "barátom"....

 • 2014.12.13 13:24:55george47

  nincs nick
  Nehogy már te döntsd el, kiérdemlem-e a tiszteletet. Örülök, hogy nem vagy a "barátom"!
  Többet utaztam, mint te és többdiplomás gyerekeimnek is vannak közvetlenül külföldi kapcsolatai.
  Bagoly mondja verébnek: nagyfejű. De még ha bagoly lennél!?
  Az agyadba több tudást tölts, okosodj, mert buta vagy, kulturálatlan, primitív.

 • 2014.12.14 08:47:15Jack Bauer

  @george47: Mindenkinek csak egyetlen élete van. Senkinek sincs joga mást megítélni/elítélni, amiért abban az egyetlen életében azt csinál, amit akar. Valóban van kötelességem a magyar állam felé, amíg itthon élek. Pl. adót fizetek. De ha már nem itthon élek, akkor kötelességem azon állam felé van, ahol élek. Egyébként meg életre szóló kötelességem csak anyám és apám felé van, meg a gyerekem felé, meg a testvéreim felé, meg a választott barátaim felé.

  Az Unió pont arról szól szerintem, hogy az ember már nem rabja többé annak az államnak, ahova véletlenül lerakta a gólya. Hanem odamegy, ahova akar, ahol jól érzi magát, ahol hasznosabban élheti az életét. A nemzetben, nemzet nagyságában való gondolkodás szerintem anakronisztikus, és egyre inkább az lesz. Ha én különbnek gondolom magamat azáltal, hogy magyar vagyok, akkor ez magában foglalja azt is, hogy más kultúrákat kevesebbnek gondolok. Milyen alapon? Pont ez a fajta különbnek gondolás a feszültség alapja. Mert arról ne legyenek kétségeink, hogy minden népben megvannak azok az egyedek, akik a saját kultúrájukat, nyelvüket különbnek gondolják minden más népénél. Mégis mire vezet ez? Hát sok jóra nem.

  El kéne már szakadni az emberiség részekre osztásától. Remélem egyszer az összes ország meg fog szűnni a Földön, és az emberiség egyetlen egy országban él majd. Mindenki beszéli majd a saját nyelvét is, meg a közvetítő nyelvet, ami nagy valószínűséggel az angol lesz. Tudom, utópisztikus, de szerencsére nem csak a technika fejlődik, hanem a társadalmak is. Nemzetállamok is csak 150-200 éve léteznek. Ki tudja mi lesz itt 1000, 2000 év múlva?

 • 2014.12.14 11:54:59aki mást mond az hazudik

  @ Jack Bauer 2014.12.14 08:47:15

  Teljesen egyetertek az Uniorol vallott nezeteiddel, csak nyugaton mar korant sem ennyire lelkesek az emberek, amikor nekik kell finanszirozni a sok bevandorlot es Angliatol Franciaorszagon at Ausztriaig no az ellenallas, a szelsosegesseg. Persze nem alparian, hanem finoman, egyelore polkorrektnek tuno modon.
  A vilag egysegesitesen sokan faradoznak, egyelore ugy tunik, hogy a nyugat modszere nem fogja meghozni az egyseges vilagot (liberalizmus, demokracia). Ellenben az iszlam nagy lepesekkel tart a vilag egysegesitese fele. Hituk szerint az lesz a tokeletes vilag. Nyugaton elorebb jarnak ebben a muszlimok, mint a nyugat a nyugati modell terjeszteseben a muszlim vilagban.

  A nemzetben gondolkodas valoban nem tul regi jelenseg es elavult is. A muszlimok se nemzetben gondolkodnak, hanem testvereknek.tekintik egymast. Se nyelv, se borszin, se nemzetiseg, etnikum nem szamit.
  Manapaag is azon megy a harc, hogy kinek az elvei alapjan jojjon el a tokeletes, egyseges vilag :)

  Nekunk egyelore kicsiben megvalosulni latszik az egyseg Europaban. Csak a vilag mas fele tart, egy olyan egyseg fele, ami nem a mi kulturankon alapszik.
  Persze nem kerdes, hogy en is a liberalis-demokratikus modellnek drukkolok minden hibaja ellenere.

 • 2014.12.14 12:30:48george47

  Akiben olyan nagy a vágy,menjen, senki nem tartja!
  Viszont úgy tisztességes, hogy ne tekintgessen visszafelé, asszimilálódjon, integrálódjon, ahogy akarja, de akik itthon igyekeznek tenni hazájukért, azokat hagyják békén.
  A cikk címe undorító, felháborító!
  Én nem kívánom a "kép" beteljesülését. Aki mindent el tud hagyni, az máshol is ugyanezt fogja tenni,

 • 2014.12.14 16:26:12Kicsinko

  megértem aki elmegy,nyomasztó itt sok minden. Persze itt jobbá tenni dolgokat, szép és nehéz dolog. Legtöbben áldozatként élik meg az ittlétet. Hát valami miatt ide születtünk, nme könnyű , sok a bunkó de van sok jószándékú ember is. Én próbálok úgy élni, hogy jobb legyen itt, a mindennapokban példát mutatni, lassú víz partot mos.

 • 2014.12.15 08:38:18Granca

  Jack Bauer: minden egyes szavaddal egyetértek! :-)

  Én sem értem, és egyre kevésbé nem, ezt a "különb vagyok, mert ilyen-olyan nemzethez tartozom"-gondolkodást. nem értem, milyen alapon felsőbbrendű egyik kultúra a többinél.
  Szerintem egyszerűen baromi érdekes, hogy ilyen színes a világ. Milyen jó, hogy ilyen. és mindegyikre kíváncis is vagyok, hogyan építkeznek, mit esznek, milyen zenéjük van, ruhájuk, népművészetük, és nyelvük ... nagyon-nagyon érdekes! :-)
  Remélem, egyszer eljutunk oda, hogy a különböző kultúrák csak ebből a szempontból "számítanak" majd, hogy gazdagítják a színes képet.
  MInt mondjuk a virágok egy mezőn. Ott is az agyönyörű, hogy mindenféle színben és mérteben pompáznak, eszembe sem jutna rangsorolni, hogy melyik a jobb-felsőbbrendűbb.

  És azt sem értem, hogy milyen jogon ítélünk meg valakit a választott életmódja miatt. Nem értem ezt a "hazaárulózást" (már magát a fogalmat sem), és hogy nekem, aki itt maradt, miért rosszabb attól, aki meg nem maradt. Miért hat ez az én életemre? Mi közöm ehhez?
  Szerintem, aki ebben éli ki magát, annak az számít, hogy ítélkezhessen valaki felett, minegy is, hogy miért, de az megadhatja azt a visszaigazolást, hogy "én csinálok mindent jól". Ennyi a lényeg. És azért fontos, mert különben nem érzi, hogy jól csinál-e mindent, kell valami visszaigazolás.
  Aki ugyanis biztos saját magában, elfogadja és szereti saját magát, annak eszébe sem jut másokon ítélkezni. Egyszerűen nincs szüksége ilyen önigazolásra.
  Ahogy magát tiszteli, mint szabad lényt, úgy másokat is.

 • 2014.12.15 08:40:46Granca

  kh: és most jöttem rá, hogy ki vagy! ;-)))))))
  Nagyon sok sikert nektek! :-)

  De ettől tök független, amit az előbb írtam. :-)

 • 2014.12.15 13:08:51monyyy

  Atyaég ez a világegyetem legunalmasabb cikke! Komolyan, kit érdekelnek ezek a sztorik? Végtelenül unalmas, tipikus titkárnők közötti csevely saját gyerekekről amiket mindenki csak un. Igazán le lehetne váltani ezt az "írót" mert ennél ezerszer érdekesebb témákról ismeretes ez az oldal, szégyenfolt ez a nő.

 • 2014.12.15 22:42:36kh_

  szia, Granca. :)) kicsi a világ, köszönjük. :)

  és persze mindenkinek, aki drukkolt. :)

 • 2015.01.21 10:00:53SuperMouse

  Kedves Divany Szerkesztoseg!

  Ertelmetlen cikksorozat, amely senkit nem erdekel.
  Nem jott be neki Magyarorszag, elment, ennyi. Maganugy. A tobbi kit erdekel?
  A Divany olvasoi NEM KIVANCSIAK ERRE a halal unalamas telenovellara. Ez nem egy blog! Javaslom az egesz cikksorozat torleset, s helyette valami vices, erdekes cikksorozatot kozolni. Mellesleg a hangneme az ironak eleg pokhendire sikeredett....!

 • 2015.01.29 09:25:39SekLa

  Vége? Mi történt? Eleinte még hetente jöttek a blogbejegyzések...aztán kéthetente....havonta. Most másfél hónapja semmi.... Csak fél éve, hogy "emigráltak" és máris elfogytak a témák? Ennyire csak nem unalmas 6 ember élete Németországban?!

 • 2015.03.04 13:00:55geegee

  kakukk... más kommentelni sem lehet???

Blogok, amiket olvasunk

MAI MANÓ 6 híres első kép a természettudomány világából

A tornádóról egészen odáig a legtöbben azt hitték, csak valami babonás mendemonda, ami nem is létezik. Híres első képek.

SCHRÖDINGER Közeli vagy távoli jövő a fejátültetés?

A sajtóban néha elő-előbukkan egy hangzatos főcím, néha olyan is, amely 2017 végére már komplett fejátültetést is sugall. Mennyi igazság lehet ezekben? Hol tart a tudomány jelenleg?

HEALTH A legjobb módszer, ha leszoknál a dohányzásra

A leszokás sikerrátája "natúrban" csak 5-7 százalék. Ha viszont felkészülten állsz neki, ezt 50-70 százalékra növelheted. Leszokás lépésről, lépésre.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta