SZÜLŐSÉG

Veszélyes játékok, avagy ezeket ne vegye az idén karácsonyra!

2014. december 3., szerda 11:26 |

A karácsony legkevésbé gyerekbarát eleme nyilvánvalóan a feldíszített fenyőfa, ha Murphy törvényei alapján működne a világ, gyakorlatiag kifogyhatatlan veszélyforrás. Hisz bármilyen életkorú gyermek magára ránthatja, összetörheti az üvegdíszeket és elvághatja magát velük, lenyelhet apróbb díszeket, tűleveleket, belegabalyodhat a boába, megrázhatja az áram alatt lévő égősor. Ha pedig mindez nem lenne elég, a karácsonyi játékdömping során minden évben rengeteg olyan gyermekjáték készül, ami nem elég biztonságos.

Az idei karácsony legveszélyesebb játékainak tízes listáját a WATCH (World Against Toys Causing Harm – kb. Világ a Veszélyes Játékok Ellen) nevű szervezet ismét közzétette. A listán nem meglepő módon több játékfegyver is szerepel, ugyanakkor ránézésre ártalmatlan fajátékok és plüssök is helyet kapnak.

Fegyverdömping

A szervezet szerint az idei játékpuskák, íjak és nyilak, valamint kalapácsok nyilván kedves játékai lennének izgága gyermekeinknek, csakhogy az itt listázottak potenciálisan halálos kimenetelű sérülést is okozhatnak. A listavezető egy íj, amivel a sötétben világító nyilakat lehet egészen messzire kilőni – a gyártó az Éhezők viadalából merített ötletet, ahol a főszereplő egyik fő fegyverneme az íjászat. A W.A.T.C.H szerint a játék szemsérülést okozhat – egy íj és nyíl esetében ez annyira nem meglepő, én legalábbis már a nyáron eléggé aggódtam, amikor a lakótelepen egy kissrác az ergi várból kapott íjával lődözött felénk.

A szervezet szerint a gyerekek gyakran kérnek (és így a szülők is szívesen vásárolnak) népszerű filmszereplők vagy tévés karakterek által hirdetett játékokat, de ilyenkor sem szabad megfeledkezni a játék biztonságosságának ellenőrzéséről.

Íj és nyíl - világít a sötétben és az Éhezők viadalából származik az ötlet, viszont a szemünk bánhatja
Íj és nyíl - világít a sötétben és az Éhezők viadalából származik az ötlet, viszont a szemünk bánhatja

A listán szerepel a Catapencil (magyarul kb. Kataceruzának fordíthatnánk, ahol a szó eleje a katapultra utal), amely egy csúzliként is használható grafitceruza. Grafitcezurával lődözni remek móka, általános iskolás koromban mi is rengeteget csináltuk, elég volt hozzá egy ceruza és egy befőttesgumi is. Se a befőttesgumis verziót, se a boltban vásárolható terméket nem ajánljuk otthoni kipróbálásra, elég nyilvánvaló, hogy grafitceruzával lődözni egyáltalán nem biztonságos. A gyártó cég kommentárja szerint egyébként ezt nem feltétlenül játéknak szánták.

A SWAT elektromos gépfegyver önmagában nem lenne veszélyes, amennyiben a gyermek azt kizárólag a négy fal között, családi környezetben használja. A baj vele az, hogy túlságosan valósághű: ha közterületen kapja elő, könnyen azt hihetik, hogy valódi fegyver van nála. Ez a veszély nyilván kifejezettebb az Egyesült Államokban, ahol magasabb arányban tart otthon lőfegyvert az átlag népesség, és reális elképzelés lehet azt hinni, hogy a kis Johnny tényleg elcsente apa puskáját. Ugyanakkor azért itthon sem feltétlenül lehet jó ötlet, legalábbis némi magyarázkodáshoz vezethet, ha az ember egy túlzottan valósághű gépfegyverrel hadonászik mondjuk a Kossuth téren.

Szőrszálak, zsinórok, gombok

A listán szerepel még egy aranyos süni is, amelynek hosszú, rózsaszín szőre könnyen kijön és fulladást okozhat, túl hosszú zsinóron húzgálható állatkert, valamint bébi fajáték-csomag, amelynek dobverőjét az élelmes baba letolhatja a torkán.

Szeretném azt hinni, hogy a gyerekek ennél értelmesebbek, a szülők pedig úgysem hagyják őket felügyelet nélkül játszani – de akinek volt már gyereke, az tudja, hogy adott esetben három másodperc alatt képesek bajba kerülni egy üres szobában is.

Mindez túlzott óvatosságnak is tűnhet, a statisztikák azonban elég ijesztőek. Az Egyesült Államokban 2012-ben 11 játékok okozta haláleset történt 15 évnél fiatalabb gyermekek körében. A nem halálos balesetek száma természetesen nagyságrendekkel több ennél, 2012-ben több mint 260 ezer esetben volt szükség sürgősségi orvosi ellátásra valamilyen játék okozta baleset miatt.

Ismétlődő problémák

A szervezet szerint a rendszer nem valami jól működik, ugyanis bár minden évben visszahívnak néhány, utóbb balesetveszélyesnek minősülő játékot, mégis évről évre ugyanazok a veszélyek merülnek fel. Hiába létezik például szabályozás arra, milyen maximális zsinórhossza lehet a kiságyba szánt játékoknak, mégis folyamatosan engedélyt kapnak olyan darabok, amelyek kihúzható madzagja jelentősen meghaladja ezt az értéket.

A W.A.T.C.H. a hetvenes évek óta működik, vagyis azóta figyeli a veszélyes játékokat, és a tízes listáikon szereplő veszélyek nem igazán különböznek a negyven évvel ezelőttiektől.

A klasszikus veszélyek közé tartoznak

 • a kis alkatrészek, amelyeket lenyelhet a pici gyerek, rosszabb esetben a légutakba kerülve fulladást okozhatnak, például egy játékbaba fejét díszítő masni;
 • a hosszú, belegabalyodásra és fulladásra alkalmas zsinórok - szintén a piciknél,
 • valamint a mérgező alapanyagok,
 • és a nagyobbaknál a különböző lövöldözős játékok, amelyek szembe lőve megvakíthatják a gyereket.

A veszélyeket és a korhatárokat feltüntető címkék gyakran nem megfelelőek vagy akár teljesen hiányozhatnak. A szervezet arra inti a szülőket, hogy csak fenntartásokkal bízzanak meg a gyártókban, és ne vegyék készpénznek, hogy a boltban kapható játékok úgyis biztonságosak. Nem csak a kínai piaccal kell vigyázni: a nagy múltú, sok játékot gyártó cégek is rendszeresen kiadnak egy-egy veszélyes darabot.

A teljes tízes listát a W.A.T.C.H. honlapján lehet megnézni.

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2014.12.03 12:14:54büdösbanya

  Néhány gyártó viszont már átesett a ló túloldalára: egy általam vásárolt játék telefonkészülék zsinórját - nyilván biztonsági okokból - olyan rövidre vágták, hogy a gyermeknek az egész készüléket az arcához kell tartania, nemcsak a kagylót, ha "telefonálni" akar. Ez így élvezhetetlen, használhatatlan. Szerintem a megoldás az, hogy a gyereket nem hagyjuk teljesen magára a játékával, pláne nem hosszú percekig, mert az nem lehet reális cél, hogy egy játék ezer százalékosan biztonságos legyen, olyannyira, hogy teljesen egyedül se történjen soha semmi baj. Ilyen játék talán nincs is. Van gyermekem, tudom, miről beszélek. Reális gondolkodásra és megoldásokra volna szükség itt is.

 • 2014.12.03 13:29:04háténimmár

  büdösanya!
  Az amiről beszélsz, már csak te (meg én és a mi korosztályunk) tudja, hogy telefon.
  A mai gyerek zsinórt a telefonban csak töltés közben lát. így nem lesz nagy baj, hogy nem tudja a füléhez emelni, úgysem tudja, hogy mire való :)))

 • 2014.12.03 15:06:29sony

  Itt vannak ezek a nagyszerű képkarcoló játékok, amikhez konkrétan egy _szikét_ adnak. 8 évtől ajánlják. A játékhoz adott szike tényleg olyan éles, mint egy igazi szike, nem értem, ha a hosszú madzagokkal vacakolnak, akkor ezt miért nem lehet betiltani, mert ezek tényleg veszélyesek.

  [link]

 • 2014.12.03 15:08:37sony

  És mielőtt bárki azt gondolná, hogy kínai vacak, nem, ezeket rendes játékboltokban árulják. Ebben a játékfajtában a kínai boltos az, ami nem veszélyes, mert azokhoz műanyag pálcikát adnak.

 • 2014.12.03 15:32:55Emmanuel Goldstein

  felhívnám a figyelmet arra nem kevéssé jelentőségteljes tényre, h egy közepesen kreatív kétéves már simán ki tudja nyomni a másik szemét egy szuperbiztonságos műanyagkanállal is, h éppen olyanra szottyan kedve és a szülő nem monitorozza 24/7-ben, így talán felesleges azon rugózni, h az íj nyilakat lövöldöz.. jáccásiból, és csak 30 méterre, abból is műanyagot, naná, mert ha csak búgna és pörögne, akkor búgócsiga lenne!
  kicsi józanész bazmeg
  mi tízévesen kimentünk a faluvégre, bicska, spárga,mogyoróvessző és lőn nyíl..
  százasszöggel a végén, 30+méterre.

 • 2014.12.03 20:09:51midnight coder

  Anno a jó cuculizmusban nem volt WATCH, csináltunk csúzlit, nyilat, farigcsáltunk bicskával, fűrészeltünk, játszottunk a mára életveszélyesnek nyilvánított mászókákon, és valahogy mégis csak felnőttünk. Lehet hogy sem mi nem voltunk debilek, sem a szüleink ?

 • 2014.12.06 01:28:14Rózsika

  Mit várunk a játékoktól? A szülőt úgysem pótolja. = minél kisebb a gyerkőc, annál kevésbé/nem lehet magára hagyni őt egy játékkal. A nagyobbik lányom kétéves, csak ajtónyitásnyira hagytam magára az ágyon. Mire visszaértem, könyékig járt a bóraxos popsikenőcsben... galibához nem kell játék...

Blogok, amiket olvasunk

KAPCSOLATSULI 6 szokás, amivel villámgyorsan kinyírhatod a kapcsolatodat

Vannak szokásaink, amelyekről nem is tudjuk, hogy észrevétlenül, ám annál hatékonyabban rombolják a párkapcsolatunkat. Amikor pedig a párunk a válást, szakítást fontolgatja, nem értjük, hogy mi történt.

TÖRI MÁSKÉPP Szőrös hableány, tudós ló - mulatságok a Monarchiában

A kiegyezést követően gyors tempóban újabb és újabb létesítmények emelkedtek a Ligetben, amit a milleniumi ünnepségek még inkább felgyorsítottak. És ott aztán volt mulatság!

DICE&SORCERY A látszat sohasem csalt még ekkorát!

A Mario + Rabbids Kingdom Battle amennyire valószínűtlen, annyira zseniális. Játékosok figyelem!
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta