Veszélyes játékok, avagy ezeket ne vegye az idén karácsonyra!

A karácsony legkevésbé gyerekbarát eleme nyilvánvalóan a feldíszített fenyőfa, ha Murphy törvényei alapján működne a világ, gyakorlatiag kifogyhatatlan veszélyforrás. Hisz bármilyen életkorú gyermek magára ránthatja, összetörheti az üvegdíszeket és elvághatja magát velük, lenyelhet apróbb díszeket, tűleveleket, belegabalyodhat a boába, megrázhatja az áram alatt lévő égősor. Ha pedig mindez nem lenne elég, a karácsonyi játékdömping során minden évben rengeteg olyan gyermekjáték készül, ami nem elég biztonságos.

Az idei karácsony legveszélyesebb játékainak tízes listáját a WATCH (World Against Toys Causing Harm – kb. Világ a Veszélyes Játékok Ellen) nevű szervezet ismét közzétette. A listán nem meglepő módon több játékfegyver is szerepel, ugyanakkor ránézésre ártalmatlan fajátékok és plüssök is helyet kapnak.

Fegyverdömping

A szervezet szerint az idei játékpuskák, íjak és nyilak, valamint kalapácsok nyilván kedves játékai lennének izgága gyermekeinknek, csakhogy az itt listázottak potenciálisan halálos kimenetelű sérülést is okozhatnak. A listavezető egy íj, amivel a sötétben világító nyilakat lehet egészen messzire kilőni – a gyártó az Éhezők viadalából merített ötletet, ahol a főszereplő egyik fő fegyverneme az íjászat. A W.A.T.C.H szerint a játék szemsérülést okozhat – egy íj és nyíl esetében ez annyira nem meglepő, én legalábbis már a nyáron eléggé aggódtam, amikor a lakótelepen egy kissrác az ergi várból kapott íjával lődözött felénk.

A szervezet szerint a gyerekek gyakran kérnek (és így a szülők is szívesen vásárolnak) népszerű filmszereplők vagy tévés karakterek által hirdetett játékokat, de ilyenkor sem szabad megfeledkezni a játék biztonságosságának ellenőrzéséről.

Íj és nyíl - világít a sötétben és az Éhezők viadalából származik az ötlet, viszont a szemünk bánhatja
Íj és nyíl - világít a sötétben és az Éhezők viadalából származik az ötlet, viszont a szemünk bánhatja

A listán szerepel a Catapencil (magyarul kb. Kataceruzának fordíthatnánk, ahol a szó eleje a katapultra utal), amely egy csúzliként is használható grafitceruza. Grafitcezurával lődözni remek móka, általános iskolás koromban mi is rengeteget csináltuk, elég volt hozzá egy ceruza és egy befőttesgumi is. Se a befőttesgumis verziót, se a boltban vásárolható terméket nem ajánljuk otthoni kipróbálásra, elég nyilvánvaló, hogy grafitceruzával lődözni egyáltalán nem biztonságos. A gyártó cég kommentárja szerint egyébként ezt nem feltétlenül játéknak szánták.

A SWAT elektromos gépfegyver önmagában nem lenne veszélyes, amennyiben a gyermek azt kizárólag a négy fal között, családi környezetben használja. A baj vele az, hogy túlságosan valósághű: ha közterületen kapja elő, könnyen azt hihetik, hogy valódi fegyver van nála. Ez a veszély nyilván kifejezettebb az Egyesült Államokban, ahol magasabb arányban tart otthon lőfegyvert az átlag népesség, és reális elképzelés lehet azt hinni, hogy a kis Johnny tényleg elcsente apa puskáját. Ugyanakkor azért itthon sem feltétlenül lehet jó ötlet, legalábbis némi magyarázkodáshoz vezethet, ha az ember egy túlzottan valósághű gépfegyverrel hadonászik mondjuk a Kossuth téren.

Szőrszálak, zsinórok, gombok

A listán szerepel még egy aranyos süni is, amelynek hosszú, rózsaszín szőre könnyen kijön és fulladást okozhat, túl hosszú zsinóron húzgálható állatkert, valamint bébi fajáték-csomag, amelynek dobverőjét az élelmes baba letolhatja a torkán.

Szeretném azt hinni, hogy a gyerekek ennél értelmesebbek, a szülők pedig úgysem hagyják őket felügyelet nélkül játszani – de akinek volt már gyereke, az tudja, hogy adott esetben három másodperc alatt képesek bajba kerülni egy üres szobában is.

Mindez túlzott óvatosságnak is tűnhet, a statisztikák azonban elég ijesztőek. Az Egyesült Államokban 2012-ben 11 játékok okozta haláleset történt 15 évnél fiatalabb gyermekek körében. A nem halálos balesetek száma természetesen nagyságrendekkel több ennél, 2012-ben több mint 260 ezer esetben volt szükség sürgősségi orvosi ellátásra valamilyen játék okozta baleset miatt.

Ismétlődő problémák

A szervezet szerint a rendszer nem valami jól működik, ugyanis bár minden évben visszahívnak néhány, utóbb balesetveszélyesnek minősülő játékot, mégis évről évre ugyanazok a veszélyek merülnek fel. Hiába létezik például szabályozás arra, milyen maximális zsinórhossza lehet a kiságyba szánt játékoknak, mégis folyamatosan engedélyt kapnak olyan darabok, amelyek kihúzható madzagja jelentősen meghaladja ezt az értéket.

A W.A.T.C.H. a hetvenes évek óta működik, vagyis azóta figyeli a veszélyes játékokat, és a tízes listáikon szereplő veszélyek nem igazán különböznek a negyven évvel ezelőttiektől.

A klasszikus veszélyek közé tartoznak

  • a kis alkatrészek, amelyeket lenyelhet a pici gyerek, rosszabb esetben a légutakba kerülve fulladást okozhatnak, például egy játékbaba fejét díszítő masni;
  • a hosszú, belegabalyodásra és fulladásra alkalmas zsinórok - szintén a piciknél,
  • valamint a mérgező alapanyagok,
  • és a nagyobbaknál a különböző lövöldözős játékok, amelyek szembe lőve megvakíthatják a gyereket.

A veszélyeket és a korhatárokat feltüntető címkék gyakran nem megfelelőek vagy akár teljesen hiányozhatnak. A szervezet arra inti a szülőket, hogy csak fenntartásokkal bízzanak meg a gyártókban, és ne vegyék készpénznek, hogy a boltban kapható játékok úgyis biztonságosak. Nem csak a kínai piaccal kell vigyázni: a nagy múltú, sok játékot gyártó cégek is rendszeresen kiadnak egy-egy veszélyes darabot.

A teljes tízes listát a W.A.T.C.H. honlapján lehet megnézni.

Oszd meg másokkal is!
Mustra