SZÜLŐSÉG

Gyerekünk lesz, örülsz? Vissza a régi életemet!

2014. november 30., vasárnap 11:55

Pozitív terhességi teszt felemlegetésekor érzi először a negyvenes férfi, hogy innen bizony már csakugyan nincs visszaút, ezúttal végig kell csinálni. A pozitív tesztre pillantva, vagy a nagy hír bejelentésekor valóban lepereg előtte az eddigi élete, sorjáznak az emlékek, egykori barátnők, szeretők arca villan be, végleg búcsút int a régi életének. A férfiaknak a nőkkel ellentétben, bármennyire is várják közösen a gyermekáldást, jóval több időre van szükségük a tényleges hír megemésztésére, mint amennyi időt engedélyez nekik az első reakciót vadmacskaként figyelő nőtársuk.

Attól, hogy a férfi első döbbenetében szóhoz sem jut, és valóban szóhoz sem jut, csak néz hülyén maga elé, még nem azt jelenti, hogy nem örülne a terhességnek. Csak hát! Ott az kiirthatatlan és megmagyarázhatatlan csak hát, hogy a férfi adott esetben nem ugyanazzal a nagyfokú, elsöprő intenzitással reflektált a hírre, mint amit a nő jogosan, vagy jogtalanul, de elvárt volna tőle. Ez a férfinak elsőre, akár még másodjára is, feldolgozásra váró folyamat: innen csak előre tekinthetek, egy életre szóló döntést hoztam.

shutterstock 46364776

Ideálisnak hitt esetekben a férfi és a nő együtt örülnek a jó hírnek, és akár másik vállán, könnyek formájában engednek teret a boldogságuknak. Na, de mi van abban a kevésbé eszményi esetben, ha a férfinak jóval több időre, esetleg egyedüllétre van szüksége, hogy magában megeméssze és feldolgozza a hírt? A nőnek az anyaság, a gyermek iránti vágyát, még csak mérlegre állítani sem érdemes a férfiak utódpótlási szándékának intenzivitásával. Ami egy férfiben vagy ott van, vagy hiányzik, de ha ott is van, akkor szépen megbújhat, megpihenhet, hosszú éveken át, anélkül, hogy rásütnénk a nem szeretnék gyereket társadalomromboló szégyenbélyegét.

Attól, még hogy a férfi csak úgy magában, a maga kedve szerint szeretne gyereket, és nem tölti ki a fél életét a gyermek iránti vágyának „népszerűsítésében”, attól még nem rossz és nem szívtelen ember. A férfiak inkább magukban, jó esetben egymás között járják körbe a komolyabb, őket is érintő családi témákat, mintsem nyilvánosan terítsék ki érzelmeiket, vágyaikat.

A férfiak érzelmi intelligenciája hosszú, behozhatatlan mérföldekkel van elmaradva a nőkétől, és ez a hátrány életük folyamán a gyermek érkezéséig egészen biztos, hogy növekszik a nők javára.

shutterstock 170358410

A férfiaknál a gyermek születésekor jön el az a sarkalatos pont, amikor ha nem is érik be a nőt (beérni sosem fogják) de végre megpillanthatják a nők hátát, példának okáért a valódi felelősségvállalás terén, és bőséges ízelítőt kaphatnak a nőkre háruló hatalmas terhek, kicsiny kis, apró szegletéből.

Örül az a férfi. Elsőként magában. Több idő szükségeltetik, amíg elméjében és a lelkében lerendezni és helyre rakja az érzéseit, és amíg valóban eljut a tudatáig: apa leszek! Típustól, érzelemi intelligenciától, házastársi, kapcsolati körülményektől függően csapódik le a nagy hír a férfi lelkében. 

A férfiak egy része, vagy akik hadilábon állnak a saját gyermekkorukkal, és nem kívánják kiskori önmagukat újra látni, zsigerből kislány pártiak. Ösztönösen belülről fakad a kislány utáni óhatatlan vágyódásuk. Kis tündérkém lesz! - vizionálják maguk elé pozitívan a kislány utód jövetelét. Az önmagukkal és a gyerekkorukkal feltétlenül elégedett férfiak preferálják a kiskori önmaguk újraélesztését, vagy a családi nevük feltétlen fenntartásához ragaszkodók a fiú utód preferálását.

A kisfiúk nevelése felé olyan sok az össztársadalmi, családi, házastársi vagy akár magunk felől érkező elvárás. Legyen olyan kis vasgyúró, mint az apja, kergesse aztán a focilabdát, szerelje szét a motort,  barkácsoljon közösen apja és fia! Így szólnak a jól ismert sztereotip intelmek a fiúk nevelése körül mindenfelől.

shutterstock 153934664

Na, de ha történetesen az apa sutba dobja a foci, autó, barkácsolás iránti kötelező vágyat, mert nem így nőtt fel, és kedvét sem leli a leírtak művelésében? Vajon átpasszolja a jóval - akár kényszerből- gyakorlatiasabb anyának a kisfiú férfiasságra törő nevelését, vagy erőt vesz magán, megerőszakolva a természetét, bemutatva a fiúgyermeknek a béna apa prototípusát, aki valójában semmifajta férfias elvárásnak sem felel meg, és csak ügyetlenkedik naphosszat a ház körül?! Közös bringázást és túrázást, a könyvek lapozgatását meddig lehet büntetlenül húzni, a kötelező motorház felnyitásáig, vagy az első barkácskészlet megvételéig?

De mennyire terheli felelősség a férfit kisfiú nevelése terén, ha nem készíti fel a fiát a gyakorlati férfias életre? Vagy magafajta, fúrni, faragni a legkevésbé sem kedvelő könyvmolyt farag a fiából?

Kislány érkezését önző módon egyfajta megkönnyebbülésként is veheti a férfiember, felmentve érezvén magát az apa-fia körüli, esetenkénti nemszeretem kötelezettség alól.

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2014.11.30 18:38:13mokamini

  Nem pontosan értem, miről szól ez a poszt. Különösen az utsó két bekezdés....

 • 2014.11.30 19:41:45-JzK-

  [link]

 • 2014.11.30 19:53:25Reszet Elek

  "A férfiak érzelmi intelligenciája hosszú, behozhatatlan mérföldekkel van elmaradva a nőkétől" - Ezt a berögződött téveszmét sosem értettem. A nők érzelmi intelligenciája átlagban korántsem magasabb a férfiakénál. Másrészről a női érzelmi intelligencia iránya leginkább más nők ill. gyermekek kapcsán átlag feletti. Férfiak és párkapcsolatok tekintetében sokkal inkább átlag alatt teljesítenek.

 • 2014.12.01 05:45:06EGYIKRESEM

  Azt hittem (én balga), hogy valós tapasztalatokról fog szólni a poszt, nem elvont baromságról.

  Pl:
  - a terhesség harmadik harmadától a gyerek 2 éves koráig gyakorlatilag kilőve a társasági élet éjszakába nyúló része, a napközbeni/hétvégi ilyen programok is randomszerűen változnak, attól függően, hogy beteg/nyűgős a gyerek
  - nincs hétvégi délutáni ágyon döglés, csak abban a szerencsés esetben, ha a gyerek is alszik
  - a szex vagy quickie és halk, vagy kéthetente egy normális (amig saját szobába nem megy a gyerek)
  - vagy jön a foga, vagy a hasa fáj, vagy mással beteg, de lényeg, hogy anya ott alszik (félálomban) vele a szobában legtöbbször. Az esti közös sorozat/filmnézések leredukálódnak
  - a nappali, fürdő, szoba tisztaságfaktora az eget verdesi, mert nehogy a gyerek koszos legyen (első gyereknél). Ez a tisztaságmánia kényszeres, nonszensz mértékű.
  - a házban a hőmérséklet télen is 24 fok, ami egy jól hőszigetelt háznál azért problémás, mert éjszakára sem hűl ki. Ha nem birod a meleget, igy jártál.
  - rohadt nagy a felelősséged, hogy ne érjen baleset, ne csinálj hülyeséget, legyen munkád/bevételed, mert a gyerek nem tud ellenni 1 hétig parizeren, amig megjön a fizetés

  Mindezek ellenére a gyerek egy rohadt jó dolog, imádok kisgyerekes apuka lenni. Csak éppen látom a nem kevés hátrányát is, a korábbi életünkhöz képest. De vissza nem cserélném...

 • 2014.12.01 07:20:53razgon

  Tény, hogy vannak hátrányok, de amikor a két éves lányom úgy fogad, mikor hazamegyek:
  -Hejó cicucs, mi úúság? + átöleli a lábamat, az megfizethetetlen.

  Amit igazából gyűlölni lehet, az a hányós-fosós vírus. Ez minden kisgyerekes családba bekerül, és totálisan kikészíti a felnőtteket. Sokkal jobban mint a gyerekeket.

 • 2014.12.01 08:57:08mindent látó szem

  A pasik olyan dolgokon akadnak fenn a gyerekezés kapcsán ami egy nő számára nem az abszurd lényeg kategória.

 • 2014.12.01 09:20:31isolde

  "A nőnek az anyaság, a gyermek iránti vágyát, még csak mérlegre állítani sem érdemes a férfiak utódpótlási szándékának intenzivitásával." - ez meg mekkora soviniszta köcsögség, a férjem mindig is sokkal hamarabb és sokkal "nagyobb intenzitással" akart gyerekeket, mint én.

 • 2014.12.01 10:47:35tralalala

  EGYIKRESEM +1

 • 2014.12.01 13:02:12kolbászmustárral

  Reszet Elek
  "A férfiak érzelmi intelligenciája hosszú, behozhatatlan mérföldekkel van elmaradva a nőkétől" - Ezt a berögződött téveszmét sosem értettem. A nők érzelmi intelligenciája átlagban korántsem magasabb a férfiakénál. Másrészről a női érzelmi intelligencia iránya leginkább más nők ill. gyermekek kapcsán átlag feletti. Férfiak és párkapcsolatok tekintetében sokkal inkább átlag alatt teljesítenek.

  +1

  "A férfiak érzelmi intelligenciája hosszú, behozhatatlan mérföldekkel van elmaradva a nőkétől"

  Ez most felidegesített...Ugyanolyan berögzült baromság, mint a "nők csak a pénzre hajtanak" sztereotípia.

 • 2014.12.01 14:02:47pókembör

  Hmm...azért azt ne felejtsük el, hogy az, hogy az apa milyen mintát mutasson a fiának nagyban függ attól is, hogy az a poronty mire vevő. Lehet ezermester apuka, vagy akár Meggájver, ha a fiúcska másra fogékony. Lásd, később humán vagy reál beállítottságú a suliban, stb. Nem ez a lényeg! Hanem az, hogy a szülők együtt milyen mintát mutatnak neki, hogy kezelnek mondjuk egy konfliktust, hogy fejezik ki egymás felé a szeretetüket, a tiszteletet, tudnak-e erőt, bizalmat, hitet építeni a kicsi jellemében, stb...
  Ez pedig nagyon nem arról szól, hogy apa meg tudja-e mutatni a kisfiának, hogy kell pl. toronycsapágyat cserélni. Nem ezt kell egy gyereknek megtanítani...
  Az érzelmi intelligencia pedig nem attól függ, hogy férfi vagy nő-e az illető. Nyitottság, gondolkodásmód, elfogadás, szeretet, ...húú, és még annyi minden, amit viszont igenis a szülőknek kell tudni elsősorban "megtanítani" a gyermekeknek.
  Szülői, párkapcsolati minta. Itt indulhatnak a gondok. A gyereket nem elég akarni, meg dumálni róla...meg tervezgetni...és az sem mindegy, hogy miért vágyunk rá.

 • 2014.12.01 14:34:43nicktolvajmentesítő_kovi1970

  "Attól, hogy a férfi első döbbenetében szóhoz sem jut, és valóban szóhoz sem jut"

  Ez maximum ott fordulhat elő ahol alapvető biológiai ismeretek hiányoznak.

  Vagy másik eset. Annyira részeg az illető, hogy másnap már nem emlékszik rá mi történt vele. Na, ekkor elhiszem, hogy kábé fél, 1 hónap múlva jön a döbbenet amikor a barátnő előáll a tényekkel.
  Persze ha a barátnő is híján van a már említett ismereteknek akkor előfordulhat, hogy csak akkor veszi észre ha már jelentkeznek a tünetek is...

 • 2014.12.02 02:26:53[c]

  isolde
  Dettó.

  EGYIKRESEM
  "- a nappali, fürdő, szoba tisztaságfaktora az eget verdesi... (...)
  - a házban a hőmérséklet télen is 24 fok..."
  Érdemes volna utánajárni, ennek mekkora hányada saját igény, és mekkora hányada származik a nyomágyakorlásból, melyet az anyós/nagyi/szomszédmarinéni ill. en bloc a társadalom fejt ki a kisgyermekes nők felé, mert gyanítom, hogy az utóbbi van túlsúlyban.

  Amúgy szerintem egy hosszabb írást vagdostak több részre, azért ilyen se füle-se farka ez.

 • 2014.12.02 19:08:59atvitt ertelem

  Elég összevissza írás, és még negatív is. Szegény blogger, neki biztos csak a rossz tapasztalatok jutottak..

  Ami nagyon feltűnt még, hogy mennyire sulykolja azt, hogy a hír hallatán (jön a baba/terhes vagyok, drágám) köpni-nyelni nem tud. Azért a párok nagy többsége tervezi, és várja a gyereket, már beszélgetnek előtte róla, és nem csak úgy beesik. Vagyis nem értem a döbbenetet. Vagy legalábbis nem ez az általános.

  A másik meg: ugyan miért kéne 24 foknak lenni a lakásban? A baba egész nap pucér? Vagy mi?

  Ami még eszembe jutott: azt sem értem, miért kellene egy nem barkácsoló/focizó/favágó stb. típusú apának olyasmire tanítania a gyereket, ami neki se megy? Csak mert ez a sekélyes, sablonos férfiminta? Vagy a blogger szerint ilyennek kellene lennie egy apának?

  A gyerek úgyis azonnal leveszi, ha az apja valami tőle idegen stílust próbál magára erőltetni. Mint ahogy az anyukák nagy része sem hímző-varró.horgoló, vagy esetleg nem egy konyhatündér, vagy nem sminkelős-divatozós plázabarbi. Miért is kellene ilyen sztereotípiákat belesulykolni a gyerekekbe? Úgyis látják, mi a szitu, és bőven lehet, hogy ők meg mégis olyanok lesznek. Mert lehet egy nagyszülő, nagynéni, tanár vagy barát, aki megtanítja a körfűrész, a kötőtű vagy a baseball ütő használatát. Vagy nem. Akkor se kell hamis mintát erőltetni.

 • 2014.12.05 12:52:31kerüljükel

  Ez a legócskább cikk, amit itt valaha olvastam.

  Gantner Ádám, író - megjegyezni.

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta