SZÜLŐSÉG

A mesétől függ, mit tanul a gyerek a tévéből

2014. november 21., péntek 14:30

Bizonyos mesék, mint például a japán Totoró vagy a skandináv Múmin első nézésre kicsit furcsának tűnhetnek, de ha utánanézünk, nem csak az látszik, hogy mindkettő hatalmas rajongótáborral rendelkezik, de az is egyértelmű, hogy a megfelelő animációs film hatalmas hatást képes gyakorolni nem csak gyerekekre, de felnőttekre is, és ez bizony eléggé megkönnyíti a meseválasztás folyamatát. Mert ugye az lenne a legjobb, ha minél többször együtt néznénk a tévét, a videót, de legalább minden mesének utánajárnánk, hogy megfelel-e az értékrendünknek, mielőtt leültetjük elé a gyereket.

Totoróval kapcsolatban bármikor vállaljuk a kezességet, de a Muminokról kevesebbet tudunk, pedig most hétvégén, november 22-én még Muminfesztivál is lesz az Erőműben. A Wikipédiás oldal szerint a kicsit vizilovakra hasonlító, bájosan bumfordi Muminok egyik legfontosabb jellemzője a másság elfogadása és az emberi természet gyengeségeinek bemutatása, márpedig ezekből az értékekből mintha erős hiány lenne mostanában mifelénk.

Önök ismerik a múminokat?
Önök ismerik a múminokat?

Sajnos mivel a hazai szülői egyesületek érdekképviselete nem különösebben erős, és a nevelés, mint téma nem élvez különösebb prioritást a sajtóban, magyarul: nincs komoly irodalma a „megfelelő” rajzfilmeknek.

Találtunk ugyan egy kutatási összefoglalót, de az népszerűsítésre kevéssé használható. Angol nyelven rendszeresek viszont a toplisták, a mit tanultunk a rajzfilmekből összeállítások, sőt, még konkrét oktatási segédanyagot is találtunk, amely a Totoró családi értékeit dolgozza fel.

Bár ártalmatlannak tűnnek, a gyerekek által nézett rajz- és élőszereplős filmek igenis a szocializáció részei és érdemes őket komolyan venni. Persze csak akkor, ha fontos, milyen ember lesz a kiskorúból.

A felnőtt népesség nagy részének fogalma sincs róla, miért is lett olyan ember, amilyen. Szoktak hivatkozni a szülőkre, hogy azok mondták, meg a tanárokra is, hogy ők meg tanították, de a szakemberek szerint sokkal nagyobb hatása van azoknak a dolgoknak, amiket nem direkt módon plántáltak belénk.

Életünk során mérhetetlen mennyiségű ki nem mondott elvárással, mintával találkozunk, amelyeknek igen nehéz ellenállni. Alaposan sarkítva: hiába mondja apuka, hogy nem szabad drogozni, ha ő maga képtelen létezni a napi doboz cigi és üveg bor nélkül. Vagy példálózik az irodalomtanár Nyilas Misi csodálatos ártatlanságának értékességével, ha rendszeresen megszégyeníti az osztály leggyengébb tanulóját.

Az emberek mellett a mostani gyerekeket már jelentősen befolyásolják az általuk látott filmek is, különösen a magyar 4-14 éveseket, akik a legtöbbet tévéznek Európában, napi 160 percet, ráadásul leginkább felnőtt nélkül, egyedül. Így a szülőknek általában fogalmuk sincs róla, milyen mintát lát a gyerek képernyőn, pedig még a legnépszerűbb mesékben is gyakoriak az ostoba, erőszakos, kirekesztő elemek.

És nem csak az agyatlanul kaszabolós ZS kategóriás rajzfilmekre kell gondolni, néha még a nagy klasszikusok sem feltétlenül azokat az értékeket közvetítik, amivel családilag azonosulni szeretnénk. Thomas (a  20. század első felének Angliájából származó) kalandjaiban például kevés nézőnek tűnik fel, a mozdonyok milyen megvetéssel beszélnek a vagonokról, egyértelműen alacsonyabbrendűnek tekintik őket.

Totoró - népszerű is, és az értékrendjével is könnyű azonosulni
Totoró - népszerű is, és az értékrendjével is könnyű azonosulni

Az én kicsi pónim szereplői annyira hiszékenyek és buták, hogy szinte könyörögnek a szivatásért, szerencsére egyik ellenségük sem az eszéről híres, így mindig sikerül valahogy győzniük. Barbie és barátai pompásan hozzák az összes szőkenős elvárást, a Tom és Jerry pedig semmi másról nem szól, mint a civakodásról (ami nyilván fontos eleme amúgy például minden testvérkapcsolatnak).

Hogy miből tanul értelmes dolgokat és esetleg még némi tisztességet is a gyerek, az nyilván korosztályonként változik. A saját körös bevizsgálást nem nagyon lehet megúszni, még a tökéletesen veszélytelennek látszó, klasszikus Kisvakondban is akadnak olyan részek, például az LSD-s és a nyusziszülős, amik sokaknál kiverték a biztosítékot. Az általános értelmiségi előítéletek ellenére a hercegnős meséket kell sem kell leírni, a lázadó KisKirálylány a legjobb bizonyíték rá, hogy a kékvérűek közt is akadnak érdekes emberek.

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2014.11.22 05:55:44amit még megtehetsz

  A pónik nem buták csak első blikkre. Sokkal összetettebb, többrétegűbb a sztori. Sok hasznos dolog van benne pl. h miért jó olvasni, ráadásul a főszereplő is kvázi egy könyvmoly, mert sokszor onnan szerzi a tudását, ha meg kell oldani egy problémát. A másik dolog, hogy végre van egy olyan mese ahol nőneműek a főszereplők, nem mindenki fiú. Ritkaság. A Thomas meg végtelenül szolgalelkű, kicsit buta szereplőkkel van tele, a kövér ellenőr élet-halál ura.

 • 2014.11.22 06:00:49amit még megtehetsz

  Komolyan a lázadó(?) Kiskirálylány ugyan mit mutat be? Hisztizést meg sipákolást némi rácsodálkozással. Szörnyű.

 • 2014.11.22 07:09:18midnight coder

  A nem kirekesztő európai gyerekek unokái rabszolgák lesznek a nagyapáik országában.

 • 2014.11.22 09:26:18háténimmár

  Az összes mesének annyira bugyuta és (felnőtt számára) idegesítő szinkronja van, hogy 2 perc után agyérgörcsöt kapok tőlük.
  Inkább olvasok hangosan napi 50 oldalt, csak ne kelljen hallgatnom egyiket sem :)

 • 2014.11.22 09:54:34miislegyenanicknevem

  ráadásul az én kicsi pónim mindig az egyediséget hangsúlyozza, az összetartás, a kiállást a barátokért, szerintem ezzel nincs baj.

 • 2014.11.22 10:54:36Reszelő Aladár

  A Thomas szerintem rendben van, alapvető értékek és prioritások kerülnek elő benne. A legfontosabb a pontosság, vagyis az utasok nem késhetnek. Egymást segítik, ha civakodnak is, a végére mindig kibékülnek. Vagon-mozdony ellentét? Hát biztos nem ezt emelném ki.
  A legfontosabb, hogy kövér ellenőrök mindig lesznek. És nem a politikusra gondolok, hanem a főnöködre. A munkahelyen nincs demokrácia, ha nem tetszik akkor ott tényleg el lehet menni, sőt olyan is lehet, hogy te még maradnál. Ha nincs kövér ellenőröd, akkor te vagy az.

 • 2014.11.22 14:06:54amit még megtehetsz

  hasznos mozdony ne akarjon lenni a gyerekem...

 • 2014.11.22 14:36:38calealenta

  midnight coder, képzeled te. Az erőszakmentes (már amennyire lehetséges - kieg. tőlem) ember nem egyenlő a mamlasszal. Vagyis nagyon nem kellene keverni a kettőt. ÉS akkor arra is van esély, hogy az "erősebb kutya" elvnél kikötött, keleti társadalmakból érkező bevándorlók sem veszik gyengeségnek és átverésért könyörgésnek azt, hogy nincs mindenki tökig fegyverben körülöttük és nem a tekintély a szentség.
  Reszelő Aladár, nekem nem tetszik az a mese. És egyáltalán nem a munkahelyi hierarchia miatt, hanem mert milyen fejek vannak már benne? Aggodalmaskodó arcú mozdonyok, ne vicceljünk már... Hát ha ilyen fejet vár tőlem a munkahely, akkor megyek kalapozni:D Viccen kívül, az aggodalmaskodó fejekről meg a munkáról: ahol én dolgozom, ott is hetvenféle egyenruha rohangászik, beleszámítva a mienket is. Látom a fejeket: mindegyik cégnél az marad meg, akinek van humora - vagy valami állati precíz, esetleg mákja van. Aki ijedezik, oldalra leseget, aggodalmaskodik, annak ez eszi meg az összes energiáját, és valószínűleg nem fog annyira jól dolgozni. Én is hagytam ott hasonló céget azért, mert nem bírtam, és úgy döntöttem, hogy ez senkinek se jó így, nem éri meg a gőzt (stílszerűen). Szóval a Thomasban nekem ha valami gáz, akkor az pont nem a mhelyi hierarchia, sokkal inkább a bamba kritikátlanság (erről a hasznos mozdonyról a hasznos idióta jutott eszembe, bocsi:) vagy a mese képi világa az, amiért nekem nem kóser a dolog.
  A pónik meg szerintem se rosszfejek, aki szereti a színes-édibédi képi világot, az boldog lesz vele, és szerintem nem tanítja nagy marhaságokra a gyereket a mese.
  Amúgy - főleg egész kicsiknél - én eleve a mozgóképes meséket, rajzfilm-gyurmafilm-akármi, nem erőltetném. Ráér az később.

 • 2014.11.22 16:55:13ViktoriaF

  A gyerek a tevebol leginkabb a reklamra fogekony. Szerintem sincs a ponikkal baj, most is a kedvenc ponijaval jatszik a fiam. Igen, azzal, amelyik fiu. Sot a baratja is nagyon szereti ugyanezt a ponit. Nekem a teveben az a legrosszabb, amikor nemi sztereotipiakat kozvetit a mese.

 • 2014.11.22 19:42:13nyelv-ész

  A Thomasszal mi a baj, Mindenki megőrült? Minket gyerekkorunkban azzal traktáltak, hogy Hófehérke nővérei a lábukat csonkolták, hogy felvehessék az üvegcipellőt, meg a farkas élve, egyben zabálta fel a nagymamát. Mégse rinyáltak a pszichológusok, hogy jajj, szegény gyerek sorozatgyilkos lesz, mert milyen rossz hatással van rá a hétfejű sárkány lemészárlása.

 • 2014.11.22 20:05:34vagyok, aki vagyok

  Barney és barátai szerintem jó, emellett az ismétlés is lényeges, egy rész többször is megnézünk, így van ideje feldolgozni, kisebbnek a Nouky macit szerette :)

 • 2014.11.22 20:44:56retinax

  Háténimmár szívemből szólt, a legtöbb mesének elviselhetetlen a szinkronhangja, mindenki nyafog, vinnyog meg nyávog, amit a gyerekek is átvesznek, a szőr feláll a hátamon tőle. Ott van például az Eperke, ahol mindenki a legjobb bari, mindenkit elfogadnak úgy, ahogy van, és ha valaki elviselhetetlenül viselkedik, nem verik hátba szívlapáttal, hanem szelíden, de trükkösen ráébresztik, hogy ez nem jó. De a hangok! Sajnos ezek a helyes kislányok úgy vernyognak, mint a Barbie tudatú konzumidióták bugyivásárlás közben, megőrülök tőlük. A Kisvakond meg szerintem tök bárgyú, a világon semmi humora, elég lehangoló.

 • 2014.11.22 21:26:30CSÉ

  Vicces, pont ezen gondolkodtam a Hupikék törpikék kapcsán, hogy vajon mit tanulhatnak belőle a gyerekek. Újabban minden este megnézek egy részt. :) Olyankor már álmos vagyok, szóval talán fogékonyabb a kis lelkem. És bakker, néha előjön ugyanaz az érzés, mint kisgyerekkoromban. Tudtam, hogy a törpök már kismilliószor megmenekültek a gonosz Hókuszpók karmai közül, de mégis a lelkem mélyén néha kajakra megijedek, hogy ezúttal viszont tényleg nincs remény a megmenekülésre. :D Most az egyszer Hókuszpók nyert és itt a vége mindennek.

  Furcsa az a rajzfilm. A gyerekek, gondolom, többnyire a törpökkel azonosítják magukat, ígyhát elég destruktív, hogy több szereplő módszeresen a teljes elpusztításukra törekszenek. (Fel akarják falni őket.) Ez nem hiszem, hogy jóhatással van a gyerekek pszichéjére.
  Van benne az a tanulság, amit elég didaktikus módon próbálnak megértetni. Általában ezek egy egy jellemhibára figyelmeztetnek. (A törpök nevei is sokszor azoka utalnak: Okoska, Duli-Fuli, Szakadtka, Hami, Pörppojáca.)
  És olyan alap dolgokról is szólnak, mint az igazmondás fontossága, az egymás segítése, stb.
  Ezekre szándékoltan tanít a rajzfilm.

  De vannak rejtett/nem szándékolt tanulságok is, amelyeket a Hupikék törpikékből levonhat egy gyerek. Pl. érdekes, hogy bár a törpöknek pocsék a zenei ízlése, kegyetlenül bénán táncolnak és rohadt kis ronda gnómok a sapkáik nélkül, mégis egocentrikusak és el vannak maguktól ájulva: pl. ilyeneket mondanak arra, amit különösen jónak tartanak: "a Törpkerekség legtörpösebb dolga."

  De egészen meglepő dolgokra is megtanítja a gyerekeket: pl. arra, hogy az arany vagy a drágakövek értékesek vagy, hogy a kelkáposzta-főzelék rossz étel. :)

 • 2014.11.22 22:27:16Advanced Flight

  Jaj, hagyjuk már ezt a hülyeséget, poszter szerint egy két-három éves gyerek egyáltalán tisztában van ezekkel a fogalmakkal? Ő még éppen ismerkedik az emberi viszonyokkal, emóciókkal, történésekkel: szomorú Thomas, vidám Thomas, mérges Ellenőr, sírás, nevetés, fa, virág, sín, leesett, összeütközött, felborult stb. Számolja a mozdonyokat, felismeri a színeiket.
  Nyilván majd azon fog merengeni, hogy szegény Tobyt vagy büdös Whiffet kirekesztik :-)

 • 2014.11.22 22:30:39bélácska

  ?

 • 2014.11.22 22:39:10bélácska

  CSÉ a múltkor olvastam, hogy a törpök rasszizmusra tanítják a gyerekeket. Törpilla az egyetlen lány aki szőke-tehát árja, Hókuszpók a gonosz ugyebár fekete .
  NYELV-ÉSZ meg is nézheted a mostani társadalmat.
  MIDNIGHT CODER ott a pont.

 • 2014.11.22 23:18:42fajanka

  Nyelv-ész: Hófehérkének nem voltak testvérei, így nem kellett lefaragni a lábukból. Tudod, neki volt a hiú mostohája :)
  Hamupipőke tesói meg megérdemelték, mert buták és embertelenek voltak Pipővel. Szóval megtörtént az igazságosztás.
  A farkas meg tök jó fej, hisz csak bekapta, de nem rágta meg a nagyit :)

 • 2014.11.23 06:44:06nyelv-ész

  fajanka: oké, éberségpróba volt, látom, figyelsz :-) Hófehérkés sztori is ott van a szeren: kivágott szív, mérgezés, élőhalott (zombi?) az üvegkoporsóban... Arról nem is beszélve, hogy Hófehérke hét (!) pasival él együtt, és a királyfinak mégis bejön... ez tényleg perverz :-)

 • 2014.11.23 10:43:32v2peti

  Ha már törpilla. Volt olyan jelenet, amelyikben a törpök nyálcsorgatva néztek Törpillára.

  Apropó. hogy szaporodnak a törpök? Ha nem szaporodnak, akkor vannak nemi szerveik?

 • 2014.11.23 11:34:40kardigan

  @ViktoriaF
  izé, melyik póni fiú? a negyedik évadot még nem néztem végig, de az első háromban csak egy-két mellékszereplő volt fiú.
  és milyen nemi sztereotípiákat?

 • 2014.11.24 16:09:56ViktoriaF

  Sok rajzfilm a lanyokat passzivnak abrazolja es nem olyan poziciban, ahol donteni kepesek. Ha meg a lanyok foszereplok, akkor sokszor az igazi vezeto fiu karakter. A konfliktusokban pedig tul sokszor jelenik meg a szerelmi szal. A poniknal a lanyok szemelyisege elegge kulonbozik, megis a problemakat egyutt oldjak meg, ezert nem banom, ha a gyerek nezi Big Mac fiu, de a fiam szivesen jatszik Rainbow Dash-sel is. A lanyom erdekes modon mas szereplokkel azonositja magat. Az egyetlen problemam a ponikkal az, ahogy az iskolaban a gyerekek reagalnak egy fiura, aki bevallja, hogy nezi ezt a meset vagy meginkabb az, hogy az iskola hagyja ezt.

 • 2014.11.24 20:52:33kardigan

  @ViktoriaF
  pont ezért kérdeztem, mert a MLP az a sorozat, ahol a hat főszereplő mind lány, mindannyian nagyon különböznek egymástól, és egy pillanatig nincs ebből probléma.
  az, hogy a fiúkat kinevetik miatta, nem azt jelenti, hogy a sorozat Erősíti a nemi sztereotíiákat - pont a sorozat az, amelyik rombolja, csak még nem tartunk ott, hogy le legyenek rombolva. de az, hogy egy fiú néz egy "lányos" dolgot, és ezt furának tartják, az semmiképpen nem az, hogegy árva nemi sztereotípiát nem erősít.

 • 2014.11.25 21:04:22ViktoriaF

  @kardigan A nemi sztereotipiakrol NEM a ponikkal kapcsolatban irtam. Van eleg rossz rajzfilm a magyar teveben, amivel problema van, nem hagyom, hogy nezze a gyerek. A ponikat szeretjuk.

 • 2014.12.23 06:38:48CSÉ

  [link]

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta