SZÜLŐSÉG

Babák a rács mögött: anya-gyerek körlet a börtönben

2014. november 20., csütörtök 14:38

Az udvart magas betonfal keríti, rajta a Micimackóból vett színes rajzok, fölötte szögesdrót. A szárítón apró, színes babaruhák. Az épület kapuját őr nyitja, de benn járókák, etetőszékek, babakocsik fogadnak. Börtönben vagyunk: a kecskeméti börtön anya-gyermek körletében. Ez az ország egyetlen intézménye, ahol a szabadságvesztésüket töltő anyák együtt lehetnek kisbabájukkal.

A 2002-ben átadott körletben húsz anyának van hely. A teltház ritka: jelenleg nyolc elítélt anya van benn kisgyermekével, egyikük ikrekkel. „Az édesanya fogvatartott, de a baba szabad ember” – magyarázza a sajátos elhelyezés alapjait dr. Zakhar Tibor bv. ezredes, a Bács-Kiskun Megyei Büntetés-végrehajtási Intézet parancsnoka. A körletben szeretnének ideális feltételeket adni a csecsemők nevelkedéséhez: habár anyjuk szabadságvesztését tölti, a babának joga van vele lenni, és mindent megkapni, ami az egészséges fejlődéshez szükséges.

2011 04 29 029
Fotó: Kecskeméti börtön

A kicsik kapnak tápszert, pelenkát, ruhát, babakocsit. Gyerekorvos, védőnő látogatja a csecsemőket, nevelőnő foglalkozik az anyákkal, ha kell, megtanítják őket a gyerekgondozásra. A parancsnok szerint az elítélt nők nem mindig tudják, mi az az anyaszerep, esetleg a saját családjukban nem kaptak mintát, főleg az először szülő nők. A babának joga van a rokonaival való kapcsolathoz: bármikor látogathatják a kint élő családtagjai a vendégszobában, ám ezzel a lehetőséggel nem mindig él a rokonság.

Tünde betöréses lopásért ül, állítása szerint ez volt az első botlása, a legkisebb gyerek apja vitte be a buliba, akit szintén lecsuktak. A baba távozása után még közel egy évig maradnia kell a börtönben. A fiatal nő bizakodó: „Szakmát szeretnék szerezni, megtanulni németül, és kimegyek a testvérem után Németországba”. Meglepve tudja meg, hogy a körletben a könyvespolcon német nyelvkönyvek is vannak, eddig nem jutott eszébe itt keresni őket.

Krisztina visszatérő vendég a körletben. A 38 éves nő tizenkét éve már élt az anya-gyerek körletben kisbabájával, most a hatodik gyerekével van benn. A legidősebb gyerekét a nagyszülők nevelik, a többi nevelőszülőnél van. Krisztina pár hónap múlva szabadul, a kisbabával együtt. „Szeretnék munkát találni, és visszakapni a négy nagyobb gyerekemet” – vázolja fel a terveit. Mivel egy hátrányos helyzetű térségből érkezett, ahol kevés a munka, a gyerek apja pedig börtönben van, nehéznek tűnik a visszakapaszkodás a civil életbe.

A hazai börtönviszonyokhoz képest a kecskeméti egység igen kulturált, nem lelakott, nincs zsúfoltság. Minden elítélt anyának saját kis szobája van, ahol a csecsemővel együtt él. A zárkákban épp elfér egy felnőtt ágy, a rácsos ágy a babának, légzésfigyelővel, pelenkázó, szekrény. A falon a családtagok, a többi gyerek fotói. A közös helyiségben abroszos asztal, tévé, könyvespolc, és persze vidám mintás etetőszékek, járókák, babakocsik, játékok. A faliújságon újságcikkek a szoptatás fontosságáról, a dohányzás ártalmairól - a benn élő anyák zöme dohányos.

Apró kert is kapcsolódik a létesítményhez, ahova kivihetik levegőzni az anyák a bébiket, sőt kísérettel olykor a közeli bevásárlóközponthoz is eltolják a babakocsit, hadd szokja a pici a nyüzsgést. Az egész közeg inkább óvodára vagy kollégiumra emlékeztet, mint börtönre. A parancsnok szerint az anyák igyekeznek rendesen ellátni a gyereket, ritka a magatartási probléma a körletben. Ha veszélyezteti a gyereket az anya, ha nem látja el rendesen, akkor kikerül innen, és nincs visszaút. „Ezt igyekeznek elkerülni az elítéltek, és minden szabályt betartanak” – mondja Zakhar Tibor.

IMG 0096
Fotó: Kecskeméti börtön

Az anya-gyerek körletbe bármilyen büntetési fokozatban levő elítélt bekerülhet, viszont csak akkor, ha a büntetés-végrehajtás ideje alatt szülte a gyereket, általában a tököli börtönkórházban. Ha például egy háromhónapos csecsemő mellől vonul be a börtönbe, akkor már nem kérheti itt az elhelyezését. Azaz, az itt élő anyák terhesen kerültek be a büntetés-végrehajtásba. Hogy egy várandós nőnek meg kell-e kezdenie a szabadságvesztését, erről bíróság dönthet.

Az ENSZ Bangkoki szabályai mindenesetre azt javasolják, hogy a terhes nők és kisgyerekes anyák számra inkább alternatív büntetési szankciókat kell kiszabni az elzárás helyett, hogy el tudják látni kisgyerekeiket. Az ENSZ Gyermekjogi Bizottságának közelmúltbeli jelentése szintén azt ajánlja Magyarországnak, hogy a terhes nőkre – hacsak nem nagyon súlyos bűncselekményt követtek el – másfajta, nem elzárással sújtó büntetést szabjon ki, vagy halassza el a szabadságvesztést.

A magyar gyakorlatban a terhes elítéltek a szülés előtt minimum egy hónappal kerülnek a tököli börtönkórházba, ahol a szülés után hat hétig maradhatnak. Ezután, ha kérik, akkor kerülhetnek a babás körletbe. Ezt nem minden anya kéri: az utóbbi hét évben 129 gyerek született a börtönkórházban, és közülük 85 került Kecskemétre. Kizáró ok lehet, ha gyámhatósági határozat tiltja el az anyát a gyerek nevelésétől, például korábbi, gyerekkel kapcsolatos bűncselekmény miatt. Az elhelyezésnél nem mérlegelik, hogy az anya a baba fejlődése miatt kéri ezt, vagy azért, hogy ő maga a hazai börtönviszonyoknál lényegesen kulturáltabb körülmények közt élhessen.

A körletben a csecsemő egyéves koráig maradhat benn a baba és az anya, ennél tovább akkor sem, ha már csak pár hónap van hátra az anya büntetéséből. Ha az anya büntetése a gyerek egyéves korában nem telt le még, akkor őt átszállítják abba az intézménybe, ahol a további szabadságvesztését tölti. A babát pedig vagy a család veszi magához, vagy ha ezt nem vállalják, akkor a gyámhivatal nevelőszülőkhöz helyezi ki. Az anya kérésére persze ennél rövidebb idő után is kiadhatják a babát.

Tavaly összesen tizenhat anya és baba élt itt. Hat anya a gyermek egyéves kora előtt szabadult, a bébivel együtt. Hat gyermeket az anya családja vett magához, négy pedig állami gondozásba került. Ha a gyermek nevelőszülőhöz kerül, akkor a területi gyámhivatal jelöli ki, hogy hova. A babát általában a fogvatartott lakóhelyének közelében helyezik el, az anya a gyámhivatalon keresztül tarthatja a kapcsolatot vele.

Az elválás fájdalmas: általában a nevelőszülő egyszer bejön a börtönbe a gyerekért és elviszi, nincs összeszokási, barátkozási folyamat. Egyéves korban a babák már elég rosszul veszik az elszakadást az anyjuktól, sírnak, ez minden félnek szívfájdító. A jelenlegi gyermekvédelmi ajánlások hosszabb, többhetes ismerkedést javasolnak, az elválási trauma csökkentésére és a kötődés kialakítására az új gondozóval, ha egy gyerek egyik helyről a másikra, például csecsemőotthonból nevelőszülőkhöz vagy örökbefogadókhoz kerül.

IMG 0108
Fotó: Kecskeméti börtön

A Területi Gyermekvédelmi Szakszolgálat módszertani kiadványa szerint még csecsemőknél is legalább egyhetes barátkozásnak kell megelőznie az új családba kerülést. „Néha a fogvatartott az utolsó pillanatig állítja, hogy a hozzátartozó elviszi a gyereket, és az utolsó héten gondolja meg magát. Mivel nyitott a körlet, lehet látogatni, akár bejöhetne többször is a nevelőszülő ismerkedni, de nem szokták igényelni” – magyarázza a gyors elválás okait a börtönparancsnok.

Haladó gyakorlatnak nevezi a csecsemők anyjukkal való együttes elhelyezését Szilvási Léna, az SOS Gyermekfalvak gyermekvédelmi programigazgatója. (Az SOS nevelőszülői hálózatokat működtet az országban, Kecskeméten is, így ide is kerülhet börtönbaba.) A leválást is meg kell azonban tervezni. „Kevés súlyosabb trauma van annál, mint amit egy egyéves csecsemő elszenved, amikor elválasztják anyjától, a számára egyetlen, biztonságot jelentő személytől, és a megszokott környezettől” – hangsúlyozza.

Ha a baba nevelőszülőhöz kerül, ennek megtervezését el kell kezdeni legkésőbb 3 hónappal a távozása előtt. Be kell vonni a gyermekjóléti szolgálatot, a gyámhivatalt, a területi gyermekvédelmi szakszolgálatot, hogy találjanak nevelőszülőt és legyen idő az ismerkedésre. Ha az előkészítés, összeismerkedés elmarad, az átkerülés minden fél számára nagyon nehéz. Ráadásul előfordul, hogy az anya és gyermeke kapcsolattartásának szabályozására is több hétig kell várni, annyira bürokratikus a rendszer. „A gyerek sokat szenved, feleslegesen. És előre megjósolható, hogy az anyjával való találkozás több hét után újra felzaklatja” – magyarázza Szilvási Léna. Egy csecsemő időélménye más, mint a felnőtteké, számára a nem megfelelően előkészített elválás és késői, ritka találkozás újabb traumák sorozatát jelenti. Mindez megelőzhető lenne tervezéssel, előre gondolkodással.

Mindenesetre a rapid elválást ma evidenciaként kezelik a körleten, Tünde, a korábban már említett  egyik fogvatartott anyuka épp ezért tervezi, hogy már 8-9 hónapos korában kiadja a kislányát. „Látom, a nagy babáknak már fáj az elválás” – mondja a 22 éves nő, akiknek ez a bébi már a harmadik gyereke, a harmadik apától. Az elsőt a férje neveli, a másodikat a nagymama. Tervei szerint a férj fogja kivinni ezt a kisbabát, és majd a nagymama neveli. 

Arra nincsen adat, hogy alakul a körletből szabaduló anyák későbbi sorsa. Azt sem tudni, akinek a gyereke a körletből állami gondozásba került, később vissza tudja-e kapni a babát. Nincs utánkövetés. „Köszönőlevelet nem szoktak írni az elítéltek” – mondja a parancsnok. A jó jel az, ha nem találkoznak többet az elítélttel, ha nem kerül vissza a börtönbe, akkor talán beilleszkedett a társadalomba.

Ha érdekli a gyermekvédelem, a Gyereksorsok.hu blogon talál további olvasnivalót.

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2014.11.20 15:29:36Amusing

  Szegény gyerkőcök a szívem szakad meg :((
  gyökér anyuka helyett Ő szív... és sanszos hogy ezzel már neki is meg lesz bélyegezve az élete

 • 2014.11.20 17:59:26vitaygeorgina

  Zsuzsa, nagyon színvonalas, tárgyilagos, mégse hideg riport, szokás szerint élmény volt olvasni.
  A nőknek szívből kívánom, hogy jöjjön egyenesbe az életük.

 • 2014.11.21 07:00:23XEP

  "gyökér anyuka helyett" "ezzel már neki is meg lesz bélyegezve az élete"
  Te már elkezdted a bélyegzést...

 • 2014.11.21 08:58:48sunabajnok

  Amikor én teherbe estem, semmi sem volt fontosabb, mit a saját biztonságom. Hiszen onnantól felelős voltam egy kis életért.
  Ezekből a nőkből hiányzik a felelősség, kötelességtudat, ha terhesen képesek bűncselelkményt elkövetni.
  Ha ezek az ösztönök hiányoznak, azokat nem lehet megtanulni, csak úgy, ha a korábbi bűnös ösztöneinket elfojtjuk. Az elfojtásnak meg ugye tudjuk mik a következményei.
  Én nem hiszek a jó útra térésben, és sajnálom szegény gyerkőcöket, hogy egy kísérletnek vannak kitéve.

 • 2014.11.21 10:49:25eerie

  Huhh, ez tényleg durva riport volt.
  sunabajnok: nem biztos hogy terhesen követtek el bűncselekményt, csak mikor az ítéletet kiszabták rájuk, akkor voltak terhesek, egy ügy hónapokig, 1-2 évig is elhúzódhat. Másrészt pedig lehet hogy pont a megszületendő gyerekük érdekében követtek el bűncselekményt, mert nem láttak más kiutat a szegénységből.
  Szerintem alapvetően jó ez a kezdeményezés, még akkor is, ha a babáknak később fájdalmas az elválás. Inkább legyen 1 éves korig az anyjával, mint hogy már születésétől nevelőintézetben éljen.

 • 2014.11.21 10:49:55Karmadealer

  Sunabajnok: Nem valószínű, hogy terhesen követték volna el ami miatt ülnek hanem az elkövetés és a fogva tartás elrendelése között váltak várandóssá, figyelembe véve a jellemző eljárási idők átfutását.
  Sajnos ezzel együtt nagyon középkori dolog anyákat a gyermekeiktől elszakítani, pláne ha ez pusztán a társadalom bosszúvágyának kielégítését szolgálja. A magyar igazságszolgáltatás eszköztára és kultúrája ugyanolyan elmaradott mint a magyar társadalom szemlélete a bűncselekmények elkövetőivel és áldozataival kapcsolatban: senki sérelmét nem orvosolják, és mindenki bűnhődik.

 • 2014.11.21 12:08:49vikinga

  Karmadealer: mit nevezel a társadalom bosszúvágyának? Az a szegény gyerek mégse nőhet fel egy börtönben, hiszen nem követett el semmit. Van olyan nő, aki 10-15 vagy még több évet is kap. A gyerekének meg joga és kötelessége óvodába, iskolába járni. Talán szeretné a család többi tagjával is tartani a kapcsolatot, barátokat szerezni, szórakozni. Te ezt hogy oldanád meg?

 • 2014.11.21 12:16:10zsepikendo

  Karmadealer: "Nem valószínű, hogy terhesen követték volna el ami miatt ülnek hanem az elkövetés és a fogva tartás elrendelése között váltak várandóssá, figyelembe véve a jellemző eljárási idők átfutását."
  És akkor így rendben van...? Az nem felelőtlen, aki az elkövetés és a fogva tartás elrendezése között esik teherbe? Egy normális, valamennyire is gondolkodó nő különösen egy ilyen helyzetben duplán oda kellene, hogy figyeljen erre. Vagy netán arra apellált, hogy így megúszhatja a büntetés végrehajtást..? Szerintem mindenképpen okos megoldás a baba-mama körlet. A gyerek szempontjából legalábbis az. Bár, a nevében is benne van: büntetés végrehajtás..akinek jogában áll bűncselekményt elkövetni, annak jogában áll vállalni a következményeket is...

 • 2014.11.21 12:28:11Zoltán Furik

  Nekem nagyon tetszik ez a megoldás,talán az anyát is jó útra "tereli".

 • 2014.11.21 13:09:40brabus

  Elvenni az ilyen "nőktől" a gyereket végleg, hogy ne lássák a rossz példát!!
  Az ilyen "nőknek" nem is szabadott volna gyereket szülniük!

 • 2014.11.21 14:14:24NagyBalázs01

  Milyen alapon kivételeznek ezekkel a nőkkel? Aki bűncselekményt követ el, annak cellában a helye, úgy mint bárki másnak. Ráadásul így a gyerekek is nagyobb eséllyel lesznek bűnözök, mintha egy normális családban nevelnék őket.

  Hol van például ezeknek a gyerekeknek az apja? És mégis miféle diszkrimináció az, hogy csak nők lehetnek a gyerekükkel a börtönben?

 • 2014.11.21 18:04:53Ráérek

  " Másrészt pedig lehet hogy pont a megszületendő gyerekük érdekében követtek el bűncselekményt, mert nem láttak más kiutat a szegénységből."

  Ja persze... Hogy meg ne szakadjon a szívem...... :-s :-s

  Vagy esetleg pont azért estek teherbe a büntetőeljárás alatt, hogy a már elkövetett bűncselekményért enyhébb büntetést szabjanak ki rájuk.....

  Ezt sokkal valószínűbbnek tartom...

 • 2014.11.22 16:57:12sunabajnok

  eerie,Karmadealer.

  Tünde: ez már a második gyereke.
  Krisztina: a hadodik gyereke.
  A bent élő nők zöme dohányos.

  Szerinted társadalmi bosszúvágy lenne, hogy elszakítják tőlük a gyereket? Teherbe esni sem engedném őket!
  Az meg, hogy a gyereke miatt lop, megint más. Mert az anya az éhes gyerekének kiflit lop, de nem lesz belőle betöréses lopás banyek! Egy várandós nő nem jár feszítővassal lakásokba betörni!!!!!
  Ezek bűnözők, akik mindig is a könnyebb utat választották. És nagyon helyesnek tartom, hogy elveszik tőlük a babákat, mert esélyes, hogy nem abban fognak felnőni, hogy ezt lássák.
  Amúgy meg egy doboz cigi ára az egyhavi baszpirin. Tudom, mert én is szedem.

 • 2014.11.24 21:10:12hallode

  Attól hogy itt minden nagyonokos ember megmondja, hogy ezeknek a nőknek mit kellett volna, mit nem kellett volna tenniük, hogyan kellene őket megbüntetni, mit érdemelnek, attól semmi sem fog változni. A helyzet adott: vannak, voltak és lesznek bűnelkövetők, nők és férfiak egyaránt, mindig elő fog fordulni olyan, aki akaratlanul esik teherbe, de ilyen-olyan (méltányolandó) okok miatt nem akarja elvetetni, lesznek olyanok is, akik ezzel egyhébb büntetésre apellállnak, mindig lesznek dohányos anyák, apátlan gyerekek, hibát hibára halmozó szülők. Attól, hogy itt valaki megmondja a tutit (minek az ilyennek gyerek, bűnhödjön, vegyék el tőle, stb.) , attól nem lesz nagyobb az igazság. Mert igenis vannak olyanok is, akiknek ez az első botlása, van olyan akit az élete kényszerít rá erre az életmódra (ma Magyarországon közel 3 millió ember az underclass réteg tagja!), sokan nem tudnak ebből kitörni, nem látnak más példát és még sorolhatnám.
  Egyvalami azonban biztos: millió kutatás kimutatta, hogy a gyereknek az anyja mellett a helye, különösen 3 éves kora alatt és leginkább csecsemőként. Nem fog egyéves koráig rosszat tanulni a börtönben. De ha nem kapja meg az anyai szeretetet, törődést, nem alakul ki benne a kötődés, ha nem szopizhat, akkor csak NEKI lesz rossz. És nekünk. Ez is igazolt: összefügg a családi élet, a korai fejlődés a bűnelkövetői hajlammal. Ha ész nélkül büntetünk, sokkal nagyobb eséllyel termeli újra ki magát a bűnözésre hajlamos réteg.

Blogok, amiket olvasunk

MENŐ LAKÁS Hangulatos nappalik fehér téglákkal

A fehérre festett téglafal olyan visszafogott dizájnelem, ami egyből érdekesebbé tesz bármilyen lakást. Mutatjuk a jó példákat: modern, szellős, világos.

KETTŐS MÉRCE Kinek járjanak a segélyek?

Aki megérdemli? Aki rászorul? Aki balszerencsés? Az igazságos újraelosztás rendszere nem is olyan egyszerű.

GADGET Menő mobil 26 ezer alatt

A Xiaomi Redmi 4A az egyik legkedveltebb telefon hazánkban a gyártó kínálatából. Nem is csoda, mert ilyen tudást ilyen áron kevesen adnak!
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta